• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kacze języki i świńskie uszy na talerzu. Jak to jeść?

Łukasz Stafiej
20 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej. Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej.

Kacze języki, świńskie uszy czy ogon wołowy to rzadko spotykane składniki na polskich talerzach. - Niesłusznie traktowane są po macoszemu - uważa organizator warsztatów "Nietypowe przysmaki" w akademii kulinarnej K5.



Podroby:

- W kuchni francuskiej podroby uważane są za rarytas. Serce zwierzę ma jedno, zwykłego mięsa - kilogramy. W Polsce dziwnym trafem rzeźnicy, a co za tym idzie i restauratorzy, a więc także przeciętni konsumenci, traktują je po macoszemu. Przez wielu uważane są za pseudo-odpady, które można wrzucić co najwyżej albo do parówek, albo do mięsa mielonego - tłumaczy Kamil Sadkowski, kucharz i szef akademii kulinarnej K5, w której w środę odbędą się warsztaty pod hasłem "Nietypowe przysmaki".

Od nosa do ogona



Co prawda, flaki, kaszankę, wątróbkę czy ozory polscy mięsożercy zajadają, ale pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt do popularnych nie należą. Wydarzenie ma w pewien sposób odczarować - jak uważa Sadkowski - niesłuszne pomijanie w kuchni składniki takie jak świńskie uszy, kacze języki, serca czy ogony wołowe.

- Nie mam zamiaru przekonywać, że takie elementy powinny trafić do naszego codziennego jadłospisu, bo tak nigdy nie będzie. Ale warto ich ich spróbować, a przekonamy się, że odpowiednio przyrządzone mogą mieć wspaniały smak - mówi Sadkowski. - Warto też pamiętać, że zabijając zwierzę w celach kulinarnych, powinniśmy umieć wykorzystać każdy jego element, zgodnie z praktykowaną przez świadomych i najlepszych szefów kuchni metodą od nosa - do ogona.

Czipsy z uszu



Ze świńskich uszu można przygotować np. - popularne jako przekąska do piwa w wielu krajach - czipsy. Kacze języki to delikatny przysmak, dobrze je przyrządzić konfitowane. Ogon wołowy wykorzystamy nie tylko do bulionu, ale jako samodzielne danie. Z wołowego serca można zrobić np. tatar.

- Serce wołowe to kawał dobrego mięsa i dobra alternatywa do wszechobecnej piersi czy steka - mówi Sadkowski. - Nie licząc kaczych języków czy grasicy, większość z podrobów jest tania. Łatwo je również przygotować w domu, trzeba tylko się przekonać.
Koszt środowych warsztatów w K5 to 260 zł od osoby. W czasie wydarzenia uczestnicy ugotują kilka potraw i oczywiście je zjedzą. Niewykluczone, że w grafiku akademii pojawią się niebawem kolejne edycje, bo zainteresowanie jest spore.

Zainteresowany tematem? Przeczytaj też: Podroby w wydaniu deluxe

Wydarzenia

Nietypowe przysmaki

260 zł
warsztaty

Miejsca

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • na Litwie to tradycyjne danie- świńskie ucho w grochu. Jest w kartach (1)

    Ale wolałem nie próbować, lepsze kartacze

    • 2 1

    • Świńskie uszy wędzone to tam przekąska. Próbowałem. Luz, ale twardawe i niewyraźne w smaku. Fajne tylko to, że ta chrząstka w środku apetycznie chrupie.

      • 1 0

  • a ja tam lubię krupniczek z żoładkami i serduszkami mniam

    • 6 0

  • Fe

    Najlepiej nie jeść. Spójrzcie ludzie na swoje psy koty. One się nie różnią od zjadanych przez mięsozercow zwierzaków. Świnia krowa kaczka kurczak tez czują....

    • 2 3

  • serce

    z ceną to poniosła fantazja ułańska :) pozdrawiam

    • 0 0

  • Brakuje jaja bawoła....

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane