• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kaszubska Koza w płomieniach. Pomoc płynie z całego świata

Jakub Jakubowski
10 kwietnia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
aktualizacja: godz. 18:52 (12 kwietnia 2021)
  • Ogień strawił koziarnię, serowarnię i przylegające budynki.
  • Ogień strawił koziarnię, serowarnię i przylegające budynki.
  • Ogień strawił koziarnię, serowarnię i przylegające budynki.
  • Ogień strawił koziarnię, serowarnię i przylegające budynki.
  • Ogień strawił koziarnię, serowarnię i przylegające budynki.

Spłonęło gospodarstwo Kaszubska Koza w Robaczkowie, znane z produkcji serów zagrodowych cenionych nie tylko w Polsce. W akcję pomocy właścicielom angażują się przyjaciele, wśród nich wielu przedstawicieli trójmiejskiej gastronomii. Zrzutkę na odbudowę koziarni i serowarni wsparło już prawie 300 osób.



Aktualizacja: 12 kwietnia, godz. 18:52

Pożar gospodarstwa Kaszubska Koza odbił się szerokim echem. Na koncie zrzutki jest już prawie cała zakładana kwota, a wyrazy solidarności, zarówno w słowie, jak i czynie, płyną również od trójmiejskich restauratorów. Dzisiaj do Robaczkowa wybrali się przedstawiciele Chianti Grill Bar oraz Tapas de Rucola, którzy odkupili od gospodarzy cały zapas serów. Od dzisiaj sery te dostępne są w sprzedaży zarówno w Chianti, jak i w Tapasie bez żadnej marży.

  • Przedstawiciele trójmiejskiej gastronomii odwiedzili gospodarstwo Kaszubska Koza
  • Przedstawiciele trójmiejskiej gastronomii odwiedzili gospodarstwo Kaszubska Koza
  • Tomasz Strubiński z gospodarstwa Kaszubska Koza
  • Przedstawiciele trójmiejskiej gastronomii odwiedzili gospodarstwo Kaszubska Koza



Ogień pojawił się wczoraj wczesnym świtem. Tomasz i Honorata Strubińscy, właściciele gospodarstwa Kaszubska Koza, jeszcze spali. Obudził ich syn zaalarmowany przez sąsiada, który jako pierwszy rozpoczął akcję gaśniczą. Widok był przerażający, gdyż płonęła zagroda z kozami. Na miejsce szybko przyjechali strażacy z Wiela, Karsina i Kościerzyny, którzy nie tylko gasili rozprzestrzeniający się pożar, ale też pomagali ratować zwierzęta. Ogień strawił koziarnię, serowarnię i przylegające budynki. Na szczęście zdecydowaną większość kóz udało się uratować.

- Nasze dziewczyny zostały uratowane z narażeniem życia przez straż. Nie przeżyła tylko jedna z 45 kóz. Zapowiadało się tragicznie i w pewnej chwili zwątpiłem, iż uda się uratować jakąkolwiek. W tym nieszczęściu to najcudowniejsza wiadomość, która od razu dodała mi skrzydeł i motywacji. Skoro kozy żyją, to reszta na pewno się ułoży - mówi Tomasz Strubiński.
Screen z serwisu zrzutka.pl, na którym przyjaciele Kaszubskiej Kozy zbierają pieniądze na odbudowę gospodarstwa. Screen z serwisu zrzutka.pl, na którym przyjaciele Kaszubskiej Kozy zbierają pieniądze na odbudowę gospodarstwa.
Wiadomość o pożarze szybko obiegła społeczność gastronomiczną i serowarską. Słowa wsparcia płyną z całego świata, a za słowami idą czyny. Przyjaciele uruchomili zrzutkę na odbudowę serowarni i koziarni. W ciągu niespełna 24 godzin 250 osób wpłaciło ponad 30 tys. zł, a cel zbiórki to 50 tys. W akcję pomocy zaangażowanych jest także wielu gastronomów z Trójmiasta.

- Dziś rano spłonęła doszczętnie koziarnia Honoraty i Tomka Strubińskich w Robaczkowie. Miejsce, gdzie rodziły się jedne z zacniejszych serów kozich na polskiej ziemi. Słynna Kaszubska Koza. Ocaleli gospodarze. Ocalały kozy i dom. I na tym koniec dobrych wiadomości. Kozy straciły schronienie, a Strubińscy miejsce pracy - bo i połączona z koziarnią serowarnia została kompletnie zalana podczas akcji gaśniczej. Stropy w każdej chwili grożą zawaleniem. Ucierpiał także sprzęt serowarski... - czytamy w opisie zbiórki.
- Jeśli możesz, wpłać choć grosik. Jeśli nie możesz, podaj dalej. Warto pomagać. Tomek, znany jako Pan Koza Kaszubski, i jego Gospodarstwo Kaszubska Koza to unikat na skalę świata. Jego pasja i miłość do zwierząt owocują najlepszymi kozimi serami w Polsce. Robione zgodnie ze sztuką i tradycją. Tomek to człowiek o wielkim sercu, zawsze gotowy nieść pomoc. Dziś on i jego rodzina jej potrzebują. To także człowiek, który ponad swoje zdrowie ceni dobre zdrowie swoich ukochanych kóz. Stąd proszę, wspomóżcie grosikiem lub chociaż podajcie dalej - apeluje o pomoc Stanisław Głuc, przyjaciel poszkodowanych gospodarzy.
  • Pan Koza, czyli Tomasz Strubiński na festiwalu Slow Fest Sopot.
  • Gospodarstwo posiada rekomendację Slow Food Polska i żółtego przewodnika Gault & Millau.
  • Gospodarstwo posiada rekomendację Slow Food Polska i żółtego przewodnika Gault & Millau.
Takich słów jest więcej, co nie dziwi, gdyż Honorata i Tomasz Strubińscy ujmują ludzi swoją szczerością i dobrocią. Ich sery zamawiane są przez wielu szefów kuchni trójmiejskich restauracji. W Trójmieście są doskonale znani, można ich spotkać na wielu targach, festiwalach kulinarnych, ekologicznych i slow foodowych. Charakterystycznie wyglądający i charyzmatyczny Tomasz Strubiński, który zyskał sobie przydomek Pan Koza, zawsze z pasją opowiada o serach, metodach ich produkcji i tajemnicy ich wybornych smaków. Za tym smakiem stoją lata ciężkiej pracy, ciągłego kształcenia i zdobywania wiedzy opartej na poszanowaniu serowarskiej tradycji.

- Tu nie ma żadnej tajemnicy, a za wszystkim stoi ciężka praca. Gdy w 2008 roku osiadłem w Robaczkowie, nie miałem bladego pojęcia ani o serach, ani o hodowli kóz. Byłem uciekinierem z miasta. Kupiliśmy z żoną pierwszą kozę, zaczęliśmy robić pierwsze sery, metodą prób i błędów powstawały pierwsze receptury, stado zaczęło się powiększać, w końcu też zdecydowaliśmy się wyjść z naszymi serami poza Robaczkowo. Tak to się wszystko rozwinęło, że dziś pracuję dużo więcej niż przed ucieczką na wieś. Ale to nie jest praca, to nie jest biznes, to jest sposób na życie. Dzięki temu otaczam się dobrymi ludźmi, kochanymi zwierzętami, naturą i mam u boku kochającą żonę - mówi Tomasz Strubiński.
Sery z Kaszubskiej Kozy wielokrotnie zdobywały najwyższe laury wielu renomowanych konkursów. To prawdziwe rarytasy, dostępne na targach, w restauracjach, delikatesach, ale też można je zamówić bezpośrednio w gospodarstwie. Przede wszystkim jednak Strubińscy odczarowali stereotypowe podejście do kozich serów, uważanych za ostre i tylko dla koneserów. Ich sery są lekkie i delikatne.

Czytaj także: BioBazar, czyli ekologiczne produkty w postoczniowej hali

  • Sery z Kaszubskiej Kozy cenione są na całym świecie.
  • Tomasz Strubiński, znany jako Pan Koza.
Wielkim przebojem jest słodko-kwaśno-owocowy ser Pijana Koza. Jak przekonuje Tomasz Strubiński, jest to jedyny na świecie ser kwasowo-podpuszczkowy z alkoholem. Ser ten dojrzewa w oparach nalewek i jest obłożony wytłoczynami z miękkich owoców po nalewkach od najlepszych polskich nalewkarzy. Ser Kozanostra obłożony jest płatkami chabrów i nabiera aromatu, dojrzewając w pyłku kwiatów z czarnego bzu, a szyszki chmielu służą do produkcji sera Piwosz. Z kolei Kozidymek wędzony jest na drewnie olchowym, a jego smak wzbogacają świeże zioła, natomiast Pszczółka z pyłkiem pszczelim i czarnuszką podczas dojrzewania smarowana jest miodem.

- Kaszubska Koza co chwilę zaskakuje niesamowitymi serami i oryginalnymi połączeniami smaków - mówi Kamil Sadkowski, właściciel Akademii Kulinarnej K5. - Tomek to dobry duch nie tylko pomorskiej, ale też polskiej gastronomii. Zawsze ujmuje mnie jego charyzma i otwartość. W Robaczkowie stworzył miejsce szczególne, odwiedzane przez pasjonatów serów z całego świata. Takie miejsca i przede wszystkim tacy ludzie to w dzisiejszych czasach rzadkość. Gospodarstwo posiada rekomendację Slow Food Polska, polecane jest przez największe autorytety gastronomii w stylu slow z całego świata. Takim ludziom po prostu warto pomagać, szczególnie w obliczu nieszczęścia - dodaje Kamil Sadkowski.
  • Nasze dziewczyny zostałe uratowane z narażeniem życia przez straż - mówi Tomasz Strubiński.
  • Nasze dziewczyny zostałe uratowane z narażeniem życia przez straż - mówi Tomasz Strubiński.
  • Nasze dziewczyny zostały uratowane z narażeniem życia przez straż - mówi Tomasz Strubiński.
I ludzie faktycznie pomagają, a sami gospodarze wydają się być tą pomocą wręcz onieśmieleni.

- Ogrom wiadomości i telefonów płynących z całego świata nas przytłoczył. Łącza z Robaczkowem od Stanów Zjednoczonych, przez Australię, po Japonię są rozgrzane do czerwoności. W pomoc zaangażowała się cała okolica, wielu przyjaciół z Kaszub, Trójmiasta i z całego świata. Przyjaciele założyli zbiórkę, ale nawet nie ustalali tego z nami, to była ich inicjatywa, z serca i od serca. Jestem tak podekscytowany, że brakuje mi słów, by wyrazić swą wdzięczność, to wielka radość, gdy człowiek może liczyć na taką serdeczność i solidarność, szczególnie w tak ciężkich czasach. To też dało nam od razu motywację do pracy. Zniszczenia są duże, ale od razu zakasaliśmy rękawy i zaczęliśmy odbudowę gospodarstwa. Nasze dziewczyny muszą przecież mieć gdzie mieszkać, a my chcemy jak najszybciej wrócić do tego, co kochamy, czyli do robienia serów - dodaje Pan Koza.
Przyczyna pożaru na razie nie jest znana.

Czytaj także: Tradycyjne smaki Pomorza: taki z kozy pożytek

Miejsca

Opinie (96)

  • (1)

    serki obrzydliwie drogie - i nie ma kasy?

    • 19 24

    • i bez przyczyny ogien nie plonie

      to powinno byc najpierw wyjasnione przed zbiorką

      • 1 4

  • Skąd te chęci niesienia pomocy ludziom, którzy jej nie potrzebują i o nią nie proszą? (9)

    Rano news o dokarmianiu lekarzy (którzy dostali 100% podwyżki), teraz zbiórka pieniędzy dla kogoś, kto przez ponad 10 lat sprzedawał premium produkt. Niech najpierw powie, że potrzebuje pieniędzy, a potem róbcie mu zbiórkę.

    • 79 141

    • ludzie ze szczerego serca chca pomoc a Ty jesli nie masz takiego zamiaru to nie musisz pomagac

      jednakze miej takze resztke honoru i nie pisz glupot typu, ze ktos musi wpierw o pomoc prosic by inny mu udzielil.

      • 22 15

    • A jak ktoś sprzedaje "dobre" słowo siejąc nienawiść i pogardę, to dawać na tacę i dofinansowania?

      • 12 9

    • Zazdrość? Zawiść to takie polskie

      A o jakiej podwyżce dla lekarzy? Bo nic nie słyszałam? A pomoc od ludzi, którzy chcą pomagać jest zawsze nie oceniona!

      • 8 6

    • OOO (1)

      Zmień dilera i stacje którą oglądasz. Lekarze dostali podwyżkę? 100 % ? Pisowski trol

      • 11 8

      • znowu nagonka bombelków prezesa ? ooo mamusiu - juz wyłączam żeby przez przypadek się głupotą i brakiem honoru nie zarazić

        • 0 0

    • Nie ma przymusu

      Niepotrzebnie się stresujesz. Kto zechce, ten pomoże.

      • 8 1

    • Czy produkt premium czyni z kogoś milionera? (1)

      • 13 2

      • NIEEE - tak jak kasa albo starość nie czynĄ cie mądrym ani dobre auto nie zmienia cie w dobrego kierowce

        • 0 0

    • Odpowiedź jest w pytaniu - z chęci niesienia pomocy ludziom.

      • 1 0

  • Tu jakaś konkurencja marudzi? (2)

    Co was, ludzie, obchodzi że ktoś chce im pomóc?

    To zazdrość czy coś więcej?

    • 21 5

    • bo zbieramy tyko na caritas

      • 0 5

    • czy sugerujesz, ze to konkurencja podpalila, a moze wiesz cos wiecej?

      to moze policja chetnie dowie sie prawdy.

      chyba sie nie boisz...

      • 0 0

  • Ludzie, opamietajcie się i nie krzywdzie drugiego człowieka pełnymi jadu i nienawiści komentarzami.

    • 19 6

  • Gdzie rzetelnosc dziennikarska i podane przyczyny i ustalenie ich przez bieglych. (2)

    to wazne jak mamy juz zrzutkę a jeszcze policja nie okreslila przyczyn pojawienia sie ognia.

    • 12 6

    • (1)

      Rzetelność polega a tym, że sprawdza się informacje. Po pierwsze trzeba znać Tomka jak bardzo wielu ludzi go zna, sama myśl że może skrzywdzić istotę na ziemi to obłęd. A już kozy to szaleństwo.

      • 1 2

      • wiesz nie takich ludzi juz znano

        Syn Dariusza Perzyńskiego, skazanego na dożywocie za podpalenie domu w Jastrzębiu-Zdroju, broni ojca. Twierdzi, że 46-latek jest niewinny. Pięć lat temu w pożarze zginęła żona skazanego i czworo dzieci. Sprawa trafiła do Sądu Najwyższego.
        Tajemnicza śmierć studenta. Ojciec ofiary oskarża policjantów o ukrywanie przestępstwa
        Tajemnicza śmierć studenta. Ojciec ofiary oskarża policjantów o ukrywanie przestępstwa

        To jedna z najbardziej mrocznych spraw w historii polskiej kryminalistyki. Kilka lat temu żyła nią cała Polska. Na pierwsze strony gazet trafił wówczas 46-letni Dariusz Perzyński - mąż i ojciec pięciorga dzieci. Pobożny, głęboko wierzący człowiek.



        - Odkąd pamiętam, mój tata pełnił posługę szafarza w parafii. Udzielał komunii, jeździł z komunią do chorych. Szanowaliśmy go i ja go szanuję dalej tak samo - mówi w rozmowie z reporterem "Interwencji" Wojciech Perzyński, syn Dariusza Perzyńskiego.

        • 0 0

  • Nie ma obrzydliwszej rzeczy niż kozi ser

    Ale kózki i takie gospodarstwa to super sprawa, dlatego również się dorzucam do odbudowy :)

    • 16 40

  • "Nasze dziewczyny muszą przecież mieć gdzie mieszkać" (8)

    Właściciel obraża mnie jako człowieka nazywając tak kozy.

    • 19 25

    • (1)

      Takie lewackie skrzywienie, nie widzą różnicy między człowiekiem a zwierzęciem

      • 6 5

      • Przeciwnie. Właśnie dlatego, że widzi różnicę bardzo wyraźnie, pierdołami

        nie ma problemu z takimi pierdołami. Koleś zajmuje się od lat stadem kóz, , więc mówi o nich w afektowny i osobisty sposób. I co? . To twoje prawackie zboczenia, doszukujące się wszędzie końca cywilizacji i profanacji jezuska. Idź się może raczej pomódl do obrazka.

        • 3 7

    • Czy to aby dlatego, że żadna ciebie nie chce?

      Może się za bardzo obrażasz.

      • 2 2

    • Kozak po włosku to bella

      • 1 3

    • Kozak po włosku to dziewczyna

      • 1 3

    • Obraża się jak panienka

      • 2 3

    • Jaki wrażliwy

      • 1 3

    • Niektórzy nie umieją kontaktować się z ludźmi więc zwierzętom przypisują cechy ludzkie. Zwierzę wystarczy nakarmić i będzie zadowolone. Z ludźmi trzeba się umieć dogadać, czasem pójść na kompromis itd.

      • 1 0

  • (1)

    Trzeba odbudować, jeszcze większą "kózkę"!

    • 2 6

    • Ile nienawiści w tobie

      • 2 3

  • Niema to jak bogaty jeczy ze cos stracił? Zarabiał gruby szmal i gdzie ta kasa sie podziała? (6)

    Dlaczego się nie ubezpieczył? co było powodem pożaru ? Pewnie dlatego ze oszczędzał na instalacji i przez własną głupotę.I najlepszy ser w Polsce a to ciekawe? ale mało kto onim słyszał .I ta farsaa wciskania ludziom bajek To nie jest ser kozi bo z koziego mleka nie da się zrobić sera potwierdzają to ludzie z branży .

    • 13 13

    • Brednie. (1)

      Tak sie sklada ze znam Pana Tomka.Jedz i zobacz jaki z niego bogacz.Bzdury takie piszesz ze na wymioty zbiera.Niema jak bez wiedzy przywalic komus.Bo wszyscy dookola jak cos robia i są rozpoznawalni to zlodzieje.Tylko Twoj Rydzyk i Mr Kaczor to zbawcy narodu i nawet jakby ci starą wyonaczyli to bys podziękowal.Ty zakuta fujaro, parchu obslizgly,wszo,mendo zaropiała oby Cię koza tryknęła w ten tępy łeb.Pozdrawiam

      • 7 5

      • zapomniałes się podpisac - polak katolik.

        Skoro za taka kasę sprzedawali i nic im nie zostało to może niech zaczną znaczki lizać odpłatnie na poczcie....bo nie sądzę, żeby hodowla pochłaniała zyski...

        • 1 3

    • Co cię to obchodzi

      • 1 2

    • (1)

      Zajmij się człowieku swoimi sprawami

      • 1 2

      • Taki nikt nie ma swoich spraw

        Nieudacznik, dla którego wszyscy zaradni to złodzieje, a on biedny, poszkodowany, ale to jemu sie należy.

        • 2 1

    • o fachowiec:)

      z kozgo mleka nie da sie zrobic sera??? z jakiej "branzy" to ludzi potwierdzaja ???

      • 0 0

  • Mariusz (1)

    Właściciele nie wiedzą, co to jest ubezpieczenie?

    • 10 1

    • moze bardzo dobrze wiedza

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane