• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kosztują nawet kilka tysięcy zł. Nietypowe torty artystyczne

Aleksandra Wrona
7 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego
  • Tort wykonany w pracowni Róg Wojskiego

Czasy, kiedy słowo tort oznaczało jasny biszkopt z owocami, galaretką i toną bitej śmietany, już dawno minęły. Teraz królują torty artystyczne, w których ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Trójmiejskie cukiernie gotowe są spełnić nawet najbardziej szalone wizje swoich klientów, a wybór smaków może przyprawić nas o zawrót głowy, podobnie jak cena tych najbardziej wymyślnych.



Cukiernie i piekarnie w Trójmieście


Czy zamówił(a)byś tort artystyczny?

- Tortem, który wzbudził wiele kontrowersji w ostatnim czasie była trumna. Temat tabu, jednak dla niektórych to praca i nie widzą problemu, aby na uroczystości urodzinowej stanął właśnie taki tort. Podobnie było z tortem w kształcie zwłok podczas sekcji. Dla pracowników prosektorium to codzienność. Nie boimy się wyzwań, ale mamy swój styl i ramy estetyczne. Jeśli klient docenia naszą estetykę, da nam odpowiednią ilość czasu oraz gotówki, możemy udowodnić, jak dużo da się zrobić z cukru. Kwiaty cukrowe, postaci z filmów, bajek i prawdziwe osoby robione na podstawie zdjęć to żaden problem - mówią przedstawiciele pracowni tortów Róg Wojskiego.
Bardzo nietypowe torty ma też w swoim portfolio Duszka Niesamowite Torty. Wśród jej realizacji znajdziemy m.in. tort w kształcie śledzia, zupy, kremu Nivea, spaghetti czy... operowanego nosa. Agnieszka Duszyńska, autorka tortów wspomina sytuację, kiedy zawiozła do restauracji tort w kształcie żurku i poprosiła o schowanie go do lodówki, a pani kucharka zaczęła dopytywać "na którą godzinę podgrzać tę zupę".

- Robienie niestandardowych tortów to fajna i satysfakcjonująca praca, głównie dlatego, że moi klienci bardzo entuzjastycznie reagują podczas odbioru zamówienia. Czasem wyrwie im się jakieś niecenzuralne słowo albo nienadające się do powtórzenia określenie. Realistyczne torty wywołują też spore poruszenie na imprezach, niektórzy goście nie wierzą, że jest to tort, inni żywo dyskutują nad tym, "jak to jest zrobione" - mówi Agnieszka Duszyńska, Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.
  • Torty autorstwa Duszka Niesamowite Torty.

Pomysły bywają szalone



Nudne, śmietanowe torty z napisami "Urodziny Kasi" czy "100 lat Zosiu" odchodzą do lamusa. Teraz klienci chcą, żeby słodkie wypieki odzwierciedlały ich zainteresowania, karierę czy pasje.

- Zdobienia tortów to temat rzeka. W zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Zdobienia tortów klasycznych tortów mają wiele możliwości, nie ma ograniczeń, jednak co do zasady, żeby coś wyrzeźbić, potrzebujemy solidnej podstawy. W naszej pracowni zdobienia wykonujemy na bazie kremów maślanych, na których możemy namalować np. pejzaż lub kwiaty. Z kremów możemy wykonać trójwymiarowe kwiaty. Nie ma co ukrywać, to prawdziwa artystyczna praca. Przygotowanie zdobień lub ich wykonanie, często zabiera nam więcej pracy niż sam tort. Żartujemy czasem, że tort jest dodatkiem do zamówienia - mówi Anna Samsel, WypiekAna Pracownia Cukiernicza.
Zanim zdecydujemy się na zamówienie tortu, warto przejrzeć w Internecie zdjęcia i wybrać kilka inspiracji. Dla cukiernika będzie to cenna wskazówka na temat naszego gustu i poczucia estetyki.

Nadchodzące imprezy kulinarne


- W kwestii wyglądu tortu bardzo lubimy, jak klient daje nam wolna rękę i opowiada tylko o temacie. Często podczas składania tortu wizja tworzy się sama, tak jakby sam tort podpowiadał cukiernikowi, jak go ozdobić. Bywa, że planujemy jedno, a wychodzi zupełnie co innego - mówi Diana Volokhova z cukierni Więcej.
Pomysły klientów bywają naprawdę szalone, a cukiernicy niejednokrotnie "stają na rzęsach", żeby je zrealizować. Czasami jednak nawet oni muszą postawić granice.

- Bardzo lubimy nietypowe projekty, ale musimy pamiętać, że tort ma być deserem, a granica smaku i wyczucia jest ważna. W trakcie sześciu lat prowadzenia pracowni były bodajże dwa projekty, na które się nie zgodziłyśmy - mówi Izabela Komor, Słodkości Marty i Izy.
  • Tort wykonany w Cukierni Więcej
  • Tort wykonany w Cukierni Więcej
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy
  • Tort wykonany w pracowni Manufaktura mojej mamy

Kremy, owoce i jadalne złoto



Cukiernicze szaleństwo nie kończy się tylko na efektownym wyglądzie, ale ma swoją kontynuację w smakach tortu. Prawie każda z cukierni ma w swojej ofercie od kilku do kilkunastu smaków kremów oraz rozmaite dodatki. Tortu nie muszą sobie odmawiać także klienci z różnymi ograniczeniami w diecie, w ofercie trójmiejskich cukierni znajdziemy torty bez glutenu, laktozy, cukru czy produktów odzwierzęcych.

Redakcyjna degustacja - gotowe kanapki z popularnych sieci



- W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór tortów okazjonalnych, o różnorodnych smakach i dekoracjach: świeże owoce, toppery, świeże kwiaty, makaroniki, jadalne złoto lub różnego rodzaju słodkości - mówi Aleksandra Pardo, Manufaktura Mojej Mamy. - Smaki cieszące się największym uznaniem wśród naszych klientów to truskawkowy, malinowy, owoce leśne, śmietankowy z musem z białej lub mlecznej czekolady. Naszym oryginalnym smakiem tortu jest palona biała czekolada z musem egzotycznym (mango-marakuja) z prażynką.

Od kilkuset złotych do... kilkunastu tysięcy



Wiemy już, że torty artystyczne mogą spełnić nasze estetyczne i kulinarne marzenia. Ile jednak trzeba zapłacić za taką przyjemność?

W większości zapytanych przez nas cukierni ceny plasują się w przedziale od 90 do 130 zł za kilogram tortu. Dodatkowo płatne są figurki, których cena może wynosić od 30 do nawet 300 zł. Każdy projekt wyceniany jest indywidualnie.

  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni WypiekAna
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
  • Tort wykonany w pracowni Słodkości Marty i Izy
- Cena jest zawsze uzależniona od projektu tortu oraz ilości porcji. Średnio tort na 10 osób z elegancką, kwiatową dekoracją kosztuje 180 zł. Co do projektów "rzeźbionych", to są to torty droższe, gdyż wymagają więcej naszej pracy i czasu, dodatkowych produktów oraz umiejętności - mówi Izabela Komor, Słodkości Marty i Izy.

Nowe lokale w Trójmieście



Pracownia Róg Wojskiego ma w swoim portfolio duże realizacje dla firm, gwiazd, sportowców i polityków. W przypadku takich tortów cena znacząco idzie w górę.

- Jako jedni z pierwszych na polskim rynku wprowadziliśmy torty na wyższy poziom. Musieliśmy przez ostatnie 10 lat "nauczyć" nieco klientów jak wygląda praca nad tortem, ponieważ na początku nie rozumieli dlaczego to tyle kosztuje. Aby efekt końcowy spełniał oczekiwania, potrzeba wielu żmudnych godzin, czasem dni pracy. Tłumaczyliśmy np., że produkcja głowy figurki konkretnej osoby to dla doświadczonej dekoratorki kilka godzin modelowania. W ofercie mamy torty na każdą kieszeń, ale jeśli ktoś oczekuje produktu ekskluzywnego, unikalnego to cena rośnie lawinowo i właściwie nie ma limitu - mówią przedstawiciele pracowni tortów Róg Wojskiego. - Proste torty to koszt nieco ponad 100 zł, a zdarzają się projekty za kilka czy kilkanaście tysięcy.

Miejsca

Opinie (119) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Utalentowane osoby (1)

    Niezwykłe słodkości.
    Brawo!

    • 37 17

    • w końcu ktoś myslący pisze pozytywne opinie, a nie tylko krytykanckie dziadostwo

      • 2 1

  • Najładniejsze torty robi Monika w związku z torcikiem (1)

    • 6 12

    • Popieram :)

      • 0 0

  • (2)

    Ten tort-fantom tragedia...

    • 51 14

    • przeciez ktoś to zamówił

      nie wymyslili sobie takiego tortu te panie z cukierni:) to klienci maja tak zorane mózgi , że tak zamawiają. Klienci to WY. dziadostwo :)

      • 1 0

    • dla porąbanych bogaczy kanibali...Chcieli zgapić od imprezy tzw Spirit Cooking z Hollywoodu

      • 0 0

  • Artystyczne? Naprawdę? (10)

    W większości te torty są nieapetyczne, a niektóre obrzydliwe.

    • 56 15

    • Ty masz pojęcie o tortach i smakach (9)

      Jak sie żre chemie z biedry po 5 zl za tort to potem taki jak ty komentuje bzdury

      • 1 6

      • (8)

        A ty myslisz, ze te twoje torty są lepsze od jedzenia z biedronki?? Chyba zartujesz! Taka sama chemia.

        • 2 1

        • Dobrze ze chociaz (7)

          Zdajesz sobie sprawe z tego co wkladasz do paszczy z tego owczego spędu biedronkowego tanio i duzo. Pamietaj zeby kupic chleb w biedronce oni sami pieką pysznosci!

          • 0 0

          • To sie przyznalas, ze twoje torciki nafaszerowane sa chemią!!!

            • 0 0

          • (5)

            Jadłam te torty - wstrętne nie polecam szkoda kasy!!! No i te chamstwo sprzedajacej!

            • 0 1

            • ta ty jadłaś te torty. Pączka albo drożdżówke najwyżej możesz sobie kupić po 70 groszy i ponarzekac na kiepski farsz:) (4)

              bo tobie sie nalezy super jakość i duzo do syta bo zapłaciłaś. Dziadówa

              • 1 1

              • (1)

                Ja tez jadlam te torty i nigdy wiecej. Obrzydlistwo i tyle w temacie. Wole kupic z porzadnych cukierni a nie od pseudoartystow ktorym sie wydaje ze swiat zwojuja jakos masa cukrowa. Ani to ladne ani smaczne. Rynek was zwerfikuje.

                • 0 1

              • rynek to ciebie zweryfikował juz dawno

                kupuje taka dziadówa jakies przeterminowane ruszające się mięso i nawet nie czuje że smierdzi bo wechu emeryt nie ma. to że sie już rusza tez nie zauwazy bo wzrok nie ten. dowali czosnku i posoli tak że sama sól bo smak tez otępiony. i będzie żarł taki dziad mielone z biedry z promocji. tanio dużo i do syta

                • 1 0

              • (1)

                Prostaczka i chamowa!

                • 1 0

              • wieśniara

                • 0 0

  • (1)

    Te torty sa brzydkie. Nie wazna cena. Sa brzydkie I WG mnie jakos wykonania pozostawia sporo do zyczenia.

    • 27 11

    • Haha kolejny artysta

      Co umie wode zagotowac albo pierogi mrożone podac. Oczywiscie z biedry. Tanio i duzo do syta :)))

      • 1 3

  • TortyByKasia (1)

    Najlepsze,najsmaczniejsze

    • 4 10

    • Skąd łapki w dół?

      ?

      • 0 1

  • (4)

    Torty w większości fajne i wymyślne. Jednak takie torty kojarzą mi się ze standardowa, mega słodka masa. Podejrzewam, ze zawartość cukru jest mega wysoka i już po małym kawałku się odechciewa.

    • 26 4

    • Ze smakiem to ma niewiele wspólnego, ale zachwyca wyglądem (2)

      Przecież nie będą rzeźbić w biszkopcie tylko w tej masie cukrowej z której są w stanie zrobić wszystko i trudno zaprzeczyć, że to jest sztuka, bo widać ile pracy ktoś musiał w to włożyć + umiejętności. Ale jak masz kawałek na talerzu to się zastanawiasz jak to zjeść i czy w ogóle zjeść :-) Dla koneserów i przede wszystkim dla fanu.

      • 13 2

      • Raczej rzemioslo

        Ze sztuka nic wspolnego

        • 3 2

      • Jeśli da się do środka odpowiednio odsłodzony biszkopt i krem, to może być pycha:)

        • 0 0

    • Torty nie są poto żeby sie nażreć jak kartoflami na obiad po same gardło i tak żeby sie odbiło. Torty to jest kunszt,

      to ma cieszyć kubki smakowe w małej ilości , a nie zażerac sie jak kaszanką z chlebem. Dziadostwo żre torty aż sie uszy trzęsą. najchętniej wzieliby na wynos jeszcze do kieszeni bo za darmo

      • 1 0

  • sama chemia (1)

    smacznego dla dziciaczków

    • 25 7

    • Tak tak

      Torcik be bo chemia. Idz do biedronki po swieżutkie mieso, warzywka i wypieki prosto z pieca. Bez chemii. Hah

      • 2 3

  • (5)

    Ten na pierwszym zdjęciu...
    No przecież to jest autopsja!
    Nie wiem, kim trzeba być, żeby coś takiego na stole postawić.

    • 28 10

    • Widocznie ktoś zna to z autopsji.

      I taki chciał mieć.

      • 11 2

    • tort zawodowy (1)

      Z treści artykułu wynika, że jest to tort dla pracownika prosektorium. Takie trochę makabryczne przenoszenie pracy do domu...

      • 9 0

      • Ta super pomysl ktos mial. Taki smieszny i oh ah

        • 2 5

    • Napewno jakiś chory na umyśle !

      • 3 2

    • kimś z dystansem do siebie?

      • 4 1

  • Przerost formy nad treścią (4)

    • 23 9

    • stary nudny dziadoski slogan (3)

      żaden przerost formy. Własnie świetnaa forma obrazująca treść jaką zamówił klient :) napisał jakiś dziad slogan który nie ma tu kompletnie żadnego sensu. byle napisać.

      • 1 1

      • (2)

        Swietna forma hhhha, pewnie dlatego ze sam to wycisnoles. Tak to jest jak ktos mysli, ze jest artysta a konczy jako tani wyrobnik.!

        • 0 1

        • jedynym twoim osiągnieciem to ta rzeźba artystyczna (1)

          którą sam stawiasz pare razy dziennie w wc. Jestes dumny jak Paw że wyszło i nie było tym razem zaparcia.Każdy stolec to wygrany dzień

          • 1 0

          • A ty to co wypluwasz gorą?

            • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane