• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Książka o warzywach w ciastach i deserach

Łukasz Stafiej
17 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty". Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty".

- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".



Czy używasz zdrowszych i dietetycznych zamienników w tradycyjnych przepisach?

Izabela KomorMarta Rietz od trzech lat prowadzą w Gdyni pracownię tortów artystycznych Słodkości Marty i Izy, zajmują się przygotowywaniem słodkości na imprezy oraz uczą na warsztatach kulinarnych. Z czasem w swoich przepisach zaczęły szukać zdrowszych zamienników dla cukru, tłuszczu czy nabiału. Efekt? Szereg przepisów na słodkości z wykorzystaniem warzyw, którymi panie postanowiły podzielić się w książce "Warzywna cukiernia Izy i Marty".

- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.

I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.

  • Tarta z cynamonowym kremem na batatach.
  • Czekoladowe ciasto na kalafiorze z jagodami i whiskey.
  • Książkę można kupić w sieci albo w cukierni autorek.
Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.

Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego


- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.

Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"


Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 zobacz na mapie Gdyni oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.

Miejsca

Opinie (41) 1 zablokowana

  • (4)

    Ciasto z fasoli smakuje jak murzynek:) polecam

    • 14 9

    • (2)

      Po co te seksualne wstawki?

      • 4 4

      • joo,murzynek i jego marchewa

        • 1 0

      • czarny bez

        • 1 2

    • ciasto marchewkowe jest przepyszne

      polecam ... łatwe do zrobienia /poziom trudności murzynka/ a przepis można znaleźć w internecie

      • 6 1

  • (8)

    Mam dziecko, które nie przepada za warzywami, niektórych nawet nie tknie. Takie ciasta to świetny pomysł dla nas, o ile żadne warzywo nie wystaje

    • 15 7

    • (6)

      tylko skąd warzywa zdrowe brać - marchewka po detoxykacji ziemi pod inne uprawy głównie z Hiszpanii i Francji, brokuły - sama chemia , cukinia - sama chemia , ogórki sama chemia - pomidory - sama chemia aż czarne w środku... chyba czas zaorać trawnik i zrobić grządki

      • 6 1

      • sama chemia. (5)

        dobrze, że nie sama fizyka! Albo, co gorsza- sama geografia! A woda to już w ogóle, H2O, sama chemia! Dramat

        • 0 3

        • (4)

          Mało tego... Ona/On też składa się z chemii :-)

          • 2 1

          • (3)

            zajmij miejsce na onkologii - pośmieję się z ciebie za 5 lat... "zdrowo się odżywiam - jem warzywa " hahahah , może te bio z lidela co rosną obok rafinerii ?

            • 1 3

            • podaj mi jeden przypadek nowotworu (2)

              który wywołuje jedzenie warzyw. Serio, co za paranoja. Poczytajcie sobie co o pestycydach pisze np. dr Damian Parol na swoim blogu .
              Nawet warzywa z pestycydami, glifosatem i tą straszliwą chemią są zdrowsze, niż niejedzenie warzyw.

              • 3 2

              • (1)

                Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska EPA twierdzi, że aktywny czynnik Roundupa jest bezpieczny dla ludzi, jeśli preparatu używa się zgodnie z instrukcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem z Francji należąca do WHO uznała go w 2015 r. za prawdopodobnie rakotwórczy. Władze Kaliforni wpisały glifosat na listę chemikaliów wywołujących raka.

                Chcesz to ryzykuj życiem - ja nie jestem aż takl odważny a na pewno nie będę ryzykował życiem dzieci - efekty wychodzą po latach a nie od razu tak jak z papierosami liquidowymi które miały być zdrowsze a trują bardziej niż tradycyjne jak pokazują ostatnie badania.

                Mądrości blogowe natomiast wsadzam między bajki bo wiem co za psedodoktorowie je piszą :))

                • 3 0

              • psedodoktorku

                "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę"

                W toksykologii stosuje się wskaźnik LD50, który w praktyce oznacza ilość substancji, której spożycie spowoduje śmierć 50% badanych osobników (przeważnie badania prowadzi się na szczurach). Ta miara służy głównie porównywaniu różnych substancji pod względem ich toksyczności. Im wyższa wartość wskaźnika, tym mniejsza toksyczność substancji. Dla przykładu:

                ♦ Boraks – LD50 (szczury, doustnie): 2660 mg/kg masy ciała

                ♦ Sól kuchenna – LD50 (szczury, doustnie): 3000 mg/kg masy ciała

                ♦ Kwas acetylosalicylowy (aspiryna) LD50 (szczury, doustnie): 1124 mg/kg masy ciała

                toksyczność boraksu jest porównywalna z solą kuchenną i zdecydowanie niższa, niż w przypadku dostępnej bez recepty i obecnej w niemal każdym gospodarstwie domowym – aspiryny.

                Pisanie, że zjedzenie sałaty czy pomidora to "ryzykowanie życiem" jest niezłą jazdą po bandzie, twoje życie musi być naszpikowane niebezpieczeństwami!

                A dr. Parol obronił doktorat na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. No, ale jak widać każdy internetowy troll może go określić mianem "psedodoktora" i wrócić do oglądania swoich filmików na jutjubie o chemtrailsach..

                • 1 0

    • Ale super

      • 0 2

  • (3)

    Co za ciemnogród - gdyby ktoś z Was spróbował takiego ciasta to nigdy by nie powiedział, że w środku jest warzywko. Ciasto takie smakuje jak każde inne z cukierni z masą cukru i innych składników.

    • 9 6

    • (2)

      a cukier niszczy szare komórki tak samo jak alkohol i uzależnia jak narkotyki

      • 7 0

      • (1)

        nie porównujmy cukru do piwa (na korzyść piwa)

        • 2 0

        • chciałem kiedyś przerzucić się na coś innego do picia ale poza wodą i sokiem to piwo ma najkrótszy skład i sama natura - oczywiście piwo a nie produkty piwopodobne bez podanego pełnego składu

          • 2 0

  • nie pierwsza i nie ostatnia ksiazka o gotowaniu

    • 3 0

  • z chęcią bym spróbował czegoś nowego/innego

    • 0 3

  • tylko surowe to zdrowe (1)

    Warzywa przetworzone nie mogą nam dać pełnej gamy witamin tylko ciasta z surowych owocòw i może troszkę warzyw to prawdziwy mastersztik i bomba witaminowa oczywiście bez cukru laktozy i glutenu taka książka jak by była chętnie kupię

    • 4 6

    • niesurowe warzywa też są zdrowe (i wskazane), ale mniej

      • 1 2

  • Dla mnie to słabe połączenie (5)

    wolę osobno warzywka do obiadu a potem, słodki deserek. A mieszać się to mogą w brzuszku.

    • 20 11

    • znacie jakiś dobry zamiennik do ziemniaków? (4)

      bakłażan na przykład, może być?

      • 2 1

      • (1)

        Kasze no i np ryż z kalafiora.
        Ciecierzyca, groszek, kalafior w wersji pure.

        • 4 0

        • Powaznie pytam.
          Co to ryż z kalafiora?

          • 2 0

      • pure z groszku lub fasoli

        • 4 0

      • Zależy do czego

        Bataty są w sumie najlepsze, bo są słodkie, a jednocześnie wartości odżywczych mają dużo więcej niż ziemniaki. Aczkolwiek kwestia jak bardzo komu zależy na zachowaniu smaku :)

        • 3 0

  • (1)

    Fajny pomysł dla ludzi, którzy starają się zdrowiej jeść, a uwielbiają słodycze.
    Zastanawia mnie bardziej cena książki 69 zł za 188 stron z których połowa to zdjęcia?
    Tańsze są książki (mają także więcej stron) znanych kucharzy i cukierników.

    • 16 2

    • W necie przepisow jest cala masa.

      • 3 0

  • Rewelacja !!!!!

    • 2 4

  • To ci odkrycie

    Nobel wisi w powietrzu.

    • 3 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane