Wiadomości

stat

Książka o warzywach w ciastach i deserach

Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty".
Izabela Komor i Marta Rietz, autorki książki kulinarnej "Warzywna cukiernia Izy i Marty". fot. Emilia Wronowska

- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".



Czy używasz zdrowszych i dietetycznych zamienników w tradycyjnych przepisach?

tak, staram się tak robić za każdym razem 34%
czasami próbuję eksperymentować, ale nie regularnie 43%
nie, prawdziwy smak wymaga oryginalnej receptury 23%
zakończona Łącznie głosów: 190
Izabela KomorMarta Rietz od trzech lat prowadzą w Gdyni pracownię tortów artystycznych Słodkości Marty i Izy, zajmują się przygotowywaniem słodkości na imprezy oraz uczą na warsztatach kulinarnych. Z czasem w swoich przepisach zaczęły szukać zdrowszych zamienników dla cukru, tłuszczu czy nabiału. Efekt? Szereg przepisów na słodkości z wykorzystaniem warzyw, którymi panie postanowiły podzielić się w książce "Warzywna cukiernia Izy i Marty".

- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.

I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.

Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.

Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego


- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.

Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"


Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 zobacz na mapie Gdyni oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.

Opinie (41) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Pełna hala na mikołajkowym koncercie w Ergo Arenie
Tłumy na mikołajkowym koncercie
Wyjątkowa świąteczna dekoracja w Centrum Riviera
Świąteczna dekoracja w Rivierze

Kultura

ECS nie zamierza oddać tablic z postulatami Sierpnia '80
ECS nie odda tablic z postulatami
Oryginalne tablice z postulatami Sierpnia '80 mogą zniknąć z ECS
Muzeum Morskie chce tablic z Sierpnia '80

Planuj z nami tydzień