- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (105 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
Książka o warzywach w ciastach i deserach
- Nasza publikacja jest jedną z pierwszych publikacji na świecie na temat wykorzystania warzyw w cukiernictwie - mówią gdynianki Izabela Komor i Marta Rietz, które wydały książkę kulinarną "Warzywna cukiernia Izy i Marty".
- W naszych przepisach użyłyśmy warzyw, które na co dzień występują w sałatce i surówce do obiadu, ale są też niesamowitą podstawą deseru właśnie ze względu na zawartość wartości odżywczych - tłumaczą autorki. - Warzywo jest nieoczywistym składnikiem i kojarzącym się z kuchnią wytrawną. Chodzi o to, aby odczarować cukiernictwo, które wydaje się bardzo pracochłonne i wymagające niebywałych umiejętności. Poprzez książkę chcemy udowodnić, że cukiernictwo jest jeszcze nie do końca odkrytą dziedziną, która może zaskoczyć, inspirować i zachwycić na nowo.
I nie chodzi tylko o ciasto marchewkowe - teraz popularne nawet w sieciówkach, ale jeszcze niedawno zaskakujące nazwą i smakiem, który - mimo mylącej nazwy - okazywał się zbliżony do klasycznych ciast. Iza i Marta proponują wykorzystanie w słodkościach również m.in. batata, selera naciowego, fasoli, kopru włoskiego, kalafiora czy cukinii.
Zrobimy z nich np. tartę z cynamonowym kremem na batatach, ciasto kokosowe z cukinii, czekoladowe ciasto z kalafiora z jagodami i kremem whiskey, placek cytrynowy na kukurydzy z owocami lata i kruszonką, babkę z marchwi i selera naciowego czy słodkie pasty śniadaniowe na ciecierzycy. Na prawie dwustu stronach znajdziemy 52 przepisy ułożone alfabetycznie według warzyw.
Krzysztof Ilnicki z "Bake off": Widz chce czegoś pozytywnego
- Receptury są tak przygotowane, aby każdy z nas mógł zmienić rodzaj cukru, tłuszczu, mąk i kremu w cieście, a nawet smak. Każdy z nas ma inny gust, a deser ma nas uszczęśliwiać i zaspokajać zachciankę - mówią autorski. - Dlatego też przygotowaliśmy w książce specjalne miejsca na notatki, aby była ona naszym asystentem przy codziennym gotowaniu, a nie kolejną kurzącą się na półce pozycją.
Porady dietetyczne "Okiem dietetyka"
Książka została wydana samodzielnie przez autorki i jest dostępna w cenie 69 zł w pracowni Izy i Marty w Gdyni przy ul. Derdowskiego 7 oraz na stronie warzywnacukiernia.pl.
Miejsca
-
Słodkości Marty i Izy Gdynia, Hieronima Derdowskiego 7
Opinie (41) 1 zablokowana
-
2019-04-17 07:17
(4)
Ciasto z fasoli smakuje jak murzynek:) polecam
- 14 9
-
2019-04-17 08:33
(2)
Po co te seksualne wstawki?
- 4 4
-
2019-04-20 15:58
joo,murzynek i jego marchewa
- 1 0
-
2019-04-17 10:27
czarny bez
- 1 2
-
2019-04-17 08:30
ciasto marchewkowe jest przepyszne
polecam ... łatwe do zrobienia /poziom trudności murzynka/ a przepis można znaleźć w internecie
- 6 1
-
2019-04-17 08:36
(8)
Mam dziecko, które nie przepada za warzywami, niektórych nawet nie tknie. Takie ciasta to świetny pomysł dla nas, o ile żadne warzywo nie wystaje
- 15 7
-
2019-04-17 11:24
(6)
tylko skąd warzywa zdrowe brać - marchewka po detoxykacji ziemi pod inne uprawy głównie z Hiszpanii i Francji, brokuły - sama chemia , cukinia - sama chemia , ogórki sama chemia - pomidory - sama chemia aż czarne w środku... chyba czas zaorać trawnik i zrobić grządki
- 6 1
-
2019-04-18 09:03
sama chemia. (5)
dobrze, że nie sama fizyka! Albo, co gorsza- sama geografia! A woda to już w ogóle, H2O, sama chemia! Dramat
- 0 3
-
2019-04-18 10:55
(4)
Mało tego... Ona/On też składa się z chemii :-)
- 2 1
-
2019-04-18 11:33
(3)
zajmij miejsce na onkologii - pośmieję się z ciebie za 5 lat... "zdrowo się odżywiam - jem warzywa " hahahah , może te bio z lidela co rosną obok rafinerii ?
- 1 3
-
2019-04-18 13:55
podaj mi jeden przypadek nowotworu (2)
który wywołuje jedzenie warzyw. Serio, co za paranoja. Poczytajcie sobie co o pestycydach pisze np. dr Damian Parol na swoim blogu .
Nawet warzywa z pestycydami, glifosatem i tą straszliwą chemią są zdrowsze, niż niejedzenie warzyw.- 3 2
-
2019-04-18 14:19
(1)
Amerykańska Agencja Ochrony Środowiska EPA twierdzi, że aktywny czynnik Roundupa jest bezpieczny dla ludzi, jeśli preparatu używa się zgodnie z instrukcją. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem z Francji należąca do WHO uznała go w 2015 r. za prawdopodobnie rakotwórczy. Władze Kaliforni wpisały glifosat na listę chemikaliów wywołujących raka.
Chcesz to ryzykuj życiem - ja nie jestem aż takl odważny a na pewno nie będę ryzykował życiem dzieci - efekty wychodzą po latach a nie od razu tak jak z papierosami liquidowymi które miały być zdrowsze a trują bardziej niż tradycyjne jak pokazują ostatnie badania.
Mądrości blogowe natomiast wsadzam między bajki bo wiem co za psedodoktorowie je piszą :))- 3 0
-
2019-04-19 09:29
psedodoktorku
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę"
W toksykologii stosuje się wskaźnik LD50, który w praktyce oznacza ilość substancji, której spożycie spowoduje śmierć 50% badanych osobników (przeważnie badania prowadzi się na szczurach). Ta miara służy głównie porównywaniu różnych substancji pod względem ich toksyczności. Im wyższa wartość wskaźnika, tym mniejsza toksyczność substancji. Dla przykładu:
♦ Boraks – LD50 (szczury, doustnie): 2660 mg/kg masy ciała
♦ Sól kuchenna – LD50 (szczury, doustnie): 3000 mg/kg masy ciała
♦ Kwas acetylosalicylowy (aspiryna) LD50 (szczury, doustnie): 1124 mg/kg masy ciała
toksyczność boraksu jest porównywalna z solą kuchenną i zdecydowanie niższa, niż w przypadku dostępnej bez recepty i obecnej w niemal każdym gospodarstwie domowym – aspiryny.
Pisanie, że zjedzenie sałaty czy pomidora to "ryzykowanie życiem" jest niezłą jazdą po bandzie, twoje życie musi być naszpikowane niebezpieczeństwami!
A dr. Parol obronił doktorat na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. No, ale jak widać każdy internetowy troll może go określić mianem "psedodoktora" i wrócić do oglądania swoich filmików na jutjubie o chemtrailsach..- 1 0
-
2019-04-17 08:42
Ale super
- 0 2
-
2019-04-17 11:01
(3)
Co za ciemnogród - gdyby ktoś z Was spróbował takiego ciasta to nigdy by nie powiedział, że w środku jest warzywko. Ciasto takie smakuje jak każde inne z cukierni z masą cukru i innych składników.
- 9 6
-
2019-04-17 11:25
(2)
a cukier niszczy szare komórki tak samo jak alkohol i uzależnia jak narkotyki
- 7 0
-
2019-04-17 19:32
(1)
nie porównujmy cukru do piwa (na korzyść piwa)
- 2 0
-
2019-04-18 14:15
chciałem kiedyś przerzucić się na coś innego do picia ale poza wodą i sokiem to piwo ma najkrótszy skład i sama natura - oczywiście piwo a nie produkty piwopodobne bez podanego pełnego składu
- 2 0
-
2019-04-18 10:57
nie pierwsza i nie ostatnia ksiazka o gotowaniu
- 3 0
-
2019-04-17 19:40
z chęcią bym spróbował czegoś nowego/innego
- 0 3
-
2019-04-17 12:43
tylko surowe to zdrowe (1)
Warzywa przetworzone nie mogą nam dać pełnej gamy witamin tylko ciasta z surowych owocòw i może troszkę warzyw to prawdziwy mastersztik i bomba witaminowa oczywiście bez cukru laktozy i glutenu taka książka jak by była chętnie kupię
- 4 6
-
2019-04-17 19:37
niesurowe warzywa też są zdrowe (i wskazane), ale mniej
- 1 2
-
2019-04-17 07:05
Dla mnie to słabe połączenie (5)
wolę osobno warzywka do obiadu a potem, słodki deserek. A mieszać się to mogą w brzuszku.
- 20 11
-
2019-04-17 10:27
znacie jakiś dobry zamiennik do ziemniaków? (4)
bakłażan na przykład, może być?
- 2 1
-
2019-04-17 17:46
(1)
Kasze no i np ryż z kalafiora.
Ciecierzyca, groszek, kalafior w wersji pure.- 4 0
-
2019-04-17 19:23
Powaznie pytam.
Co to ryż z kalafiora?- 2 0
-
2019-04-17 11:26
pure z groszku lub fasoli
- 4 0
-
2019-04-17 10:41
Zależy do czego
Bataty są w sumie najlepsze, bo są słodkie, a jednocześnie wartości odżywczych mają dużo więcej niż ziemniaki. Aczkolwiek kwestia jak bardzo komu zależy na zachowaniu smaku :)
- 3 0
-
2019-04-17 10:12
(1)
Fajny pomysł dla ludzi, którzy starają się zdrowiej jeść, a uwielbiają słodycze.
Zastanawia mnie bardziej cena książki 69 zł za 188 stron z których połowa to zdjęcia?
Tańsze są książki (mają także więcej stron) znanych kucharzy i cukierników.- 16 2
-
2019-04-17 17:48
W necie przepisow jest cala masa.
- 3 0
-
2019-04-17 17:45
Rewelacja !!!!!
- 2 4
-
2019-04-17 17:16
To ci odkrycie
Nobel wisi w powietrzu.
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.