- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (61 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Kucharze i cukiernicy z programów telewizyjnych w Trójmieście
Sławę zdobyli w programach kulinarnych, ale dopiero w restauracyjnej kuchni są w stanie pokazać pełnię swoich możliwości. W Trójmieście znajdziemy kilka lokali, w których dania przygotują dla nas kucharze i cukiernicy znani z telewizyjnych ekranów. Gdzie ich szukać?
Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Tomasz Purol
Krzysztof Konieczny
W połowie 2021 r. nastąpiła duża zmiana w kuchni gdyńskiej restauracji Neon. Dotychczasowego szefa kuchni Jana Kiliańskiego zastąpił Krzysztof Konieczny. Warto wspomnieć, że obaj panowie rywalizowali ze sobą w siódmej edycji programu Top Chef, w której Kiliański zajął drugie miejsce, a Konieczny czwarte. Nowy szef kuchni Neonu wcześniej pełnił funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji Sztuczka Bistro. Jest jednym z dwóch Polaków, którzy doszli do finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Neon to lokal z azjatyckim street foodem, w którego menu znajdziemy takie pozycje, jak: bułeczki bao w pięciu wariantach smakowych, pad thai, curry czy sajgonki.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Diana Volokhova
Diana Volokhova jest finalistką drugiej edycji programu Masterchef, w którym dała się poznać jako wyśmienita cukierniczka. Pochodzi z Armenii, mieszka w Gdyni, gdzie otworzyła kawiarnio-cukiernię Więcej! Serwuje w niej desery z różnych zakątków świata (tureckie i ormiańskie baklawy, francuskie croissanty, amerykański sernik, kanadyjski Red Velvet) i autorskie słodkości. Z cukierni Diany można też zamówić torty i catering okolicznościowy.
Basia Ritz
Barbara Ritz niedawno została doceniona przez magazyn Forbes, który umieścił ją na 24. miejscu w rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Szefowa kuchni sławę zdobyła w 2012 r. dzięki zwycięstwie w pierwszej edycji programu MasterChef. Dwa lata później otworzyła w Gdańsku restaurację Ritz, która do dzisiaj cieszy się dużym powodzeniem. Basia Ritz jest autorką dwóch książek kulinarnych: "Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku". Prowadziła też program "Kuchnia z sercem".
Krzysztof Ilnicki
Krzysztof Ilnicki nie był wprawdzie uczestnikiem żadnej kulinarnej rywalizacji, ale na ekranach telewizorów pojawiał się jako juror programu "Bake Off - Ale Ciacho!" oraz bohater programu "Słodka afera!". Według Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest on najlepszym cukiernikiem w Polsce. Został też laureatem AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) Prix, nagrody przyznawanej wybitnym twórcom kulinarnym z poziomem międzynarodowym. W Gdańsku prowadzi dwie cukiernie UMAM - przy ulicy Mariana Hemara 1 oraz przy ulicy Grobla 12/14/C1. Znajdziemy w nich zarówno klasyczne, jak i nowoczesne słodkości, makaroniki, ciasta i torty.
Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach: kawior, steki, ryby
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz jest właścicielką dwóch restauracji - gdyńskiej Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats. W tegorocznej odsłonie rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce według Forbesa zajęła aż 10 miejsce. Rozgłos przyniósł jej udział w pierwszej edycji programu "Top Chef", w którym dotarła do finału. Malika urodziła się i wychowała w Algierii, dzieciństwo spędziła w Maghrebie, dlatego w tworzonych przez nią daniach pojawiają się afrykańskie smaki i inspiracje. Jest autorką książki "Przyprawy", która oprócz przepisów zawiera zbór wiedzy o przyprawach świata.
Miejsca
Opinie (69) 7 zablokowanych
-
2022-05-03 13:42
Opinia wyróżniona
Ceny pod przyjezdnych to normalne w takich miastach turystycznych. Ostatnio byłem z kumplami na mieście (przed majówka) i w knajpie ful ludzi. Dobre 2/3 przyjezdni było widać. To jest po prostu wpisane w wypad do innego miasta.
- 27 2
-
2022-05-03 14:25
Opinia wyróżniona
........ (3)
I co z tego nie wszystko złoto co się świeci. Większość z tego jedzenia marnie smakuje a płacimy za nazwę tak samo z ciuchami które są szyte na zlecenie w Chinach potem wszywa się metkę i szajs goni szajs już na wieszakach szmaty wiszą nawet wody z podłogi to nie wchłonie .
- 33 7
-
2022-05-04 14:57
Zjedz może gdzieś indziej niż w barze stoczniowym, to będziesz miał porównanie
A ciuchy kupuj bawełniane, jak ci wody nie chłoną
- 0 2
-
2022-05-03 17:59
Dzieciątko, nie kupuj piwa i chipsów przez miesiąc i idź do takiej knajpy. (1)
Odkryjesz Świat, którego nie znasz.
No chyba, że wolisz co drugi dzień obalić kilka flaszek.- 2 16
-
2022-05-04 15:13
wolę
- 2 0
Wszystkie opinie
-
2022-05-03 13:12
Już nie europejsko, lecz światowo (5)
Taki poziom w gastronomii.
- 7 11
-
2022-05-03 13:34
(3)
Cenowo na pewno
- 19 2
-
2022-05-03 18:03
Niekoniecznie. w Paco w Olivii zjesz za 100 pln. Nie przesadzaj. (2)
to odpowiednik 1-2 dużych pizz.
Twój wybór- 1 10
-
2022-05-03 19:12
(1)
Dwie duże pizze zje cała rodzina
- 9 0
-
2022-05-06 16:22
Ale to wciaz placek wart 5 zl, a placisz za niego 50 i nie narzekasz, bo zapcha sie cala rodzina.
Inni wola placic za cos innego, nie musza sie napchac. I relatywnie placa mniej niz Ty za ten placek.
- 0 0
-
2022-05-03 23:01
Leszcze
Tylko tyle, że byli w telewizji
- 4 2
-
2022-05-03 13:42
Opinia wyróżniona
Ceny pod przyjezdnych to normalne w takich miastach turystycznych. Ostatnio byłem z kumplami na mieście (przed majówka) i w knajpie ful ludzi. Dobre 2/3 przyjezdni było widać. To jest po prostu wpisane w wypad do innego miasta.
- 27 2
-
2022-05-03 13:47
Brakuje w zestawieniu wujka zdzicha i jego bigosu
- 24 0
-
2022-05-03 13:47
A gdzie Knajpe ma Wojciech Basiura, znany bardziej jako Wojciech Modest Amaro? :)) (1)
Omijam szerokim łukiem takie celebryckie knajpy, które walą kiche i jadą na marce tych telewizyjnych pseudokucharzy!
No ale wielu lansiarzy musi takm być aby potem mieć fote na fejsa...- 47 6
-
2022-05-03 18:02
skoro ciebie stać na frytki z maca to i omijasz wyszukane knajpy, proste jak drut
- 3 22
-
2022-05-03 13:52
Jest mi przykro to pisać i to subiektywna ocena (3)
ale im większe zbudowane ego poprzez celebrycjkie programy tym słabsza kuchnia i otoczka temu towarzysząca. Proszę zrobić art ilu celebrytów po programach juz nie istnieje a ilu funkcjonuje z marnym skutkiem.
Lubie chodzić i próbować porównywać i robię to dość często ale w 80% nie wracam do tych znanych kucharzy.... bo zawsze jakas wtopa. Dobre restauracje na świecie ( a zjeździłem Skandynawie Europe ) nie potrzebują reklamy mediów a bronią się jakością atmosferą innowacyjnością i odpowiadającą ceną. Nic mnie bardziej nie mierzi jak płacić za nazwisko i miejsce. !! To przykre że większość restauratorów nie potrafi zrozumieć na czym polega ABC restauratora a nie podgrzewacza kotletów! Wole zjeść na rynku w Tajlandii szarańczę niż degustacyjną u celebryty!- 34 8
-
2022-05-03 18:01
Czyli zazdrość Ciebie zżera, że ktoś w Polsce może mieć knajpę. (2)
Zawsze lepiej jeść uliczny fast food u obcego niż wyszukane dania u siebie.
Polska mentalność- 3 12
-
2022-05-03 20:53
Lepiej wydać 50 niż 350, kto by pomyślał.
- 4 0
-
2022-05-06 16:29
Jaka zazdrosc? Czy Ty faktycznie nic z tego nie rozumiesz?
Im wieksze ego, tym slabsza kuchnia. Zawsze jakas wtopa. Bronia sie jakoscia, atmosfera, innowacyjnoscia i odpowiadajaca cena. Przeczytales to? Zrozumiales? Moze trzeba Cie do slownika odeslac?
- 0 0
-
2022-05-03 14:15
Ja wolę jak Ewa gotuje
- 10 7
-
2022-05-03 14:25
Opinia wyróżniona
........ (3)
I co z tego nie wszystko złoto co się świeci. Większość z tego jedzenia marnie smakuje a płacimy za nazwę tak samo z ciuchami które są szyte na zlecenie w Chinach potem wszywa się metkę i szajs goni szajs już na wieszakach szmaty wiszą nawet wody z podłogi to nie wchłonie .
- 33 7
-
2022-05-03 17:59
Dzieciątko, nie kupuj piwa i chipsów przez miesiąc i idź do takiej knajpy. (1)
Odkryjesz Świat, którego nie znasz.
No chyba, że wolisz co drugi dzień obalić kilka flaszek.- 2 16
-
2022-05-04 15:13
wolę
- 2 0
-
2022-05-04 14:57
Zjedz może gdzieś indziej niż w barze stoczniowym, to będziesz miał porównanie
A ciuchy kupuj bawełniane, jak ci wody nie chłoną
- 0 2
-
2022-05-03 14:31
Czy któryś pozwoli się najeść czy u każdego danie to mikro porcja i kleksy na talerzu? (4)
- 40 2
-
2022-05-03 17:58
I tu się zdziwisz lub nie bo nie bywasz w takich knajpach. (1)
Ostatnio byłem w Olivii w Arco i tam porcje małe ale po kilku daniach byłem syty.
Sprawdź i komentuj.- 1 16
-
2022-05-03 20:54
Tylko portfel chudy
- 7 1
-
2022-05-04 13:12
Sztuczki już nie ma. (1)
- 0 0
-
2022-05-04 20:04
Za dużo koksu za mało roboty
Pozdro dla kumatych
- 0 0
-
2022-05-03 14:59
To jedno proste pytanie ile maja gwiazdek według swiatowego rankingu ? z tego co wiem to zadnej
- 20 1
-
2022-05-03 15:18
Taki Jakubiak jest bezrobotny (9)
Wszystkie biznesy co miał to plajta, a w TV zgrywa wielkiego kucharza. Mieszka gdzieś w Trójmieście, jest w jury Masterchefa juniora... chłop ma problem z własnym życiem a niby jest wzorem dla dzieci
- 43 1
-
2022-05-03 15:42
A schabowy, mielony i takie tam (1)
W Garnizonie to co?
- 1 4
-
2022-05-03 19:36
Schabowe i mielone to on jada
W dużych ilościach grubasek
- 10 1
-
2022-05-03 17:33
A sprzedał już tego niebieskiego bentleja?
- 10 1
-
2022-05-03 18:26
(2)
Czytałem, że w Polsce juzbiznesunie otworzy.
- 6 1
-
2022-05-03 20:03
Polacy żądają zbyt dużych porcji w cenie hot doga (1)
Nie dodawało się
- 2 8
-
2022-05-03 20:55
Niesamowicie odkrywczy jesteś
Wreszcie zatrybiłeś, że Polacy to wciąż naród na dorobku.
- 12 1
-
2022-05-03 21:31
W Sopocie mu nie wyszło długów narobił i chyba jeszcze ludziom pieniądze wisi
- 9 0
-
2022-05-04 10:05
Wazne ze w TVnie dostał kase w programie
- 2 0
-
2022-05-05 07:39
Jak kazdy kucharz
Ma w du.ie rodzinę i stwarza pozory że ma idealną rodzinkę
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.