• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kucharze i cukiernicy z programów telewizyjnych w Trójmieście

Aleksandra Wrona
3 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kucharze i cukiernicy znani z telewizji często mają łatwiejszy start w gastronomicznym świecie. Kucharze i cukiernicy znani z telewizji często mają łatwiejszy start w gastronomicznym świecie.

Sławę zdobyli w programach kulinarnych, ale dopiero w restauracyjnej kuchni są w stanie pokazać pełnię swoich możliwości. W Trójmieście znajdziemy kilka lokali, w których dania przygotują dla nas kucharze i cukiernicy znani z telewizyjnych ekranów. Gdzie ich szukać?



Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce



Tomasz Purol



Czy oglądasz programy kulinarne?

Pod koniec kwietnia sopocka restauracja White Marlin ogłosiła, że jej szefem kuchni został Tomasz Purol, zwycięzca piątej edycji programu Top Chef. Podczas przedpremierowej kolacji degustacyjnej nowy szef kuchni zaserwował m.in. carpaccio z ośmiornicy, śledzia marynowanego w sherry, krem z pieczonego kalafiora i mus z różowej czekolady. Poprzednio Tomasz Purol szefował w restauracji hotelu Blow Up Hall 5050 w Poznaniu, którego właścicielką była Grażyna Kulczyk. Jest laureatem i zwycięzcą konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą. W swojej kuchni stawia na sezonowość produktów i prostotę ich podania. Telewidzowie znają go przede wszystkim ze zwycięstwa w piątej edycji programu "Top Chef" oraz roli mentora gwiazd w "Top Chef. Gwiazdy od kuchni".

Tomasz Purol, nowy szef kuchni restauracji White Marlin Tomasz Purol, nowy szef kuchni restauracji White Marlin

Krzysztof Konieczny



W połowie 2021 r. nastąpiła duża zmiana w kuchni gdyńskiej restauracji Neon. Dotychczasowego szefa kuchni Jana Kiliańskiego zastąpił Krzysztof Konieczny. Warto wspomnieć, że obaj panowie rywalizowali ze sobą w siódmej edycji programu Top Chef, w której Kiliański zajął drugie miejsce, a Konieczny czwarte. Nowy szef kuchni Neonu wcześniej pełnił funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji Sztuczka Bistro. Jest jednym z dwóch Polaków, którzy doszli do finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Neon to lokal z azjatyckim street foodem, w którego menu znajdziemy takie pozycje, jak: bułeczki bao w pięciu wariantach smakowych, pad thai, curry czy sajgonki.

Najlepsze restauracje w Trójmieście


Krzysztof Konieczny, szef kuchni w Neonie Krzysztof Konieczny, szef kuchni w Neonie

Diana Volokhova



Diana Volokhova jest finalistką drugiej edycji programu Masterchef, w którym dała się poznać jako wyśmienita cukierniczka. Pochodzi z Armenii, mieszka w Gdyni, gdzie otworzyła kawiarnio-cukiernię Więcej! Serwuje w niej desery z różnych zakątków świata (tureckie i ormiańskie baklawy, francuskie croissanty, amerykański sernik, kanadyjski Red Velvet) i autorskie słodkości. Z cukierni Diany można też zamówić torty i catering okolicznościowy.

Diana Volokhova, założycielka cukierni Więcej! Diana Volokhova, założycielka cukierni Więcej!

Basia Ritz



Barbara Ritz niedawno została doceniona przez magazyn Forbes, który umieścił ją na 24. miejscu w rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Szefowa kuchni sławę zdobyła w 2012 r. dzięki zwycięstwie w pierwszej edycji programu MasterChef. Dwa lata później otworzyła w Gdańsku restaurację Ritz, która do dzisiaj cieszy się dużym powodzeniem. Basia Ritz jest autorką dwóch książek kulinarnych: "Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku". Prowadziła też program "Kuchnia z sercem".

Basia Ritz, właścicielka restauracji Ritz Basia Ritz, właścicielka restauracji Ritz

Krzysztof Ilnicki



Krzysztof Ilnicki nie był wprawdzie uczestnikiem żadnej kulinarnej rywalizacji, ale na ekranach telewizorów pojawiał się jako juror programu "Bake Off - Ale Ciacho!" oraz bohater programu "Słodka afera!". Według Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest on najlepszym cukiernikiem w Polsce. Został też laureatem AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) Prix, nagrody przyznawanej wybitnym twórcom kulinarnym z poziomem międzynarodowym. W Gdańsku prowadzi dwie cukiernie UMAM - przy ulicy Mariana Hemara 1 oraz przy ulicy Grobla 12/14/C1. Znajdziemy w nich zarówno klasyczne, jak i nowoczesne słodkości, makaroniki, ciasta i torty.

Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach: kawior, steki, ryby



Krzysztof Ilnicki, właściciel dwóch cukierni UMAM Krzysztof Ilnicki, właściciel dwóch cukierni UMAM

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz



Ewa Malika Szyc-Juchnowicz jest właścicielką dwóch restauracji - gdyńskiej Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats. W tegorocznej odsłonie rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce według Forbesa zajęła aż 10 miejsce. Rozgłos przyniósł jej udział w pierwszej edycji programu "Top Chef", w którym dotarła do finału. Malika urodziła się i wychowała w Algierii, dzieciństwo spędziła w Maghrebie, dlatego w tworzonych przez nią daniach pojawiają się afrykańskie smaki i inspiracje. Jest autorką książki "Przyprawy", która oprócz przepisów zawiera zbór wiedzy o przyprawach świata.
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika i Machina Eats&Beats Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, właścicielka restauracji Malika i Machina Eats&Beats

Miejsca

Opinie (69) 7 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Już nie europejsko, lecz światowo (5)

    Taki poziom w gastronomii.

    • 7 11

    • (3)

      Cenowo na pewno

      • 19 2

      • Niekoniecznie. w Paco w Olivii zjesz za 100 pln. Nie przesadzaj. (2)

        to odpowiednik 1-2 dużych pizz.
        Twój wybór

        • 1 10

        • (1)

          Dwie duże pizze zje cała rodzina

          • 9 0

          • Ale to wciaz placek wart 5 zl, a placisz za niego 50 i nie narzekasz, bo zapcha sie cala rodzina.

            Inni wola placic za cos innego, nie musza sie napchac. I relatywnie placa mniej niz Ty za ten placek.

            • 0 0

    • Leszcze

      Tylko tyle, że byli w telewizji

      • 4 2

  • Opinia wyróżniona

    Ceny pod przyjezdnych to normalne w takich miastach turystycznych. Ostatnio byłem z kumplami na mieście (przed majówka) i w knajpie ful ludzi. Dobre 2/3 przyjezdni było widać. To jest po prostu wpisane w wypad do innego miasta.

    • 27 2

  • Brakuje w zestawieniu wujka zdzicha i jego bigosu

    • 24 0

  • A gdzie Knajpe ma Wojciech Basiura, znany bardziej jako Wojciech Modest Amaro? :)) (1)

    Omijam szerokim łukiem takie celebryckie knajpy, które walą kiche i jadą na marce tych telewizyjnych pseudokucharzy!
    No ale wielu lansiarzy musi takm być aby potem mieć fote na fejsa...

    • 47 6

    • skoro ciebie stać na frytki z maca to i omijasz wyszukane knajpy, proste jak drut

      • 3 22

  • Jest mi przykro to pisać i to subiektywna ocena (3)

    ale im większe zbudowane ego poprzez celebrycjkie programy tym słabsza kuchnia i otoczka temu towarzysząca. Proszę zrobić art ilu celebrytów po programach juz nie istnieje a ilu funkcjonuje z marnym skutkiem.
    Lubie chodzić i próbować porównywać i robię to dość często ale w 80% nie wracam do tych znanych kucharzy.... bo zawsze jakas wtopa. Dobre restauracje na świecie ( a zjeździłem Skandynawie Europe ) nie potrzebują reklamy mediów a bronią się jakością atmosferą innowacyjnością i odpowiadającą ceną. Nic mnie bardziej nie mierzi jak płacić za nazwisko i miejsce. !! To przykre że większość restauratorów nie potrafi zrozumieć na czym polega ABC restauratora a nie podgrzewacza kotletów! Wole zjeść na rynku w Tajlandii szarańczę niż degustacyjną u celebryty!

    • 34 8

    • Czyli zazdrość Ciebie zżera, że ktoś w Polsce może mieć knajpę. (2)

      Zawsze lepiej jeść uliczny fast food u obcego niż wyszukane dania u siebie.
      Polska mentalność

      • 3 12

      • Lepiej wydać 50 niż 350, kto by pomyślał.

        • 4 0

      • Jaka zazdrosc? Czy Ty faktycznie nic z tego nie rozumiesz?

        Im wieksze ego, tym slabsza kuchnia. Zawsze jakas wtopa. Bronia sie jakoscia, atmosfera, innowacyjnoscia i odpowiadajaca cena. Przeczytales to? Zrozumiales? Moze trzeba Cie do slownika odeslac?

        • 0 0

  • Ja wolę jak Ewa gotuje

    • 10 7

  • Opinia wyróżniona

    ........ (3)

    I co z tego nie wszystko złoto co się świeci. Większość z tego jedzenia marnie smakuje a płacimy za nazwę tak samo z ciuchami które są szyte na zlecenie w Chinach potem wszywa się metkę i szajs goni szajs już na wieszakach szmaty wiszą nawet wody z podłogi to nie wchłonie .

    • 33 7

    • Dzieciątko, nie kupuj piwa i chipsów przez miesiąc i idź do takiej knajpy. (1)

      Odkryjesz Świat, którego nie znasz.
      No chyba, że wolisz co drugi dzień obalić kilka flaszek.

      • 2 16

      • wolę

        • 2 0

    • Zjedz może gdzieś indziej niż w barze stoczniowym, to będziesz miał porównanie

      A ciuchy kupuj bawełniane, jak ci wody nie chłoną

      • 0 2

  • Czy któryś pozwoli się najeść czy u każdego danie to mikro porcja i kleksy na talerzu? (4)

    • 40 2

    • I tu się zdziwisz lub nie bo nie bywasz w takich knajpach. (1)

      Ostatnio byłem w Olivii w Arco i tam porcje małe ale po kilku daniach byłem syty.
      Sprawdź i komentuj.

      • 1 16

      • Tylko portfel chudy

        • 7 1

    • Sztuczki już nie ma. (1)

      • 0 0

      • Za dużo koksu za mało roboty

        Pozdro dla kumatych

        • 0 0

  • To jedno proste pytanie ile maja gwiazdek według swiatowego rankingu ? z tego co wiem to zadnej

    • 20 1

  • Taki Jakubiak jest bezrobotny (9)

    Wszystkie biznesy co miał to plajta, a w TV zgrywa wielkiego kucharza. Mieszka gdzieś w Trójmieście, jest w jury Masterchefa juniora... chłop ma problem z własnym życiem a niby jest wzorem dla dzieci

    • 43 1

    • A schabowy, mielony i takie tam (1)

      W Garnizonie to co?

      • 1 4

      • Schabowe i mielone to on jada

        W dużych ilościach grubasek

        • 10 1

    • A sprzedał już tego niebieskiego bentleja?

      • 10 1

    • (2)

      Czytałem, że w Polsce juzbiznesunie otworzy.

      • 6 1

      • Polacy żądają zbyt dużych porcji w cenie hot doga (1)

        Nie dodawało się

        • 2 8

        • Niesamowicie odkrywczy jesteś

          Wreszcie zatrybiłeś, że Polacy to wciąż naród na dorobku.

          • 12 1

    • W Sopocie mu nie wyszło długów narobił i chyba jeszcze ludziom pieniądze wisi

      • 9 0

    • Wazne ze w TVnie dostał kase w programie

      • 2 0

    • Jak kazdy kucharz

      Ma w du.ie rodzinę i stwarza pozory że ma idealną rodzinkę

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane