- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (42 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Kucharze i cukiernicy z programów telewizyjnych w Trójmieście
Sławę zdobyli w programach kulinarnych, ale dopiero w restauracyjnej kuchni są w stanie pokazać pełnię swoich możliwości. W Trójmieście znajdziemy kilka lokali, w których dania przygotują dla nas kucharze i cukiernicy znani z telewizyjnych ekranów. Gdzie ich szukać?
Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Tomasz Purol
Krzysztof Konieczny
W połowie 2021 r. nastąpiła duża zmiana w kuchni gdyńskiej restauracji Neon. Dotychczasowego szefa kuchni Jana Kiliańskiego zastąpił Krzysztof Konieczny. Warto wspomnieć, że obaj panowie rywalizowali ze sobą w siódmej edycji programu Top Chef, w której Kiliański zajął drugie miejsce, a Konieczny czwarte. Nowy szef kuchni Neonu wcześniej pełnił funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji Sztuczka Bistro. Jest jednym z dwóch Polaków, którzy doszli do finału konkursu S.Pellegrino Young Chef 2020. Neon to lokal z azjatyckim street foodem, w którego menu znajdziemy takie pozycje, jak: bułeczki bao w pięciu wariantach smakowych, pad thai, curry czy sajgonki.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Diana Volokhova
Diana Volokhova jest finalistką drugiej edycji programu Masterchef, w którym dała się poznać jako wyśmienita cukierniczka. Pochodzi z Armenii, mieszka w Gdyni, gdzie otworzyła kawiarnio-cukiernię Więcej! Serwuje w niej desery z różnych zakątków świata (tureckie i ormiańskie baklawy, francuskie croissanty, amerykański sernik, kanadyjski Red Velvet) i autorskie słodkości. Z cukierni Diany można też zamówić torty i catering okolicznościowy.
Basia Ritz
Barbara Ritz niedawno została doceniona przez magazyn Forbes, który umieścił ją na 24. miejscu w rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Szefowa kuchni sławę zdobyła w 2012 r. dzięki zwycięstwie w pierwszej edycji programu MasterChef. Dwa lata później otworzyła w Gdańsku restaurację Ritz, która do dzisiaj cieszy się dużym powodzeniem. Basia Ritz jest autorką dwóch książek kulinarnych: "Master Chef. Przepisy Basi Ritz" oraz "Dom pełen smaku". Prowadziła też program "Kuchnia z sercem".
Krzysztof Ilnicki
Krzysztof Ilnicki nie był wprawdzie uczestnikiem żadnej kulinarnej rywalizacji, ale na ekranach telewizorów pojawiał się jako juror programu "Bake Off - Ale Ciacho!" oraz bohater programu "Słodka afera!". Według Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest on najlepszym cukiernikiem w Polsce. Został też laureatem AIG (Académie Internationale de la Gastronomie) Prix, nagrody przyznawanej wybitnym twórcom kulinarnym z poziomem międzynarodowym. W Gdańsku prowadzi dwie cukiernie UMAM - przy ulicy Mariana Hemara 1 oraz przy ulicy Grobla 12/14/C1. Znajdziemy w nich zarówno klasyczne, jak i nowoczesne słodkości, makaroniki, ciasta i torty.
Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach: kawior, steki, ryby
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz jest właścicielką dwóch restauracji - gdyńskiej Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats. W tegorocznej odsłonie rankingu 50 najlepszych restauratorów w Polsce według Forbesa zajęła aż 10 miejsce. Rozgłos przyniósł jej udział w pierwszej edycji programu "Top Chef", w którym dotarła do finału. Malika urodziła się i wychowała w Algierii, dzieciństwo spędziła w Maghrebie, dlatego w tworzonych przez nią daniach pojawiają się afrykańskie smaki i inspiracje. Jest autorką książki "Przyprawy", która oprócz przepisów zawiera zbór wiedzy o przyprawach świata.
Miejsca
Opinie (69) 7 zablokowanych
-
2022-05-03 17:51
A z jakiej telewizji ? (2)
- 3 1
-
2022-05-03 17:56
TV Trwam (1)
- 2 6
-
2022-05-03 19:59
A to nie znam :)
Z twarzy podobni zupełnie do nikogo
- 3 1
-
2022-05-03 17:55
hmmmm (1)
jakiś czas temu kupiłem w UMAM szarlotkę. Dwie osoby jedzące szarlotkę przez 2/3 dni miały bóle brzucha. Reszta ciastek ok.
U Ritzowej chcieliśmy zjeść ale nas nie wpuszczono. Tylko rezerwacje. Ktoś kto idzie na spacer po starym mieście raczej wchodzi do knajpy pod wpływem impulsu a nie z zaprogramowanym żołądkiem.
Kucharzom zatrudnionym u kogoś proponuję najniższą pensję + premię uzależnioną od utargu.
Będzie smacznie i w miarę tanio.- 17 3
-
2022-05-04 13:15
Moja szarlotka jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
- 0 0
-
2022-05-03 19:05
Umam (2)
Ma 3 lokalizacje - Garnizon, Grobla i na Jasieniu.
- 1 1
-
2022-05-04 13:16
A w Gdyni? (1)
- 1 1
-
2022-05-04 15:09
masz wojewodzkiego - znanego kucharza
- 0 0
-
2022-05-03 20:00
Brakuje Sylwii Garskiej z jednej z ostatnich edycji MC :)
Nie wiem czy ma jakąś knajpkę, ale doszła do finału chyba przedostatniej (9?) edycji. Wywarła bardzo pozytywne wrażenie.
- 0 12
-
2022-05-03 20:03
Autirko
Magreb to nie kuchnia afrykańska, choć w Afryce. A Diana to chyba Wołkowa a nie Vlfh,, wi co?
- 5 0
-
2022-05-03 21:06
(4)
A umie który zrobić bajaderkę jak w WZ-ce w latach 70-tych? Bo ja całe życie g***o jadłem i nic innego mi nie podchodzi
- 4 1
-
2022-05-03 22:09
(3)
Wiem o czym piszesz...
W Trójmieście raczej niemożliwe.
Ale rok temu w jakimś miasteczku koło Krakowa trafiłem na cukiernie jak z lat 80/90.
Ceny w porównaniu do Gdańska symboliczne, a samkowalo tak jak powinno- 7 0
-
2022-05-03 22:15
(1)
"W Trójmieście raczej niemożliwe."
Nie da się dostać g***a w Trójmieście? Jak żyć?- 1 3
-
2022-05-04 21:04
Owiną ci w pozlotko
Położą na dużym talerzu, nazwą po francusko-włosku i stówkę zapłacisz.
- 0 0
-
2022-05-03 23:04
A g***o było z łowiecki cy z barana? I cy było obfite?
- 0 0
-
2022-05-03 21:06
Fajnie,że Tomek Purol pojawił sie w Trójmieście (1)
miałem okazje poznać jego talent w Poznaniu-smacznie i oryginalnie, ale nie przecudowane
- 0 11
-
2022-05-03 22:10
W punkt?
- 2 0
-
2022-05-03 21:12
White marlin rozliczyła się za catering z ludźmi i dostawcami? Widziałem na ich fb jakaś ukrainka pół roku temu pisała, że jej mąż nie otrzymał płatności
- 13 0
-
2022-05-03 21:53
Na szczęście nie znam nikogo
Co za czasy aby kucharza wystawiać na pomniki, oglądać mordobicia, pochwalać głupotę a inteligencje i wykształcenie deptać.
Imperium Rzymskie tak właśnie przed upadkiem wygladało, a historia lubi się powtarzać.- 16 0
-
2022-05-03 22:03
(2)
Basia Ritz odradzam !!! Malo, drogo, slabo. To jest miejsce gdzie jak sie czlowiek szarpnie, to potem bedzie lata marudzil i w brode sobie plul.
- 15 1
-
2022-05-03 22:07
(1)
O ja dzyndzole! Serio jak pójdziesz do cukierni, to to potem lata wspominasz?
- 1 5
-
2022-05-06 16:25
Czy nie na tym polega anegdota? Ze wspominasz cos przez lata? I dlaczego to cos zlego?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.