• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnie świata w roślinnym wydaniu. Trwa Wege Festiwal

Magda Mielke
18 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (97)
Wege Festiwal na Stadionie w Gdańsku potrwa do niedzieli. Wege Festiwal na Stadionie w Gdańsku potrwa do niedzieli.

Kuchnia tajska, gruzińska, perska, grecka czy turecka w wyłącznie roślinnej odsłonie. Przez cały weekend, 18 i 19 marca w Polsat Plus Arenie w Gdańsku odbywa się Wege Festiwal oraz towarzyszące mu targi biżuterii i kosmetyków naturalnych. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.



IMPREZY I WYDARZENIA Nadchodzące wydarzenia kulinarne

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Jak często jesz dania bez mięsa?

W Polsce żyją obecnie ponad 3 miliony wegetarian, a niemal połowa Polaków choć raz próbowała wykluczyć z diety mięso i przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską. Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną i zwiększająca się liczba półek sklepowych z żywnością bezmięsną mają bezpośredni wpływ na gastronomię. Powstaje coraz więcej lokali, które serwują wyłącznie roślinne dania, a w tradycyjnych kartach restauracyjnych pojawiają się coraz bardziej zróżnicowane propozycje dedykowane weganom oraz wegetarianom.

Doskonałą okazję do spróbowania różnorakich dań roślinnego pochodzenia dostarczają festiwale kulinarne, takie jak np. odbywający się już od kilku lat w Trójmieście Wege Festiwal. Targi przyciągają zwłaszcza spragnionych nowinek wegan i wegetarian, ale przypadną też do gustu otwartym na nowości mięsożercom, którzy chcą sprawdzić "co w trawie piszczy".

Choć na terenie stadionu rozstawiło się kilkadziesiąt stoisk, oferta nie jest tak bogata jak w ubiegłym roku, brakuje też kulinarnych nowinek. Niemniej dania i produkty są różnorodne i pochodzą z wielu części świata: od kuchni chińskiej i wietnamskiej, poprzez turecką, gruzińską i perską, aż po wegańskie odpowiedniki mięsa czy przetwory. Zjemy tu m.in. różne pierożki (dim sum, hanoi, wonton, boalni, samosa, z manioku), zupę pho, dania z ryżem i makaronem (pad thai, orientalne curry, udon, jalfrezi - aromatyczna potrawa z boczniaków), sajgonki, bułeczki bao, warzywne wrapy, burgery, calzone, czebureki i chaczapuri. Na stoiskach znajdziemy też wegańskie i wegetariańskie wersje mięsnych pierwowzorów: roślinne sznycle, burgery, paluszki a'la rybne i shoarmę. Są przeróżne wypieki, greckie oliwki w kilkunastu odmianach, specjały sprzedawane w słoikach: wegańskie pasztety, majonezy, sosy i miody, a także przyprawy, suplementy, herbaty, miody pitne, biosoki, oleje tłoczone na zimno i słodycze.

Gdzie zjeść? Restauracje z kuchnią wege


Na miejscu można też napić się piwa z browarów Wąsosz i Syców. Poza rzemieślniczym piwem jest też stoisko z bubble tea. Wiele punktów oferuje też napoje bezalkoholowe, m.in. lemoniady, kombuchę czy kawy. Na deser można zaś spróbować wegańskich ciast - tofurników i jagielników, tureckich słodyczy (chałwy, baklavy i rachatłukum) czy wege lodów.

Ile zapłacimy? Ceny są bardzo zróżnicowane i zazwyczaj uzależnione od wielkości porcji. Jeśli interesuje nas wyłącznie degustacja, to za jednego pierożka (gyoza, chinkali lub hanoi) czy sajgonkę zapłacimy ok. 4-6 zł, wietnamskie smakołyki (np. banh com czy banh gio) są po 10-12 zł, chaczapuri kosztuje ok. 20 zł, podobnie bolani. Jeśli zaś nastawiamy się na zjedzenie dania obiadowego, trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 30-40 zł.

Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych
Wege Festiwalowi towarzyszą Targi Biżuterii oraz Targi Kosmetyków Naturalnych - EkoPiękno. To sprawia, że festiwalowa oferta jest jeszcze szersza, a każdy z odwiedzających ma szansę znaleźć tu coś dla siebie.

Dzisiaj festiwal potrwa jeszcze do godz. 20, w niedzielę zaś można odwiedzić targi od godz. 12 do 18.

Wydarzenia

Wege Festiwal Trójmiasto (5 opinii)

(5 opinii)
street food, degustacja, targi

Miejsca

Zobacz także

Opinie (97) ponad 50 zablokowanych

  • Lans

    Wg mnie to taki lans. Dzieciom wmawia się, że mają alergię na mięso żeby chociaż nie zjadło kabanosa jak ktoś częstuje, pies też wege. Komu to potrzebne?

    • 10 2

  • (6)

    wege juz jest nie modne

    • 31 10

    • No tak, właśnie widać

      • 0 0

    • Racja (1)

      Teraz modne są robaki

      • 5 0

      • Dieta Buggy

        • 1 0

    • to nie prawda

      • 0 2

    • (1)

      Kiedy te booty nauczą się poprawnie pisać?

      • 1 13

      • kiedy ty zmadrzejesz

        • 4 2

  • Jem Tylko mięso, mam samochód na olej napędowy, jestem katolikiem - w Gdańsku wróg numer jeden

    • 6 1

  • Kiedy odbędzie się festiwal z cyklu: Tylko kuchnie świata w owadzim wydaniu? (2)

    Bo już nie mogę się doczekać.

    • 16 5

    • Król szczurów. (1)

      W filmie tym poruszony jest temat robali. Amerykańscy jeńcy przebywający w japońskim obozie w czasie czyszczenia latryn (kibli), mieli obowiązek wyłapywania i wyciągania z odchodów wszelkiego robactwa. Robactwem tym karmiono najbardziej chorych współtowarzyszy niedoli. Życzę smacznego.

      • 0 0

      • Również w filmie Snowpiercer: Arka przyszłości na końcu pociągu biedota jadła batony proteinowe z robali.

        • 1 0

  • Nazywanie wege potraw kuchnią regionalną jest niezłą ekwilbrystyką słowną (4)

    Jeśli nieodłącznym elementem dań określonej kuchni jest np mięso, to pozbawienie dania mięsa sprawia, że to nie jest już danie regionalne tylko jakiś nowotwór - danie na wzór regionalnej kuchni ale nie danie z regionalnej kuchni. Pewnie jakiś niewielki % dań będzie faktycznie 1:1 zgodnybz oryginalnym przepisem, ale nie oszukujmy się, że regionalna kuchnia nigdy nie była synonimem wege.

    • 31 6

    • nie przesadzaj (3)

      Od setek lat buddyści ograniczają lub wykluczają mięso ze swojej diety z przyczyn kulturowych i jest to kuchnia regionalna pozbawiona mięsa.

      • 2 6

      • Rozumiem, że na festiwalu jest sama kuchnia buddyjska? (2)

        No chyba nie chińska, węgierska, turecka, meksykańska itp itd poza tym podajesz bardzo specyficzny przykład kuchni wynikającej z wierzeń, a nie stricte regionu.

        • 6 3

        • to tylko przykład (1)

          Zainteresuj się, to się dowiesz, że jest tego więcej. Buddyści to prawie 10% populacji świata :)

          • 1 5

          • Uczepiłeś się tych buddystów ale nadal nie potrafisz uargumentować swojej racji względem podstawowego zarzutu

            ... że lwia część kuchni regionalnej nie istnieje bez mięsa. Te nowe weganskie twory nie są kuchnią regionalną bez mięsa tylko co najwyżej kuchnią wegańską inspirowaną kuchnią regionalną.

            • 6 2

  • Nie jestem ani weganką ani wegetarianką, ale nigdy nie lubiłam mięsa/wędlin, jak mawiał mój tata na mięso miałam i mam dalej "długie zęby", ale mogłabym być frutarianką

    • 2 6

  • Tylko Ketoza

    Jestem na keto i serdecznie polecam, mięsa do woli!

    • 3 6

  • (10)

    Nie rozumiem fenomenu wege.Czlowiek pracujący fizycznie potrzebuje kalorii,śniadanie jajecznica na boczku z 5 jaj.Obiad rosół z kury i schaboszczak.Kolacja kiełbasa ew stejki .Wtedy ma się energię,na samym pokarmie z traw daleko się nie zajdzie.

    • 52 32

    • Zobacz kto jest mistrzem olimpijskim (4)

      w 10-vip boju (weganin) oraz np. najsilniejszy Australijczyk - takich przykładów są setki - weganie. Ale każdy sam sobie wybiera i nikt nie narzuca.

      • 4 12

      • Setki przykładów.

        I przed pięćdziesiątką zawał .

        • 1 1

      • I tak jak Ty, decydując się na dietę wege w wieku 25-30 lat, tak i sportowcy zbudowali masę i wytrzymałość na zbilansowanej diecie, a dopiero później zdecydowali się na pełny weganizm będąc już ukształtowanymi sportowcami. Poczekajmy te 5-10 lat kiedy objawią się mistrzowie, którzy są weganami od np. 15 roku życia. Pewnie i takie wyjątki się zdarzą, ale poczekajmy.
        Inna sprawa to jaka suplementacja wchodzi na poziomie sportu zawodowego i tego weganie też nie przeskoczą.

        • 6 2

      • A ile ci weganie zjedli sztucznych substytutów uzupełniających braki w organiźmie? (1)

        Przecież nawet mięsożercy muszą się posiłkować chemią, jak chcą mieć światowe wyniki.
        Ty naprawdę wierzysz, że na trawie można zbudować masę? :)))

        • 13 3

        • Tak. A, tak w ogóle, to dlaczego cię tak du.a boli? Może trzeba pójść do proktologa?

          • 1 6

    • (4)

      Twój pra pra mięso jadł od święta, a energię do pracy w polu miał codziennie..

      • 12 16

      • (2)

        Bzdura,jechali na salsesonie i boczku.Plus piwo.

        • 10 9

        • (1)

          Pan może tak. Chamy cały tydzień leciały na zsiadłym i kartoflach.

          • 3 8

          • Z okrasą. Biedota na szczawiu ledwo powłóczyła nogami

            • 8 1

      • Kiedyś?

        Kiedyś nawet zboża były innebez GMO i sztucznych komponentów. Teraz masowa produkcja żywności na ogromną skalę powoduje że te wasze Vegę jedzonko jest pełne pestycydów i wszelkiego rodzaju metali ciężkich

        • 13 2

  • Nie rozumiem tej propagandy potraw wegańskich (2)

    Przecież smak i to co lubimy jeść wynosimy z domu od dzieciństwa.
    Ja na przykład lubię pierogi, grochówkę, schabowego, czy bigos. Jednak nigdy by mi do głowy nie przyszło narzucać smaków innym nacjom.
    W Skandynawii podobno zgniła ryba uchodzi za rarytas a w Chinach jakaś zupa z jaskółczych gniazd.
    Ale ja nie namawiam Skandynawa do jedzenia bigosu, czy Chińczyka do jedzenia grochówki. Sam też nie będę jadł ich specjałów.
    Dlaczego więc jesteśmy tak nachalnie namawiani do wegańskich potraw, które dodatkowo kradną mięsne nazwy. Myślicie, że jak smażonego kalafiora nazwiecie stekiem to będę myślał, że jem mięso?
    Macie mnie za i**otę?

    • 34 9

    • No i właśnie.

      Nikt w Skandynawii czy w Chinach nie wciska im na siłę polskiego bigosu czy grochówki, tak jak ostatnio u nas robale.

      • 1 1

    • Propaganda jest po to, żeby docelowo w przyszłości zakazać całkowicie mięsa

      Wszystko pod pięknymi hasełkami w trosce o rzekomą ochronę środowiska i klimatu. Oczywiście bogate elity będą dalej jeść steki z argentyńskiej wołowiny i będą latać swoimi prywatnymi odrzutowcami. Natomiast plebs będzie jeść wegańskie potrawy i co najwyżej białko z owadów.

      • 16 2

  • Tylko ceny z marketów (1)

    Przy takich cenach warzyw nigdy nie będziemy wege , papryka 20-25 zł, pomidory 24 zł, ogórki 20 zl, cebula 6 zl, bataty drogie, bakłażany czyli podstawowe Dania do vege!!! Mięso taniej wychodzi

    • 5 3

    • Nie wiem

      Co wy macie wszyscy z tymi cenami, wystarczy pójść do warzywniak nie marketu do którego cztery litery przywieziecie - papryka czerwona od 12 do 15 zł. Właśnie tym jeżdżeniem do marketów napędzacie chore ceny

      • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane