• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnie świata w roślinnym wydaniu. Trwa Wege Festiwal

Magda Mielke
18 marca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (97)
Wege Festiwal na Stadionie w Gdańsku potrwa do niedzieli. Wege Festiwal na Stadionie w Gdańsku potrwa do niedzieli.

Kuchnia tajska, gruzińska, perska, grecka czy turecka w wyłącznie roślinnej odsłonie. Przez cały weekend, 18 i 19 marca w Polsat Plus Arenie w Gdańsku odbywa się Wege Festiwal oraz towarzyszące mu targi biżuterii i kosmetyków naturalnych. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.



IMPREZY I WYDARZENIA Nadchodzące wydarzenia kulinarne

maj 10-11
Festiwal Hevelka 2024
Kup bilet

Jak często jesz dania bez mięsa?

W Polsce żyją obecnie ponad 3 miliony wegetarian, a niemal połowa Polaków choć raz próbowała wykluczyć z diety mięso i przejść na dietę wegetariańską bądź wegańską. Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną i zwiększająca się liczba półek sklepowych z żywnością bezmięsną mają bezpośredni wpływ na gastronomię. Powstaje coraz więcej lokali, które serwują wyłącznie roślinne dania, a w tradycyjnych kartach restauracyjnych pojawiają się coraz bardziej zróżnicowane propozycje dedykowane weganom oraz wegetarianom.

Doskonałą okazję do spróbowania różnorakich dań roślinnego pochodzenia dostarczają festiwale kulinarne, takie jak np. odbywający się już od kilku lat w Trójmieście Wege Festiwal. Targi przyciągają zwłaszcza spragnionych nowinek wegan i wegetarian, ale przypadną też do gustu otwartym na nowości mięsożercom, którzy chcą sprawdzić "co w trawie piszczy".

Choć na terenie stadionu rozstawiło się kilkadziesiąt stoisk, oferta nie jest tak bogata jak w ubiegłym roku, brakuje też kulinarnych nowinek. Niemniej dania i produkty są różnorodne i pochodzą z wielu części świata: od kuchni chińskiej i wietnamskiej, poprzez turecką, gruzińską i perską, aż po wegańskie odpowiedniki mięsa czy przetwory. Zjemy tu m.in. różne pierożki (dim sum, hanoi, wonton, boalni, samosa, z manioku), zupę pho, dania z ryżem i makaronem (pad thai, orientalne curry, udon, jalfrezi - aromatyczna potrawa z boczniaków), sajgonki, bułeczki bao, warzywne wrapy, burgery, calzone, czebureki i chaczapuri. Na stoiskach znajdziemy też wegańskie i wegetariańskie wersje mięsnych pierwowzorów: roślinne sznycle, burgery, paluszki a'la rybne i shoarmę. Są przeróżne wypieki, greckie oliwki w kilkunastu odmianach, specjały sprzedawane w słoikach: wegańskie pasztety, majonezy, sosy i miody, a także przyprawy, suplementy, herbaty, miody pitne, biosoki, oleje tłoczone na zimno i słodycze.

Gdzie zjeść? Restauracje z kuchnią wege


Na miejscu można też napić się piwa z browarów Wąsosz i Syców. Poza rzemieślniczym piwem jest też stoisko z bubble tea. Wiele punktów oferuje też napoje bezalkoholowe, m.in. lemoniady, kombuchę czy kawy. Na deser można zaś spróbować wegańskich ciast - tofurników i jagielników, tureckich słodyczy (chałwy, baklavy i rachatłukum) czy wege lodów.

Ile zapłacimy? Ceny są bardzo zróżnicowane i zazwyczaj uzależnione od wielkości porcji. Jeśli interesuje nas wyłącznie degustacja, to za jednego pierożka (gyoza, chinkali lub hanoi) czy sajgonkę zapłacimy ok. 4-6 zł, wietnamskie smakołyki (np. banh com czy banh gio) są po 10-12 zł, chaczapuri kosztuje ok. 20 zł, podobnie bolani. Jeśli zaś nastawiamy się na zjedzenie dania obiadowego, trzeba się liczyć z wydatkiem ok. 30-40 zł.

Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych
Wege Festiwalowi towarzyszą Targi Biżuterii oraz Targi Kosmetyków Naturalnych - EkoPiękno. To sprawia, że festiwalowa oferta jest jeszcze szersza, a każdy z odwiedzających ma szansę znaleźć tu coś dla siebie.

Dzisiaj festiwal potrwa jeszcze do godz. 20, w niedzielę zaś można odwiedzić targi od godz. 12 do 18.

Wydarzenia

Wege Festiwal Trójmiasto (5 opinii)

(5 opinii)
street food, degustacja, targi

Miejsca

Zobacz także

Opinie (97) ponad 50 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Zamawiam dietę pudełkową Vege. Wciąga się to szybko. (5)

    Ale koło 17 i tak muszę iść do knajpy wciągnąć grillowaną pierś/ kotleta /ryby z ziemniakami żeby mieć energię.

    • 40 14

    • (2)

      Ja wieczorem golonka ew szaszłyczek.

      • 11 4

      • (1)

        Tak codziennie? Ja bym nie dał rady.

        • 1 7

        • Masz złą przemianę materii, zepsutą przez wege.

          • 9 1

    • (1)

      Widzę, że mama zdjęła ci blokadę rodzicielską.

      • 3 7

      • Fajnie, że w Sreberku macie internet

        Nie nudzicie się

        • 2 1

  • (10)

    Nie rozumiem fenomenu wege.Czlowiek pracujący fizycznie potrzebuje kalorii,śniadanie jajecznica na boczku z 5 jaj.Obiad rosół z kury i schaboszczak.Kolacja kiełbasa ew stejki .Wtedy ma się energię,na samym pokarmie z traw daleko się nie zajdzie.

    • 52 32

    • (4)

      Twój pra pra mięso jadł od święta, a energię do pracy w polu miał codziennie..

      • 12 16

      • (2)

        Bzdura,jechali na salsesonie i boczku.Plus piwo.

        • 10 9

        • (1)

          Pan może tak. Chamy cały tydzień leciały na zsiadłym i kartoflach.

          • 3 8

          • Z okrasą. Biedota na szczawiu ledwo powłóczyła nogami

            • 8 1

      • Kiedyś?

        Kiedyś nawet zboża były innebez GMO i sztucznych komponentów. Teraz masowa produkcja żywności na ogromną skalę powoduje że te wasze Vegę jedzonko jest pełne pestycydów i wszelkiego rodzaju metali ciężkich

        • 13 2

    • Zobacz kto jest mistrzem olimpijskim (4)

      w 10-vip boju (weganin) oraz np. najsilniejszy Australijczyk - takich przykładów są setki - weganie. Ale każdy sam sobie wybiera i nikt nie narzuca.

      • 4 12

      • A ile ci weganie zjedli sztucznych substytutów uzupełniających braki w organiźmie? (1)

        Przecież nawet mięsożercy muszą się posiłkować chemią, jak chcą mieć światowe wyniki.
        Ty naprawdę wierzysz, że na trawie można zbudować masę? :)))

        • 13 3

        • Tak. A, tak w ogóle, to dlaczego cię tak du.a boli? Może trzeba pójść do proktologa?

          • 1 6

      • I tak jak Ty, decydując się na dietę wege w wieku 25-30 lat, tak i sportowcy zbudowali masę i wytrzymałość na zbilansowanej diecie, a dopiero później zdecydowali się na pełny weganizm będąc już ukształtowanymi sportowcami. Poczekajmy te 5-10 lat kiedy objawią się mistrzowie, którzy są weganami od np. 15 roku życia. Pewnie i takie wyjątki się zdarzą, ale poczekajmy.
        Inna sprawa to jaka suplementacja wchodzi na poziomie sportu zawodowego i tego weganie też nie przeskoczą.

        • 6 2

      • Setki przykładów.

        I przed pięćdziesiątką zawał .

        • 1 1

  • hehe (1)

    to jak to obliczyc ile warzyw starczy mi do przezycia dziennie ? 200g gotowanej fasoli,1 marchewka,3 jablka,1 pietruszka,1 kostka twarogu,porcja pierogow z kapusta hehe to jest wege

    • 11 11

    • Tak samo, jak każdej innej grupy pokarmowej. Jak liczysz swoje kotlety?

      • 0 0

  • Nazywanie wege potraw kuchnią regionalną jest niezłą ekwilbrystyką słowną (4)

    Jeśli nieodłącznym elementem dań określonej kuchni jest np mięso, to pozbawienie dania mięsa sprawia, że to nie jest już danie regionalne tylko jakiś nowotwór - danie na wzór regionalnej kuchni ale nie danie z regionalnej kuchni. Pewnie jakiś niewielki % dań będzie faktycznie 1:1 zgodnybz oryginalnym przepisem, ale nie oszukujmy się, że regionalna kuchnia nigdy nie była synonimem wege.

    • 31 6

    • nie przesadzaj (3)

      Od setek lat buddyści ograniczają lub wykluczają mięso ze swojej diety z przyczyn kulturowych i jest to kuchnia regionalna pozbawiona mięsa.

      • 2 6

      • Rozumiem, że na festiwalu jest sama kuchnia buddyjska? (2)

        No chyba nie chińska, węgierska, turecka, meksykańska itp itd poza tym podajesz bardzo specyficzny przykład kuchni wynikającej z wierzeń, a nie stricte regionu.

        • 6 3

        • to tylko przykład (1)

          Zainteresuj się, to się dowiesz, że jest tego więcej. Buddyści to prawie 10% populacji świata :)

          • 1 5

          • Uczepiłeś się tych buddystów ale nadal nie potrafisz uargumentować swojej racji względem podstawowego zarzutu

            ... że lwia część kuchni regionalnej nie istnieje bez mięsa. Te nowe weganskie twory nie są kuchnią regionalną bez mięsa tylko co najwyżej kuchnią wegańską inspirowaną kuchnią regionalną.

            • 6 2

  • Nie mam nic przeciwko wege ale... (5)

    Nazywanie potraw zrobionych z warzyw -stekami ,parówkami ,kiełbasami to jest smiech na sali .

    • 57 9

    • (2)

      mnie śmieszy polędwica z łososia

      • 2 13

      • Mnie też. Tak samo jak stek z kalafiora. (1)

        • 16 1

        • Steki się robi z seitana. Ale rozumiem, że w rosji tego możecie nie wiedzieć.

          • 1 8

    • To idź na salę i się śmiej. (1)

      Albo naucz się poprawnie pisać.

      • 1 18

      • Ktoś, kto nie cierpi mięsa, nienawidzi go, chce innym zabronić jedzenia tego

        a sam nazywa mięsnymi nazwami swoje ulubione mieszanki traw, to chyba ma schizofrenię...

        • 28 4

  • (6)

    wege juz jest nie modne

    • 31 10

    • (1)

      Kiedy te booty nauczą się poprawnie pisać?

      • 1 13

      • kiedy ty zmadrzejesz

        • 4 2

    • to nie prawda

      • 0 2

    • Racja (1)

      Teraz modne są robaki

      • 5 0

      • Dieta Buggy

        • 1 0

    • No tak, właśnie widać

      • 0 0

  • Kiedy wegeoszołomy przestaną używać nazw mięsnych potraw (1)

    Do nazywania wege-coś tam? Nie ma np. czegoś takiego jak wege burger albo wege kotlet. Nazywajcie to sobie trawa, zielonka. biomasa, humus, itd. i będzie ok.

    • 41 16

    • Będę se nazywał jak mi się podoba

      I co zrobisz? :D

      • 1 1

  • Ubawiłem się po pachy. :) (2)

    "Mięsożercy, którzy chcą sprawdzić co w trawie piszczy."
    Jak to co piszczy? Świerszcz. Nowe polecane białko w diecie plebsu.
    Lepsza klasa nie będzie jadła świerszczy, ani tych frykasów z innych części świata.

    Nie wiem jak wy, ale ja pozostanę przy diecie moich przodków, którzy dożyli późnej i szczęśliwej starości. Obywając się bez tych nowinek nachalnie promowanych w mediach.

    • 33 5

    • Nie wiem czy wiesz, ale świerszcz nie jest wege. Ale mięsożercy mogą jak najbardziej konsumować.

      • 1 5

    • Co do przodkow

      Musisz wiedziec, że jakość jedzenia szczególnie mięsa bardzo się ostatnio pogorszyła, jest pełna chemii i antybiotyków. Twoi dziadkowie tego nie jedli i zapewne dzięki temu długo żyli... Świat się zmienia i to jest fakt

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    Mnóstwo super sportowców jest wege! Takie fakty. (9)

    Zobacz kto jest mistrzem olimpijskim
    w 10-vip boju (weganin) oraz np. najsilniejszy Australijczyk - takich przykładów są setki - weganie. Ale każdy sam sobie wybiera i nikt nie narzuca. Ta dieta daje świetne rezultaty w sporcie i dla zdrowia. Łatwo poczytać o tum w necie.

    • 50 96

    • Powtarzasz się (1)

      Ile uzupełniającej chemii biorą ci sportowcy wege? Bo na trawie mięśni nie zbudują.

      • 40 6

      • Nawet nie wiesz jaka trawa jest zdrowa. Ale co tam boty wiedzą o życiu...

        • 3 20

    • Tylko robaki, ja sam wyjadam pod blokiem z trawnika i jestem zdrów jak ryba.

      • 18 1

    • Który. Pokaz

      A testosteron. Vunstrol . pH biorą z kwiatków czy ludzkie .

      Białka sojowe bez wartości i fitosteroli.

      Daj spokój to są bujdy na resorach ludzi sponsorowanych przez Arabów.
      Masz być słabym przykutym do krzesła debi....

      • 17 2

    • byli wege od urodzenia? (1)

      Czy jednak zbudowali masę mięśniową na diecie niewykluczającej mięso i dopiero na pewnym etapie, kiedy już byli ukształtowanymi sportowcami przeszli na weganizm?

      • 11 2

      • bardzo wielu od dziecka było weganami

        np wiekszosc sportowcow z Indii, poczytaj sobie o tamtejszych zapaśnikach

        • 2 9

    • Przecież oni nie potrafią czytać ze zrozumieniem, ale za to bzdury w tvpis dezinfo, (a w tej sprawie Jaki) potrafią słuchać i pochwalać

      • 1 3

    • W necie jest łatwo poczytać o wielu sprawach :)

      • 0 0

    • ja nie jestem wegan , a sport to mord. wiec jem mięsko i leżę na kanapie chętnie. i będę żył jak wszyscy w mojej rodzinie do 90 w pełnym zdrowiu i ze smakiem.
      cześć

      • 0 1

  • Powiedz górnikowi, albo komuś kto pracuje ciężko fizycznie (15)

    Żeby jadł tylko rośliny to zabije Cię śmiechem. Nie dość, że tymi papkami taki człowiek nie będzie w stanie się najeść, a jak mu to się jakoś uda po zjedzeniu dwóch wiader roślinnej papki to na długo ten głód nie zostanie pokonany. Pomijam już fakt, że te cudaczne wyroby roślinne są drogie.

    • 94 63

    • Bzdury (7)

      Gadasz bzdury i pewnie nigdy nie próbowałeś wegańskiego jedzenia. Ja sam jestem turbo mięsożercą, ale od czasu do czasu chetnie zjem coś z tego rodzaju jedzenia. Można się tym najeść, dostarczyć składników odżywczych oraz ilości energii, ktora wystarczyłaby nawet górnikowi. I nierzadko zaskakuje cudownym smakiem. Polecam w Trójmieście w szczególności knajpę Vege Rebel i Oliwie

      • 20 37

      • Dobrze piszesz. Od czasu do czasu.

        Idealna dieta to dieta zrównoważona i rozmaita. Twierdzenie, że dieta bezmięsna (wegańska) jest lepsza od diety z mięsem to kłamstwo. Takie samo jak dieta oparta tylko na mięsie bez warzyw.

        • 28 5

      • Sam gadasz bzdury. (1)

        Próbowałem wegańskich kiełbasek, roślinnego gyrosu czy hamburgerów roślinnych z grochu. Nie dość, że niesmaczne, to w dodatku mało syte. No i ceny tych wyrobów też małe nie były.

        Dobrze pisze niżej jeden użytkownik, że ważna jest dieta urozmaicona i zrównoważona. No i racja z tym kłamstwem wege faszystów, że tylko dieta wege jest zdrowa i w ogóle najzdrowsza.

        • 22 10

        • jak jestes vege...

          to po co sie oszukujesz "kielbaskami", albo innym zielonym "gyrosem".

          taki speudo veganin co wpakuje wiadro chemii zeby trawa smakowala jak kurczak... hipokryzja

          • 6 3

      • Ja polecam schaboszczaka, albo mielonego.

        • 10 4

      • Ten co poleca jakąś knajpę Vege zapomniał na końcu dodać

        lokowanie produktu

        • 9 3

      • A z zawodu jesteś? Napewno nie festiwalem nigdy ani na budowie ani w polu cały dzień. Ale zgadza się b smaczne ja uwielbiam, ale dla nich to przystawka

        • 0 3

      • bzdury to ty piszesz przedewszystkim niema jedzenia wege!Prawda jest taka ze ty jestes wege teczowcu i jak kazdy znich klamie

        • 1 0

    • Górnik niech je mięso

      Intelektualiści jak Dulewicz czy Tusk mogą być wege

      • 11 12

    • Mieszkancy kopaln zywia sie kluskami slaskimi (1)

      a to jest przetwozony kartofel! Warzywko!

      • 7 2

      • A rolada?

        • 0 0

    • Dla białych kołnierzyków i odchudzających się lasek tak, ale dla chłopów w polu i kopalniach i na budowach starczy na 2 godziny pracy i fajrant!!!

      • 8 3

    • jest bardzo wielu sportowców

      którzy są weganami/wegetarianami, w tym także kulturyści czy zapaśnicy wiec gadasz głupoty

      • 7 3

    • Nie ma obowiązku nie jedzenia mięsa, wbrew temu co ględzi jakiś Jaki (a swoją droga ostatnio słyszałam jak dzieci około 10-11 lat "odmieniały" nazwisko Jaki, "Jaki jakiś byle jaki". Ale niedługo jak pozamykają kopalnie to przyda im się inna dieta, bo przy wiatrakach się nie napracują no i będą oddychać świeżym powietrzem

      • 2 4

    • I naszpikowane pestycydami.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane