- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (30 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (33 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Kulinarna Świętojańska, czyli wielka restauracja na ulicy
Po raz kolejny słynna gdyńska ulica przemieni się na kilka godzin w największą restaurację w mieście. Z okazji sobotniej imprezy Kulinarna Świętojańska ruch samochodowy zostanie wstrzymany, a wzdłuż chodników staną stoiska kilkudziesięciu restauratorów. Ceny dań zaczynać się będą od kilku złotych.
Kulinarna Świętojańska organizowana jest w Gdyni trzeci rok z rzędu i za każdy razem przyciąga coraz więcej osób. W ubiegłym roku zainteresowanie było tak wielkie, że na niektórych stoiskach trzeba było dowozić produkty potrzebne do przygotowania potraw. W sobotę pewnie będzie podobnie, więc warto przybyć bliżej południa niż późnym popołudniem - impreza trwa w godz. 12-18 na odcinku między ulicami Żwirki i Wigury i Wybickiego .
Ponad trzydziestu restauratorów
- To świetna okazja, aby zapoznać się z kuchnią gdyńskich restauratorów, których ponad trzydziestu prezentować będzie swoje specjały - mówi Maja Stróżyk z Agencji Rozwoju Gdyni, która organizuje wydarzenia. - Jako organizator nie narzucamy tematyki menu, ale jesteśmy pewni, że na większości stoisk będzie można spróbować tego, co w gdyńskiej kuchni najlepsze. Będzie różnorodnie, nie zabraknie ryb i owoców morza oraz nowoczesnych trendów kulinarnych, z których tutejsi szefowie kuchni czerpią pełnymi garściami.
Najlepszym tego przykładem jest Jacek Fedde, szef kuchni i właściciel autorskiego Fedde Bistro przy Świętojańskiej, a zarazem kurator tegorocznej edycji Kulinarnej Świętojańskiej. Przygotowana przez niego belona została okrzyknięta przez magazyn "Esquire Polska" Produktem Roku 2017. Talentowi Jacka Fedde będzie można się przyjrzeć podczas pokazu gotowania na żywo o godz. 16:15 .
Wcześniej, bo o godz. 13:40 będzie można przyjrzeć się drugiej kuratorce imprezy - Dianie Volokhovej. To mistrzyni cukiernictwa oraz finalistka jednej z edycji programu "Masterchef". W Gdyni prowadzi cukiernię ze słodkościami z całego świata Więcej. Gotować na żywo będzie również szef kuchni z hotelu Mercure Gdynia Centrum Tomasz Kaniewski - jego pokaz zaplanowano na godz. 15.
- Pracy szefów kuchni będzie można przyjrzeć się również bezpośrednio na każdym ze stoisk, bo dania przygotowywane będą na oczach przechodniów - mówi Stróżyk. - Doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że będą pozycje w cenie kilku, ale i ponad dwudziestu złotych.
W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.
Utrudnienia drogowe
Kulinarna Świętojańska spowoduje niewielkie utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (42) 1 zablokowana
-
2018-07-19 15:29
ja jednak podziękuje za taki spęd bo pamiętam jakie były opinie o tym rok temu (3)
czy pełen dramat :)
- 31 8
-
2018-07-19 20:17
(1)
Taaa Horała czeka. Polactwu zawsze zle Tylko narzekać potraficie .Bo to drogo ,bo daleko ,bo Szczurek zły ,Wredny narzekający naród .Nic dobrego z polactwa cebulactwa nie było i nie ma
- 7 8
-
2018-07-19 21:14
z ciebie także
- 5 1
-
2018-07-19 20:54
Może warto wyrobić sobie własną opinię.
- 3 3
-
2018-07-19 20:29
W takich cenach to się pocałujcie w d
- 12 0
-
2018-07-19 19:57
koło kebaba na świętojańskiej włosi otworzyli pizzerie, jestem bardzo ciekawa ich pizzy. mam nadzieję, ze też będą.
- 0 11
-
2018-07-19 16:24
jaka Diana? Volokhova? (4)
co my jestesmy w jakims amerykanskim serialu? :D moze Wołokowa? tak troche bardziej po naszemu i bardziej po jej.
czekamy na nowe nazwiska autorow z trojmiasto: Matsiey Nascrent i Peter Veltrovsky- 30 10
-
2018-07-19 19:40
Tak ma pewnie w paszporcie napisane.
- 3 0
-
2018-07-19 18:20
(1)
i Lukas Staphey
- 4 0
-
2018-07-19 18:49
znany amator kwasnych jablek
- 2 0
-
2018-07-19 16:58
kij
Ova- 2 0
-
2018-07-19 19:29
Cwaniaczki nie odpuszcają...
Trzeci rok z rzędu będą dusigrosze oszukiwać....przez parę godzin wszystko droższe o 50%...nie dajcie się nabrać przyjezdni bo gdynianie na taki szwindel nie idą!
- 14 0
-
2018-07-19 15:02
(3)
Dania za kilka zł? Super wpadne z całą rodzinka,wezne 25 złoty, na pewno się najemy i opijemy a i na wynos pewnie coś dadzą))
- 34 10
-
2018-07-19 15:27
(1)
Za kilka złotych to najwyżej dostaniesz ogórka kiszonego.
- 17 2
-
2018-07-19 18:44
On weźmie 25 złoty, a nie złotych.
- 3 3
-
2018-07-19 17:08
buahahaa
żebyś się nie zdziwił
- 4 2
-
2018-07-19 18:19
Trąbka nie kucharka
Ta Volkhova nawet gotować nie potrafi.
- 5 2
-
2018-07-19 17:39
fajny pomysł (1)
pójdę najeść się z rodziną
- 6 13
-
2018-07-19 17:43
To zanim się najesz weż z bankomatu 500 pln:)
Bo porcja dania na 1 kens będzie kosztować 10 zł:)
- 10 1
-
2018-07-19 17:21
świetnie. Wreszcie zamknijcie tą drogę i otwórzcie ludziom, pieszym.
prosta sprawa.
Aha. I zlikwidujcie ten gigaparking przy Błyskawicy bo to wiochą trąci. Najlepsze miejsce w Gdyni a zajęte zupełnie przez samochody. Wstyd.- 23 11
-
2018-07-19 16:59
roszczeniowy tłum liczy na gratisy a cwany restaurator każe sobie słono płacić
za resztki jedzenia na plastiku.
- 29 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.