• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lody dla ochłody - kiedyś Calypso i Bambino, dziś lody naturalne

Magda Mielke
12 maja 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Lody Miś to miejsce z długą historią, które w swojej ofercie ma przede wszystkim tradycyjne smaki.
Lody Miś to miejsce z długą historią, które w swojej ofercie ma przede wszystkim tradycyjne smaki.

Rzemieślnicze, tradycyjne, na gałki, włoskie, amerykańskie świderki, na patyku - lody to jeden z tych przysmaków, bez którego nie sposób wyobrazić sobie lata. Uwielbia je niemal każdy, więc gdy tylko robi się cieplej, przed najlepszymi trójmiejskimi lodziarniami ustawiają się kolejki. Jakie lody lubimy najbardziej? Gdzie w Trójmieście zjemy najlepsze?



Najlepsze trójmiejskie lodziarnie


Jakie lody lubisz najbardziej?

Lody to jeden z najpopularniejszych deserów na świecie, uwielbiany niemal przez wszystkich. Rocznie produkuje się miliardy litrów tego przysmaku. Pogoda, która w ostatnich dniach nas rozpieszcza, sprawia, że jeszcze chętniej sięgamy po ten słodki przysmak. Choć kolejki przed lodziarniami mogą sugerować, że jesteśmy zapalonymi lodożercami, w porównaniu z mieszkańcami innych krajów, zjadamy ich stosunkowo niewiele. W ciągu roku przecięty Polak spożywa średnio 5,5 litra lodów. Wciąż jednak lody są najlepszym sposobem na ochłodę i jednoczesną osłodę w upalne dni.

Pierwszymi lodami na świecie był doprawiony miodem śnieg. Takim przysmakiem delektowali się starożytni Egipcjanie i Grecy. O laur wynalezienia lodów we współczesnej formie biją się Mongołowie, Chińczycy i Arabowie. Do Europy lody dotarły w XVIII wieku.

Lody dzielimy na:
  • mleczne - zawierają przynajmniej 2,5 proc. tłuszczu mlecznego,
  • śmietankowe - zawierają 8 proc. tłuszczu mlecznego,
  • wodne - składające się z wody ze smakowymi dodatkami lub sokiem owocowym,
  • owocowe - zawierają przynajmniej 10 proc. owoców, nie zawierają tłuszczu (mus owocowy),
  • sorbety - w 15-25 proc. składają się z owoców i nie zawierają tłuszczu.

Lody na patyku



Gwiazdami lodów Koral przed Ekipą Friza byli m.in. Maryla Rodowicz i Daniel Olbrychski. Gwiazdami lodów Koral przed Ekipą Friza byli m.in. Maryla Rodowicz i Daniel Olbrychski.
Zanim na polskim rynku pojawiły cieszące się dużą popularnością lody rzemieślnicze czy wcześniej gałkowe i z automatu, zajadaliśmy się lodami ze sklepu. Te na patyku zaczęto produkować na masową skalę w 1936 r. Za ich "odkrywcę" uważany jest Amerykanin Frank Epperson, który jako dziecko wymieszał drewnianym patyczkiem sodę z wodą w kubku. Chłopczyk o nim zapomniał, masa zamarzła i tak powstały lody na patyku.

Podczas, gdy dzisiejsi nastolatkowie szaleją na punkcie lodów Ekipa, kilkanaście lat temu trwał szał na lodowe produkty z innymi gwiazdami. Firma Koral, słynąca z podejmowania inicjatyw z celebrytami, wypuściła wówczas serię lodów sygnowanych nazwiskami polskich artystów. Pierwszymi gwiazdami, które podjęły się takiej współpracy z marką Koral byli Maryla Rodowicz i Daniel Olbrychski. Wokalistka i aktor reklamowali wówczas dwusmakowego loda "Maryla i Daniel". Twarzą marki Koral u szczytu swojej popularności została też Doda. Deser sygnowany pseudonimem artystki produkowane w kształcie korony i mikrofonu. Markę promowała też Helena Vondrackova. Fani wokalistki mogli zajadać się wówczas lodami "Helena".

Czytaj także: Lody Ekipa - rozgryzam fenomen. Felieton matki nastolatka

Reklama lodów "Doda"

Lody z PRL-u: Bambino, Pingwin, Calypso



Lody w PRL-u nie były tak kolorowe, nie występowały z takimi dodatkami i w tylu smakach co dziś (zwykle ograniczały się do śmietankowego, kakaowego i wieloowocowego). Mimo to ich smak wielu pamięta do dziś. Epokę lodów przemysłowych rozpoczął zakład Stanisława Młynarczyka z Leszna, który w 1947 r. wprowadził na rynek lody Pingwin. Miały kształt wąskiego walca, nabitego na cienki patyk. We wczesnych latach 60. pojawiły się lody Bambino - w kształcie podłużnej kostki na drewnianej szpatułce. Swoją nazwę wzięły od włoskiego wyrazu bambino, czyli dziecko. Ich produkcję rozpoczęto we wczesnych latach 60., gdy do Polski wprowadzono duńskie maszyny do ich wytwarzania. Lody produkowano w kilku smakach: śmietankowym, owocowym, kawowym oraz śmietankowe i owocowe w polewie czekoladowej.

W 1959 r. z taśmy produkcyjnej zjechała pierwsza partia legendarnych lodów Calypso, które nieodłącznie kojarzą się z Gdańskiem. Produkowały je spółdzielnie mleczarskie w całym kraju, ale największym dostawcą była Państwowa Chłodnia Składowa w Gdańsku, dzisiaj znana pod nazwą Lodmor. Pierwotnie dostępne były w dwóch smakach - czekoladowym i śmietankowym. Dawniej sprzedawali je głównie przechadzający po plaży "lodziarze", czyli ubrani w białe stroje handlarze z przewieszonymi przez ramię niewielkimi lodówkami z suchym lodem, jednak doskonale kojarzyć mogą je też młodsze osoby, gdyż lody te po dziś dzień dostępne w niemal każdym sklepie osiedlowym w Trójmieście.

  • Budka z lodami Calypso na Długim Targu w Gdansku. Sierpień 1967 roku.
  • Sprzedaż lodów Calypso na Długim Targu w Gdańsku. Marzec 1967 roku.
  • Limitowana seria czterech smaków, która pojawiła się w sklepach z okazji 60-lecia lodów Calypso.
Nie tylko smak lodów, ale ich forma jest kultowa. Choć lody Calypso sprzedawane są od sześciu dekad, ich wygląd na przestrzeni lat nie uległ wielkim zmianom. Wciąż mają formę prostokątnych kostek przypominających "kostki masła", zapakowane w impregnowany papier, na którym obok logo wytwórcy, przedstawiającym słonia morskiego, widnieje też brązowy profil główki czarnoskórego dziecka. Symbol ten miał budzić skojarzenia z egzotycznymi krajami, gorącym klimatem i wakacjami.

Lody tradycyjne i rzemieślnicze



Lody rzemieślnicze są przygotowywane na zasadzie manufaktury a nie masowej produkcji. Znacznie różnią się składem od lodów przemysłowych. Nie znajdziemy w nich dodatków chemicznych - zagęszczaczy, sztucznych barwników ani konserwantów, mających podnosić walory smakowe. Ich jakość wynika ze składu. Tradycyjne lody produkuje się z mleka, śmietany, żółtek, cukru i owoców lub dodatków, takich jak wanilia, kakao czy karmel. Tego typu lody są jednak mniej kaloryczne od przemysłowych. Nie mniejszą popularnością cieszy się młodszy brat tradycyjnych lodów, czyli sorbet. Ze względu na swoją lekkość i orzeźwiający owocowy smak sorbety stanowią doskonały letni deser. Powstają poprzez wymieszanie lodu z owocami i cukrem lub miodem.

Lodziarnie rzemieślnicze spełniają oczekiwania stałych bywalców - każdego dnia proponując inne lodowe menu, w którym znajdują się zaledwie dwa-trzy stałe smaki, a reszta to efekt kreatywności lodziarzy.

  • Początki lodziarni Eskimo sięgają 1947 roku.
  • Początki lodziarni Eskimo sięgają 1947 roku.
  • Początki lodziarni Eskimo sięgają 1947 roku.
  • Początki lodziarni Eskimo sięgają 1947 roku.
Jedną z kultowych trójmiejskich lodziarni i jednym z pierwszych miejsc na mapie Gdańska, gdzie sprzedawano lody jest Eskimo. Początki lodziarni sięgają 1947 roku. Od 1 maja ponownie działa mobilny punkt w Gdańskim Ogrodzie Zoologiczny. Podczas długich spacerów po zoo, warto zrobić sobie przerwę na chwilę osłody i odwiedzić stanowisko.

Zobacz także: Zupa owocowa, kasza z sokiem i kakao. Wspominamy smaki dzieciństwa

Nie sposób nie wspomnieć też o Lodziarni Miś. To miejsce doskonale znane w Trójmieście - lodziarnia funkcjonuje od 1962 roku. Przez jej progi przewinęły się trzy pokolenia mieszkańców. Choć smak lodów uległ przez lata zmianom, nie sposób odmówić temu miejscu kultowości.

Inną lodziarnią z tradycją wartą wspomnienia są Znane Smaki. Mieszczący się w centrum Gdańska lokal otwarty jest w miesiącach letnich i sprzedaje lody w bardzo przystępnych cenach.

  • Tradycyjne lody z Lodziarni Miś są dobrze znane wielu Gdańszczanom.
  • Tradycyjne lody z Lodziarni Miś są dobrze znane wielu Gdańszczanom.
  • Tradycyjne lody z Lodziarni Miś są dobrze znane wielu Gdańszczanom.
Lody tradycyjne przygotowuje lodziarnia Kwaśniak, którą znaleźć można w kilku lokalizacjach w Trójmieście. Oprócz klasycznych smaków spróbujemy tu też takich jak: ciasteczko korzenne, opuncja figowa, mleczna porzeczka czy miodowy sezam ze skórką pomarańczową. Lodziarnia przygotowuje również lodowe torty.

  • Lody tradycyjne Kwaśniak.
  • Lody tradycyjne Kwaśniak.
Ogromną popularnością cieszy się lodziarnia Bosko, która po lokalu w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 17Mapka, niedawno otworzyła nowy punkt w Gdańsku przy al. Jana Pawła II 3A. Duże porcje i ogromny wybór smaków sprawiają, że jest to częsty przystanek dla spacerowiczów. W ofercie znajdziemy również lody wegańskie i bez cukru.

Mamma Mia il Gelato Naturale to iście włoski lokal przy molo w Sopocie. Mamma Mia il Gelato Naturale to iście włoski lokal przy molo w Sopocie.
Iście włoskich lodów spróbujemy w Mamma Mia il Gelato Naturale przy molo w Sopocie. Sprzedawane tu lody nakładane są szpatułką i występują w wielu, kuszących smakach, które często są zmieniane. Palony karmel z solą himalajską, domowy sernik z wiśnią i kruszonką, sorbet z liczi czy malaga z kroplą wina to tylko niektóre z nich. Mamma Mia ma też drugi lokal na Żabiance.

Pyszne, kremowe, o gęstej konsystencji lody mleczne i orzeźwiające sorbety oferuje Le Delice Sztuka Lodów. To cukiernia i kawiarnia, w której lody podawane są tradycyjnie, ale również w bardzo nietypowy sposób - w croissancie. Wśród smaków m.in. cytrynowy z miętą, aperol z pomarańczą, a na szukających wrażeń czekają takie propozycje jak gorgonzola.

Włoskich lodów spróbujemy też w Gelaterii Italia na Osowej. Przygotowywane są w niezwykłych smakach: z egzotycznymi owocami (durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu) z kawiorem limonkowym, miodowe z pyłkiem kwiatowym, pesto migdałowe, cytryna z bergamotką, kogel mogel, kiwi ze szpinakiem.

Zobacz także: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach

Miejsca

Opinie (157) ponad 20 zablokowanych

  • Czarna budka na Dmowskiego we Wrzeszczu (1)

    Rok czy 3 lata temu naprzeciwko TEBu była czarna budka z lodami - ktoś wie co to były za lody i gdzie można je znaleźć? były pyszne

    • 3 0

    • To były Algida Big Milk

      dostępne w większości marketów

      • 5 1

  • Lody naturalne "hehe" do tego bio,eko i oczywiście progresywne (2)

    • 31 2

    • i wegańskie

      tudzież bezglutenowe

      • 10 1

    • I autorskie jeszcze

      • 9 0

  • Wszędzie, tylko nie w lodziarni na Osowej (2)

    Zachowanie właścicielki i obsługi jest na tyle chamskie, że odechciewa się już jedzenia lodów.

    • 22 2

    • widocznie dostasowali obsługę

      do mieszkańców dzielnicy

      • 11 10

    • Zgadzam się

      Obsługa to pewnie rodzina że cały czas pracują, powinny być wymienione dawno temu

      • 6 0

  • Wie ktoś? (3)

    Czy Altana Smaków wróci? :(

    • 0 5

    • Raczej nie (2)

      a co to był za wynalazek?

      • 4 0

      • (1)

        Najlepsze lody w Gdańsku. Kto wie ten wie

        • 1 5

        • najlepsze u Krystyny na Przymorzu;)

          • 0 0

  • (4)

    Lody Miś to już nie "ten" Mis

    • 57 0

    • Trochę wcześniej w bocznej uliczce Lody Tradycyjne-prawdziwy Miś (1)

      • 22 1

      • Znane Smaki ul. Tartaczna

        W lewo za Misiem, który się przeniósł na Podwale Staromiejskie

        • 12 1

    • w misu stare baby zawsze 10 razy oksrobywaly lyzke do lodow, zeby przypadkiem nikt nie dostal odrobine wiekszej galki, a wlasciwie polowy galki, PRL pelna geba

      • 2 4

    • Bo prawdziwe lody Miś tylko w lodziarni Znane Smaki na Tartacznej

      Lodziarnia Miś to odprysk, którym została tylko nazwa, a nie lody i smaki znane z dzieciństwa.

      • 2 0

  • (3)

    Dawno temu były lody Mewa, nawet był jakiś wierszyk o tych lodach ale niestety lata upływają i pamięć nie ta.

    • 37 0

    • Lody mewa na śniadanie, kto poliże, zaraz wstanie

      • 7 0

    • lody mewa

      Te lody produkowano w Gdyni na dole ul.Świętojańskiej, blisko ze skrzyżowaniem z Pułaskiego. Lodziarze ze skrzyneczkami - chłodniami chodzili po plaży i w bardzo charakterystyczny sposób nawoływali Loooody meeewa, looody meeewa. Na co plażowicze odpowiadali Looody mewa niech Pan zwiewa. Takie tam słowne potyczki. A lody były super!

      • 13 1

    • lody mewa, czy przetrwał gdzieś przepis..?

      w papierku białym bez napisów, smak pamiętam, pół sorbet, pół klasyczna konsystencja jak ktoś odtworzy smak to zarobi
      jest w internecie opis historii tych lodów.

      • 6 4

  • chcesz dobre i zdrowe lody (3)

    To sobie zmiksuj banana i mrożone owoce z kefirem, maślanka czy śmietanką

    • 19 7

    • Zdrowe (1)

      ale niedobre

      • 12 8

      • Dobre

        W dodatku możesz sobie zrobić smak jaki chcesz. Od jagody po pistacje i kakao. Jak widzę skład lodów, szczególnie tych najtańszych z Lidla czy biedry to mi się słabo robi

        • 7 2

    • tylko trzeba pamiętać by tak z 3razy zmiksować tzn

      Najpierw raz potem na +-30min do zamrażarki potem znów mixs, zamrażarka, mix i do zamrażarki na kilka godzin. Chodzi o to by to była gładka masa bez grudek

      • 0 1

  • Włoskie lody- najlepsze były we Wrzeszczu na końcu ul. Brzozowej przy sklepie Puchatek (1)

    Potem Eskimos i Miś

    • 3 8

    • tak, najlepsze, też pamiętam

      • 0 0

  • Lubię zarówno te w gałce, kręcone, na patyku, wodne, sorbety. Jedynie co do smaków jestem wybredna, pistacjowych i kawowych nie tknę. Irytuje mnie za to nazwa "rzemieślnicze/kraftowe" - jest więcej niż pewne, że kupię lody na patyku w dyskoncie lub Żabce, niż twory tych widziwianych nazw.

    • 18 5

  • (3)

    Tylko Eskimo, od 40 lat i wciąż ten sam smak :)

    • 17 3

    • (1)

      Ja jeszcze pamiętam pod starą nazwą Eskimos

      • 0 2

      • Eskimos jest w Oliwie

        • 0 1

    • Eskimo... Nie. Nie wiem skąd zachwyt tymi lodami, pewnie wynika z nostalgii za szczęśliwymi czasami dzieciństwa. Moim zdaniem wszystkie "smaki" smakują tam tak samo - po prostu słodkie z domieszką jakiejś nieokreślonej chemii.

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane