- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (135 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (13 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-20 12:02
Najlepsze lody są w Białce Tatrzańskiej (1)
Najlepsze, przygotowywane na bieżąco, jak się skończy termos, to trzeba następne kręcić. A o smaku cytrynowym po prostu fenomenalne i nie są sorbetem tylko prawdziwymi lodami na śmietance
- 1 0
-
2019-07-25 12:15
Acha
szczególnie że te "robione natychmiast" są w terminologii handlowej lodowej zwane speedami czyli opakowanie 1,25 kg miesza się z 3 litrami mleka a jak nie ma mleka to z wodą, dokładnie miksuje a następnie mrozi w frezerze i gotowe.
Tak się to teraz robi czyli koszt mieszanki i mleka to od 40 do 60 zł i mamy za to 100 gałek.
Da się wyżyć? ano da.- 0 0
-
2019-07-20 22:22
Ciekawi mnie dlaczego w Trojmiescie za gałkę 30 g loda trzeba płacić 4zł i więcej a w innych miastach
można dostać kulki 40g za 3 zł . sorowce i koszty takie same ...
- 1 0
-
2019-07-20 22:27
meejg
Lubię kawowe, pistacjowe... a nie ośmiornicowe, liściowe, drewniane i inne głupawe smaki. No i 60-lecie calypso... tylko w Cisowej nie można ich kupić, za to sa jakieś manhattany i inne proszkow.
- 1 0
-
2019-07-21 11:37
Lody Tajskie np Holy Sweet na plaży w Brzeźnie
Wiem co zjadłem bo sam wybierałem produkty. Chcę owoc mam owoc a nie syrop. Plus super miejscówka z huśtawkami nad samym morzem. Brawo za pomysł Holy Sweetpl
- 1 1
-
2019-07-21 13:17
Miło mi były dobre pierwszy sezon jak startowali
Teraz większej rozmoczonej tandety nie ma na mieście
- 0 0
-
2019-07-21 16:54
Fuj. Sama chemia i barwniki i slodziki...
- 2 0
-
2019-07-21 21:25
Słabizna
Kwestia smaku i pryzwyczajenia ale jak dla mnie to te wszystkie rzemieślnicze garażowe, modne niczym piwo kraftowe, nie umywają się do tych od Wenty
- 0 0
-
2019-07-21 23:03
zdecydowanie lody od WENTY.
- 0 0
-
2019-07-21 23:46
Holy Sweet
Pierwszy raz bylam rok temu, w tym roku odwiedziłam ponownie, bardzo podoba mi sie to że widzę co faktycznie w tym lodzie jest. Oczy sie cieszą na widok tych lodów. Sama miejscówka super, blisko do morza, bardzo klimatycznie a dodatkowo swietne huśtawki dzięki ktorym można zrobić wyjątkowe pamiątkowe zdjęcie z wakacji
- 0 0
-
2019-07-22 08:09
Na Monciaku w Sopocie były dobre a teraz sie bardzo popsuły ale za to sa droższe BRAWO!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.