- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Lodziarnie: nietypowe lody w Trójmieście
Lodziarnie - zwłaszcza w sezonie - cieszą się ogromną popularnością. W ostatnim czasie coraz większe uznanie zyskują lodziarnie rzemieślnicze - co chwilę pojawiają się nowe marki, a te znane otwierają kolejne lokale. To właśnie one poza klasycznymi smakami oferują inne, niespotykane i oryginalne. Gdzie znajdziemy najbardziej nietypowe lody? Ulubione, godne polecenia lodziarnie możecie oceniać w naszym systemie. Te, które zdobędą najwyższe noty, zaprezentujemy w rankingu najlepszych miejsc w Trójmieście już 1 sierpnia.
Słony Karmel
Mogą ukręcić na przykład taki lodowy rarytas, jak morela z marchwią i rumiankiem, który niedawno trafił do oferty Słonego Karmelu. Albo mleczny melon, solony migdał czy marshmallows z malinami. Przy okazji koniecznie spróbujcie - nomen omen - słonego karmelu. To ich spécialité de la maison.
Słony Karmel w Trójmieście:
- Słony Karmel w Gdyni przy ul. 10 lutego/6 ;
- Słony Karmel w Gdańsku przy ul. Wały Jagiellońskie 28/30 ;
- Słony Karmel przy ul. Wajdeloty 11 .
Miło Mi
Miło Mi to bodajże pierwsza trójmiejska lodziarnia, która pojawiła się wraz z trendem na lody naturalne (zwane również rzemieślniczymi). Krążą plotki, że w Miło Mi zjemy najlepsze lody pistacjowe w mieście. Najlepiej smakują w połączeniu z tymi o smaku czekolady belgijskiej.
Tym, którzy szukają mniej konwencjonalnych smaków, polecamy rozglądać się za matchą z wiśnią, różową czekoladą albo pomarańczą z pietruszką. Ta ostatnia to wyjątkowo odświeżająca kompozycja.
Oddziały Miło Mi w Trójmieście:
- w Gdyni przy ul. Świętojańskiej;
- Miło Mi na osiedlu Nowe Orłowo;
- Miło Mi w Granizonie;
- Miło Mi w CH Riviera;
- przy wejściach na gdańską plażę: numer 66 w Jelitkowie i nr 49 w Brzeźnie ;
- Miło Mi w PPNT w Gdyni.
Dzień Dobry Lody
Niedawno otwarta lodziarnia w Gdyni Dzień Dobry Lody, znajdująca się w Hali Targowej (pawilon 253), proponuje m.in. lody o smaku masła karmelowego z prażonym słonecznikiem, rozmaryn z poziomką czy bazylię z pomidorami i szalotką.
Dzień Dobry Lody działają również w Wejherowie przy ul. Adama Mickiewicza 10.
Tomasz Deker
Lody i sorbety o smakach alkoholi to z kolei eksperyment znanego trójmiejskiego cukiernika Tomasza Dekera, który kręci je pod marką Spoon, dostępną na różnych wydarzeniach kulinarnych albo stacjonarnie w jego kawiarni na osiedlu Cztery Oceany .
U Dekera spróbujemy na przykład takich smaków jak prosecco, aperol, gin czy rum. Cukiernik proponuje też warzywne i owocowe sorbety, m.in. o smaku awokado, szpinaku czy pietruszki. Jego lody znaleźć można również w wybranych lokalach: dla Falovca robi wegańskie, a dla Kozlovnej Złotej Bramy lody piwne.
Lodziarnie Kwaśniak
Wszystkie lodziarnie rzemieślnicze podkreślają, że lody tworzą wyłącznie z naturalnych składników: mleka, śmietany, cukru, jaj oraz dodatku smakowego bez żadnych konserwantów. Kwaśniak w Gdyni dokłada do tego ponad półwieczną tradycję.
Prowadzący trzy nowoczesne lokale w Gdańsku - przy Wajdeloty, Flisykowskiego i Powroźniczej - dzieci pana Franciszka Kwaśniaka trzymają się oryginalnych receptur na bazę lodów, ale często bawią się kompozycjami smakowymi. Tak powstały na przykład lody dla poszukiwaczy nieoczywistych smaków - lukrecjowe albo z Martini i cytryną. Na pierwszy raz warto jednak spróbować klasycznych jagodowych i kakaowych.
Bosko
Nowością na trójmiejskiej lodowej scenie jest marka Bosko z Lublina, która prowadzi ogólnopolską ekspansję. Lokalnie ich lodów skosztujemy przy Świętojańskiej w Gdyni. Ciekawostką mogą być na przykład lody o smaku Nesquika, Kinder Niespodzianki, batona Grześki czy cukierków Michałków, ale absolutnie wyjątkowych smaków spróbujemy, gdy trafimy na śmietankowe z niebieską herbatą matcha albo sorbet agrestowy czy aloesowy.
Mamma Mia
Sorbety dla smakoszy znajdziemy również w ofercie Mamma Mia na Żabiance , gdzie ostatnio wprowadzono sorbet z egzotycznego dżakfruta. Zjemy tam też takie ciekawostki, jak np. lody lawendowe, o smaku czarnej herbaty czy różane z pistacją i suszoną maliną. Mamma Mia zaprasza też do drugiej lokalizacji przy wejściu na sopockie molo na placu Zdrojowym .
Kulki Anulki
W Kulkach Anulki przy Kościuszki w Sopocie właścicielka lody kręci według rodzinnych receptur sprzed kilku dekad i nakłada je na wafelki gałkownicą, a nie szpatułką. Tutaj jednak romans z tradycją się kończy, ponieważ Anulka lubi łączyć nietypowe smaki. Klasyki w jej ofercie oczywiście nie brakuje, ale zjemy też np. malinę z lawendą czy rokitnik z truskawką.
Inne miejsca z ciekawymi smakami
Na pewno warto odwiedzić Misia i Znane Smaki, które hołdują bardzo klasycznym kompozycjom smakowym. Gdyńska Mariola również skupia się na tradycji, ale nie boi się eksperymentów, np. czarnych lodów barwionych łupiną z palonej skorupy kokosa. Lodowe krafty serwuje również m.in. sopockie Capuccino Cafe, Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych, gdańska Altana Smaków czy gdyńskie U Lodziarzy oraz Paulo Gelateria (oddziały w gdańskim Śródmieściu i przy Unruga w Gdyni).
Fani piwa pewnie docenią kulinarną ciekawostkę w PG4, gdzie w formie deseru skosztujemy lodów o smaku tego złotego trunku.
Miejsca
Opinie (187) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-19 15:53
Znane Smaki to stary, dobry Miś!
Tamten stał się mierną, niesmaczną podróbką!
- 10 1
-
2019-07-19 16:14
Najłatwiej rozpoznać, czy lody są naturalne czy z gotowych mieszanek po lodach waniliowych. Te z prawdziwą wanilią nigdy nie będą żółte :)
- 3 0
-
2019-07-19 19:17
(1)
Na liście brak najlepszej lodziarnia w Trójmieście - osowskiej Caffè e Gelato Italia, czyżby nie sponsorowaniu artykułu? Słony Karmel, Miło Mi, U Lodziarzy... Serio, wolę pojechać do Osowy.
- 7 1
-
2019-07-20 07:43
Prosze o skasowanie tego wpisu - tam juz i tak sa zbyt dlugie kolejki i musze czekac..
Ty wiesz, ja wiem - reszta nie musi.
Trzymaj w tajemnicy to miejsce, bo sie zbiegna i beda jeszcze dluzsze kolejki!
Z Gdyni tam jezdze na lody.- 1 0
-
2019-07-19 21:03
to ze w lodziarniach nie ma lodow bez chemii wynika z prostego rachunku
Lodziarnie nie powstaja jako altruistyczny gest dobrej woli karmienia za darmo mieszkańców. Biznes musi wyjsc na swoje. A bez chemii takie lody ni eprzynosilyby zyskow. Wobec tego sa robione z gotowych past. Zachecam do przeczytania artykulu o lodach naturalnych pod linkiem
http://wroclawskiejedzenie.pl/2018/04/12/cala-prawda-o-lodach-naturalnych-jak-oszukuja-nas-lodziarnie/- 7 0
-
2019-07-19 22:17
Tylko Ruszczyk na Przebendowskich (1)
Tak, wiem. Nudno tam. Nie mają czekolady z burakiem i śledzia z rukolą.
- 4 1
-
2019-07-20 09:56
Tylko gałkownica mikroskopijna i trzeba z 6 gałek żeby smak poczuć.
- 0 0
-
2019-07-19 22:44
Tomasz Deker? (1)
Z czego wynika popularnosc tego pana? Przed laty wybralem sie na koktajl owocowy do cukierni owego znanego cukiernika i w srodku znalazlem... tone cukry i maz, ktora trudno bylo przelknac. Wstyd po prostu. To nie bylo slabe, to bylo beznadziejne. Bede omijal jego lodziarnie z daleka...
- 4 2
-
2019-07-20 11:39
Dawny Deker to tylko nazwisko w szyldzie
Pan Tomasz byl tam tylko wspolnikiem i produkcja byla masowa. Natomiast od kiedy otworzyl swoj wlasny lokal na Przymorzu, czuc reke mistrza.
- 0 0
-
2019-07-20 00:04
La delice
Pycha lody
Na Partyzantów w Gdańsku- 2 0
-
2019-07-20 09:40
Mariolka
A dlaczego o niej ani słowa? W rankingu również? A lody są przepyszne!
- 4 1
-
2019-07-20 09:47
Bez chemii syntetycznej (1)
Te olbrzymie porcje są napakowane wypełniaczami, głównie propylenum glikolum, to syntetyczna chemia. Jedyne lody takie jak dawniej można dostać u Jana Ruszczyka na ul. Przebendowskich w Orłowie. Jego krewny, który prowadzi Mariolę też stara się trzymać poziom. Jeszcze Kwaśniak na Grabówku robi znośne lody. Do ubiegłego roku była sezonowa lodziarnia na Unruga, prowadził ją rzemieślnik z Mostów. Też robił prawdziwe lody.
- 2 0
-
2019-07-20 09:59
Kwaśniak mi nie smakuje .Tylko Mariola i Justynka a co do Orłowa to z wielkością gałek przeginają i co do zasady tam nie kupuję.
- 0 0
-
2019-07-20 11:43
Jesli nie ma Bacio di Caffe w Sopocie, to dalsze czytanie daremne
W Bacio maja najlepsze lody naturalne. A palone maslo to raj na ziemi! Zaden Slony Karmel czy Milo Mi (sa nierowni- zdarzaja sie pyszne lody, ale czasami ten smak po czasie jest slaby). W Bacio natomiast od samego poczatku trzymaja rowny, bardzo wysoki poziom.
Ps. Stara lokalizacja w Sopocie byla lepsza!- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.