- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (16 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 4 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
Gastronomia się otwiera, ale wiele lokali nie doczekało tego momentu
Pandemia i związany z nią lockdown doprowadziły do upadku wielu lokali gastronomicznych. Z gastronomicznej mapy Trójmiasta zniknęły zarówno duże, znane restauracje, klimatyczne kawiarnie, jak i małe, osiedlowe lokale. Gastronomia mimo że ponownie otwarta, dopiero powoli zaczyna odrabiać zaległości. Na miejscu zamkniętych restauracji powstają nowe, niektóre lokale wciąż czekają na nowych najemców. Zobaczcie, w których restauracjach nie zjecie już posiłku.
Zmiany w świecie trójmiejskiej gastronomii
Wielu gastronomów nie doczekało jednak dnia poluzowania obostrzeń i nie udało im się uratować swojego biznesu przed upadkiem. Oszczędności kiedyś się kończą, nic więc dziwnego, że długie tygodnie obostrzeń przyniosły kolejne ofiary w branży gastronomicznej. Wiele miejsc, które jeszcze do niedawna tętniło życiem, stoi obecnie całkowicie pustych, inne zaś już znalazły nowych właścicieli, którzy mają plan na rozkręcenie swojej działalności w miejscu niedawno zamkniętej restauracji.
Long Street 52, Mamamadre, Medusa Bar Sopot, Moje Miejsce, wspomniany Piqnik, Radiostacja, Prologue, Restauracja Bonum (mimo, że restauracja zakończyła swoją działalność, to hotel mieszczący się pod tą samą nazwą w dalszym ciągu sprawnie funkcjonuje.), Mr. Pancake, Familia, Trattoria La Fortuna.
Lokale w różny sposób znikały z gastronomicznego świata, jedne żegnały się ze swoimi gośćmi na łamach mediów społecznościowych, inni zaś odeszli po cichu nie pozostawiając po sobie śladu.
- Nadszedł niestety ten dzień, że Piqniq po 5,5 roku zakończył swoją działalność. Wiele słów nasuwa nam się teraz na myśl, które chcielibyśmy Wam przekazać. Na pewno chcemy bardzo Wam podziękować, wszystkim naszym klientom. Spędziliśmy z Wami bardzo dużo niezapomnianych chwil. Po 5,5 roku prowadzenia Piqniqa mamy setki wspomnień, które zostaną z nami na zawsze.
Chcemy także na forum bardzo podziękować wszystkim naszym pracownikom, którzy przez te wszystkie lata tworzyli z nami Piqniq. Tak naprawdę Piqniq to nie były ściany, wystrój czy nawet jedzenie, tylko ludzie, którzy go tworzyli, a do pracowników mieliśmy zawsze mega szczęście - poinformowali na Facebooku właściciele lubianej restauracji Piqniq w Gdyni.
Ponad 300 zawieszonych działalności
Lokal zwolniony przez Piqniq zajęła już nowa restauracja Nór. Gdynia pożegnała jednak kilka innych popularnych lokali, w tym również lubianą w środowisku młodzieżowym naleśnikarnio-pizzerię Mr. Pancake. Właściciele zapowiadają jednak reinkarnację i otwarcie lokalu w innym miejscu. Nie zjemy już posiłku również w lubianej restauracji Trattoria La Fortuna tuż przy Placu Grunwaldzkim. Jej miejsce zajęła Malika, która przeprowadziła się z ulicy Świętojańskiej. Ze Świętojańskiej zniknęła również lubiana restauracja Familia, w której można było zjeść zarówno po polsku, jak i po włosku.
W Gdańsku zakończyła zaś działalność restauracja Long Street 52, ale w jej miejscu szybko pojawił się następca, czyli Stek House Evil. Pisaliśmy o nim w tekście prezentującym nowe lokale gastronomiczne.
porównać
- Drodzy Goście i Przyjaciele Prologue. Z przykrością informujemy, że Prologue zaprzestaje swojej działalności pod dotychczasowym adresem na Starym Mieście w Gdańsku. Po wyczerpującej i nierównej walce o lokal podczas trwania pandemii zostaliśmy jednak zmuszeni do zmiany naszych planów. Chcielibyśmy serdecznie podziękować zarówno Wam, jak i naszym pracownikom, za ogromne wsparcie w ciągu ostatnich sześciu lat naszej działalności. Bez Was wszystkich nie udałoby się nam odnieść sukcesu, którym cieszyliśmy się wspólnie przez ostanie lata. Nie martwcie się o nas! Nie jesteśmy jeszcze gotowi opuścić Was na zawsze. Może będzie inaczej, ale tak jak zawsze w Prologue, smacznie i zdrowo - czytamy na Facebooku restauracji.
Czytaj też: Lockdown uderza w trójmiejskie gastro
Na miejscu zamkniętych restauracji powstają nowe
Życie nie znosi próżni, a w świecie gastronomicznym normą jest, że gdy zamyka się jeden lokal, na jego miejsce wchodzi kolejny. Wiele spośród wymienionych wcześniej lokali znalazło już nowych właścicieli i najemców, którzy otwierają swoje biznesy gastronomiczne. W miejscu zamkniętej restauracji Prologue, pojawi się restauracja Zielone Drzwi. Prócz zmiany nazwy, zmieni się również kuchnia. Lokal ma w planach ruszyć już od następnej środy.
Zmiany dotknęły też stosunkowo nowy gastronomiczny zaułek, jakim jest Wyspa Spichrzów w Gdańsku. Niedawno mieszcząca się w tym miejscu restauracja Mamamadre zmieniła właściciela i powstał w tym miejscu znana z gdyńskich terenów restauracja Pasta Miasta. Obecnie w lokalu trwają prace remontowe i niedługo pojawi się tam nowa restauracja w pełnej krasie. Jest duża szansa, że się utrzyma, Wyspa Spichrzów stała się w ostatnich miesiącach bardzo popularnym miejscem do wieczornych spotkań ze znajomymi, chętnie zaglądają tam także turyści, dzisiaj jeszcze nieliczni, ale przecież sezon już za chwilę. Nawet w trakcie panujących obostrzeń, miejsce to było odwiedzane przez sporą liczbę osób, które mogły kupić jedzenie i napoje na wynos, usiąść na nieopodal mieszczących się ławkach nad Motławą i rozkoszować się widokiem na klimatyczne kamienice i Żuraw.
Przypominamy, że od piątku 28 maja lokale gastronomiczne będą mogły przyjmować gości i podawać jedzenie wewnątrz, oczywiście w reżimie sanitarnym - 50 procent obłożenia restauracji, zajęty co drugi stolik, dystans 1,5 m między stolikami. Od 15 maja funkcjonują już restauracyjne ogródki i tarasy.
Miejsca
Opinie (163) ponad 10 zablokowanych
-
2021-05-28 00:20
"długie tygodnie obostrzeń" ??? (2)
A nie ponad rok obostrzeń albo miesiącami całkowitego zamknięcia? Czy autor artykułu zastanowił się jak by to było nie dostawać pensji całymi miesiącami?
- 14 1
-
2021-05-28 07:53
Zawsze to były kolejne 2 tygodnie
Przypomnijcie sobie kto te słowa wypowiadał
- 3 0
-
2021-05-28 07:05
9 miesięcy
Pozostałe w reżimie na 50% stolików
- 0 1
-
2021-05-27 23:53
I co? Kto zaryzykuje i to wynajmie? Można zaklinać rzeczywistość ale czwarta fala zakażeń jest nieunikniona, (2)
zważywszy że tylko dzisiaj w GB zanotowano ponad 3 tys. nowych zakażeń COVID-19 w nowej odmianie. Nie ma najmniejszych wątpliwości, ze to dojdzie i do nas. Jestem po pierwszym szczepieniu, które jak się zdaje, nie jest skuteczne wobec nowych odmian covid. pytam raz jeszcze, kto zaryzykuje i będzie chciał wynajmować lokal na jakąkolwiek działalność? Dotychczasowe doświadczenia niczego ludzi nie nauczyły ale podobno nadzieja, umiera ostatnia!
- 11 11
-
2021-05-28 07:51
Ile tych tzw fal jeszcze będzie?
Ano co pół roku będą ogłaszać kolejną. I tak do końca świata
- 2 0
-
2021-05-28 00:10
W Europie zachodniej martwią się nowymi zachorowaniami a polacy martwią się w której knajpie mają zjeść.
Co z nami nie tak?
- 4 10
-
2021-05-27 22:35
(2)
No nie wszystkie, ale co to obchodzi byłego doradcę Tuska?
- 6 6
-
2021-05-27 23:30
Tuska? (1)
On nigdy nie zajmował się gastronomią.
- 1 3
-
2021-05-28 07:50
Ale doradcą był
A teraz pierwszym jest
- 2 0
-
2021-05-27 18:09
(3)
To dłużej tolerujcie bydło chodzące bez masek czy negujące konieczność szczepienia.
- 20 41
-
2021-05-28 07:47
Dlaczego wyzywasz?
Poza tym zastanów się nieco dłużej i odpowiedz sobie na pytanie, jak straszna to choroba że na całym świecie w ciągu 15 miesięcy zeszło z tego świata 3 i pół miliona ludzi.
A w Polsce w poprzednich latach , w ciągu roku odchodziło 400 000 ludzi .
Popatrz na proporcje oraz wyciągnij wnioski- 0 3
-
2021-05-27 21:09
Zawsze możesz przyjmować dawkę przed każdym posiłkiem, polecam!
- 8 2
-
2021-05-27 19:43
Myj
Myj ręce
- 11 0
-
2021-05-28 07:43
Pan
Fszystkie restauracje i takie tam powinny nalezec do miasta i naszego kochanego Pana Prezdenta Wojciecha Szczurka,niech zyje prezdent Szczurek!!
- 4 1
-
2021-05-28 07:12
Ciekawe kto daje kasę na nowe
Restauracje? Komu się opłaca inwestować w tak ryzykowny i kosztowny biznes?
- 1 1
-
2021-05-27 20:21
Ciekawe ze inne lokale pomimo trudnosci trzymały sie calkiem dobrze. (2)
Sa takie gdzie aby zakupic jedzenie na wynos trzeba czekac ponad 20 minut , taka kolejka ... poprostu dobra smaczna kuchnia i na kazda kieszen wystarczy. Wynalazki za kosmiczne ceny popadały , nie ma czego zalowac powstana inne w tym miejscu i moze beda to takie gdzie własciciel bedzie pamietał ze on jest dla klijenta a nie klijent dla własciciela.
- 30 4
-
2021-05-28 07:04
Może kup sobie słownik ortograficzny
- 3 0
-
2021-05-28 01:19
20 minut
to faktycznie dużo jak na danie odgrzane w mikrofali.
- 4 2
-
2021-05-27 15:35
(6)
Czemu nie "wspierałem gasto#"?
- 19 8
-
2021-05-27 15:44
(5)
Czemu nie "wspierałem gasto#"? Był rok 2013. Na szkoleniu w jednej prężnej żałosnej "korporacji" poznałem koleżankę, która wcześniej pracowała w gastronomii. Spytałem się skąd z jej strony jest taka chęć zmiana branży. Powiedziała, że chciała pracować w restauracji, była już prawie zatrudniona , wcześniej przekazała też Januszowi, jakich to oczekuje warunków płacowych(" poprosiła o wygórowane" 10 zł netto na zleceniu). Przyjął ją, po chwili zwalniając, bo ktoś inny zgodził się dygać za 7zł....
Rok 2016. Od innej osoby pracującej jako kucharz w (uwaga!) F.,...rze dowiedziałem się, że zasuwa za 10 zł na godzinę , oczywiście umowa zlecenie i praca od pon do niedzieli. Dziękuję. Postoję i pozdrawiam.- 91 6
-
2021-05-28 06:23
To w McD wieciej płacą
Zmieniają pracowników co miesiąc a jakość żarcia na tym cierpi. Klientow brakuje lokal pada potem remont i ten sam wlaściciel otwiera drugi. I tak w kółko.
- 5 0
-
2021-05-28 05:54
Jak taki dobry biech otworzy swój lokal
I wtedy zobaczy jaki to miód
- 0 9
-
2021-05-27 20:20
Skoro sie zgodzil za tyle pracowac na takich warunkach to w czym problem? (1)
Praca to towar, czemu pracodawca ma dawać więcej niż ktoś chce sprzedać swój czas?
- 7 16
-
2021-05-28 03:28
Bo jest zmowa cenowa.
Znam takich byznemenow, żenada. Ludzie granatem od pluga oderwani dzięki PRLwi stali się "Kimś".
- 19 1
-
2021-05-27 15:50
bo taka była minimalna wtedy, no chyba że na czarno to trzeba było zgłosić
- 4 21
-
2021-05-28 06:15
To nie wina lockdownu tylko zmian typu likwidacja miejsc parkingowych czy zamykanie Świętojańskiej.
Ludzie wybierają inne, ciekawsze miejsca. Świat nie kręci się wokół Gdyni.
- 12 4
-
2021-05-28 06:02
Pandemia zweryfikowała dobre lokale
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.