• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lunch w trójmiejskich restauracjach. Gdzie i w jakiej cenie?

Magda Mielke
3 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
"Lunch" to termin, który przywędrował do nas z krajów anglosaskich i oznacza lekki posiłek spożywany podczas przerwy w pracy - najczęściej między godz. 10 a 13. Lunche stały się popularne także w polskich restauracjach. Zwykle w ich skład wchodzi zupa oraz danie główne. "Lunch" to termin, który przywędrował do nas z krajów anglosaskich i oznacza lekki posiłek spożywany podczas przerwy w pracy - najczęściej między godz. 10 a 13. Lunche stały się popularne także w polskich restauracjach. Zwykle w ich skład wchodzi zupa oraz danie główne.

Zestawy lunchowe w restauracjach cieszą się sporą popularnością. Znaleźć można je nie tylko w ofercie lokali znajdujących się nieopodal biurowców, ale także coraz więcej restauracji "z wyższej półki" wprowadza je u siebie. Dla restauratorów są one formą promocji i przyciągnięcia klientów w mniej popularnych godzinach, a dla gości to atrakcyjna cenowo oferta.




Na lunch najczęściej jadam:

W skład zestawów lunchowych wchodzą zazwyczaj dania spoza głównej karty. Za mniejsze pieniądze można zamówić zupę, danie główne i deser lub napój - pełen zestaw lub składający się wyłącznie z dania głównego. Coraz częściej restauracje przygotowują też lunch w dwóch opcjach do wyboru - mięsnej i wegetariańskiej/wegańskiej. Taka oferta obowiązuje zwykle w godzinach 12-16, a ceny są bardzo różne - od 19 do nawet 45 zł w najlepszych restauracjach.

Ideą takich lunchów było zwykle najeść się do syta, dlatego wchodzące w skład takich ofert dania należały raczej do prostych. Nową jakość przyniosło wprowadzenie lunchów do restauracji serwujących autorską kuchnię firmowaną nazwiskiem szefa kuchni. Zestawy lunchowe przestały być tylko szybkim obiadem, a stały się także ujściem dla kulinarnych fantazji szefów kuchni. Nie odbiegają od dań z głównej karty ani kreatywnością, ani jakością. Sprawdziliśmy, jakie propozycje lunchów mają w swojej ofercie restauracje z Gdyni, Sopotu i Gdańska.

Dokąd na obiad? Lista wszystkich polecanych restauracji


  • Przykładowy letni lunch w Serio: gazpacho oraz pieczony schab lub risotto.
  • Przykładowy lunch tygodnia w Serio: krem z dyni i danie główne do wyboru - lasagne z bobem, ziemniakiem, fasolką, czosnkiem, bazylią, śmietaną i oliwą szczypiorkową lub polędwica wieprzowa, puree ziemniaczane, sos demi glace, kapusta.
  • Lunche serwuje też Taverna Zante.

Gdynia



W restauracji Serio lunche serwowane są od poniedziałku do piątku w godz. 12-16. Do wyboru jest zestaw: zupa i danie główne w cenie 29 zł lub minilunch tygodnia - samo danie główne, które kosztuje wówczas 25 zł. Do lunchu podawana jest gratis woda (gazowana lub niegazowana). W ramach lunchu proponowane są zarówno makarony, risotto, panini, jak i dania mięsne, np. pieczonych schab z babką ziemniaczaną.

W innej gdyńskiej restauracji specjalizującej się w kuchni włoskiej - Cozzi Ristorante - lunch serwowany jest również w godz. 12-16. Danie główne kosztuje 25 zł, a za zupę zapłacimy dodatkowe 10 zł (21 zł poza lunchem).

Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?



W Tavernie Zante lunch serwowany jest w godz. 12-16 i kosztuje 25 zł i składa się wyłącznie z dania głównego. Jeśli jednak mamy ochotę wzbogacić posiłek o zupę, również tutaj można ją zamówić w cenie 10 zł (poza lunchem kosztuje 21 zł). Wśród lunchowych propozycji można spróbować wiele dań inspirowanych kuchnią grecką, takich jak np. grillowana marynowana karkówka podana z frytkami, zasmażaną kapustą z nutą białego wina, boczkiem i dipem tzatziki, sandacz podany na potrawce z pieczonych warzyw z czarną soczewicą w sosie ostrygowym czy pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie teriyaki.

  • Lunchowa propozycja od Pizza&Pasta Napoli.
  • Lunchowa propozycja od Pizza&Pasta Napoli.
  • Lunchowa propozycja od Pizza&Pasta Napoli.
  • Lunche serwuje także Chwila Moment.
  • Lunche serwuje także Chwila Moment.
  • Lunche serwuje także Chwila Moment.
Lunchowe menu znajdziemy też w Pizza&Pasta NapoliFood Hall Batory. Oferta obowiązuje codziennie w godz. 11-16 na miejscu lub na wynos. Do wyboru są cztery zestawy składające się z dania głównego (makarony, sałatki i pizze) i zupy lub lemoniady/deseru. Restauracja słynie z wegańskiej pizzy i dba o to, aby jedna z lunchowych propozycji była vegan. Cena lunchu uzależniona jest od konkretnej propozycji, lecz zwykle waha się od 24 do 32 zł.

W Chwila Moment oferta lunchowa obowiązuje od poniedziałku do piątku w godz. 13-16. Propozycje można komponować w następujący sposób:
  • zupa, danie główne i woda - 29 zł,
  • danie główne, deser i woda - 29 zł,
  • zupa, danie główne, deser i woda - 33 zł.
Zestawy można też "rozmontowywać" i wybrać jedynie to, na co ma się ochotę, korzystając ze stałych cen: 10 zł za zupę, 21 zł za danie główne i 8 zł za deser.

Szybki lunch zjemy też w restauracji Kulinarny Motyw. Szybki lunch zjemy też w restauracji Kulinarny Motyw.

Sopot



Lunch zjemy też w Browarze Miejskim Sopot. Co ważne, promocja obowiązuje tu przez cały tydzień - od poniedziałku do piątku w godz. 11-16 za takie danie zapłacimy 16,90 zł, a w weekendy w godz. 13-16 promocyjne danie kosztuje 24,90 zł. Codziennie proponowane jest inne danie, m.in. zupy "z wkładką", tacosy, placek po cygańsku, a w weekendy można spróbować specjalności restauracji: golonki oraz pieczonego prosiaka serwowanych przez kucharza bezpośrednio na sali.

W serwującej dania kuchni azjatyckiej restauracji Pak Choi lunche serwowane są w godz. 12-16 i kosztują 28 zł. Składają się z zupy i dania głównego. Wśród propozycji pojawiają się takie specjały jak kurczak lub tofu w ostrym sosie, aromatyczne żeberka, makaron z kurczakiem i warzywami czy zupa tajska.

Czytaj także: Zjeść, wypić i zaoszczędzić. Promocje w restauracjach i pubach

Restauracja Kulinarny Motyw serwuje lunche w cenie 39 zł od poniedziałku do piątku w godz. 13-17. Zawsze składają się one z zupy lub przystawki oraz dania głównego - do wyboru dwie propozycje, zwykle jedna wegetariańska. Gdyby po takim posiłku było nam jeszcze mało, na osłodę - w atrakcyjnej cenie 15 zł - można zamówić deser i kawę.

Gdańsk



Od poniedziałku do piątku lunchowe menu zjemy w Aioli. Danie główne można wybrać spośród trzech propozycji, do tego restauracja dorzuca aromatyczną zupę, minideser i napój. Takie zestawy serwowane są w godz. 12:30-17 i kosztują 23,90 zł.

Restauracja Kucharia od poniedziałku do piątku serwuje obiad Szefa Kuchni w cenie 25,90 zł (z małą zupą) lub 27,90 zł (z dużą zupą). Oferta dostępna jest od godz. 12 do wyczerpania porcji. Zamówienia można składać również online.

Codziennie inny dwudaniowy lunch (zupa i danie główne gotowane według domowych receptur) w cenie 18,50 zł znajdziemy też w La Fontaine.

  • Menu lunchowe w Villa Eva kosztuje 34 zł.
  • Przykładowy lunch od Malinowego Ogrodu.
  • Co niedzielę Aioli publikuje na swoim facebooku'u rozpiskę lunchy na cały tydzień.
Malinowy Ogród codziennie przygotowuje dwa zestawy lunchowe w cenie 27 zł. W ich skład wchodzi zupa (w każdym zestawie inna) i danie główne (mięsne lub vegan). Dodatkowo istnieje możliwość domówienia deseru w cenie 3 zł. Zamówienia można składać telefonicznie. Koszt dowozu na terenie dzielnicy Gdańsk-Osowa wynosi 4 zł.

W Gdańsku lunche proponuje też Restauracja Filharmonia. W cenie 25 zł znajdziemy tu od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 dwa zestawy do wyboru składające się z zupy i dania mięsnego lub wegetariańskiego do wyboru.

Również Villa Eva w robocze dni tygodnia serwuje lunche. Z promocyjnej oferty zup i dań głównych, do których podawana jest woda mineralna lub kieliszek wina, można skorzystać w godz. 13-17:30. Za taki lunch zapłacimy 34 zł. Co ciekawe, restauracja publikuje na swojej stronie internetowej menu lunchowe na cały miesiąc.

Z kolei 35 zł zapłacimy za lunch (zupa i danie główne) w restauracji Vidokova znajdującej się w Muzeum II Wojny Światowej.

Quiz Kulinarne Trójmiasto Średni wynik 60%

Kulinarne Trójmiasto

Rozpocznij quiz

Miejsca

Opinie (71) 5 zablokowanych

  • nie znam żadnej restauracji! co za nazwy

    bary to były prawdziwe jadłodajnie . to były czasy

    • 12 2

  • Obiad warty 12zł za 45 zł ? Aaa no (1)

    1.trzeba opłacić żydowski często lokal i oddać daninę w kwocie ok 12.000zł 2. Wyremontować lokal 3. Zusy pracownicy vat prąd. - i kupujecie rosołek porcja warta 3 zł za 20 zł

    • 15 7

    • Ciebie stać na kostkę rosołową za 2 zety.

      Innych stać na obiad za 70 zet. Takie życie.

      • 5 2

  • Pani redaktor (3)

    to w Polsce nie ma już obiadu tylko jest lunch ?

    • 15 5

    • Za słownikiem pwn

      lunch , lancz «lekki posiłek spożywany w porze południowej» obiad «gorący posiłek spożywany najczęściej w środku dnia» w języku polskim współistnieją dwa słowa, nie znaczą tego samego.

      • 0 5

    • dokladnie, pomylilo sie wszystkim, tak nas zachod zachwycil ze juz polskiego jezyka zapominamy, wstyd ludzie, jakos w innych krajach kazdy dba o swoja rodzima kulture, produkty, a my polacy zawsze nie doceniamy swego tylko zachwycamy sie cenami nieadekwatnymi do zarobkow, lenimy sie aby zrobic w domu porzadny posilek badz przyniesc do pracy przygotowany wczesniej

      • 4 1

    • To jest posiłek pomiędzy śniadaniem a obiadem. Raczej za późno na drugie śniadanie... Aż tak mocno godzi to w twoją polskość?

      • 0 0

  • (1)

    To już w Polsce nie ma obiadów? Są lunche, zapewne smakują tak, po amerykańsku. Gęsiopolska ma się dobrze.

    • 11 4

    • lunch to nie jest obiad!

      • 1 4

  • Pueblo (1)

    Artykuł zawiódł ! Zabrakło lunch latino w najlepszej restauracji Pueblo (Gdańsk/Gdynia).
    Smak pyszny to mało powiedziane , cena 25 zł z danie + zupa+ napój zasługuje na ogromne wyróżnienie

    • 6 5

    • straszne jedzenie, nie ma czym sie zachwycac w zadnym z miejsc, ciekawe jak wygladaja wasze zoladki, po takim smieciowym tlustym jedzeniu

      • 2 0

  • Sss

    Za obiad + zupa zapłacisz 17 zł nawet obok za 15 zł

    • 3 1

  • Nie jadam lunchu na mieście (1)

    Nie ma to jak kanapka, sałatka lub kawałek ciasta wzięte z domu. Przynajmniej wiem, co jem

    • 11 2

    • oczywiscie, tez zabieram z domu, gotuje, pieke, skladniki dobieram wg tego co lubie a takze przyprawy, przynajmniej wiem ze jem zdrowo
      nie pakuje konserwantow ani polepszaczy smaku

      • 2 0

  • Zarobki Managera Restauracji (1)

    A zdradzi ktoś jakie są zarobki ?

    • 2 0

    • Zależy od tego ile swojej wódki opchnie.

      • 0 0

  • No fajne, podrzędne lokale.

    • 2 0

  • (1)

    "zestaw: zupa i danie główne w cenie 29 zł lub minilunch tygodnia - samo danie główne, które kosztuje wówczas 25 zł"

    no niezła oferta, nie ma co.

    • 12 0

    • A w jakiej cenie byłoby ok?

      Pamiętaj o podatkach, czynszu, wynagrodzeniach i zarobku właściciela...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane