• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Lunch w trójmiejskich restauracjach. Gdzie i w jakiej cenie?

Magda Mielke
3 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
"Lunch" to termin, który przywędrował do nas z krajów anglosaskich i oznacza lekki posiłek spożywany podczas przerwy w pracy - najczęściej między godz. 10 a 13. Lunche stały się popularne także w polskich restauracjach. Zwykle w ich skład wchodzi zupa oraz danie główne. "Lunch" to termin, który przywędrował do nas z krajów anglosaskich i oznacza lekki posiłek spożywany podczas przerwy w pracy - najczęściej między godz. 10 a 13. Lunche stały się popularne także w polskich restauracjach. Zwykle w ich skład wchodzi zupa oraz danie główne.

Zestawy lunchowe w restauracjach cieszą się sporą popularnością. Znaleźć można je nie tylko w ofercie lokali znajdujących się nieopodal biurowców, ale także coraz więcej restauracji "z wyższej półki" wprowadza je u siebie. Dla restauratorów są one formą promocji i przyciągnięcia klientów w mniej popularnych godzinach, a dla gości to atrakcyjna cenowo oferta.




Na lunch najczęściej jadam:

W skład zestawów lunchowych wchodzą zazwyczaj dania spoza głównej karty. Za mniejsze pieniądze można zamówić zupę, danie główne i deser lub napój - pełen zestaw lub składający się wyłącznie z dania głównego. Coraz częściej restauracje przygotowują też lunch w dwóch opcjach do wyboru - mięsnej i wegetariańskiej/wegańskiej. Taka oferta obowiązuje zwykle w godzinach 12-16, a ceny są bardzo różne - od 19 do nawet 45 zł w najlepszych restauracjach.

Ideą takich lunchów było zwykle najeść się do syta, dlatego wchodzące w skład takich ofert dania należały raczej do prostych. Nową jakość przyniosło wprowadzenie lunchów do restauracji serwujących autorską kuchnię firmowaną nazwiskiem szefa kuchni. Zestawy lunchowe przestały być tylko szybkim obiadem, a stały się także ujściem dla kulinarnych fantazji szefów kuchni. Nie odbiegają od dań z głównej karty ani kreatywnością, ani jakością. Sprawdziliśmy, jakie propozycje lunchów mają w swojej ofercie restauracje z Gdyni, Sopotu i Gdańska.

Dokąd na obiad? Lista wszystkich polecanych restauracji


  • Przykładowy letni lunch w Serio: gazpacho oraz pieczony schab lub risotto.
  • Przykładowy lunch tygodnia w Serio: krem z dyni i danie główne do wyboru - lasagne z bobem, ziemniakiem, fasolką, czosnkiem, bazylią, śmietaną i oliwą szczypiorkową lub polędwica wieprzowa, puree ziemniaczane, sos demi glace, kapusta.
  • Lunche serwuje też Taverna Zante.

Gdynia



W restauracji Serio lunche serwowane są od poniedziałku do piątku w godz. 12-16. Do wyboru jest zestaw: zupa i danie główne w cenie 29 zł lub minilunch tygodnia - samo danie główne, które kosztuje wówczas 25 zł. Do lunchu podawana jest gratis woda (gazowana lub niegazowana). W ramach lunchu proponowane są zarówno makarony, risotto, panini, jak i dania mięsne, np. pieczonych schab z babką ziemniaczaną.

W innej gdyńskiej restauracji specjalizującej się w kuchni włoskiej - Cozzi Ristorante - lunch serwowany jest również w godz. 12-16. Danie główne kosztuje 25 zł, a za zupę zapłacimy dodatkowe 10 zł (21 zł poza lunchem).

Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?



W Tavernie Zante lunch serwowany jest w godz. 12-16 i kosztuje 25 zł i składa się wyłącznie z dania głównego. Jeśli jednak mamy ochotę wzbogacić posiłek o zupę, również tutaj można ją zamówić w cenie 10 zł (poza lunchem kosztuje 21 zł). Wśród lunchowych propozycji można spróbować wiele dań inspirowanych kuchnią grecką, takich jak np. grillowana marynowana karkówka podana z frytkami, zasmażaną kapustą z nutą białego wina, boczkiem i dipem tzatziki, sandacz podany na potrawce z pieczonych warzyw z czarną soczewicą w sosie ostrygowym czy pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie teriyaki.

  • Lunchowa propozycja od Pizza&Pasta Napoli.
  • Lunchowa propozycja od Pizza&Pasta Napoli.
  • Lunchowa propozycja od Pizza&Pasta Napoli.
  • Lunche serwuje także Chwila Moment.
  • Lunche serwuje także Chwila Moment.
  • Lunche serwuje także Chwila Moment.
Lunchowe menu znajdziemy też w Pizza&Pasta NapoliFood Hall Batory. Oferta obowiązuje codziennie w godz. 11-16 na miejscu lub na wynos. Do wyboru są cztery zestawy składające się z dania głównego (makarony, sałatki i pizze) i zupy lub lemoniady/deseru. Restauracja słynie z wegańskiej pizzy i dba o to, aby jedna z lunchowych propozycji była vegan. Cena lunchu uzależniona jest od konkretnej propozycji, lecz zwykle waha się od 24 do 32 zł.

W Chwila Moment oferta lunchowa obowiązuje od poniedziałku do piątku w godz. 13-16. Propozycje można komponować w następujący sposób:
  • zupa, danie główne i woda - 29 zł,
  • danie główne, deser i woda - 29 zł,
  • zupa, danie główne, deser i woda - 33 zł.
Zestawy można też "rozmontowywać" i wybrać jedynie to, na co ma się ochotę, korzystając ze stałych cen: 10 zł za zupę, 21 zł za danie główne i 8 zł za deser.

Szybki lunch zjemy też w restauracji Kulinarny Motyw. Szybki lunch zjemy też w restauracji Kulinarny Motyw.

Sopot



Lunch zjemy też w Browarze Miejskim Sopot. Co ważne, promocja obowiązuje tu przez cały tydzień - od poniedziałku do piątku w godz. 11-16 za takie danie zapłacimy 16,90 zł, a w weekendy w godz. 13-16 promocyjne danie kosztuje 24,90 zł. Codziennie proponowane jest inne danie, m.in. zupy "z wkładką", tacosy, placek po cygańsku, a w weekendy można spróbować specjalności restauracji: golonki oraz pieczonego prosiaka serwowanych przez kucharza bezpośrednio na sali.

W serwującej dania kuchni azjatyckiej restauracji Pak Choi lunche serwowane są w godz. 12-16 i kosztują 28 zł. Składają się z zupy i dania głównego. Wśród propozycji pojawiają się takie specjały jak kurczak lub tofu w ostrym sosie, aromatyczne żeberka, makaron z kurczakiem i warzywami czy zupa tajska.

Czytaj także: Zjeść, wypić i zaoszczędzić. Promocje w restauracjach i pubach

Restauracja Kulinarny Motyw serwuje lunche w cenie 39 zł od poniedziałku do piątku w godz. 13-17. Zawsze składają się one z zupy lub przystawki oraz dania głównego - do wyboru dwie propozycje, zwykle jedna wegetariańska. Gdyby po takim posiłku było nam jeszcze mało, na osłodę - w atrakcyjnej cenie 15 zł - można zamówić deser i kawę.

Gdańsk



Od poniedziałku do piątku lunchowe menu zjemy w Aioli. Danie główne można wybrać spośród trzech propozycji, do tego restauracja dorzuca aromatyczną zupę, minideser i napój. Takie zestawy serwowane są w godz. 12:30-17 i kosztują 23,90 zł.

Restauracja Kucharia od poniedziałku do piątku serwuje obiad Szefa Kuchni w cenie 25,90 zł (z małą zupą) lub 27,90 zł (z dużą zupą). Oferta dostępna jest od godz. 12 do wyczerpania porcji. Zamówienia można składać również online.

Codziennie inny dwudaniowy lunch (zupa i danie główne gotowane według domowych receptur) w cenie 18,50 zł znajdziemy też w La Fontaine.

  • Menu lunchowe w Villa Eva kosztuje 34 zł.
  • Przykładowy lunch od Malinowego Ogrodu.
  • Co niedzielę Aioli publikuje na swoim facebooku'u rozpiskę lunchy na cały tydzień.
Malinowy Ogród codziennie przygotowuje dwa zestawy lunchowe w cenie 27 zł. W ich skład wchodzi zupa (w każdym zestawie inna) i danie główne (mięsne lub vegan). Dodatkowo istnieje możliwość domówienia deseru w cenie 3 zł. Zamówienia można składać telefonicznie. Koszt dowozu na terenie dzielnicy Gdańsk-Osowa wynosi 4 zł.

W Gdańsku lunche proponuje też Restauracja Filharmonia. W cenie 25 zł znajdziemy tu od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 dwa zestawy do wyboru składające się z zupy i dania mięsnego lub wegetariańskiego do wyboru.

Również Villa Eva w robocze dni tygodnia serwuje lunche. Z promocyjnej oferty zup i dań głównych, do których podawana jest woda mineralna lub kieliszek wina, można skorzystać w godz. 13-17:30. Za taki lunch zapłacimy 34 zł. Co ciekawe, restauracja publikuje na swojej stronie internetowej menu lunchowe na cały miesiąc.

Z kolei 35 zł zapłacimy za lunch (zupa i danie główne) w restauracji Vidokova znajdującej się w Muzeum II Wojny Światowej.

Quiz Kulinarne Trójmiasto Średni wynik 60%

Kulinarne Trójmiasto

Rozpocznij quiz

Miejsca

Opinie (71) 5 zablokowanych

  • (2)

    "zupa, danie główne i woda - 29 zł"Zante,Clint,Eva...czy nie można tak polskich nazw i cen pozwalających na degustację normalnemu Kowalskiemu?

    Tak...a po ile sama woda?)

    • 13 9

    • Co?

      Ale po pierwsze zadajesz sobie sprawę, że "Zante" to potoczna nazwa jednej z greckich wysp - stąd nazwa tej greckiej restauracji? Po drugie, 29 zł za dwudaniowy obiad w restauracji w mieście to chyba nie jest wygórowana cena.

      • 7 1

    • 29 zł za posiłek w knajpie to dla ciebie wysoka cena ?

      Przeciez to są ceny z barów mlecznych.

      • 1 2

  • Ja jestem zacofany bo jem polskie śniadanie, obiad i kolację. Ewentualnie miedzy śniadaniem a obiadem coś jeszcze zjem. (3)

    Ten lunch to chyba dla elit jakichś chyba co to polskiego języka się wstydzą...

    • 39 10

    • Jem lunch bo za chwilę mam kola asap. Jaki ja światowy jestem.

      • 13 2

    • jem w domu, nie kupuje gotowych dan, jak mam cos ochote zamowic czy zjesc na miescie , to w sprawdzonych miejsach

      • 2 0

    • Ja między śniadaniem a obiadem jem drugie śniadanie :))

      • 5 0

  • Lunch 19-45?:) Dla kogo to ceny? Dla posiadaczy legitymacji i stanowiska w spółce skarbu? (5)

    Przy tej ilości i 5 posiłkach w tygodniu na sam lunch wychodzi 700pln:)
    do tego sniadanie i ciepła kolacja już bez obiadu i wychodzi 1800 pln w miesiąc bez weekendów:) A mając rodzinę to na koryto wyjdzie 5 tyś?? Kto tyle zarabia? Ludzie przestancie napędzać tych oszustów. Talerz dobrego rosołu kosztuje 4 złote w produkcji więc nie może kosztować 15 czy 20 złotych!

    • 43 12

    • Jeżeli masz tak niskie koszty (1)

      (zapewne doliczyłeś wszystkie inne koszty - np. lokalu, mediów, pracowników itd.), to dlaczego jeszcze nie zawojowałeś trójmiejskiego rynku swoim rosołem?

      • 8 5

      • Bo tego g***a nawet bezdomni nie tkną.

        • 4 5

    • Korpoludek

      Ceny i płace się troszkę zdezaktualizowały. 5tysiecy w korpo dla specjalisty, a i lunch w knajpie nie jest niczym niezwykłym. Tak samo jak stu procentowe, lub więcej marże w gastronomii, ktoś ten rosół musi ugotować, i nie zarabia już najniższej pensji.

      • 4 0

    • 45x5=700? (1)

      Nic dziwnego, że nikt nie chce ci płacić prawdziwych pieniędzy.

      • 1 3

      • Kolega powyżej po prostu policzył średnią cenę lunchu czyli (19+45)/2=32 zł. Następnie pomnożył wynik przez średnio 22 dni robocze w miesiącu czyli 32 zł x 22 dni = 704 zł. Ale to pewnie Ty zarabiasz "prawdziwe pieniądze" ;-) Pomijam już łaskawie, że 700 zł łączyłeś z kosztem tygodniowym a nie miesięcznym, czego merytoryczna przydatność jest znikoma...

        • 1 0

  • w Aioli z tego co widuję, gdy mijam tą knajpę, to przychodzi się na śniadanie, a zamawia lunch. (2)

    • 3 2

    • (1)

      A jak widzisz tę knajpę, to co?

      • 1 1

      • To widzę kolejkę prawie do Grunwaldzkiej. Więc zakładam, że przychodzisz w porze śniadania, a jak już odstoisz swoje to jest pora na lunczyk.

        • 2 0

  • Tu chyba nie chodzi o lancz sam w sobie a o to byw tych godzinach opchnąć jak najwięcej dań.

    • 6 1

  • ja nigdy nie jadłem luchu

    • 28 1

  • (10)

    Nie żaden lunch tylko OBIAD !!!
    Jesteśmy w Polsce i Szanujmy nasz piekny polski język, a nie modne angielskie słówka

    • 44 9

    • Lunch to nie jest obiad. (3)

      • 8 4

      • (2)

        a co ???????

        • 3 4

        • Więcej pytajników! Za mało!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (1)

          • 2 0

          • A śmigło. Lunch nie jest głównym posiłkiem dnia w przeciwieństwie do obiadu.

            • 1 1

    • Jak szanujesz swój język, to zajrzyj do słownika i zobacz różnicę między lunchem i obiadem.

      • 9 3

    • Lunch - słownik pwn (3)

      lunch , lancz «lekki posiłek spożywany w porze południowej»

      • 4 1

      • Zupa

        Czyli zupa. Jutro na lancz zjem grochowke na kościach wędzonych. O!

        • 7 1

      • (1)

        Lekki posiłek ,devolaj z frytkami i zupa,czyli typowy obiad.

        Co 2 tygodnie latam poza Europę i wszędzie używa się Śliwa lunche jako obiad w godzinachb12-14

        • 0 0

        • Obiad je sie w domu bęcwale, jeżdżenie tłustym paluchem po prlowskim atlasie nie czyni cie światowym

          • 1 1

    • oczywiscie szanujmy, tez nie podoba mi sie taki zaciagniety zachod, zwlaszcza ze ceny nie sa na polskie zarobki

      • 4 1

  • Pysznie (3)

    W centrum Gdyni zdecydowanie wygrywa Cozzi i Zante, smacznie i porcje uczciwe jak na lunch, zdecydowanie polecam, brawo.

    • 2 43

    • Autoreklama (1)

      autoreklama
      Oba lokale należą do tego samego właściciela, opinia podejrzana

      • 27 0

      • Bardzo podejrzane

        Bardzo podejrzana sytuacja. Należy się bacznie przyglądać. Wskazana obserwacja 24/h. Bardzo, bardzo podejrzane

        • 5 11

    • przeciez Zante to pomylka jedna wielka, okropnie tam serwuja jedzenie, a obsluga tragiczna

      • 4 0

  • Lunch jakie to polskie

    Znam takich to tydzień po wypłacie jedzą lunch a później chleb z parówkami haha takie to polskie

    • 22 2

  • A Spozywczy gdzie? (1)

    • 4 0

    • To zależy gdzie mieszkasz/pracujesz. Podaj adres, to ci napiszę, gdzie masz obok spożywczy.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane