- 1 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (100 opinii)
- 2 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (241 opinii)
- 3 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (52 opinie)
- 4 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi
Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.
Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1, Gdańsk
Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.
Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.
Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.
Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji
Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9, Gdańsk
Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.
Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.
Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273, Gdańsk
Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.
Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.
Czardasz, ul. Śląska 66 b, Gdańsk
Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.
Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.
Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni
Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238, Gdynia
Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.
Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?
Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.
Miejsca
Opinie (157) ponad 10 zablokowanych
-
2022-06-13 20:24
dramat (1)
przeciez ta panorama to jeden wielki dramat i tylko widok maja super
- 5 0
-
2022-06-14 08:20
Dokładnie. Jedzenie do niczego. Do toalet strach wejść taki syf
- 0 0
-
2022-06-13 18:25
;) (2)
Nadmorska Gdynia? Gdynia nie leży nad morzem...
- 4 5
-
2022-06-14 01:17
A gdzie? (1)
- 0 0
-
2022-06-14 08:11
Nad Zatoką Gdańską?
- 0 0
-
2022-06-14 08:09
Ja znam tylko knajpy które doprowadziła do bankructwa. A pamiętacie jak studentom biegnącym przez Dmowskiego kazała sprzedawać wykwintne dania z wołowiny?? Haha..
- 6 0
-
2022-06-13 13:06
Tawerna Dominikańska to porażka... (4)
Byłam tam ze 3 lata temu, a zatem już sporo po KR. Zamówiłam devolaya z dorsza. To zostawiło trwały ślad w mojej psychice... suchy na wiór, zero masła w środku (po prostu pusty) i totalnie bez soli i innych przypraw. Jesli to miała być reklama tego lokalu to chyba dawno tam nie byliście...
- 24 2
-
2022-06-14 06:44
Tawerna jest OK
Kilkukrotnie bylem w Tawernie jak przyjeżdżali do mnie znajomi i krewni i nie pamietam, aby ktokolwiek z nich mial uwagi do wybranych potraw. Według mnie jest smacznie i także cenowo w porównaniu z okolicznymi restauracjami nie wypadają źle. Ja z czystym sumieniem polecam.
- 1 2
-
2022-06-13 17:38
Bylem tam kilkakrotnie, ostatnio ze dwa meisiace temu.
Za kazdym razem wszystkim obecnym smakowaly ich dania, a sroce spod ogona nie wypadli. Mialas ogromnego pecha lub celowo tu klamiesz.
- 4 3
-
2022-06-13 16:24
a ja w Tawernie lubię zjeść
szczególnie smakuje mi zupa rybna, uważam ją za druga pod względem smaku w Trójmieście (pierwsza jest w barze Przystań w Sopocie). Mój syn lubi żurek podawane w robiącym za talerz chlebie.
A z dań głównych smakuje mi łosoś w takiej brytfance zapiekany i żeberka a w miodzie. A żona znów lubi kaczkę.
Zawsze jak jestem na plaży lub w Sopocie, to lubię zjeść w Przystani (tylko te kolejki są straszne), a jak idę pokłonić się Neptunowi to odwiedzam Tawernę lub knajpkę rybną w okolicach kładki na Ołowiankę.
Więc ja Tawernę polecam. co mogę zarzucić, w sezonie nieraz trzeba długo czekać na stolik i na dania, ale zawsze piwko umili ten czas. W miesiącach nieturystycznych zdecydowanie lepsza obsługa i chyba lepiej podane jedzenie. W sezonie nawet na dodatkowe napoje nieraz przychodzi dość długo czekać. Ale lokalizacja fajna, można się nie nudzić.- 3 3
-
2022-06-13 13:46
to prawda!!! niedobre jedzenie!
- 4 2
-
2022-06-13 14:24
Uważacie, że Rewolucja w "Panoramie" była udana? (2)
Niezły żart. Byłem tam kilka miesięcy po programie i dostałem zupę w misce, w której pływały kawałki porcelany z tejże miski. O jakości jedzenia w ogóle nie warto wspominać.
- 24 2
-
2022-06-13 15:27
(1)
Nie wiem, byłem tam kiedyś, hen, przed rewolucjami. Był to mój najgorszy kontakt z gastronomią. Wszystko było tak złe, że aż komiczne. Byliśmy wtedy w 5 osób, każdy jadł co innego, wszyscy byli oniemiali.
To, że w zupie pływają kawałki porcelany, nie znaczy, że się mimo wszystko nie poprawiło, ale ja nigdy tam nie wrócę.- 3 1
-
2022-06-14 03:47
Straty wyceniono na 2.5 pln.
- 0 0
-
2022-06-13 10:41
Opinia wyróżniona
Ja ją lubię oglądać (13)
Pokazuje że aby prowadzić knajpę to trzeba mieć wiedzę oraz kompetencje oraz trochę wyczucia stylu. A przede wszystkim nie być syfiarzam
- 212 79
-
2022-06-13 13:13
Ona ma wiedze? (3)
Ona ma taką wiedzę jaką jej powie tabun doradców itp. Gdyby miała choc podstawową wiedzę to by wiedziala ze w kudlqch sie nie wchodzi na kuchnie.. ale tak to jest ze ktoś patrzy w pudełko bezmyślnie i mysli że tam eksperci
- 24 21
-
2022-06-14 00:18
00:18 wo
Nie ma wiedzy ona takiej Y
- 0 0
-
2022-06-13 17:29
Idz sobie na te kuchnie, nie do rozwoju.
- 1 2
-
2022-06-13 13:24
W Warszawie trzy placki w jej spelunie kosztują 63 złote...
- 19 5
-
2022-06-13 13:18
Tą tłuścochę a gdzie jaśkowa dolina (2)
- 2 11
-
2022-06-13 16:37
Jaśkowa (1)
Jaskowa nie stosowała rad i padła
- 9 5
-
2022-06-13 18:58
Rady to ona ma w sadle i ciągle żre
- 5 5
-
2022-06-13 12:04
(2)
Obecnie knajpa jest po to by modnie posiedzieć, spędzić czas. Większość z nich nie ma pojęcia o podawaniu smacznego jedzenia.
- 28 3
-
2022-06-13 13:05
Kupiłem kilogram mięsa za 21 złotych zarobię 1200... (1)
- 10 4
-
2022-06-13 18:58
Grupa magda da ci 5 tys
- 3 1
-
2022-06-13 18:57
Tak jak ona bez czapeczki i liże łyżki
- 5 0
-
2022-06-13 18:55
Trawerna i ryby mrożone
- 0 1
-
2022-06-13 13:04
W dwóch knajpach reaktywowanych za olbrzymie honorarium są kluby GoGo...
Kolejny autorytet TVNu rosyjskiego
- 9 31
-
2022-06-13 11:36
Najlepiej to wyszla knajpa w straszynie (6)
- 14 6
-
2022-06-13 23:13
W strasznie slaba jakość o brudzie i cenach nie wspomnę. jeszcze w starymokalu było ok.a teraz to tylko kasa syf a jakosci
- 0 0
-
2022-06-13 11:58
Lis i Kura zdecydowanie lepiej (1)
- 1 3
-
2022-06-13 12:43
pluskwa i karaluch lepiej
- 8 0
-
2022-06-13 12:31
Straszyła ?
- 2 0
-
2022-06-13 11:59
Zanim przenieśli się do nowego lokalu, było bardzo dobrze. (1)
Teraz to typowa podrzędna burgerownia, jakich wiele w okolicy.
- 9 3
-
2022-06-13 12:14
oj nie zgodze sie :) to najlpesze burgery jakie jadlam
do niedawna mieszkalam w okolicy przez 2lata - zamowic w weekend z dowozem zapomnij, knajpa pelna, kolejka przed lokalem czy slonce czy snieg. niezmiennie polecam, nowy lokal jest przepiekny, obsludze chce sie obslugiwac, wlasciciele sa zawsze na miejscu. sukces pelna geba
- 7 4
-
2022-06-13 10:55
Jeszcze jest "Lis i Kura" (7)
Co prawda w Baninie, a nie w trójmieście.
Ale tam jest rzeczywiście fajny klimat i bardzo dobre jedzenie.- 13 7
-
2022-06-13 14:39
Jeszcze Tabun... (3)
...w Otominie
- 0 3
-
2022-06-13 15:00
Otomin to nie Trójmiasto (1)
- 4 2
-
2022-06-13 21:23
No co ty nie powiesz?
A buda z kebsem pod twoim falowcem, to już Trójmiasto?
- 0 2
-
2022-06-13 18:51
Tabun to pomyłka, odradzam.
- 1 0
-
2022-06-13 11:06
No i "Marylin" w Straszynie... (2)
- 5 3
-
2022-06-13 11:56
Tam, niestety, jakość obsługi spadła mocno (1)
I w sezonie czeka się długo, bardzo długo, zbyt długo na dania, już z tolerancją , że to sezon
- 10 0
-
2022-06-13 21:21
Czeka się...
Bo przychodzą tam tłumy i zwyczajnie nie wyrabiają. Choć, jak na taki ruch, to i tak hest dobrze.
- 0 2
-
2022-06-13 10:36
Szkoda, że swojego "Santo Porto" nie postawiła ;) (2)
- 54 4
-
2022-06-13 18:48
Była tylko twarzą lokalu
Właściciele spoza Trojmiasta. Często bywaliśmy. Jedzenie było swietne. Turbot na desce palce lizać. Ucha rewelacja. Sznycel cielęcy mistrzowski. Najlepsze domowe frytki w całym 3miescie. Wystroj oryginalny w naszym smutnym, szarym kraju. Obsługa fatalna. Wentylacja fatalna, wysiedzieć dało się tylko przy samym wejsciu. W głębi sauna. Jedna toaleta na półpiętrze z wieczna kolejka. Wiec w końcu jakość tez spadła. Szkoda.
- 0 0
-
2022-06-13 10:44
Porażka Santo Porto
No niestety, wentylacja w tej restauracji i serwowane potrawy to była porażka
- 19 0
-
2022-06-13 15:15
Rewolucje, rewolucjami (5)
Ale p. Magda Gessler pokazała konsumentom, że należy zwracać uwagę na coś więcej niż tylko "dużo i tanio"
- 10 7
-
2022-06-13 16:33
Lepiej niedużo i nie tanio (3)
- 2 1
-
2022-06-13 16:40
(1)
Znaczenie ma co i jak, a nie ile i za ile. Chyba, że ktoś jest kasztanem.
- 2 2
-
2022-06-13 18:41
Tym drugim żadna Gessler nie pomoże. Musieliby się drugi raz urodzić, tym razem w jakiejś cywilizowanej rodzinie,
- 0 0
-
2022-06-13 17:35
Mowa byla o konsumentach, po co sie odzywasz?
- 1 0
-
2022-06-13 16:15
Czyżby? Ci, dla których liczy się coś więcej niż dużo i tanio, wiedzieli to zanim usłyszeli to od Gessler. Natomiast dla pozostałych kasztanów, mimo Gessler, liczy się tylko aby jak najtaniej zapchać żołądek jak najbardziej.
- 4 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.