• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi

Ewa Palińska
13 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.

Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.





Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1Mapka, Gdańsk



Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.

Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.

Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji



Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9Mapka, Gdańsk



Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.

Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.



Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki. Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki.

Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273Mapka, Gdańsk



Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.

Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.

Czardasz, ul. Śląska 66 bMapka, Gdańsk



Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.

Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.

Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni



Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało. Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało.

Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238Mapka, Gdynia



Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.

Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?

Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • dramat (1)

    przeciez ta panorama to jeden wielki dramat i tylko widok maja super

    • 5 0

    • Dokładnie. Jedzenie do niczego. Do toalet strach wejść taki syf

      • 0 0

  • ;) (2)

    Nadmorska Gdynia? Gdynia nie leży nad morzem...

    • 4 5

    • A gdzie? (1)

      • 0 0

      • Nad Zatoką Gdańską?

        • 0 0

  • Ja znam tylko knajpy które doprowadziła do bankructwa. A pamiętacie jak studentom biegnącym przez Dmowskiego kazała sprzedawać wykwintne dania z wołowiny?? Haha..

    • 6 0

  • Tawerna Dominikańska to porażka... (4)

    Byłam tam ze 3 lata temu, a zatem już sporo po KR. Zamówiłam devolaya z dorsza. To zostawiło trwały ślad w mojej psychice... suchy na wiór, zero masła w środku (po prostu pusty) i totalnie bez soli i innych przypraw. Jesli to miała być reklama tego lokalu to chyba dawno tam nie byliście...

    • 24 2

    • Tawerna jest OK

      Kilkukrotnie bylem w Tawernie jak przyjeżdżali do mnie znajomi i krewni i nie pamietam, aby ktokolwiek z nich mial uwagi do wybranych potraw. Według mnie jest smacznie i także cenowo w porównaniu z okolicznymi restauracjami nie wypadają źle. Ja z czystym sumieniem polecam.

      • 1 2

    • Bylem tam kilkakrotnie, ostatnio ze dwa meisiace temu.

      Za kazdym razem wszystkim obecnym smakowaly ich dania, a sroce spod ogona nie wypadli. Mialas ogromnego pecha lub celowo tu klamiesz.

      • 4 3

    • a ja w Tawernie lubię zjeść

      szczególnie smakuje mi zupa rybna, uważam ją za druga pod względem smaku w Trójmieście (pierwsza jest w barze Przystań w Sopocie). Mój syn lubi żurek podawane w robiącym za talerz chlebie.
      A z dań głównych smakuje mi łosoś w takiej brytfance zapiekany i żeberka a w miodzie. A żona znów lubi kaczkę.
      Zawsze jak jestem na plaży lub w Sopocie, to lubię zjeść w Przystani (tylko te kolejki są straszne), a jak idę pokłonić się Neptunowi to odwiedzam Tawernę lub knajpkę rybną w okolicach kładki na Ołowiankę.
      Więc ja Tawernę polecam. co mogę zarzucić, w sezonie nieraz trzeba długo czekać na stolik i na dania, ale zawsze piwko umili ten czas. W miesiącach nieturystycznych zdecydowanie lepsza obsługa i chyba lepiej podane jedzenie. W sezonie nawet na dodatkowe napoje nieraz przychodzi dość długo czekać. Ale lokalizacja fajna, można się nie nudzić.

      • 3 3

    • to prawda!!! niedobre jedzenie!

      • 4 2

  • Uważacie, że Rewolucja w "Panoramie" była udana? (2)

    Niezły żart. Byłem tam kilka miesięcy po programie i dostałem zupę w misce, w której pływały kawałki porcelany z tejże miski. O jakości jedzenia w ogóle nie warto wspominać.

    • 24 2

    • (1)

      Nie wiem, byłem tam kiedyś, hen, przed rewolucjami. Był to mój najgorszy kontakt z gastronomią. Wszystko było tak złe, że aż komiczne. Byliśmy wtedy w 5 osób, każdy jadł co innego, wszyscy byli oniemiali.

      To, że w zupie pływają kawałki porcelany, nie znaczy, że się mimo wszystko nie poprawiło, ale ja nigdy tam nie wrócę.

      • 3 1

      • Straty wyceniono na 2.5 pln.

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Ja ją lubię oglądać (13)

    Pokazuje że aby prowadzić knajpę to trzeba mieć wiedzę oraz kompetencje oraz trochę wyczucia stylu. A przede wszystkim nie być syfiarzam

    • 212 79

    • Ona ma wiedze? (3)

      Ona ma taką wiedzę jaką jej powie tabun doradców itp. Gdyby miała choc podstawową wiedzę to by wiedziala ze w kudlqch sie nie wchodzi na kuchnie.. ale tak to jest ze ktoś patrzy w pudełko bezmyślnie i mysli że tam eksperci

      • 24 21

      • 00:18 wo

        Nie ma wiedzy ona takiej Y

        • 0 0

      • Idz sobie na te kuchnie, nie do rozwoju.

        • 1 2

      • W Warszawie trzy placki w jej spelunie kosztują 63 złote...

        • 19 5

    • Tą tłuścochę a gdzie jaśkowa dolina (2)

      • 2 11

      • Jaśkowa (1)

        Jaskowa nie stosowała rad i padła

        • 9 5

        • Rady to ona ma w sadle i ciągle żre

          • 5 5

    • (2)

      Obecnie knajpa jest po to by modnie posiedzieć, spędzić czas. Większość z nich nie ma pojęcia o podawaniu smacznego jedzenia.

      • 28 3

      • Kupiłem kilogram mięsa za 21 złotych zarobię 1200... (1)

        • 10 4

        • Grupa magda da ci 5 tys

          • 3 1

    • Tak jak ona bez czapeczki i liże łyżki

      • 5 0

    • Trawerna i ryby mrożone

      • 0 1

    • W dwóch knajpach reaktywowanych za olbrzymie honorarium są kluby GoGo...

      Kolejny autorytet TVNu rosyjskiego

      • 9 31

  • Najlepiej to wyszla knajpa w straszynie (6)

    • 14 6

    • W strasznie slaba jakość o brudzie i cenach nie wspomnę. jeszcze w starymokalu było ok.a teraz to tylko kasa syf a jakosci

      • 0 0

    • Lis i Kura zdecydowanie lepiej (1)

      • 1 3

      • pluskwa i karaluch lepiej

        • 8 0

    • Straszyła ?

      • 2 0

    • Zanim przenieśli się do nowego lokalu, było bardzo dobrze. (1)

      Teraz to typowa podrzędna burgerownia, jakich wiele w okolicy.

      • 9 3

      • oj nie zgodze sie :) to najlpesze burgery jakie jadlam

        do niedawna mieszkalam w okolicy przez 2lata - zamowic w weekend z dowozem zapomnij, knajpa pelna, kolejka przed lokalem czy slonce czy snieg. niezmiennie polecam, nowy lokal jest przepiekny, obsludze chce sie obslugiwac, wlasciciele sa zawsze na miejscu. sukces pelna geba

        • 7 4

  • Jeszcze jest "Lis i Kura" (7)

    Co prawda w Baninie, a nie w trójmieście.
    Ale tam jest rzeczywiście fajny klimat i bardzo dobre jedzenie.

    • 13 7

    • Jeszcze Tabun... (3)

      ...w Otominie

      • 0 3

      • Otomin to nie Trójmiasto (1)

        • 4 2

        • No co ty nie powiesz?

          A buda z kebsem pod twoim falowcem, to już Trójmiasto?

          • 0 2

      • Tabun to pomyłka, odradzam.

        • 1 0

    • No i "Marylin" w Straszynie... (2)

      • 5 3

      • Tam, niestety, jakość obsługi spadła mocno (1)

        I w sezonie czeka się długo, bardzo długo, zbyt długo na dania, już z tolerancją , że to sezon

        • 10 0

        • Czeka się...

          Bo przychodzą tam tłumy i zwyczajnie nie wyrabiają. Choć, jak na taki ruch, to i tak hest dobrze.

          • 0 2

  • Szkoda, że swojego "Santo Porto" nie postawiła ;) (2)

    • 54 4

    • Była tylko twarzą lokalu

      Właściciele spoza Trojmiasta. Często bywaliśmy. Jedzenie było swietne. Turbot na desce palce lizać. Ucha rewelacja. Sznycel cielęcy mistrzowski. Najlepsze domowe frytki w całym 3miescie. Wystroj oryginalny w naszym smutnym, szarym kraju. Obsługa fatalna. Wentylacja fatalna, wysiedzieć dało się tylko przy samym wejsciu. W głębi sauna. Jedna toaleta na półpiętrze z wieczna kolejka. Wiec w końcu jakość tez spadła. Szkoda.

      • 0 0

    • Porażka Santo Porto

      No niestety, wentylacja w tej restauracji i serwowane potrawy to była porażka

      • 19 0

  • Rewolucje, rewolucjami (5)

    Ale p. Magda Gessler pokazała konsumentom, że należy zwracać uwagę na coś więcej niż tylko "dużo i tanio"

    • 10 7

    • Lepiej niedużo i nie tanio (3)

      • 2 1

      • (1)

        Znaczenie ma co i jak, a nie ile i za ile. Chyba, że ktoś jest kasztanem.

        • 2 2

        • Tym drugim żadna Gessler nie pomoże. Musieliby się drugi raz urodzić, tym razem w jakiejś cywilizowanej rodzinie,

          • 0 0

      • Mowa byla o konsumentach, po co sie odzywasz?

        • 1 0

    • Czyżby? Ci, dla których liczy się coś więcej niż dużo i tanio, wiedzieli to zanim usłyszeli to od Gessler. Natomiast dla pozostałych kasztanów, mimo Gessler, liczy się tylko aby jak najtaniej zapchać żołądek jak najbardziej.

      • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane