• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi

Ewa Palińska
13 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.

Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.





Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1Mapka, Gdańsk



Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.

Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.

Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji



Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9Mapka, Gdańsk



Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.

Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.



Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki. Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki.

Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273Mapka, Gdańsk



Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.

Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.

Czardasz, ul. Śląska 66 bMapka, Gdańsk



Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.

Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.

Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni



Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało. Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało.

Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238Mapka, Gdynia



Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.

Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?

Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

  • Tapas Rybka jest słaba. (1)

    • 5 4

    • I wcale nie leży w bezpośrednim sąsiedztwie mola w Brzeźnie tylko kilkaset metrów dalej...

      • 1 1

  • wolę kuchnię mojej żony niż tej pani (1)

    wiecznie z mopem na głowie w kuchni.....!! czepek na głowę i dopiero niech się udziela w kuchni. Nic bym nie zjadł u niej .. dramat i wszystko fe...!!

    • 20 7

    • No tak...

      Nie jadłem, nie widziałem a się wypowiem. Jaki to typowe...

      • 3 2

  • (1)

    O Gesslerowej można (i w zasadzie trzeba) dużo złego powiedzieć. Tak samo o programie, który jest mega reżyserowany a ona de facto uczestniczy tam w niewielkim procencie podczas całej przemiany.
    Ale... czasami to faktycznie działa. I wspomniany Tapas Rybka jest tego dobrym przykładem. Prawie każdy mieszkaniec Brzeźna pamięta, że to była obskurna buda, potem właściciele zrobili remont (praktycznie postawili nowy budynek) i... było mega słabo pod względem klientów. Widocznie potrzebowali pomysłu z zewnątrz, jakiejś inspiracji i do dzisiaj radzą sobie dobrze.

    Kolejnym przykładem, który znam jest "Schabowy Raz" (to już oczywiście spoza Trójmiasta). Od czasu kuchennych rewolucji ciężko tam znaleźć stolik w weekend, to znaczy trzeba czekać w kolejce, żeby w ogóle wejść do knajpy.

    • 21 6

    • Akurat ten schabowy nie jest wcale jakis szczegolny, choc trafil mi sie swiezy i smaczny.

      Ale jesli mam zamowic w knajpie schabowego, czyli najbardziej pospolite danie w tej czesci swiata, to on powinien byc wybitny.

      • 1 0

  • Schabowy Raz (2)

    Polecam również restauracje po KR - Schabowy Raz na trasie Żukowo- Kościerzyna :)

    • 8 5

    • Słabo. Zamiast ziemniaków dają mrożone frytki. Długi czas oczekiwania. Ból brzucha po wizycie.

      • 3 0

    • Bardzo popsuło się

      • 2 0

  • Odkąd zaczęła pozwalać sobie na uwagi dotyczące przestrzegania kompletnie nieracjonalnych obostrzeń kowidowych, noszenia masek,

    obowiązkowych szczepień w zasadzie niewiadomo czym etc. straciłem do niej resztki jakiegokolwiek uznania

    • 5 3

  • Śmiechu warte.

    Bylem jakieś pół roku po rewolucjach w Panoramie i wiecie co zastałem?
    Od wejścia był nie świeży zapach a obicia krzeseł tak brudne że aż wymiotować się chciało. Zastanawiałem się czy właściciele na czas rewolucji schowali te krzesła czy pani Gessler jest niewidoma.

    • 7 2

  • Ona nie jest żadnym autorytetem. (3)

    Ma jedną knajpę a nie kilkanaście jak w zapowiedzi programu. Zachowuje się jak burak który zjadł wszystkie rozumy, a potem wymyśla rewolucje i ciągle te same pizza albo kuchnia polska. I to na tyle. Ostatnio zakazała chińczykowi używania glutaminianu sodu, bo podobno w Azji się nie dodaje :) Poza tym każdy program to "czemu trujecie ludzi". Typowy nieomylny celebryta wykreowany przez media.

    ps. w Sopocie jadłem "jej lody" były ohydne, a smak prosecco walił chemią na kilometr.

    • 36 20

    • A ty kto

      Jaka szkołę kulinarna skończyłeś żeś taki wielki krytyk?

      • 1 2

    • Ty jestes za to typowym, a wiec zawsze omylnym, anonimowym komentatorem. Wiemy o Tobie tylko tyle, ze lubisz wpier. glutaminian.

      • 7 2

    • Nie wiem z jakiego powodu w kuchni rtestauracji miałby być używany glutaminian sodu, po co ?

      Gotuję w domu 35 lat i nie używam, a potrawy mają smak. Dużo warzyw, odpowiednia ilość przypraw (nie za dużo), zioła, suszki w wywarach. Glutaminian to wzmacniacz smaku, niepotrzebny dodatek, gdy się gotuje z sercem.

      • 14 3

  • 1. Chodzi o show (1)

    2. Ona nie wie co to sanepid z tymi kłakami. Ale... Byłem w jednej restauracji tydzień PRZED rewolucjami i właściciele mimo kiepskiego jedzenia dumni byli ze smaku :) zatem ci wszyscy właściciele są tacy jak ich pokazują. Skad inąd wiem, że ona robi rewolucje tylko tam gdzie są duże problemy żeby był show, a poza tym za darmo tego nie robi

    • 9 0

    • A za ile

      • 2 0

  • co za głupoty (1)

    Niezłe kino ma nazwę z powodu kina, które się tam znajdowało (miało nazwę Neptun - stąd też wcześniejsza nazwa lokalu).

    A pod kątem gastronomicznym niestety nadal słabo.

    • 16 1

    • Było to kino Neptun swego czasu miejsce spotkań Świadków Jehowy

      • 1 0

  • Kuchenne rewolucje

    Kiedyś "Czardzasz" miał dobre jedzenie, dobry catering teraz np placek po węgiersku i bogracz to pomyłka! Po jakiego grzyba w knajpie 30 dań, niech będzie jedna czy dwie ale super. Nie ma gdzie zjeść dobrych placków ziemniaczanych czy normalnych frytek , że o dobrych pierogach nie wspomnę! Jest pierogarnia w Oliwie i Gdańsku ale też "sześćset " rodzajów a żadne albo większość mrożone.

    • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane