• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Udane kuchenne rewolucje w Trójmieście. Te biznesy Magda Gessler postawiła na nogi

Ewa Palińska
13 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.
  • 1 lutego 2022 r. minęło 12 lat od chwili, kiedy rozpoczęto Kuchenne rewolucje w gdańskiej Restauracji Panorama. Właściciele lokalu nie wiedzą, kto ich zgłosił do tego programu, ale decyzji nie żałują, bo Magda Gessler pomogła im się dźwignąć i od tamtej chwili nieustannie trzymają się na fali.

Magda Gessler od 12 lat stara się ratować gastronomiczne biznesy. Nie zawsze z pozytywnym skutkiem, o czym przypomnieliśmy przed kilkoma tygodniami , wspominając lokale, które mimo przeprowadzenia kuchennych rewolucji zniknęły z mapy kulinarnej Trójmiasta. Dziś wracamy pamięcią do pięciu najbardziej spektakularnych i udanych rewolucji.





Restauracja Panorama, ul. Wały Piastowskie 1Mapka, Gdańsk



Odcinek ukazujący rewolucję kulinarną w gdańskiej Panoramie, znajdującej się na ostatnim piętrze Zieleniaka, został wyemitowany 13 marca 2010 r., jako drugi w pierwszej serii programu. Poznaliśmy wówczas młodych narzeczonych, którzy w pocie czoła starali się zapanować nad upadającym biznesem. Łatwo nie było, bo emocje po obu stronach sięgały zenitu. Magda Gessler nie była jeszcze wtedy telewizyjną ikoną i jej temperament mógł wprawić w osłupienie.

Udane kuchenne rewolucje były pierwszym z wielkich sukcesów właścicieli restauracji Panorama. Pół roku po emisji programu stanęli na ślubnym kobiercu, obecnie wychowują dwoje dzieci. Panorama, z lokalu przypominającego stołówkę, zmieniła się w elegancką restaurację, a jej właściciele dorobili się kolejnego lokalu.

Marcin Kuziński, właściciel Panoramy, powiedział w jednym z późniejszych wywiadów, że udział w programie dał całemu zespołowi poczucie, że nie ma rzeczy niemożliwych, że nikt za nikogo nic nie zrobi i na sukces trzeba ciężko pracować. Dodał też, że Kuchenne rewolucje pchnęły go w zupełnie inny świat gastronomii. I że w tym świecie zamierza pozostać i nieustannie się rozwijać dopóki starczy mu sił.

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji



Tawerna Dominikańska, Targ Rybny 9Mapka, Gdańsk



Odcinek pokazujący rewolucję w Tawernie Dominikańskiej został wyemitowany 11 grudnia 2010 r., jako ostatni w drugim sezonie. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, bo nie za dobrze radzili sobie z przekształceniem słynącego z dancingów lokalu w restaurację. Nie pomagał też fakt, że szef kuchni był niezbyt dobrze zorganizowany, przez co nie panował nad właściwym wydawaniem potraw.

Lokal po kuchennych rewolucjach wyraźnie ożył. W menu pozostała pamiątka po Magdzie Gessler, w postaci specjalnych, rewolucyjnych propozycji, jak tatar z łososia bałtyckiego, pikantna zupa rybna, bałtycki dorsz w porach i pomidorach, chrusty śledziowe smażone na smalcu, bałtycki łosoś zapiekany w porach w brytfance czy polędwica z jelenia w sosie borowikowym.



Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki. Magda Gessler jest też autorką sukcesu restauracji Tapas Rybka. To za jej radą lokal zmienił się z tandetnej smażalni w modną knajpkę, serwującą rybne przysmaki.

Tapas Rybka, al. gen. Józefa Hallera 273Mapka, Gdańsk



Wydawać by się mogło, że gdy się prowadzi lokal w tak korzystnej lokalizacji, jak bezpośrednie sąsiedztwo brzeźnieńskiego mola, gdzie nieustannie przewijają się tłumy głodnych turystów, to można serwować cokolwiek, a interes i tak będzie się kręcił. Nic bardziej mylnego, o czym przekonali się właściciele restauracji Rybka, którzy zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed dziewięcioma laty - odcinek pokazujący tę interwencję został wyemitowany 14 marca 2013 r.

Rybkę, która była typową smażalnią, zastąpiła restauracja Tapas Rybka, serwująca wyłącznie rybne przekąski i dania. Format okazał się hitem i dziś w lokalu chętnie stołują się nie tylko turyści, ale i mieszkańcy Trójmiasta.

Czardasz, ul. Śląska 66 bMapka, Gdańsk



Na gdańskim Przymorzu mieści się węgierska restauracja "Czardasz". Choć istnieje już od 50 lat i w PRL-u była słynna na cały Gdańsk, w 2015 r., kiedy jej właściciele poprosili Magdę Gessler o pomoc, sytuacja była dramatyczna. Zastępowanie w karcie potraw węgierskich polskimi klasykami przynosiło skutek odwrotny od zamierzonego - lokal coraz bardziej podupadał, a zainteresowanie jego ofertą malało.

Magda Gessler do ratowania Czardasza podeszła z właściwą dla siebie werwą, a proponowane przez nią zmiany zostały entuzjastycznie przyjęte przez członków załogi. W menu znalazły się takie dania, jak ziemniaczany placek węgierski z gulaszem cielęco-wieprzowym, grillowana złocista karkówka w węgierskiej marynacie, bogracz - gęsta węgierska zupa cielęco-wieprzowa, pierś kacza z marmoladą z czerwonej papryki i duszonymi w tokaju morelami czy wątróbka cielęca z plastrami wędzonej słoniny i karmelizowaną cebulą. Węgierska uczta, którą przygotowano w ramach finałowej kolacji, okazała się hitem, a lokal cieszy się niesłabnącą popularnością do dziś.

Kultowe miejsca, legendarne smaki. Najstarsze restauracje i kawiarnie w Gdyni



Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało. Rewolucję w Niezłym Kinie mogliśmy obejrzeć w telewizji 13 maja 2021 r. Emocji nie brakowało.

Niezłe Kino (przed rewolucją Bistro Neptun)al. Zwycięstwa 238Mapka, Gdynia



Właściciele restauracji Neptun, a konkretniej bistro Neptun, zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler przed około rokiem - odcinek Kuchennych rewolucji z ich udziałem wyemitowano w maju 2021 r. (odcinek 13 w sezonie 22). Słynnej restauratorce zwierzyli się, że ich biznes nie przynosi zysków, a wyłącznie straty - właścicielka każdego miesiąca musiała do lokalu dokładać. Pieniądze, które właścicielom udało się uzbierać, kiedy pracowali za granicą, systematycznie malały. Sytuację jeszcze pogorszyła pandemia.

Kiedy Magda Gessler weszła do lokalu i zobaczyła menu - od razu zwróciła uwagę na fakt, że "Neptun" nie oferuje świeżej, morskiej ryby. Jak to się miało do nazwy lokalu i faktu, że znajduje się on w nadmorskiej Gdyni?

Wskutek rewolucji nazwę lokalu zmieniono na "Niezłe kino". W menu znalazły się m.in. ulubione dania aktorów filmowych - w końcu w Gdyni odbywa się jeden z ważniejszych festiwali filmowych w Europie! Goście mogą zjeść np.: sałatkę Kaliny Jędrusik, tatara z polędwicy wołowej Zbigniewa Cybulskiego, bakłażany Franka Sinatry, dewolaja z masłem Gustawa Holoubka czy gulasz cielęcy Bogusława Kobieli. Rewolucyjne dania, zaproponowane przez Magdę Gessler, stanowią jednak zdecydowaną mniejszość w karcie. Cała reszta to fast food: burgery, pizze czy klasyczne dania obiadowe: kotlet schabowy i panierowana pierś z kurczaka z ziemniakami/frytkami/ryżem i surówką. Jest też pstrąg z pieca. Coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie nie zjeść rybki nad morzem.

Miejsca

Opinie (157) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    ,"Rewolucje" (11)

    Nie wiem co ta kobieta ma wspolnego z gastronomia, ale jej niezabezpieczone wlosy i probowanie potraw prosto z garnka lub lyzki wazowej ,to juz przegiecie!

    • 155 60

    • (1)

      Pani Magda powinna dostać nagrodę za to co robi dla gastronomii a szacunek za wiedzę jaką posiada należy się bez zbędnej dyskusji.Ale niestety jest inaczej.Pani Magdo ,ja dziękuję że Pani jest w Polsce .

      • 5 7

      • Niby...

        ...jaką wiedzę posiada Pani Magda? Amatorzy podziwiają, zawodowi profesjonalni szefowie kuchni (nie kucharzyny od siedmiu boleści) wyśmiewają.
        Pani Magda jest produktem marketingowym wyślizganym na nazwisku męża, z którym się rozstała. Nagroda? Szacunek? Za co? :D

        • 0 0

    • francuz

      A jak francuza zonie robisz to włos tez się trafi

      • 0 0

    • A jeśli jest chora?

      To zakazi łyżką wazową całą zupę. Obrzydliwe!

      • 7 1

    • Każdy dobry kucharz próbuje łyżką prosto z gara i twój bełkot tego nie zmieni. Potrawa w garze ma ok.130 stopni, więc wszystko (2)

      jest sterylnie zdezynfekowane.

      • 13 16

      • (1)

        Dobry kucharz powinien mieć odruch, by tego nie robić, bo inaczej potem odruchowo spróbuje sałatki i zamiesza ją tą samą łyżką. I tak, M.G. się to zdarza, niestety.

        • 11 2

        • Niektorzy to nawet na talerze prosto z garnka nakladaja, nieudaczniki jedne.

          • 2 0

    • Powiedzcie gdzie w Gdańsku jest naprawdę dobra knajpa? (1)

      Aby zjeść coś innego niż schabowego i żeberka? Chce zaprosić bliska mi osobę na coś dobrego a nie smażone frytki i schabowego, dzik i inne wynalazki też odpadaja

      • 0 6

      • Nie schabowy, nie zeberka, nie dzik, nie wynalazki? To, czego szukasz, znajdziesz wszedzie.

        • 5 1

    • Może próbować dań, ale nie może już tej samej łyżki zanurzyć drugi raz w daniu.

      • 19 1

    • Jej wlosy

      nie dość, ze w połowie doczepki to mają jeszcze na sobie tonę lakieru. Nic tam się nie odklei.
      Ale lubię jej programy i uważam, ze dobrą robotę robi dla poprawienia naszej gastronomii.

      • 19 8

  • Nie rozumiem fenomenu

    • 0 0

  • Czerdasz nie polecam,tłusto i nie smacznie:(

    Czardasz

    • 0 0

  • marylin (1)

    Zapomnieliście o Marylin Bar to jest najlepsza rewolucja ,

    • 0 1

    • Straszyn to nie Trójmiasto

      • 0 0

  • Panorama -Bardzo Polecam

    Bardzo Polecam Panoramę byłem kilka razy.Ponadto organizowalem spotkanie rodzinne i goście byli zachwyceni oczywiście nie mówiąc o mnie.

    • 0 0

  • A co z jej gdyńską restauracją?

    • 0 1

  • Ma rację

    że często jest brudno, produkty słabej jakości,brak podstawowej wiedzy o gastronomii ALE to nie tłumaczy prostackiego zachowania "nauczycielki światowej klasy".Już nie oglądam

    • 4 0

  • Nie ogladam tej baby z wlosami moczonymi w potrawach.

    Nie jestem wlosojadem.

    • 4 2

  • adr

    czardasz...
    Obiady rodzinne od dzieciństwa,
    w sumie taka tradycja się zrobiła,
    jednakże od 2 lat nie byłem i nie zamierzam być...
    tłusto,niesmaczznie, ogólnie strasznie...
    bleeeeeeeeeeeeeeeee..............
    Osoba pisąca a raczej ctrl-x robiąca
    na pewno nie była w czardaszu w ciągu ostatnich latach...

    • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    Nie będę wymieniał nazwy lokalu (12)

    Żeby nie było że konkurencja dokonuje wpisu ,ale w jednym z lokali jakość oraz wykonanie spadło o połowę w porównaniu z tym pod czym podpisała się Gessler podczas rewolucji,bywalcy na pewno się domyślają .

    • 88 11

    • Tyle że ten lokal jest w Straszynie. (5)

      • 18 4

      • (2)

        Marylin bar? maja pyszne burgery

        • 4 10

        • Kiedyś mieli pyszne burgery.

          • 2 0

        • Te ich burgery to 3/4 buły.Chała na resorach.

          • 19 2

      • w straszynie odjechali ,jak ci od surfburgera

        kiedys -extra ,teraz -bez komentarza

        • 14 1

      • i biedny nigdy nie był :)

        • 2 3

    • Moim zdaniem to jednak (1)

      Niezłe kino - byliśmy mocno zawiedzeni

      • 41 0

      • Już po miesiącu czy dwóch w niezłym kinie mieliśmy straszny przypał z zamówieniem i obsługa, więcej tam nie pójdziemy, bardzo słabo

        • 5 0

    • Kolejna gwiazda i celebrytka (1)

      • 12 4

      • Do tańca z ciu lami

        • 2 0

    • Tapas Rybka (1)

      • 35 5

      • Zgadzm się!

        Kiedyś to była całkiem dobra smażalnia, teraz więcej ciasta niż ryby.

        • 31 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane