• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Magda Gessler nie pomogła. Te restauracje nie przeżyły kuchennych rewolucji

Ewa Palińska
26 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia. Magda Gessler zazwyczaj skutecznie przeprowadza swoje rewolucje. Kilku trójmiejskich lokali nie udało się jej jednak uratować, a w przypadku dwóch z nich, rewolucja mogła bezpośrednio przyczynić się do ich zamknięcia.

Magda Gessler i jej Kuchenne rewolucje stoją za sukcesem wielu gastronomicznych biznesów. Wśród kilkudziesięciu lokali, w których realizowano program w Trójmieście i okolicach, znalazły się jednak i takie, których przed upadkiem nie udało się uratować bądź do ich klęski przyczyniła się sama rewolucja.





Program Kuchenne rewolucje pojawił się na antenie TVN w 2010 roku i od tamtej pory niezmiennie cieszy się sympatią widzów. W samym Trójmieście i okolicach Magda Gessler ratowała gastronomiczne biznesy aż kilkadziesiąt razy. Nie zawsze z dobrym skutkiem.

Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze. Rewolucja w Gościńcu Myśliwskim przebiegła w bardzo nerwowej atmosferze.

Gościniec Myśliwski/Dziki Gon - ul. Jaśkowa Dolina 114Mapka, Gdańsk



Czy oglądasz Kuchenne rewolucje?

Odcinek pokazujący pierwszą z nieudanych, trójmiejskich rewolucji, wyemitowano 4 września 2014 roku. Tym razem Magda Gessler miała uratować przed upadkiem Gościniec Myśliwski, znajdujący się przy ulicy Jaśkowa Dolina 114. To się jednak nie udało. Właściciel restauracji, w rozmowie z portalem Namonciaku.pl wyznał, że swojego udziału w programie nie wspomina ze zbytnim sentymentem.

- Tydzień z Panią Gessler kosztował mnie około 25 tys. zł - opowiadał Grzegorz Dziekoński, właściciel Gościńca Myśliwskiego. - Na taką kwotę złożyły się cztery czynniki. Pierwszym był brak klientów, ponieważ lokal jest zamykany na czas rewolucji. Drugą kwestią była kolacja, która kosztowała mnie kilkanaście tysięcy złotych. Przez cały czas nagrań musiałem także płacić całej obsłudze, kilka tysięcy kosztowało mnie przeniesienie wspomnianej imprezy do innego lokalu, a kiedy skończył się budżet stacji, poproszono mnie, żebym dorzucił się jeszcze do prania dywanów.
Magda Gessler udzieliła wówczas obszernego wyjaśnienia, tłumacząc, że kierowane pod adresem produkcji zarzuty są absurdalne. Zarzuty Dziekońskiego skomentowała natomiast bardzo krótko.

- Bzdura - stwierdziła Magda Gessler.
Ostatecznie, w 2016 roku restauracja zmieniła nazwę na Jaśkowa, niedługo potem zmieniła właściciela i wróciła na trójmiejską mapę kulinarną pod nazwą Dziki Gon.

Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji. Pomysł Magdy Gessler na stworzenie w centrum Wrzeszcza restauracji z wyrafinowanym menu okazał się klęską. Po niespełna roku właściciele porzucili zaproponowane zmiany i wrócili do pierwotnej koncepcji.

El Mundo/Pod Cielakiem - ul. Dmowskiego 15Mapka, Gdańsk



Miała być nowoczesna restauracja sygnowana nazwiskiem Magdy Gessler, wyszedł drogi lokal, który klienci omijali szerokim łukiem. Po roku od wyemitowania programu właściciele Pod Cielakiem zgodnie przyznali, że Kuchenne rewolucje odbiły im się czkawką, a zmiany wprowadzone przez gwiazdę TVN omal nie doprowadziły ich do bankructwa. Stracili połowę obrotów oraz część klientów, a nowych po metamorfozie wcale nie zaczęło przybywać. Dlaczego? Nowe ceny okazały się dla stałych klientów za wysokie, a ekskluzywne menu w tej lokalizacji nie znalazło entuzjastów.

Pechowa rewolucja Gessler. Restauracja "Pod Cielakiem" przestała istnieć, będzie nowa



- Niestety, pani Magda zrobiła rewolucję, nie zwracając uwagi na okolicę, w której jest dużo młodzieży, wielu studentów. Starzy goście chcieli zjeść dobrą pizzę, a nie cielęcinę. Głównie mieliśmy ruch w weekendy, w tygodniu restauracja świeciła pustkami, bo taki jest właśnie Wrzeszcz - to nie jest zbyt zamożna dzielnica. Pani Gessler o tym wiedziała, ale i tak zrobiła po swojemu, przez co naraziła mnie na straty, bo po rewolucji obroty spadły o połowę. Do tego zmiany sporo mnie kosztowały - nowy wystrój oraz drogie składniki potraw. Cielęcina jest bardzo droga, a chciałam mieć mięso najlepszej jakości - mówi właścicielka, Jolanta Witkowska.
Po roku od nieudanej rewolucji właściciele odeszli od zmian zaproponowanych przez Magdę Gessler i otworzyli restaurację na nowo, w zupełnie innym klimacie, pod nazwą Bazinga. Po niej też nie ma już śladu. Tak samo jak po barze Mata Co Chceta, który otwarto tam później.

Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto. Rewolucja w Cuba Banana została uznana za udaną, Magda Gessler bardzo pozytywnie oceniła wprowadzone zmiany, a mimo tego restaurację zamknięto.

Pod Przykryfką/ Cuba Banana - ul. Słowackiego 19Mapka, Gdańsk



Wyszukane menu i wysokie wynagrodzenie szefa kuchni były jednymi z głównych przyczyn niepowodzenia restauracji Pod Przykryfką, mieszczącej się na Garnizonie we Wrzeszczu. Właściciel zainwestował w lokal sporo pieniędzy, ale stracił zapał do gastronomicznego biznesu po tym, jak wycofali się z niego dwaj wspólnicy. Zarządzanie przejęła córka i jedną z pierwszych decyzji było zgłoszenie się do programu.

Magda Gessler nie miała litości dla potraw, które przyszło jej degustować. To są "wody płodowo-żurkowe" - tak skomentowała podawany w restauracji żurek. "To nie jest apetyczne", "to tłuste", "niejadalne" - komentowała kolejne potrawy. Restauratorka wymyśliła nowy, egzotyczny profil restauracji, chwytliwą nazwę Cuba Banana, zmieniła też wystrój wnętrza i menu.

W karcie nowej restauracji mogliśmy znaleźć takie dania, jak: kubański prosiak, huba cubana, polędwica na kamieniu czy frio cuba. Ceny sięgały tam nawet 90 zł za danie! Dziś już jednak nie skosztujemy żadnej z tych propozycji. Rewolucję uznano z udaną, jednak po kilku miesiącach, z nieznanych przyczyn, Cuba Banana zniknęła z gastronomicznej mapy Gdańska.

Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo. Śledź i Chleb wkradł się w łaski mieszkańców Trójmiasta swojskim, smacznym i niedrogim menu. Dlaczego restaurację zamknięto, nie wiadomo.

Granola/Śledź i Chleb - ul. 3 Maja 21Mapka, Gdynia



Kuchenne rewolucje w tym lokalu mogliśmy obejrzeć zimą 2018 roku, w siedemnastym sezonie programu. Właściciele zwrócili się po pomoc do Magdy Gessler, ponieważ z powodu ogromnych rotacji personelu biznes sukcesywnie podupadał. Ciągle zmieniali się tutaj kucharze, a każdy nowy kucharz wprowadzał swoje menu. W efekcie goście nie byli w stanie przyzwyczaić się do swoich ulubionych potraw i ciągle byli zaskakiwani zmianami. Do tego relacje między pracownikami nie były najlepsze.

Magda Gessler wprowadziła w restauracji wiele zmian, nie tylko w wystroju lokalu, ale również w stosunkach między pracownikami. Zabrała załogę na pokład zacumowanego w porcie Daru Młodzieży, by tam mogli poznać morską kuchnię z innej perspektywy. Słynna restauratorka, w ramach akcji ratunkowej, zaproponowała zmianę nazwy i profilu restauracji. W menu znalazły się m.in. zupa krem z ogórka kiszonego, zapiekanka śledziowa czy wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką. Jedzenie było smaczne, ceny przystępne, tym bardziej dziwi fakt, że niespełna dwa lata po Kuchennych rewolucjach restauracja została zamknięta.

Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach. Bistro Podaj Kaczkę Raz zakończyło działalność krótko po Kuchennych Rewolucjach.

Bar Kartuska - Bistro Podaj Kaczkę Raz - ul. Kartuska 26Mapka, Gdańsk



To była trudna rewolucja, bo właścicielka Baru Kartuska miała pod górkę nie tylko w biznesie, ale i w życiu prywatnym. W barze, znajdującym się na gdańskich Siedlcach, serwowano głównie domowe jedzenie. Magda Gessler wymyśliła jednak dla tego miejsca zupełnie nowy profil - podczas rewolucji z baru serwującego swojskie dania obiadowe zrobiono miejsce, gdzie serwuje się niemal wyłącznie dania z kaczki.

Kaczki tam jednak już nie zjemy - krótko po rewolucjach restauracja przestała istnieć. Dlaczego? Mieszkańcy Siedlec są zdania, że - podobnie jak w przypadku El Mundo, Magda Gessler nie wzięła pod uwagę specyfiki okolicy.

- Lokal to małe bistro, a chciano z niego zrobić drogą restaurację - opowiada Marian, mieszkaniec ul. Kartuskiej. - W tamtym miejscu sukces odniosłaby jedynie zwyczajna jadłodajnia, w której serwuje się proste, smaczne i niedrogie dania obiadowe. Nikt nie będzie jeździł specjalnie na Siedlce na kaczkę, bo nawet nie miałby, gdzie tam zaparkować. A weź tu jedz codziennie kaczkę na obiad. Mieszkańcy poszli raz i tyle, im wystarczyło. Póki co nie zjemy nic, bo restaurację zamknięto, a w lokalu rozgościł się żłobek.

Miejsca

Opinie (279) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    Kurcze, a tak chciałem napić się szklanki wody za 7zl, czy też koncernowego piwa za 15 zł...;(

    • 55 5

    • Glupi komentarz ale na niedolę w rozumowaniu ciezko cos poradzic

      • 0 13

  • (3)

    Zabrakło mi informacji ile lokali "padło" której właścicielką lub współ była pani Gessler?!!! A z tego co wiem jest ich trochę. Z mojego punktu widzenia ta pani nie jest dobrą" kucharką" i powinna dawno zniknąć z TV.

    • 72 13

    • W jednym sezonie rzuca we właścicieli pakowanym mięsem (1)

      a w kolejnym używa i zachęca do używania najlepszego pakowanego mięsa pewnej znanej firmy ;)

      • 35 0

      • Bo dostała 2zł za reklamę kłamliwe babsko

        • 2 0

    • Ona w ogóle nie jest kucharką. Ona jest świetna w autopromocji

      • 8 0

  • Po Gessler wszystko upada !!!! (6)

    Po jej działaniach upadły restauracje w Wejherowie oraz w Redzie-Świnka i Rybka.
    A co się spodziewać po osobie co nie szanuje jedzenia , rzuca nim na podłogę ???

    • 60 20

    • (1)

      Jakby mi rzuciła na podłogę moje jedzenie to bym sia zajął tak jak trzeba

      • 11 9

      • To bym się nią zajął odpowiednio

        • 6 4

    • Andrzeju, nie denerwuj się...

      • 5 1

    • Kaszuby

      Sknery same się doprowadzają do ruiny.Szanować polaków ,to zarobita ...

      • 1 2

    • Ha ha

      Wejherowo wieś .Jaka wieś widziała restaurację?Zapraszam do Gdańska Stolicy Niemców i Polaków. Pozdro

      • 0 4

    • na ten moment to ty upadles na glowe

      a dobrze zarzadzane knajpy dalej są otwarte

      • 0 0

  • (1)

    Jak ja widzę to mi się jeść odechciewa i od razu przełączam kanal

    • 48 11

    • Wielka kuchara a sama jedną łyżką smakuje i dalej miesza

      • 3 1

  • Nie pierwszy (1)

    To nie pierwszy lokal których po Kuchennych Rewolucjach został zamknięty. Dlaczego tego nikt takich wiadomosci nie podaje opinii publicznej??

    • 42 6

    • To jest prawda

      Prawdą jest jedna doprowadza lokal do Bankructwa.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    W Sopocie na Polnej u przyjaciół (4)

    podobnie, po rewolucji i nastawieniu restauracji na dania z dziczyzny widać było że wiatr tam hula. Kto w miejscu nastawionym na turystykę gdzie pełno rodzin z dziećmi pójdzie na dziczyznę??? Widać że nikt tego nie przemyślał. To trochę dziwne że właściciel w TOP turystycznym miejscu trójmiasta nie zdecydował się na jakąś zwykłą jadłodajnię czy choćby pizzerię i ciągnął to bardzo długo. Obecnie chyba wrócili do koncepcji zwykłej restauracji ale ta rewolucja to ładnie tylko wyglądała w TIWI a na żywo to była klęska.

    • 96 5

    • Byłem tam (1)

      Klęski nie było, ale faktycznie była taka nijakość. Ani to Michelin, ani turystyczne dobrze-i-niedrogo

      • 14 0

      • to nie do końca był zły pomysł na tej samej ulicy jest oryginalny bar Włoski

        z cenami też sporymi i ruch jest i to cały rok a nie tylko dla turystów

        • 15 0

    • Ten argument mógłbyś wysunąć, gdyby chodziło o jakąś główną ulicę Sopotu. Ale Polna, szczególnie w górnym odcinku, jak najbardziej pasuje. Zresztą, jeśli wg. Ciebie to zła lokalizacja, to gdzie jest dobra?

      • 4 3

    • Byłam tam właśnie ze względu na dziczyznę, jedzenie smaczne, ale atmosfera grobowa i od groma owocówek. A lokalizacja byla super na randkę albo kolacje ze znajomymi, często z kimś z Gdyni umawiamy się w połowie drogi, ale niekoniecznie chcemy się iść do knajpy pełnej pijanych turystów w sezonie.

      • 2 0

  • Pogoda dla naiwnych. (1)

    Jaki jest cel tego programu, na pewno nie pomoc właścicielom tych lokali gastronomicznych. To dlaczego właściciele są tacy naiwni?

    • 34 3

    • Naiwni zawsze tracą!

      • 6 0

  • To jest show a nie doraźna pomoc.

    W Łebie była taka sytuacja że ekipa pewnej restauracji czekała na ta Panią - a ta spóźniona 12 godzin, nie potrafiła wyjść z Vanu którym przyjechała. Wiadomo czemu. Wszystko musieli przełożyć na dzień kolejny. Restauracji już także nie ma.

    • 59 2

  • Pomnik dla Magdy Gessler (6)

    Dzięki "Kuchennym Rewolucjom" Polacy nauczyli się wymagać od restauracji jakości - dobrych świeżych produktów, a nie mrożonek czy tanich zamienników. Ten program pokazuje też, że prowadzenie gastronomii nie jest dla każdego, wiele osób się po prostu do tego nie nadaje i rzuca z motyką na słońce. Program jest rozrywkowym show, w jakiejś części wyreżyserowanym, ale bardzo potrzebnym. Ograniczył w znacznej mierze kulinarną chałturę w polskich lokalach i podniósł poziom świadomości polskich konsumentów. Już za to należy się MG pomnik! A powyższy artykuł jest beznadzieny i tendencyjny, z góry narzuconą tezą, że to TVN zabił te upadłe lokalne. Jakby nie bylo Covida i wielomiesięcznego loclodownu czy zwykłej nieudolności właścicieli, którzy liczyli tylko na reklamę w TV, nie zmieniając nic w swoich biznesach. Napiszcie następnym razem ile lokali odniosło sukces po rewolucji - lista będzie znacznie dłuższa!

    • 75 71

    • (1)

      Nawet nie masz pojęcia w jakim błędzie żyjesz. Widać propaganda ma na Ciebie ogromny wpływ.

      • 19 13

      • powiedziała Karyna

        wpychając dziecku fryty z McDonalda XD

        • 8 0

    • Bzdura jakich mało (1)

      Polacy postawili na jakość, czyli maka i hotdogi z żabki i orlenu.

      • 11 11

      • Nie oceniaj wszystkich

        swoją miarą sebixie :P

        • 3 2

    • Podziwiam ludzi, którym jakiś komercyjny program telewizyjny "otwiera oczy". Masakra.

      • 11 3

    • Jaaasne!

      A zamknij się trollu!

      • 0 0

  • (3)

    Poza woiochami nikt tego nie ogląda.

    • 38 18

    • na wsi oglądają

      "Rolnika szukajacego żony"

      • 5 2

    • I tu się mylisz

      Kuchenne Rewolucje od lat są lokomotywą TVN pod względem widowni i przychodów reklamowych. A widownie TVN stanowią głównie ludzie z dużych miast.

      • 3 3

    • Ściema

      Wszystko wyreżyserowane nawet statyści do degustacji

      • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane