• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanio, ale nadal smacznie. Co jemy, gdy chcemy oszczędzić?

MAG
15 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (102)
Makaron ze śmietaną i truskawkami to budżetowe danie, które też wielu kojarzy się z dzieciństwem. Makaron ze śmietaną i truskawkami to budżetowe danie, które też wielu kojarzy się z dzieciństwem.

Dania budżetowe, a może zwyczajna zachcianka? Każdy z nas ma minimum jedną potrawę, która przypomina mu o rodzinnym domu - gdy jadło się prosto i tanio - przedszkolu albo studenckich czasach. Jakie budżetowe dania zapadły nam w pamięć i do których wracamy w dorosłym życiu?




W jaki sposób robisz zakupy?

Chyba każdy z nas ma jakieś kulinarne wspomnienia sprzed lat, np. z dzieciństwa, które dziś często kojarzą się jako sposób na zaoszczędzenie pieniędzy. Wracamy do tych smaków jednak nie tylko z powodów finansowych, ale z sentymentu czy po prostu upodobań, a więc jemy to, co nam smakuje. Wśród tych dań wielokrotnie zdarzają się potrawy łatwe do zrobienia i tańsze w przygotowaniu.

Dla jednych będą to placki ziemniaczane lub naleśniki z twarogiem, a dla innych makaron z keczupem i serem czy truskawkami. Takie dania to też nic innego jak "guilty pleasure", czyli grzeszna przyjemność. Co zatem lubimy jeść i nie przepłacać?

Wydarzenia kulinarne, na które warto się wybrać

Grzeszne przyjemności kulinarne w wersji budżetowej



- Ja mam dwa dania, które totalnie uwielbiam, a nie należą do drogich: parówki z serem i cebulą z piekarnika i makaron z kiełbasą. Po pierwsze są one proste, po drugie raczej zawsze mam składniki do ich zrobienia w domu, więc jak nie chce mi się gotować, to robię właśnie jedno z nich - mówi Konrad.
Parówka z serem i cebulką Parówka z serem i cebulką
- Bardzo lubię placki z soczewicy. To najprostszy przepis, jaki znam. Wystarczy zalać na dwie godziny soczewicę, dodać soli i trochę wody, zblendować i mam zdrowe, proste i smaczne placuszki. Uwielbiam je robić i robię to często. Czasy studenckie za to pamiętam, że upłynęły nad makaronem z jajkiem, który do teraz czasami zrobię - mówi Ola.
Dla niektórych osób, które dbają szczególnie o niemarnowanie jedzenia, wiele dań to nic innego, jak tzw. przegląd lodówki i możliwość kreatywnego tworzenia z tego, co się w niej już znajduje.

Truskawkowe dania i desery w Trójmieście Truskawkowe dania i desery w Trójmieście

- Mam kilka takich dań. Makaron z pesto - może pesto nie jest najtańsze, ale starcza na długo. Zapiekanki z chleba, sera i ketchupu. Makaron smażony z parówką i ketchupem. Tortilla "przegląd lodówki" - wszystkie resztki warzyw, szynki, sera itp. - mówi Marta.
  • Naleśniki albo pankejki to zawsze dobry i tani pomysł.
  • Naleśniki
- Najbardziej z czasami dziecięcymi i takimi tańszymi daniami to kojarzą mi się naleśniki, które dopracowałam do perfekcji. Do teraz, gdy nie mam pomysłu albo nie chce mi się iść do sklepu, to w domu zawsze coś znajdę, by je zrobić i posmarować czy to dżemem, czy jakimś kremem. To jest też super, że można je zrobić na wytrawnie i zapiec. Ogólnie mistrzynią kulinarną nie jestem, ale to jest moja specjalność wyniesiona z domu - mówi Ania.

- Och, do dziś dałabym się pokroić za makaron z truskawkami i śmietaną, który od lat robi mój dziadek. Truskawki nie mogą być pokrojone ani zblendowane, tylko rozdrobnione widelcem! To bardzo ważne. Do tego gęsta śmietana 18 proc. i cukier. Odlot - dodaje Alicja.

Czasami prostota jest najlepsza



Inne osoby uwielbiają prostotę. Warto planować posiłki z wyprzedzeniem, jednak nie zawsze się ma na to czas. Dodatkowo nie każdy ma wielkie umiejętności kulinarne i zamiast eksperymentować i poświęcić czas na nowe przepisy, woli z lodówkowych zapasów stworzyć coś prostego.

- Dla mnie standard "na szybko" to jajca sadzone - 2 sztuki tylko z solą i pieprzem. Do tego kromka chleba (najlepiej z masłem, ale masło teraz w cenie złota...) i można żyć! - mówi Paweł.
  • Tosty z serem i szynką, ale zapiekane jak muffinki.
  • Zapiekanka z serem, pieczarkami i keczupem to sycące i proste danie.
- Ja uwielbiam zwykłe tosty z szynką, cebulą i serem. Proste są do zrobienia też kromki chleba w jajku, które od dzieciaka kocham - mówi Filip.

- Najtańsze i najlepsze: jajko sadzone, ziemniaki, mizeria lub fasolka szparagowa. Wyborne - dodaje Paulina.
W swojej spiżarni i lodówce warto mieć zawsze składniki uniwersalne. Dobrze zaplanowane zakupy to też możliwość uniknięcia dodatkowych wydatków i nadprogramowych wizyt w sklepie.

Pierogi z sezonowymi owocami smakują zawsze. Pierogi z sezonowymi owocami smakują zawsze.
- W mojej kuchni nie może zabraknąć: makaronu z twarogiem (do dzisiaj kocham) na patelni, usmażone z solą i pieprzem, kaszy gryczanej ze śmietaną, chleba w jajku, naleśniki z keczupem, placki z jabłkami (luksusowo), ryż z jabłkiem. Ogólnie przy dzisiejszych cenach to już nie takie "na biedaka" - mówi Dorota.
MAG

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (102)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane