- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (71 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Tak pyszne, że trudno się oprzeć
Truskawki to jeden ze słodkich symboli letnich miesięcy, pasujący nie tylko do wypieków, ale także śniadań i dań obiadowych. Świeże truskawki z makaronem i gęstą śmietaną są daniem z dzieciństwa, do którego każdy chętnie wraca w upalne dni. Trójmiejskie restauracje korzystają z trwającego sezonu na te pyszne owoce i serwują swoje propozycje - przede wszystkim deserów, ale nie tylko.
Chociaż dla wielu najsmaczniejsze są w najprostszej formie - niemal prosto z kobiałki, truskawki smakują wspaniale jako dodatek do deserów, koktajli, drinków czy ciast. Takie smakołyki można przyrządzić sobie samemu w domu, jednak jeśli najdzie was ochota na coś pysznie truskawkowego podczas przechadzania się po mieście, w trójmiejskich lokalach znajdziecie co nieco z tymi owocami.
Food Hall Montownia: znamy datę otwarcia
Pełne smaku
Truskawki najczęściej pojawiają się w deserach. Tak jak w restauracji Vinegre w Gdyni. Nie tylko zjecie tam deser z truskawek, kremu karmelowego z miso, crème fraiche, bezy, a także do tego wszystkiego z lodów śmietankowych (33 zł), ale także popijecie to wszystko szampanem z truskawką, podziwiając piękny widok na Zatokę Gdańską.
Nieco dalej, w restauracji Moje Miasto przy skwerze Kościuszki, zamówić można trifle z sorbetem truskawkowym (27 zł). Trifle to deser, popularny zwłaszcza w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami ciasta biszkoptowego nasączonego winem, galaretki owocowej i owoców, często truskawek, polany sosem custard i ozdobiony bitą śmietaną. Sos custard to z kolei sos przyrządzany na bazie mleka i żółtek, czasami z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny.
Zostajemy w Gdyni, bo tamtejsza restauracja Oberża 86 proponuje połączenie smaków lata: karmelizowane truskawki z rabarbarem, liścmi melisy i lodami waniliowymi od Kwaśniaka (32 zł), które pochłonąć można w ogródku restauracyjnym przy pięknej pogodzie.
Mająca swe oddziały nie tylko w Gdyni, ale także w innych punktach Trójmiasta cukiernia Kaiser Patisserie podaje truskawki nie mniej wykwintnie. Są to takie ciastka, jak m.in. monoporcja "Strawberry Pistachio" na bazie kruchego biszkoptu pistacjowego. Deser ukrywa w środku intensywny krem pistacjowy z żelką-galaretką truskawkową. Wszystko uzupełnione jest kremem na bazie białej czekolady i wanilii.
Zakazany plastik. Sprawdź, czego nie wolno już sprzedawać
Będąc we Wrzeszczu, a dokładniej w okolicach Garnizonu, zajrzeć można do Sztuki Wyboru, gdzie kupicie sernik truskawkowy bezglutenowy, a do tego bez cukru. Słodkie wypieki ma też cukiernia Le Delice, która przygotowuje dużą tartę beżowo-truskawkową (65 zł całość) na kruchym migdałowym spodzie z kremem z mascarpone, z koroną z bezy, udekorowaną świeżym truskawkami. Zamówić tam można fit-tort mango-truskawka (1 lub 1,5 kg) tort truskawkowo-cytrynowy czy ciasteczka makaroniki truskawkowe (6 zł sztuka). Z kolei w pierogarni Mandu zamówić można krem na bazie mascarpone z musem z truskawek, krakersami i prażonymi płatkami migdałów za 14 zł.
Truskawki wykorzystać można jednak nie tylko do deserów. Mandu proponuje też lemoniadę truskawkową (13 zł) czy herbatę nazwaną "Truskawki w szampanie" o aromacie świeżych owoców popijanych wytrawnym szampanem (11 zł), a nawet prosecco z musem truskawkowym (27 zł)
Obiad ze słodką nutą
Poza znanym chyba każdemu daniem z dzieciństwa, jakim jest makaron z truskawkami, owoce te można jeść też z naleśnikami, plackami czy pierogami. Tak jak w restauracji Manekin, która serwuje naleśniki na słodko: z białym serem z nutą wanilii, truskawkami i bitą śmietaną oraz sosem za 22 zł czy z truskawkową (ewentualnie jagodową) konfiturą za 13,5 zł.
We wspomnianej wcześniej pierogarni Mandu zamówicie też pierogi z truskawkami podawane z kwaśną śmietaną, ale także w wersji wegańskiej, czyli bez kwaśnej śmietany (29 zł). Bardzo ciekawie interpretuje truskawki w zupie restauracja Canis, która serwuje jak zawsze z pomysłem - krem z białych szparagów, do tego puree z fenkuła, pomarańczy i szafranu, wszystko uzupełnione salsą z truskawek i rukwi wodnej za 39 zł.
Obrywasz liście od kalafiora? Jest na to paragraf, ale jest też przepis
Wszystko dokończyć można kolorowym drinkiem o owocowej nucie. Tak jak w Pueblo, gdzie zamówicie rum z truskawkami, miętą, limonką i cukrem brązowym w dwóch rozmiarach: 60 i 120 ml (26 i 45 zł). Propozycję orzeźwiającego letniego napoju ma też Neon w Gdyni, który przygotwuje koktail bez alkoholu. To połączenie toniku cherry blossom z sezonowymi truskawkami oraz cytrusami, a także z migdałami. Ta iście letnia propozycja nazwana jest Easy Breezy (20 zł).
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-06-12 09:41
(2)
30 lat temu mama zawsze robiła mi biszkopt z truskawkami w galaretce. Zimny z lodówki. Mniam.
- 29 2
-
2023-06-12 11:12
Co rok robię truskawki na biszkopcie z galaretka,takie jak mama robila.Przecież to nawet dziecko by zrobiło
- 0 4
-
2023-06-12 11:06
A teraz nie masz rąk?
- 1 11
-
2023-06-12 09:15
(2)
Jedzmy kochani truskawki,to samo zdrowie!
- 14 16
-
2023-06-12 15:25
Niekoniecznie. Zależy ile w nich chemii (1)
Poza tym nawet ekologicznie uprawiane truskawki mogą uczulać. Bardzo wiele osób cierpi na alergie pokarmowe.
- 3 6
-
2023-06-13 08:40
Wszystko to chemia
- 3 2
-
2023-06-15 18:37
No no no
Można też kupić truskawki ze stoiska osiedlowego po 8-10 zł i najeść się za drobny ułamek podanych cen
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.