• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tak pyszne, że trudno się oprzeć

rze
12 czerwca 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (14)
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej. W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.

Truskawki to jeden ze słodkich symboli letnich miesięcy, pasujący nie tylko do wypieków, ale także śniadań i dań obiadowych. Świeże truskawki z makaronem i gęstą śmietaną są daniem z dzieciństwa, do którego każdy chętnie wraca w upalne dni. Trójmiejskie restauracje korzystają z trwającego sezonu na te pyszne owoce i serwują swoje propozycje - przede wszystkim deserów, ale nie tylko.




Czy jadłe(a)ś już w tym sezonie truskawki?

Jeśli początki lata, to muszą być i truskawki. A jak truskawki, to znaczy, że jest słodko, pysznie i zdrowo. Pierwsze polskie truskawki pojawiają się już w maju, a ostatnie znajdziemy jeszcze we wrześniu. Pełnia sezonu, czyli moment, w którym truskawka smakuje najlepiej, a także jest w najlepszej cenie, przypada jednak na czerwiec i lipiec. To właśnie wtedy kupujemy i zjadamy najwięcej truskawek.

Chociaż dla wielu najsmaczniejsze są w najprostszej formie - niemal prosto z kobiałki, truskawki smakują wspaniale jako dodatek do deserów, koktajli, drinków czy ciast. Takie smakołyki można przyrządzić sobie samemu w domu, jednak jeśli najdzie was ochota na coś pysznie truskawkowego podczas przechadzania się po mieście, w trójmiejskich lokalach znajdziecie co nieco z tymi owocami.

Food Hall Montownia: znamy datę otwarcia Food Hall Montownia: znamy datę otwarcia

Pełne smaku



Truskawki najczęściej pojawiają się w deserach. Tak jak w restauracji Vinegre w Gdyni. Nie tylko zjecie tam deser z truskawek, kremu karmelowego z miso, crème fraiche, bezy, a także do tego wszystkiego z lodów śmietankowych (33 zł), ale także popijecie to wszystko szampanem z truskawką, podziwiając piękny widok na Zatokę Gdańską.


Nieco dalej, w restauracji Moje Miasto przy skwerze Kościuszki, zamówić można trifle z sorbetem truskawkowym (27 zł). Trifle to deser, popularny zwłaszcza w Anglii, przyrządzony z ułożonych warstwami ciasta biszkoptowego nasączonego winem, galaretki owocowej i owoców, często truskawek, polany sosem custard i ozdobiony bitą śmietaną. Sos custard to z kolei sos przyrządzany na bazie mleka i żółtek, czasami z dodatkiem mąki, skrobi kukurydzianej lub żelatyny.

  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
Zostajemy w Gdyni, bo tamtejsza restauracja Oberża 86 proponuje połączenie smaków lata: karmelizowane truskawki z rabarbarem, liścmi melisy i lodami waniliowymi od Kwaśniaka (32 zł), które pochłonąć można w ogródku restauracyjnym przy pięknej pogodzie.

Mająca swe oddziały nie tylko w Gdyni, ale także w innych punktach Trójmiasta cukiernia Kaiser Patisserie podaje truskawki nie mniej wykwintnie. Są to takie ciastka, jak m.in. monoporcja "Strawberry Pistachio" na bazie kruchego biszkoptu pistacjowego. Deser ukrywa w środku intensywny krem pistacjowy z żelką-galaretką truskawkową. Wszystko uzupełnione jest kremem na bazie białej czekolady i wanilii.

Zakazany plastik. Sprawdź, czego nie wolno już sprzedawać Zakazany plastik. Sprawdź, czego nie wolno już sprzedawać

Będąc we Wrzeszczu, a dokładniej w okolicach Garnizonu, zajrzeć można do Sztuki Wyboru, gdzie kupicie sernik truskawkowy bezglutenowy, a do tego bez cukru. Słodkie wypieki ma też cukiernia Le Delice, która przygotowuje dużą tartę beżowo-truskawkową (65 zł całość) na kruchym migdałowym spodzie z kremem z mascarpone, z koroną z bezy, udekorowaną świeżym truskawkami. Zamówić tam można fit-tort mango-truskawka (1 lub 1,5 kg) tort truskawkowo-cytrynowy czy ciasteczka makaroniki truskawkowe (6 zł sztuka). Z kolei w pierogarni Mandu zamówić można krem na bazie mascarpone z musem z truskawek, krakersami i prażonymi płatkami migdałów za 14 zł.



Truskawki wykorzystać można jednak nie tylko do deserów. Mandu proponuje też lemoniadę truskawkową (13 zł) czy herbatę nazwaną "Truskawki w szampanie" o aromacie świeżych owoców popijanych wytrawnym szampanem (11 zł), a nawet prosecco z musem truskawkowym (27 zł)

  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.
  • W sezonie truskawkowym jemy te owoce głównie na surowo, ale popularne są także ciasta i desery oraz dania obiadowe z truskawkami w roli głównej.

Obiad ze słodką nutą



Poza znanym chyba każdemu daniem z dzieciństwa, jakim jest makaron z truskawkami, owoce te można jeść też z naleśnikami, plackami czy pierogami. Tak jak w restauracji Manekin, która serwuje naleśniki na słodko: z białym serem z nutą wanilii, truskawkami i bitą śmietaną oraz sosem za 22 zł czy z truskawkową (ewentualnie jagodową) konfiturą za 13,5 zł.

We wspomnianej wcześniej pierogarni Mandu zamówicie też pierogi z truskawkami podawane z kwaśną śmietaną, ale także w wersji wegańskiej, czyli bez kwaśnej śmietany (29 zł). Bardzo ciekawie interpretuje truskawki w zupie restauracja Canis, która serwuje jak zawsze z pomysłem - krem z białych szparagów, do tego puree z fenkuła, pomarańczy i szafranu, wszystko uzupełnione salsą z truskawek i rukwi wodnej za 39 zł.

Obrywasz liście od kalafiora? Jest na to paragraf, ale jest też przepis Obrywasz liście od kalafiora? Jest na to paragraf, ale jest też przepis

Wszystko dokończyć można kolorowym drinkiem o owocowej nucie. Tak jak w Pueblo, gdzie zamówicie rum z truskawkami, miętą, limonką i cukrem brązowym w dwóch rozmiarach: 60 i 120 ml (26 i 45 zł). Propozycję orzeźwiającego letniego napoju ma też Neon w Gdyni, który przygotwuje koktail bez alkoholu. To połączenie toniku cherry blossom z sezonowymi truskawkami oraz cytrusami, a także z migdałami. Ta iście letnia propozycja nazwana jest Easy Breezy (20 zł).
rze

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (14)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane