- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Makłowicz, Popielarz i Dymek uczą gotować w Trójmieście
Znani szefowie kuchni i kulinarni celebryci wykładają sztukę gotowania w Trójmieście. Kuchni roślinnej nauczymy się pod okiem Marty Dymek, autorki popularnej "Jadłonomii", w tajniki nowoczesnego gotowania wprowadzi nas Marcin Popielarz, a Robert Makłowicz opowie o swoich kulinarnych doświadczeniach z całego świata.
Wigilie firmowe w Trójmieście
Jan Kilański
Szef kuchni w azjatyckim bistro Neon w Gdyni i pomysłodawca baru Fryta w Batory Food Hall. Oferta obu tych lokali, choć pozornie zwyczajna, pokazuje kulinarną otwartość, odwagę i kreatywność młodego szefa kuchni. Jan Kilański lubuje się w nieoczywistych zestawieniach smakowych, poszukiwaniu produktów i łączeniu kuchni z końców świata - np. polskiej i azjatyckiej. Szlify zdobywał w hiszpańskich gwiazdkowych lokalach, a talentem mógł się pochwalić m.in. w ubiegłorocznym programie "Top Chef", gdzie doszedł do finału. Związany ze studiem The Kitchen w Stacji Food Hall.
Marta Dymek
Kilka lat temu przepisy z jej blogu o kuchni roślinnej "Jadłonomia" były wiedzą tajemną przekazywaną miedzy sobą pokątnie przez wegan, obecnie to świetnie znana w całej Polsce marka, pod którą Marta Dymek wydaje książki, prowadzi programy kulinarne i udziela się publicznie.
Jest najbardziej znaną w kraju promotorką diety opartej na produktach roślinnych, jej receptury rewolucjonizują tradycyjne gotowanie w zwykłych polskich rodzinach, a weganie traktują niczym encyklopedię gotowania.
Martę Dymek można spotkać na warsztatach w gdyńskiej akademii kulinarnej K5. W tym samym miejscu dzielą się doświadczeniem także inni szefowie kuchni, m.in. Kamil Sadkowski, autor popularnego cyklu "Gastrobanda".
Sławek Gutowski
Mniej znany od swoich poprzedników, ale równie zdolny, szef kuchni, który specjalizuje się przede wszystkim w smakach meksykańskich. Po latach terminowania w zachodnich, także gwiazdkowych, restauracjach wrócił kilka lat temu do Gdańska, aby założyć restauracyjkę Suavemente na Zaspie. Niepozorny lokalik w mało zachęcającym pawilonie wśród trójmiejskich smakoszy szybko stał się jednym z ulubionych miejsc, bo Gutowski nie tylko serwował tutaj niezły meksykański street-food, ale przede wszystkim realizował się jako szef kuchni w autorskich, kreatywnych, ale nieprzekombinowanych daniach.
Sauvemente przeszło kilka zawirowań, ale Gutowski znów w nim gotuje - szykują się zmiany i powrót do dawnej świetności. Kucharza spotkamy na zajęciach w studiu kulinarnym Skōma w Brzeźnie.
Marcin Popielarz
Prawdopodobnie najbardziej utalentowany szef kuchni młodego pokolenia (a może i w ogóle) w Trójmieście. Marcin Popielarz kilka lat temu uruchamiał kuchnię w jednej z najbardziej ekskluzywnych i wykwintnych lokalnych restauracji - Białym Króliku. Nadal jest tam kulinarnym patronem, choć obecnie spotkać go można przede wszystkim w kuchni jego drugiego, siostrzanego konceptu - Biôłi Trus w Sulęczynie. W obu restauracjach Popielarz z pasją opowiada o smakach dzieciństwa ze swoich rodzinnych Żuław, ale także z Kociewia i Kaszub.
Kuchnia regionalna w nowoczesnym, pełnym najwyższej jakości produktów wydaniu (także uprawianych specjalnie na jego potrzeby) to wizytówka Popielarza i dziedzina, w której osiągnął mistrzostwo. Nic dziwnego, że dostał się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie. Zajęcia z nim można czasem znaleźć w grafiku wspomnianego wcześniej K5.
Robert Makłowicz
Kulinarny obieżyświat, sabaryta i erudyta. Robert Makłowicz był w polskiej telewizji kulinarnym celebrytą, zanim to pojęcie w ogóle wymyślono. Pokazywał smaki świata, odrobinę nieudolnie, ale z wielkim urokiem gotował i przede wszystkim - opowiadał przy kieliszku wina albo nalewki ciekawostki, fakty i anegdoty z drugiego końca świata. Opowiadał tak, że chciało się go słuchać i słuchać.
Warsztaty z nim to z jednej strony spotkanie z kucharzem, ale z drugiej - z interesującym i niezwykle charyzmatycznym człowiekiem, który zwiedził pół świata i z niejednego garnka jadł. Spotkań z Makłowiczem szukać należy w programie akademii K5, choć przyjeżdża do Trójmiasta rzadko.
Piotr Ślusarz
Młody, bardzo kreatywny i odrobinę gniewny uczestnik pierwszej edycji polsatowskiego "Top Chefa" sprzed kilku lat, który już na antenie przeszedł ogromną metamorfozę i - koniec końców - otrzymał ogromne wyróżnienie w postaci stażu w jednej z najlepszych restauracji na świecie - hiszpańskiej El Celler de Can Roca. Potem Piotr Ślusarz współpracował m.in. z Modestem Amaro, szlifował umiejętności w Londynie, a ostatecznie osiedlił się w Trójmieście.
Obecnie odpowiada za kuchnię w gdyńskiej Muszli oraz prowadzi autorski koncept Bôłt we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall, gdzie łączy nowoczesny street-food z kuchnią kaszubską. Ślusarz prowadzi indywidualne warsztaty w studiu The Kitchen w Stacji Food Hall.
Jola Słoma i Mirek Trymbulak
Para w życiu i para przy garach. Jola Słoma i Mirek Trymbulak od lat niestrudzenie propagują zdrowe odżywianie oparte na diecie bezglutenowej i roślinnej. Są w swoich przekonaniach bardzo konsekwentni, ale zupełnie nieradykalni. Dlatego ich przepisy nie są hipsterskimi wynalazkami kulinarnymi, a wręcz przeciwnie - trafią do każdego i zaskoczą nawet największego kuchennego tradycjonalistę.
Pierogi, kaczka, bigos, pasztety, kluski i inne klasyki polskiej kuchni komponują ze zdrowych produktów i w całkowicie wegańskich i bezglutenowych wersjach. Na co dzień ich jedzenia można spróbować w orłowskim bistro Atelier Smaku, a na warsztatach w K5 (albo czasami także w ich bistro) nauczyć się je samodzielnie przygotowywać.
Miejsca
Opinie (34) 8 zablokowanych
-
2019-12-11 18:09
Głodny jestem (1)
Zjadlbym coś
- 7 3
-
2019-12-11 23:58
Janusz
Kebsa?
- 1 0
-
2019-12-11 23:44
Jak Makłowicz może kogoś uczyć gotować jak on sam nie umie?
Przecież to podróżnik, a nie żaden kucharz!
- 5 2
-
2019-12-11 20:19
Spadające gwiazdy
Sypiące złotem
- 7 2
-
2019-12-11 18:51
Koloryzowanie zawodu . Ja jako zawodowy kucharz akurat wiem jak wygląda praca na kuchni i nie ma to nic wspólnego z tym co jest obecnie promowane.
- 34 2
-
2019-12-11 17:31
Nie ma sensu robic promocji kucharzy i artystow, bo oni nie tworza skalowalnych biznesow
To nie skalowalne uslugi.
Nalezalo by promowac inzynierow, bo ci tworza skalowalne uslugi i towary ktore mozna exportowac.
Aby rosla gospodarka.
na wewnetrznych uslugach i to luksusowych nie mamy szans na wzrosty.- 9 9
-
2019-12-11 17:30
Prawdziwy szef kuchni
tylko na zdjęciu nr 3. Poznaję po przepisowych dziarach i brodzie. Na pozostałych zdjęciach podróbki.
- 18 6
-
2019-12-11 17:21
E tam uczyć to ja ich moge
Uzywaja drogich rzeczy a i tak nie wiem czy to ma smak. Ja z byle czegoś zrobię coś..dobrego i gitara.
- 13 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.