• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Prawdziwa perła wśród owoców morza

Natalia Lebiedź
3 kwietnia 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Razor Clams, czyli małże brzytwy Razor Clams, czyli małże brzytwy

Podane w naturalnej muszli zachwycają i kuszą delikatną i wyjątkową konsystencją o przyjemnym zapachu jodu. Mowa o małżach. Przysmaku Francuzów uznawanym za prawdziwą perłę wśród owoców morza.



Małże - które małże są jadalne?



Zapiekane ostrygi z włoską Pancetta i parmezanem Zapiekane ostrygi z włoską Pancetta i parmezanem
Małże jadalne, takie jak ostrygi, omułki, czy przegrzebki uznawane są za prawdziwy rarytas dla podniebienia. Podawane są jako gustowne danie, ekskluzywna przystawka lub jako dodatek do wyśmienitych potraw. Dzięki dużej zawartości wody są niskokaloryczne, a do tego zawierają dużo białka i składników mineralnych. Są cennym źródłem witaminy C, E i B3 oraz żelaza i fosforu.

Jak przygotować małże?



Należy pamiętać, że podczas przyrządzania małży najważniejsze jest to, aby nie utracić prawdziwego smaku i zapachu. Dlatego też odpowiednio trzeba dobrać przyprawy. Można je spożyć w całości na surowo lub duszone, pieczone i gotowane. Jeżeli jednak małże mają posłużyć jako afrodyzjak, to warto skusić się na coś bardziej wykwintnego.

- Najczęściej w restauracjach francuskich podaje się małże w winie. Do tego dania najlepsze są omułki duszone na masełku w połączeniu z czosnkiem, które zalewa się białym winem z dodatkiem dużej ilości pietruszki i soli. W naszej restauracji polecamy szczególnie dwa nasze nowe dania na bazie małży, czyli ostrygi z włoskim boczkiem Pancetta i parmezanem oraz małże św. Jakuba z puddingiem z marchewki - mówi Karol Sonnak, szef kuchni restauracji Avocado w Sopocie.

Małże św. Jakuba - gdzie znaleźć?



To właśnie małże św. Jakuba są najpopularniejsze w trójmiejskich restauracjach. Pod tym pojęciem ukrywają się przegrzebki, czyli mięsiste i jędrne kawałki białego mięsa znajdującego się w samym środku morskiej muszli. Są bardzo smaczne a na dodatek mięso bogate jest w proteiny. W Trójmieście małże św. Jakuba zjemy w duecie z krewetkami Black Tiger po prowansalsku z kiełkami słonecznika w Petit Paris w Gdyni, zapiekane w porach w restauracji Pod Łososiem w Gdańsku, czy też podane na grillowanej pomarańczy z sosem Parma w restauracji White House w Sopocie.

Małże św. Jakuba z puddingiem z marchewki Małże św. Jakuba z puddingiem z marchewki
Szukając oryginalnych potraw z małżami w roli głównej warto też wybrać się do restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk. Tam szef kuchni Adam WoźniakPaweł Wątor zaserwują nam razor clams, czyli małże brzytwy. Te morskie małże żyją głównie w wodach tropikalnych o piaszczystym podłożu. Mają jedną nogę, dzięki której potrafią skoczyć nawet na odległość 50 cm, wyrzucając za sobą strumień wody.

- Polecam przede wszystkim małże brzytwy z pieczoną papryką. Ważne jest, aby małże sparzyć w winie i poczekać aż się otworzą. Wtedy przesiąkną smakowitym aromatem. Istotny jest też sposób przyrządzenia samej papryki. Najpierw smarujemy ją oliwą a potem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ważne, aby skórka się zarumieniła a nie przypaliła. Przyrządzenie potrawy nie jest skomplikowane i nie trwa długo, gwarantuje za to niesamowite doznania smakowe - przekonuje Adam Woźniak.

Koneserzy owoców morza twierdzą, że małże brzytwy smakują po prostu wybornie. Czy tak jest w istocie? Zachęcamy do spróbowania tego specjału przyrządzonego według przepisu Adama Woźniaka.

Małże - przepis



Razor clams (małże brzytwy) z pieczoną papryką

Składniki:
  • Razor clams 2 szt
  • Wino białe 30 ml
  • Szalotka 40 gr
  • Groszek zielony 15 gr
  • Papryczka chili 10 gr
  • Kolendra 5 gr
  • Papryka żółta 1 szt
  • Wywar warzywny 50 ml
  • Oliwki liofilizowane 5 gr
  • Oliwa z oliwek 10 ml
  • Woda 1 ltr
  • Chlorek wapnia 6 gr
  • Algin 3 gr
  • Guma xantanowa 0.5 gr
  • Sól i pieprz do smaku
  • Dymka i kiełki do dekoracji

Jak przygotować małże?

Małże:
Umyj i oczyść małże, a następnie sparz na winie do momentu aż się otworzą. Usunąć mięso z muszli, oczyścić z układu pokarmowego i przekrój na trzy części pod skosem. Czyste muszle i mięso odstaw do lodówki.

Sos:
Szalotkę kroimy w brunoise, dusimy na oliwie z oliwek i po zeszkleniu łączymy z wywarem z wina, który wykorzystaliśmy do sparzenia małż. Dodajemy posiekaną papryczkę, chili i doprawiamy do smaku. Siekamy oczyszczoną i suchą kolendrę i obieramy groszek ze skórki.

Sferyczna pieczona papryka:
Litr wody mieszamy z chlorkiem wapnia. Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 C (skórka musi się zarumienić). Przekładamy paprykę do miski, którą przykrywamy szczelnie aluminiową folią. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i oczyszczamy z nasion oraz białych części. Tak przygotowaną paprykę blendujemy z wywarem warzywnym, solą i pieprzem. Dodajemy gumę xantanową i algin. Po ostygnięciu masy tworzymy sferyki zanurzając małe porcje masy paprykowej w roztworze chlorku wapnia. Po 2 minutach wyciągamy i opłukujemy w wodzie.

Wykończenie:
Sos podgrzewamy na patelni wraz z mięsem małży, kolendrą i groszkiem. Sferyki wrzucamy do wody o temperaturze 50 C. Na talerzu układamy muszle, które wypełniamy połową mięsa. Obok wkładamy sferyki z pieczonej papryki. Całość posypujemy sproszkowanymi oliwkami. Dekoracyjnie na talerzu kładziemy cienko pokrojone dymiki i kiełki.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (32) 4 zablokowane

  • Niedobre to ,śmierdzi mułem i nie idzie się najeść ,lepiej kupić kilo schabu i człowiek będzie 100 razy bardziej zadowolony (6)

    • 27 40

    • Smakosz

      Baran

      • 0 0

    • Same pierdo.e.

      Ludzie, wy nie macie pojęcia jakie to dobre. Jadł, to, jeden z drugim?

      • 4 2

    • jedzac mieso stajesz sie wspołwinnym zabijania zwierzat ! i trudno tu mowic o zadowoleniu . (3)

      Nie bądz swinią i nie zabijaj zwierzat ! jedz małże i schab z małży :)

      • 6 20

      • (1)

        respektujmy prawa zwierząt. podstawowym ich prawem jest to, że mają być smaczne!

        • 12 4

        • mam nadzieję że kiedyś ty będziesz smaczny dla wyższego gatunku, chętnie zapoluje na ciebie ze snajperką

          • 2 1

      • bo zwierzęta służą m.in. do jedzenia, mogą być też używane do wyrobu skór futer, mogą też być pociągowe, na pewno nie służą do roztkliwiania się nad nimi

        • 5 5

  • a dla kogo niby ten przepis? (2)

    a małże brzytwy dostaniemy na każdym prawie straganie .... oczywiście w krjach tropikalnych ... a to portal Trójmiasto. Ze zwykłymi małżami nie ma większego problemu ale po jaką cholerę podawać przepis nie możliwy do wykonania z uwagi na brak głównego składnika??? !!!

    • 13 0

    • a dla kogo niby ten przepis

      bzdury piszesz, że aż trzeszczy !!! Brzytwy dostaniesz w każdy piątek w Gdyni na Hali Rybnej. Więc połknij tą swoją cholerę jedz, kup, zrób i nie marudź., bo aż
      przykro czytać.

      • 0 0

    • Brzytwy świeże można kupować po piątek w gdyńskiej hali rybnej

      • 0 0

  • popieram.opinie o malzach

    u nas ciezko ze swierza rybka z baltyku a co dopiero o owocach morze ????pani natalio ten artykul to pomylka prosze zejsc na ziemie:)

    • 1 0

  • czyt.

    My jak gabka wchlaniamy co obce i z daleka. Tak tez sie stalo gdy tylko zasmakowalismy krwistych stekow od razu z bracmi zza oceanu zaczelismy ich
    wzorem isc i napadac na innych.Bravo . Tak Dalej

    • 0 1

  • Przepisik (1)

    "Litr wody mieszamy z chlorkiem wapnia. Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 C (skórka musi się zarumienić). Przekładamy paprykę do miski, którą przykrywamy szczelnie aluminiową folią. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i oczyszczamy z nasion oraz białych części. Tak przygotowaną paprykę blendujemy z wywarem warzywnym, solą i pieprzem. Dodajemy gumę xantanową i algin. Po ostygnięciu masy tworzymy sferyki zanurzając małe porcje masy paprykowej w roztworze chlorku wapnia. Po 2 minutach wyciągamy i opłukujemy w wodzie."
    Większego ZAWRACANIA D... o kawałek papryki nie czytałem. Nie o to chodzi w kuchni. Smaki wydobywa się w prosty i naturalny sposób, a nie laboratoryjnymi kombinacjami. Dziękuję.

    • 2 0

    • pysne są te sferyki

      a może to frytki były?

      • 0 0

  • Rzeczywiście, składniki są z sufitu.

    Niech mi autorka powie, gdzie kupuje oliwki liofilizowane albo tę nieszczęsną gumę. Póki co, to mam tylko wodę.

    • 5 0

  • LECZO POLAKA (4)

    Makaron 500g
    Parówki 500g
    Keczup
    Makaron gotujemy,dodajemy pokrojone parówki,doprawiamy keczupem.
    Wersja śródziemnomorska na niedzielę - dodatkowo pokrojone oliwki.
    Śiąteczna - posypujemy startym żółtym serem

    wszystko z biedronki

    • 37 7

    • (2)

      Jak PiSdzielce wrócą do władzy, to przepis się zmodyfikuje. Podejdzie z marchwią, ale za to bez parówek.

      • 3 5

      • (1)

        Jeszcze rok rządów rudego cudotwórcy i rarytasem na "zielonej wyspie" będzie zupa z lebiody.

        • 5 3

        • A na deser gotowana brukiew obsypana odrobiną cukru.

          • 2 0

    • :D dobre (bo polskie!)

      • 8 0

  • Co to za przepis?

    Pomijam małże, ale: chlorek wapnia, algin i guma xantanowa? może jeszcze maltodekstryna, sorbinian potasu i glutaminian sodu?

    • 6 0

  • dobre są i co najważniejsze .... (1)

    podobno po takiej kolacji nie żle staje ... -:)

    • 3 3

    • No to podobno czy sprawdzono? :^)

      • 5 0

  • (1)

    Musi walić jak z basenu jachtowego, wtedy smakuje najlepiej;-))

    • 13 11

    • Z ust ci wali, jak z racic renifera. NAPISZ RECENZJĘ O SMAKU GLONOJADA:-)

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane