- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (64 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
Święto Wegetarianizmu. Dokąd na wege obiad w Trójmieście?
1 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat)
Wegetarianizm - dla jednych to rodzaj diety, dla innych sposób na życie. 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dla tych, którzy chcieliby uczcić ten dzień wegetariańskim posiłkiem, polecamy kilka trójmiejskich restauracji specjalizujących się w takiej kuchni.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Nie zmienia to faktu, że kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.
Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa
Avocado
Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro mieszczące się przy ul. Wajdeloty jest przytulnym miejscem, w którym panuje domowa atmosfera. Zjeść tu można roślinne lunche i obiady, a także desery. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu od podstaw. W menu znaleźć można takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.
Tu zjesz wegetariańskie dania w Trójmieście - restauracje
House of Seitan
Przy Wajdeloty mieści się też wegańskie bistro House of Seitan. W niedużym lokalu zawsze panuje ruch. Jak sama nazwa skazuje, House of Seitan specjalizuje się w daniach z seitana, czyli w "chińskim mięsie" wytwarzanym z białka pszenicy. Drugim królującym tu produktem jest ziemniak. Większość propozycji to wegańskie wariacje na temat tradycyjnej kuchni polskiej. Ręcznie wypisane menu jest krótkie, ale zmienia się regularnie. Jednak w HOS są dwie niezmienne, flagowe pozycje: pyzuchy i schabibi (schabowy).
Faloviec
Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje klasyczne dania kuchni wegetariańskiej, takie jak: podawane z hummusem falafele, sojowy schabowy czy kotlety jaglano-batatowe. Wśród obiadowych propozycji znajdziemy też pad thai tamaryndowy z makaronem ryżowym na mleku kokosowym i warzywami, curry buraczane czy tagliatelle z bakłażanem. Codziennie przygotowywany jest także inny zestaw dnia: zupa i lunch. W karcie znaleźć można także napary, smoothie, kawy i herbaty.
Hot Doggie
Hot Doggie to pierwszy w Trójmieście bar serwujący w 100 proc. roślinne hot dogi. W mieszczącym się w Gdyni przy ul. Starowiejskiej lokalu znajdziemy kilkanaście rodzajów tego popularnego dania. Od klasycznych hot dogów z wiejską kiełbaską vege, przez mad dogi i extra dogi zawierające hiszpańską kiełbaskę, po propozycje składające się z wegańskiego kurczaka.
Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa
manna 68
Bogatą ofertą dań wegetariańskich może poszczycić się manna 68. W menu znajdziemy zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z cieciorki, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to quesadilla z serem, oregano i pomidorkami, a "Nie lubię tego" to miniburger z frytkami.
Szama'n
W Stacji Food Hall w Galerii Metropolia pojawiło się nowe miejsce oferujące wegańskie i wegetariańskie dania. W Szama'nie zjemy tortille w kilku wariantach, m.in. z ziołowym arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze, krokiety i kopytka. Oferowane dania są zdrowe, ale konkretne - zwłaszcza te inspirowane polskimi tradycjami.
Atelier Smaku
W prowadzonym przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka Atelier Smaku z kreatywnością promowana jest bezglutenowa kuchnia wegańska. W bistro-delikatesach można kupić bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie dania obiadowe, przetwory, ciasta oraz pieczywo, a także na miejscu zjeść gorące posiłki i desery, takie jak: pierogi z soczewicą, ciecierzycą, bliny, wegański bigos, naleśniki z nie-kaczką czy sojowy sernik.
Niemięsne propozycje w innych lokalach
W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy. Wiele do zaproponowania weganom i wegetarianom ma też gdańska Warzywina.
Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu nowoczesnych kulinarnych nowinek. Wśród wegetariańskich propozycji znajdziemy burgery w różnych wersjach, m.in. z kotletem sojowym w złocistej panierce czy batatowy z kimchi, bezglutenowy czy falafel box.
W Sopocie sporo wegetariańskich propozycji oferuje Cały Gaweł. Znajdziemy tu szeroki wybór hummusów, bowl food z boczniakami, wegański udon, steki z czerwonej kapusty, pieczony kalafior, fryty z warzywami czy burgery z plackami buraczanymi. Każdego dnia oferowany jest też wegański lunch dnia. Również w Dwóch Zmianach znajdziemy wiele wegetariańskich opcji, a na wegańskie słodkości warto wpaść do kawiarni Las dolnysopotpółnoc.
W Gdyni warto zajrzeć do niedawno otwartej Naszej Kaszy, która w dużej mierze jest restauracją roślinną. Jak łatwo odkryć, główną rolę gra tu kasza podawana w różnych odsłonach, najczęściej wegetariańskich i wegańskich. Karta jest krótka, ale treściwa. Wśród dań głównych znajdują się m.in. pulpeciki soczewicowe z kaszą kuskus i marynowanymi warzywami, gulasz malijski z kaszą bulgur i warzywami korzeniowymi czy wrap nadziany po wegańsku.