- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (24 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (30 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Na św. Marcina w domu będzie gęsina. Restauracje oferują ją na wynos
Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątkiem bywa 11 listopada, które poza świętem Niepodległości jest także dniem świętego Marcina - okazją, która od dawien dawna wiąże się z serwowaniem gęsiny podczas rodzinnych obiadów. W tym roku dania z gęsi przygotowane przez trójmiejskie restauracje możemy zamówić na wynos, a nawet z dostawą do domu.
Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście
Dla podniebienia i zdrowia
Gęsina jest mięsem stosunkowo tłustym i kalorycznym, jednak w porównaniu do pozostałych rodzajów mięsa drobiowego, ma najkorzystniejszy skład tłuszczów, tj. największą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. To nie koniec prozdrowotnych właściwości mięsa gęsi: jest ono również źródłem pełnowartościowego białka, witamin A i E, wit. z grupy B, potasu, magnezu i cynku. Jako ciekawostkę można przyjąć fakt, iż tłuszcz gęsi uznaje się za... afrodyzjak.
Chociaż spośród europejskich krajów, to właśnie w Polsce produkuje się najwięcej gęsiny, niemal 100 proc. tejże przeznaczone jest na eksport, zwłaszcza do Niemiec i Francji. Przyrządzenie gęsi nie musi być trudne, a przepisy nie ograniczają się do gęsi pieczonej z jabłkiem. Zamiast eksperymentować, możemy jednak skorzystać z oferty jednej z kilku trójmiejskich restauracji, które przygotowują okolicznościowe menu na bazie mięsa z gęsi. Choć ze względu na obostrzenia w gastronomii, możliwy jest wyłącznie zakup na wynos lub z dowozem do domu, lokale nie idą na kompromis w kwestii oferowanych dań i zapewniają najwyższą jakość serwowanego jedzenia.
Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu
Na wynos i z dowozem
Od 5 aż do 26 listopada zamówienia na dania z gęsi można składać w restauracji Tabun w Otominie. Kuchnia wymaga dwudniowego wyprzedzenia w rezerwacjach. Aby odebrać jedzenie w dniu świętego Marcina, czyli w środę 11 listopada, należy zamówić je do 9 listopada do godziny 15. W ofercie są zarówno zupy: czernina i zupa z brukwi na gęsinie, dania główne: pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo i pieczona gęś faszerowana owocami, jak i rozmaite dodatki, w tym także alkohole - wino świętomarcińskie białe oraz Tabun Cydr z Otomina.
O gęsinie na św. Marcina nie zapomina także Osteria Fino, która od poniedziałku 9.11 będzie działać w nowej lokalizacji, tj. na Wielkim Kacku przy ul. Starodworcowej 1. Zamówienia realizowane są na bieżąco; dania można odebrać osobiście w lokalu lub zamówić dostawę do domu.
- W nowo otwartej, bo przeniesionej Osterii Fino będziemy serwować gęsie specjały na wynos i dla gości Baltic Hotelu - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni i współwłaściciel. - Przygotujemy gęsi smalec z szarą renetą oraz domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką, a także gęsi żurek z pstrągiem wędzonym.
W restauracji Fino w Gdańsku, gdzie co roku przygotowywano menu degustacyjne z pairingiem win, w tym roku pojawi się krótsze menu na wynos. Set w cenie 119 złotych obejmie:
- gęś na cebulowym creme brule, z konfiturą z cebuli i rokitnika,
- gęsi żurek z wędzoną trocią,
- pierogi z gęsią wątróbką, foie gras i szarą renetą,
- gęś w kapuście z tartą truflą,
- rogal świętomarFiński.
W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, również Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie dania jak pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. W okresie zamknięcia restauracji oferowane są dania na wynos, również z dowozem. Uruchomiony został też "bazarek Brovarni", w którym dostępne są przetwory i pasztety, również z gęsi. Ponadto oferowany jest 20-proc. rabat na piwo na wynos. Zamówienia można składać telefonicznie lub na miejscu przed wejściem do Brovarni. Oczekując na przygotowanie zamówienia, można napić się grzanego wina lub kawy.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (59) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-08 17:42
Na gesine to moze sobie pozwolic jedynie wyksztalcony nierób a nie bialy niewolnik zatrudniony u polskiego prywatnego pracodawcy (2)
- 9 4
-
2020-11-08 17:51
bez przesady (1)
ostatnio w dobrej (znaczy niskiej cenie była w Netto) po ok. 8 zł za kg.
- 2 0
-
2020-11-08 20:50
gdzie była w takiej cenie? może to była cena za 100GRAM?
- 0 1
-
2020-11-08 18:10
.
tabun to ta knajpa co wspierała bosaka?
- 4 1
-
2020-11-08 18:47
Podpowiedzcie proszę, gdzie w Gdańsku można kupić dobrego rogala świętomarcińskiego? (7)
Z góry dziękuję za podpowiedź. Dobrego wieczoru.
- 3 1
-
2020-11-08 19:12
nigdzie (2)
rogala kupisz w poznaniu, oscypek na podhalu a pierniki w toruniu.
owszem dostaniesz wszedzie, ale to juz nie bedzie to samo.- 4 1
-
2020-11-08 19:20
Bez przesady. Nie szukam oryginału ale chociaż smacznej podróbki. (1)
- 2 1
-
2020-11-08 21:19
Piekarnie Konkol mają fajne rogaliki
Ciasto miękkie , sporo nadzienia. lukier i krokant z orzeszków ziemnych. Może nie są oryginalne, ale świeże smakują świetnie
- 1 1
-
2020-11-08 19:55
Winne Grono na Głównym Mieście (1)
- 0 0
-
2020-11-09 07:05
Tam niech skandynawy i angole jedzą.
- 1 1
-
2020-11-08 22:13
w No to ciacho
Najlepsze wypieki są w no to ciacho we Wrzeszczu za Manchattanem.Najlepsze torty ,drożdżówki , rogale maslane i ciasta.
- 0 0
-
2020-11-09 00:16
rogale
u Tomasza Dekera w Tu można marzyć oraz w piekarni na Przymorzu
- 0 3
-
2020-11-08 18:51
Gęś to również przysmak pomorski
Ale po wojnie tradycja zanikła. Rarytasem był półgęsek - pierś powoli wędzona na zimno w dymie z drewna bukowego lub olchowego, podawana cienko skrojona.
- 12 1
-
2020-11-08 19:10
Nie świętuję żadnych świętych
Ludzie są tylko ludźmi, nie świętymi
- 4 12
-
2020-11-08 19:51
Zielona Brama w Przywidzu
Tam jadłem najlepszą gęś
- 1 2
-
2020-11-08 20:03
Gęsina
Kupa kości, tłuszczu i skóry.
- 3 10
-
2020-11-08 21:05
(1)
Tylko sznurowana ges.
- 1 0
-
2020-11-08 22:32
Szmurowana
- 0 1
-
2020-11-08 21:10
gęś na Marcina (1)
to przede wszystkim tradycja niemiecka i dlatego łatwiej odżyła w Wielkopolsce i na Pomorzu,
czyli na dawnych terenach zaboru pruskiego. Wpływy kulturowe, czy nam się to teraz podoba
- czy nie,- 5 4
-
2020-11-08 22:33
Po prostu bogatsze regiony. Jedni wcinają gęsi, a inni gołąbki. Ziemniaczane.
- 2 2
-
2020-11-09 06:12
Nasze polskie mięso - gęsina. Zapomniana, a taka pyszna.
Rzadka, a przez to droga. Ale pozbawiona chemii i antybiotyków
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.