• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Na św. Marcina w domu będzie gęsina. Restauracje oferują ją na wynos

Joanna Skutkiewicz
8 listopada 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Gęsina podawana na wiele sposobów to tradycyjne danie przyrządzane na dzień św. Marcina. Gęsina podawana na wiele sposobów to tradycyjne danie przyrządzane na dzień św. Marcina.

Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątkiem bywa 11 listopada, które poza świętem Niepodległości jest także dniem świętego Marcina - okazją, która od dawien dawna wiąże się z serwowaniem gęsiny podczas rodzinnych obiadów. W tym roku dania z gęsi przygotowane przez trójmiejskie restauracje możemy zamówić na wynos, a nawet z dostawą do domu.



Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście


Czy potrafisz samodzielnie przyrządzać gęsinę?

Już w XVI wieku polskie książki kucharskie zachęcały do podawania gęsi w sosie z czerwonego wina. Jako że produkcja gęsiny związana jest z sezonowością, to właśnie w listopadzie mięso jest najtłustsze i najsmaczniejsze. W dzień świętego Marcina, który zazębia się z dniem odzyskania przez Polskę niepodległości, zgodnie ze zwyczajem jadło się więc gęsinę, popijając winem z pierwszych otwieranych w bieżącym roku butelek. Choć tej jesieni, naznaczonej pandemią koronawirusa, nie pójdziemy do restauracji na wykwintny obiad, wciąż będziemy w stanie zamówić dania na wynos lub nawet z dowozem do domu.

Dla podniebienia i zdrowia



Gęsina jest mięsem stosunkowo tłustym i kalorycznym, jednak w porównaniu do pozostałych rodzajów mięsa drobiowego, ma najkorzystniejszy skład tłuszczów, tj. największą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. To nie koniec prozdrowotnych właściwości mięsa gęsi: jest ono również źródłem pełnowartościowego białka, witamin A i E, wit. z grupy B, potasu, magnezu i cynku. Jako ciekawostkę można przyjąć fakt, iż tłuszcz gęsi uznaje się za... afrodyzjak.

Chociaż spośród europejskich krajów, to właśnie w Polsce produkuje się najwięcej gęsiny, niemal 100 proc. tejże przeznaczone jest na eksport, zwłaszcza do Niemiec i Francji. Przyrządzenie gęsi nie musi być trudne, a przepisy nie ograniczają się do gęsi pieczonej z jabłkiem. Zamiast eksperymentować, możemy jednak skorzystać z oferty jednej z kilku trójmiejskich restauracji, które przygotowują okolicznościowe menu na bazie mięsa z gęsi. Choć ze względu na obostrzenia w gastronomii, możliwy jest wyłącznie zakup na wynos lub z dowozem do domu, lokale nie idą na kompromis w kwestii oferowanych dań i zapewniają najwyższą jakość serwowanego jedzenia.

Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu



  • Restauracja Tabun w Otominie przygotowuje menu na wynos, możliwe do odbioru także 11 listopada.
  • Restauracja Tabun w Otominie przygotowuje menu na wynos, możliwe do odbioru także 11 listopada.

Na wynos i z dowozem



Od 5 aż do 26 listopada zamówienia na dania z gęsi można składać w restauracji Tabun w Otominie. Kuchnia wymaga dwudniowego wyprzedzenia w rezerwacjach. Aby odebrać jedzenie w dniu świętego Marcina, czyli w środę 11 listopada, należy zamówić je do 9 listopada do godziny 15. W ofercie są zarówno zupy: czernina i zupa z brukwi na gęsinie, dania główne: pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo i pieczona gęś faszerowana owocami, jak i rozmaite dodatki, w tym także alkohole - wino świętomarcińskie białe oraz Tabun Cydr z Otomina.

O gęsinie na św. Marcina nie zapomina także Osteria Fino, która od poniedziałku 9.11 będzie działać w nowej lokalizacji, tj. na Wielkim Kacku przy ul. Starodworcowej 1Mapka. Zamówienia realizowane są na bieżąco; dania można odebrać osobiście w lokalu lub zamówić dostawę do domu.

- W nowo otwartej, bo przeniesionej Osterii Fino będziemy serwować gęsie specjały na wynos i dla gości Baltic Hotelu - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni i współwłaściciel. - Przygotujemy gęsi smalec z szarą renetą oraz domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką, a także gęsi żurek z pstrągiem wędzonym.
W restauracji Fino w Gdańsku, gdzie co roku przygotowywano menu degustacyjne z pairingiem win, w tym roku pojawi się krótsze menu na wynos. Set w cenie 119 złotych obejmie:
- gęś na cebulowym creme brule, z konfiturą z cebuli i rokitnika,
- gęsi żurek z wędzoną trocią,
- pierogi z gęsią wątróbką, foie gras i szarą renetą,
- gęś w kapuście z tartą truflą,
- rogal świętomarFiński.

Domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką to jedna z propozycji na tegoroczne obchody dnia św. Marcina. Domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką to jedna z propozycji na tegoroczne obchody dnia św. Marcina.
W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, również Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie dania jak pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. W okresie zamknięcia restauracji oferowane są dania na wynos, również z dowozem. Uruchomiony został też "bazarek Brovarni", w którym dostępne są przetwory i pasztety, również z gęsi. Ponadto oferowany jest 20-proc. rabat na piwo na wynos. Zamówienia można składać telefonicznie lub na miejscu przed wejściem do Brovarni. Oczekując na przygotowanie zamówienia, można napić się grzanego wina lub kawy.

  • Brovarnia nie zapomina o gęsinie na listopad. Dania można odebrać osobiście lub zamówić dowóz.
  • Brovarnia nie zapomina o gęsinie na listopad. Dania można odebrać osobiście lub zamówić dowóz.

Miejsca

Opinie (59) ponad 10 zablokowanych

  • Co wy z tą gęsiną ?

    Kupiłem kiedyś pierś wędzoną to pies nie chciał zjeść . Skóra gruba jak zelówka w bucie , mięso mało apetyczne. Nigdy więcej.

    • 3 3

  • Chora tradycja.

    Dajcie gęsiom żyć.

    • 5 6

  • Na św. Marcina

    najlepsza jarzyna! Ludzie, po to mamy rozumy na miarę XXI żeby móc zdrowo jeść bez konieczności zabijania!

    • 4 5

  • Właśnie spałaszowaliśmy gęś upieczoną w Tabunie.

    Była pyszna, po podgrzaniu rozpływała się w ustach, była fantastycznie nadziana owocami z czosnkiem.
    Sos żurawinowy baardzo pasował. Obiad na 6 osób i wszyscy się objedlismy
    Dziękujemy, wrócimy :)
    Cyderek.. to już chyba jutro ;)

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane