Wiadomości

Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Rozpoczyna się Restaurant Week

Festiwal kulinarny to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.
Festiwal kulinarny to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji. Fot. Restauracja Nowosopocka/Facebook

Przed nami wiosenno-letnia edycja festiwalu Restaurant Week w Trójmieście. W tym roku, po wielu tygodniach zamknięcia restauracji, festiwal odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!". Ma być impulsem do powrotu, nie tylko dla gości, ale również dla szefów kuchni i samych restauracji. Do akcji przyłączyło się 24 lokali z Trójmiasta, a można je zarezerwować tutaj.



Najlepsze restauracje w Gdańsku, Gdyni i Sopocie


Czy brałe(a)ś kiedyś udział w takim wydarzeniu?

tak, wielokrotnie 14%
raz czy dwa 15%
nie, ale planuję 35%
nie i raczej nie zamierzam 36%
zakończona Łącznie głosów: 490
Festiwal Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku. Jego ideą jest promocja i wspieranie polskich restauracji. Ma być przełamaniem barier, które powstrzymują nas przed częstym stołowaniem się "na mieście". Restaurant Week to także okazja na poznanie restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Wydarzenie odbywa się dwa razy do roku - wiosną i jesienią.

W tym roku festiwal trwa w dniach 17 czerwca - 5 lipca. Restauracje biorące udział w akcji są wybierane na podstawie jakości kuchni i produktów, ale także poziomu autorskiego menuobsługi kelnerskiej. Festiwal odbywa się w kilkunastu miastach w Polsce. Są to m.in. Białystok, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i oczywiście Trójmiasto.

- Ta edycja będzie o kilka dni dłuższa niż poprzednie - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator trójmiejskiej odsłony wydarzenia. - To przede wszystkim ze względu na fakt, że ta edycja cieszy się sporym zainteresowaniem.
Tym razem święto restauracji odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!".

1
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Restauracja Fino
Gdańsk, Grząska 1
9.5/10
+ Oceń

- W tym roku chcemy świętować, ponieważ pandemia uderzyła w całą branżę. Zachęcamy więc gości do przyjścia i celebrowania, oczywiście przy zachowaniu wszystkich odpowiednich środków higieny i bezpieczeństwa. Trzeba też podkreślić, że to odsłona, która będzie nie tylko okazją do spróbowania ciekawych dań dla samych gości, ale także możliwością do działania dla samych kucharzy i restauracji - mówi Tomasz Chądzyński.
Aby się zarejestrować, wystarczy wejść na stronę festiwalu, dokonać rezerwacji i płatności, a następnie w określonym dniu udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Cena za menu festiwalowe to 49 zł za osobę.

Opinie (66) 9 zablokowanych

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Nowe lokale: tapasy, pizza i kuchnia amerykańska
Nowe lokale: tapasy, pizza i makarony
Do Hollywood po marzenia. Historia muzyka z Gdyni
Przeprowadził się z Gdyni do Hollywood

Kultura

Rozstrzygnięto konkurs na rozbudowę Opery Leśnej
Będzie rozbudowa Opery Leśnej

Nowe lokale

Na Fali Beach Bar

Bar na plaży
Gdańsk
al. gen. Józefa Hallera 280

Santa Cafe

Kawiarnie i herbaciarnie
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 38/5

Cafe Bar Mon Balzac

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10