- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (60 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy
Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i Kawa w Galerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.
- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.
Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście
Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.
- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.
W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.
Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
Miejsca
Opinie (164) 9 zablokowanych
-
2022-07-13 12:36
Dwie pizze, ale jedną pizzę. To jakby nie dodać soli do ciasta.
- 2 0
-
2022-07-13 12:46
Bravo! Polska górą!
- 3 1
-
2022-07-13 12:53
eee...
Pizza z koniną, kartoflami, burakami i koprem? Dziekuję, wychodzę.
- 12 2
-
2022-07-13 12:59
Skorzystał z puree ziemniaczanego...
Widzicie, cudze chwalicie, swego nie znacie. Gdyby w latach 80-tych naszych puszczano na takie zawody, to ten koleś z Piwnej w Gdańsku przywoziłby same zlote medale.- 6 1
-
2022-07-13 12:59
Gratulacje
Szacun... Na pewno przyjadę spróbować... Ale i tak najlepsza pizza świata, była w barze Bistro obok dworca we Wrzeszczu... Co prawda jakieś 30 lat temu, ale jednak :)
- 8 6
-
2022-07-13 13:00
Opinia wyróżniona
Super!! Gratulacje! (2)
Pyszne pizze mozna jesc w Trojmiescie!
- 129 4
-
2022-07-14 05:48
Zabili konia żeby zrobić taką pizzę. (1)
Czekam na protesty i oczywiście więzienie dla pizzermana
- 0 2
-
2022-07-14 08:13
Nie lubisz koni
Ja bardzo
- 1 0
-
2022-07-13 13:07
(3)
Myślałem, że odtworzył legendarną riggę na tacce aluminiowej. To była pizza życia
- 9 1
-
2022-07-13 13:50
Pamiętam z lat 90tych.
Pieczarki miały taki zaj...y smak- 5 0
-
2022-07-13 15:15
do tego keczup włocławek (1)
koniecznie !!!
- 2 0
-
2022-07-13 21:02
Ale ten pierwotny
- 1 0
-
2022-07-13 13:55
Kiedyś w restauracjach wisiały zdobyte Złote Patelnie. Ponieważ niektóre panie wychodziły zawiedzione chyba zmieniono nazwę nagrody.
- 3 4
-
2022-07-13 13:59
To drugi czy najlepszy?
- 5 0
-
2022-07-13 14:00
Promujmy się!
Dlaczego Polacy nie potrafią zrobić Mistrzostw Świata w Robieniu Bigosu. Niejeden bigosiollo powiesił by potem dyplom na Manhattanie albo Champs Elisees. My zawsze z tyłu za Europą.
- 13 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.