• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy

goch
13 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy. Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy.

Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i KawaGalerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.





Czy lubisz pizzę neapolitańską?

Udział w Olimpiadzie mógł wziąć każdy poprzez drogę eliminacji. Eliminacje odbyły się 31 maja w siedzibie AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) Poland w Poznaniu. Były dwie grupy uczestników - amatorzy, którzy wypiekają pizzę tylko w warunkach domowych, oraz profesjonaliści, czyli pizzaiolo, którzy są zawodowo związani z gastronomią.

- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.

Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu. Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.

- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.

W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek. Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek.
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
goch

Miejsca

Opinie (164) 9 zablokowanych

  • Dwie pizze, ale jedną pizzę. To jakby nie dodać soli do ciasta.

    • 2 0

  • Bravo! Polska górą!

    • 3 1

  • eee...

    Pizza z koniną, kartoflami, burakami i koprem? Dziekuję, wychodzę.

    • 12 2

  • Skorzystał z  puree ziemniaczanego...

    Widzicie, cudze chwalicie, swego nie znacie. Gdyby w latach 80-tych naszych puszczano na takie zawody, to ten koleś z Piwnej w Gdańsku przywoziłby same zlote medale.

    • 6 1

  • Gratulacje

    Szacun... Na pewno przyjadę spróbować... Ale i tak najlepsza pizza świata, była w barze Bistro obok dworca we Wrzeszczu... Co prawda jakieś 30 lat temu, ale jednak :)

    • 8 6

  • Opinia wyróżniona

    Super!! Gratulacje! (2)

    Pyszne pizze mozna jesc w Trojmiescie!

    • 129 4

    • Zabili konia żeby zrobić taką pizzę. (1)

      Czekam na protesty i oczywiście więzienie dla pizzermana

      • 0 2

      • Nie lubisz koni

        Ja bardzo

        • 1 0

  • (3)

    Myślałem, że odtworzył legendarną riggę na tacce aluminiowej. To była pizza życia

    • 9 1

    • Pamiętam z lat 90tych.
      Pieczarki miały taki zaj...y smak

      • 5 0

    • do tego keczup włocławek (1)

      koniecznie !!!

      • 2 0

      • Ale ten pierwotny

        • 1 0

  • Kiedyś w restauracjach wisiały zdobyte Złote Patelnie. Ponieważ niektóre panie wychodziły zawiedzione chyba zmieniono nazwę nagrody.

    • 3 4

  • To drugi czy najlepszy?

    • 5 0

  • Promujmy się!

    Dlaczego Polacy nie potrafią zrobić Mistrzostw Świata w Robieniu Bigosu. Niejeden bigosiollo powiesił by potem dyplom na Manhattanie albo Champs Elisees. My zawsze z tyłu za Europą.

    • 13 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane