- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (43 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy
Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i Kawa w Galerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.
- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.
Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście
Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.
- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.
W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.
Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
Miejsca
Opinie (164) 9 zablokowanych
-
2022-07-13 21:40
burdelloo bum bum
- 3 0
-
2022-07-13 21:45
(1)
Najlepsza domowa, z cebula, wedlina i serem. Wiem wtedy co jem, nie to co nam serwuja w knajpach. Znajomy od lat pracuje w pizzerii i niejednego sie nasluchalismy.
- 2 3
-
2022-07-14 01:03
Najlepsza Gdynianka na starowiejskiej w Gdyni
Nie ma konkurencji
- 0 0
-
2022-07-13 22:33
Gratki :)
Mega sympatyczny ten mistrzunio
- 2 1
-
2022-07-13 23:39
dziadostwo otwiera komentarze
oto obraz dziadów biedronkowych co żrą pizze oetkera jako rarytas raz na pół roku gdy wnuki przyjadą. Potem zdegustowani tym miernym daniem oceniają, że kiedyś to było a teraz nie ma i drogo. a Najlepsza to domowa od babci Krystynki albo cioci Genowefy w 1976 sie jadło bo nic nie było. A teraz wszystko ustawione i przepłacone a na ulicy to najlepiej nie zamawiac bo przedsiębiorcy to złodzieje i tylko zarobek i nabijanie im kasy a nie zadowolenie klienta. Dziady biedronkowe polecam maść na tak zwany ból dpy. mozna posmarować nią każde danie które kosztuje więcej niż 15 zł, to będzie smakowało cudnie palce lizać, tanio zdrowo i do syta.
- 2 2
-
2022-07-14 00:24
Dla mnie pizza to najwyzej 20zl i chudzinka
Inne to jakies porazki i cenowo i skladnikowo.
- 2 0
-
2022-07-14 04:25
Gratulacje :)
Skromny i ambitny :) życzę samych sukcesów ;)
- 1 1
-
2022-07-14 06:21
To jest najlepsza czy nie jest?
Na głównej piszecie ze najlepsza,a w artykule jest info ze gość zajął 2 miejsce.Zdecydujcie się.
- 2 0
-
2022-07-14 08:26
brawo!
to widzimy sie na miejscu! :D nie dajcie ceny z kosmosu tylko
- 1 0
-
2022-07-14 09:07
w PL nie ma dobrej pizzy, Tylko Italia a nie jakieś ciapciaki zaduszone. (1)
- 1 1
-
2022-07-14 09:34
Kolega zna Włochy tylko z prospektów :)
- 0 2
-
2022-07-14 09:10
Jakiś żart
Tylka nie urywa, chyba ze na zawodach się starał, a już dla klientów wyrąbane.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.