- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (44 opinie)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy
Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i Kawa w Galerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.
- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.
Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście
Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.
- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.
W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.
Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
Miejsca
Opinie (164) 9 zablokowanych
-
2022-07-14 09:14
Brawo!!!
gratulacje dla Pana! zasłużone na pewno! uważam, że w Mące i Kawie pyszne są wszystkie dania!
- 1 0
-
2022-07-14 09:57
ja jestem praktycznie wicemistrzem Europy w chrapaniu
ale nie robie z tego wielkiego halo. Ma sie te zdolnosci i tyle.
- 1 0
-
2022-07-14 17:09
Raczej slabiutka
Witam
Byłem w zeszłym tygodniu w galerii metropolitalnej. Pizza mega średnia, lekko przypalona, ociekającą tłuszczem, przesolona. Ogólnie lipa- 2 2
-
2022-07-14 17:10
Najlepsza pizza to jest w Lotni na Zaspie- prawdziwy Wloch I jego pizza jest super! (1)
- 2 0
-
2022-07-15 12:04
prawda, ale gość chyba pracuje na etacie, a potem otwiera pizzerie o 16 :) no ale smak jest, trzeba przyznać
- 1 0
-
2022-07-14 17:35
Horror
Jak można robić pizzę z koniną , jak wogóle można jeść konine horror omijać miejsce szerokim łukiem
- 2 1
-
2022-07-14 18:10
Najlepsza pizza to w gdyniance cebulowa
- 0 0
-
2022-07-14 19:18
Pizza Przemka to naprawdę COŚ !!!
W zeszłym roku wraz z bratem przez prawie cały sierpień stołowaliśmy się w Mące i Kawie. Za każdym razem oprócz innego dania jedliśmy pizzę przygotowaną przez Przemka lub jego kolegów. Sam przygotowywałem pizzę w prowadzonych przez naszą rodzine restauracjach w PL , GB i USA i dokładnie wiem jak dobra pizza powinna smakować. W tym roku niestety nie będę mógł osobiście spróbować specjału Przemka ale namówię brata aby mnie zastapił. Przemku - gratulacje !!!!
- 1 0
-
2022-07-14 22:38
przejechale pol swiata..
mam duzo lat.. jadlem rozne pice.. ale najlepsza jadle na swiecie 25 lat temu w gdansku.. na dludiej.. zaraz po prawej stronie jak sie wchodzi na dluga.. nie wiem czy jeszcze istnieje
...slaw- 1 0
-
2022-07-15 08:52
E
Chyba sól i drożdże zamieniły się miejscami w przepisie
- 0 0
-
2022-07-15 09:57
Czytam te komentarze, czlonki opadaja...
male zakompleksione typki. Czy ten konkurs jest najwazniejszy, czy inny, nie ma znaczenia. Jest to ogromny sukces, a ponad to gol strzolony na wyjezdzie liczy sie podwojnie! Gratulacje dla Pana Przemyslawa!! :)
A pizza w Mace, nawet najprostsza margerita, niezmiennie smakuje najlepiej!- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.