• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy

goch
13 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy. Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy.

Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i KawaGalerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.





Czy lubisz pizzę neapolitańską?

Udział w Olimpiadzie mógł wziąć każdy poprzez drogę eliminacji. Eliminacje odbyły się 31 maja w siedzibie AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) Poland w Poznaniu. Były dwie grupy uczestników - amatorzy, którzy wypiekają pizzę tylko w warunkach domowych, oraz profesjonaliści, czyli pizzaiolo, którzy są zawodowo związani z gastronomią.

- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.

Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu. Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.

- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.

W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek. Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek.
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
goch

Miejsca

Opinie (164) 9 zablokowanych

  • Brawo!!!

    gratulacje dla Pana! zasłużone na pewno! uważam, że w Mące i Kawie pyszne są wszystkie dania!

    • 1 0

  • ja jestem praktycznie wicemistrzem Europy w chrapaniu

    ale nie robie z tego wielkiego halo. Ma sie te zdolnosci i tyle.

    • 1 0

  • Raczej slabiutka

    Witam
    Byłem w zeszłym tygodniu w galerii metropolitalnej. Pizza mega średnia, lekko przypalona, ociekającą tłuszczem, przesolona. Ogólnie lipa

    • 2 2

  • Najlepsza pizza to jest w Lotni na Zaspie- prawdziwy Wloch I jego pizza jest super! (1)

    • 2 0

    • prawda, ale gość chyba pracuje na etacie, a potem otwiera pizzerie o 16 :) no ale smak jest, trzeba przyznać

      • 1 0

  • Horror

    Jak można robić pizzę z koniną , jak wogóle można jeść konine horror omijać miejsce szerokim łukiem

    • 2 1

  • Najlepsza pizza to w gdyniance cebulowa

    • 0 0

  • Pizza Przemka to naprawdę COŚ !!!

    W zeszłym roku wraz z bratem przez prawie cały sierpień stołowaliśmy się w Mące i Kawie. Za każdym razem oprócz innego dania jedliśmy pizzę przygotowaną przez Przemka lub jego kolegów. Sam przygotowywałem pizzę w prowadzonych przez naszą rodzine restauracjach w PL , GB i USA i dokładnie wiem jak dobra pizza powinna smakować. W tym roku niestety nie będę mógł osobiście spróbować specjału Przemka ale namówię brata aby mnie zastapił. Przemku - gratulacje !!!!

    • 1 0

  • przejechale pol swiata..

    mam duzo lat.. jadlem rozne pice.. ale najlepsza jadle na swiecie 25 lat temu w gdansku.. na dludiej.. zaraz po prawej stronie jak sie wchodzi na dluga.. nie wiem czy jeszcze istnieje
    ...slaw

    • 1 0

  • E

    Chyba sól i drożdże zamieniły się miejscami w przepisie

    • 0 0

  • Czytam te komentarze, czlonki opadaja...

    male zakompleksione typki. Czy ten konkurs jest najwazniejszy, czy inny, nie ma znaczenia. Jest to ogromny sukces, a ponad to gol strzolony na wyjezdzie liczy sie podwojnie! Gratulacje dla Pana Przemyslawa!! :)

    A pizza w Mace, nawet najprostsza margerita, niezmiennie smakuje najlepiej!

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane