• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najtaniej w Trójmieście: kotlet schabowy do 29 zł

Magda Mielke
12 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Schabowy od pokoleń gości u wielu rodzin podczas niedzielnych obiadów. Obok bigosu i pierogów jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw polskiej kuchni. Schabowy od pokoleń gości u wielu rodzin podczas niedzielnych obiadów. Obok bigosu i pierogów jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw polskiej kuchni.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania niż kotlet schabowy. To wręcz symbol rodzimej kuchni. Trójmiejscy restauratorzy dobrze o tym wiedzą i nie stronią od wprowadzania go do swoich ofert. Sprawdziliśmy, w których trójmiejskich restauracjach zjemy go w najniższej cenie.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Jaką kuchnię lubisz najbardziej?

Pomimo szerokiego dostępu do kuchni z niemal wszystkich zakątków świata restauracje z polskim jadłem wciąż mają się dobrze i są chętnie odwiedzane, nie tylko przez zagranicznych turystów. Bo kto nie ma czasem ochoty na rosół, śledzia czy właśnie schabowego? Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście tego klasyka kuchni mięsnej można zjeść w dobrej cenie.

Bary mleczne



Bar Mleczny Słoneczny w Gdyni serwuje kotlety schabowe w cenie 9,50 zł (jest to jedna z najdroższych pozycji w menu). Dobierając do tego ziemniaki i surówkę za taki zestaw obiadowy, zapłacimy 15,50 zł.

Sopocki Bar Bursztyn serwuje schabowy (200 g) w cenie 13 zł. Warto zwracać uwagę na zestawy tygodnia, które co tydzień są inne. Wówczas w promocyjnej cenie 19,90 zł można zamówić np. schabowego z dodatkami (frytki, ziemniaki, ryż z warzywami, kasza gryczana z surówkami/warzywami na parze), a także powiększyć zestaw o napój (+ 3 zł) bądź małe piwo (+ 4 zł).

  • Schabowego za 9,50 zł zjemy w Barze Mlecznym Słoneczny w Gdyni.
  • W Barze Mlecznym Stągiewna schabowy kosztuje 13 zł.
  • W Barze Akademickim schabowy kosztuje 12,50 zł.
  • Schabowego za 13 zł zjemy m.in. w Barze Turystycznym.
W Barze mlecznym przy Długich Ogrodach w Gdańsku zjemy schabowego (150 g) za 12 zł. W mieszczącym się we Wrzeszczu Barze Akademickim kotlet schabowy zjemy za 12,50 zł. Lokal oferuje stały rabat 10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu na dania po godz. 17. W Barze Mlecznym Stągiewna za kotlet schabowy zapłacimy nieco więcej - 13 zł. Tyle też za kotlet schabowy przyjdzie nam zapłacić w Barze Turystycznym, położonym przy ul. Szerokiej.


Restauracje



W gdyńskim barze U Senwickich za schabowego zapłacimy jedynie 12 zł. W Papudajnii schabowego zjemy za 18 zł. U przyjaciół w Sopocie schabowy serwowany jest z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Za taki zestaw zapłacimy 20 zł. W Łanach Smaku za duży schabowy w zestawie zapłacimy 17 zł.

  • W restauracji Lawenda dla prawdziwych głodomorów serwowany jest m.in. schab z kością.
  • Schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą dostaniemy m.in. w sopockiej restauracji U przyjaciół.
Atrakcyjny cenowo zestaw obiadowy ze schabowym w roli głównej zjemy też w Amber Side - restauracji znajdującej się w Europejskim Centrum Solidarności. Za smażony kotlet schabowy (150 g) z kapustą zasmażaną na krótko i młodymi ziemniakami z koperkiem zapłacimy 25 zł. Nieco drożej, bo 28 zł zapłacimy za panierowanego schabowego w restauracji Zielona Papuga, a 29 zł kosztuje tradycyjny schabowy (180 g) w sopockiej chacie góralskiej Harnaś.


A wy gdzie polecacie schabowego i w jakiej cenie? Podzielcie się z innymi czytelnikami swoimi rekomendacjami.

Miejsca

Opinie (210) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Schabowy to nie jest polska kuchnia (11)

    • 5 19

    • Oczywista oczywistość, tak jak i to, że Kopernik nie był Polakiem. (4)

      • 4 2

      • Миколай Коперник (3)

        Mikołaj Kopernik był Ukraińcem.

        Dziś w Toruniu stoi jego rzeźba i ma przewieszoną szarfę w narodowych barwach Ukrainy.

        • 9 3

        • o cie

          choroba

          • 0 0

        • Mykoła Kopernyk

          • 7 3

        • Niestety nie był. Nie było wtedy sztucznego pojęcia naród.

          • 2 9

    • A kto jest autorem tego dania?

      • 0 0

    • (4)

      Właśnie, że jest.
      Nawet w kronikach Długosza stoi, że jadł go Jagiełło pod Grunwaldem.
      Z kompocikiem i ziemniaczkami

      • 4 1

      • Polska istniała dobre 500 lat przed Jagiella (2)

        • 0 1

        • (1)

          Ale to on wprowadził ziemniaczki, kompocik, kotlecik i mizerię na salony
          Doczytaj w kronikach Długosza

          • 2 0

          • Noe zauważyłem poprzednio kpiny, a niektorzy są w stanie w takie historie wierzyć.

            • 0 2

      • Kartofli jeszcze wtedy nie bylo w Europie.

        • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    polecam u Mamy (14)

    kazdemu u swojej

    • 77 19

    • A może Mamę do siebie na schabowego zaproś

      • 0 0

    • Nieee (9)

      Moja nie umi w schabowe - kiepsko rozbite, słabo doprawione i smażone na zbyt dużym ogniu.

      • 15 4

      • (2)

        to sam se zrób leniu

        • 21 8

        • Typ napisał, że jego matka nie umie robić schabowych, a Ty za to nazwałeś go leniemXD Rozumiesz w ogóle znaczeni słowa leń?

          • 3 0

        • no i tak robię analfabeto, ale odniosłem się do wpisu o mamie

          • 3 6

      • Prawdziwy mężczyzna powinien umieć upolować dobre mięsko (1)

        W ostateczności kupić dobre mięsko. I umieć coś z nim zrobić, aby smakowało, rozbić, upiec.

        • 7 1

        • Chyba w średniowieczu, nie teraz

          • 1 1

      • Przyprawione.

        • 2 0

      • bo schabowe to trzeba umić

        • 3 0

      • Do M (1)

        Pomóż w rozbijaniu, może ręce już słabe.
        Dopraw po swojemu.
        Krótsze smażenie.
        Ja też na początku paliłem schaby dążąc do idealnego koloru. To jest sztuka.

        • 9 1

        • Moze tak sie zdecydujcie, ma zjesc u mamy, czy przygotowac mamie?

          • 5 2

    • U twoja robi? Moze by business rozkrecila?

      • 0 0

    • Jeśli się Ją jeszcze ma. Nawet nie wiesz ile bym dał za obiad z Mamusią ;(

      • 20 1

    • Może sam zrób schabiczka i zaproś mamę.

      • 19 2

  • wolę wege schabowego, jem takiego kotlecika często i w porównywalnej cenie. Polecam! (18)

    rośliny to nasza przyszłość.

    • 8 75

    • Śmieszy mnie nazywanie potraw wege, jak by były mięsne. (1)

      Schabowy jest z wieprzowiny, nie z marchewki.

      • 20 1

      • A schabowy z kurczaka nie przeszkadza? Kiszka ziemniaczana też nie? Kotlet jajeczny?

        • 0 0

    • (5)

      Żeby ludzkość na roślinkach mogła przeżyć to trzeba by jeszcze ze dwie planety typu ziemia obsadzić roślinami. Jak zje się kawałek mięsa to jest się długo sytym. Ile warzyw trzeba zjesc żeby ten sam efekt uzyskać.

      • 18 6

      • Zeby ludzkosc mogla jesc mieso, 63% gruntow ornych wykorzystuje sie własnie pod uprawe paszy dla zwierząt (3)

        Wiec doucz sie ignorancie zanim cos napiszesz.

        • 1 3

        • Na pewno 63%? A może 64%... albo 2%? (2)

          Wierzycie w i rozpowszechniacie takie wyssane z palucha bzdury że głowa boli....

          • 1 0

          • A Ty w co wierzysz, że zwierzęta żywią się powietrzem?

            • 0 0

          • Liczba po przecinku jeszcze bardziej uwiarygadnia wypowiedź .

            Niezależnie skąd wzięta.

            • 1 0

      • Jest dokładnie odwrotnie. Gdyby wszyscy mieli jeść tyle mięsa co w krajach zachodu, potrzebna by była druga planeta ziemia. Chyba nie zdajesz sobie sprawy ile roślin zjadają zwierzęta hodowlane.

        • 0 0

    • Udowodniono ze rośliny odczuwają i maja świadomość odczuwają ból i niebezpieczeństwo! (3)

      Mit wegansko teczowy jak zawsze juz dawno został obalony!

      • 19 3

      • Fakt , mam u siebie w ogrodzie wierzbę płaczącą . Cały czas się zastanawiam dlaczego ciągle płacze, może ją dąb mąż porzucił?!

        • 0 0

      • nie jestem weganinem ani innym zbokiem ale tutaj to ty chrzanisz

        foliarstwo

        • 2 2

      • serio, dałeś sobie wcisnąć, że roślina ma nie tylko układ nerwowy

        ale i mózg? Do tego nie przeszkadza ci ból fizyczny i psychiczny zwierząt?

        • 3 7

    • A ja wolę wole pieczyste

      • 0 0

    • Kocham rośliny więc ich nie zjadam! (1)

      • 6 2

      • Dokładnie, to barbarzyństwo wcinać "parówki" z boczniaka

        Takie piękne, wolne, czujące boczniaki zkielili, dodali tablicę mendelejewa i na talerz...

        • 0 1

    • (2)

      Kto jest wege ten kocha kolege.

      • 34 5

      • Kto je mieso ten bije kolege. (1)

        • 1 2

        • Nic tak nie smakuje jak wege "kiełbaski" i inne "schabowe" sklejone z soi, grzybów, tektury, zielonych kapcii oraz tablicy

          ... mendelejewa.

          • 0 0

  • Sonda (4)

    Czym się różni kuchnia włoska od śródziemnomorskiej?

    I bliskowschodnia od śródziemnomorskiej?

    Wszystkie 3 to basen Morza Śródziemnego.

    • 12 1

    • Ale włoska od bliskowschodniej sporo się różni. (2)

      A obie są śródziemnomorskie, czyż nie?

      • 4 0

      • (1)

        Szczególnie te bliskowschodnie kuchnie znad Zatoki Perskiej są śródziemnomorskie, nie wspominając o kuchni jemeńskiej. Tak to jest, jak się palnie bzdurę, a potem jeszcze się dalej brnie. Identyko jak polski rząd.

        • 2 1

        • Bliski Wschód to w dużej części Morze Śródziemne

          Turcja, Syria, Cypr, Izrael, Liban...

          • 0 0

    • Włoska, hiszpańska, grecka - lubię.
      Bliskowschodnia - nie lubię. Nie te przyprawy.

      • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    odkryłem fajne miejsce w Urzędzie Miejskim w Gdańsku (8)

    a w barze Pod Lwicami w urzędzie miejskim w Gdańsku jest petarda schaboszczak za 11. Czekałem tam w kolejce ostatnio i zszedłem do baru i najadłem się za nieduże pieniądze pod korek!

    twarzak /PodLwicami

    • 40 4

    • (4)

      W Urzędzie Miejskim w Gdansku nic nie może być fajne. Tam rządzą nieudacznicy. Nawet komunikacja miejska nie jest bezplatna. A wciąż słyszę ze jak platforma dojdzie do wladzy to będzie lepiej. Będzie rzekomo lepiej tylko dlatego ze ta partia nazywa się PO. A komunikacja miejska w Gdansku dalej platna

      • 9 30

      • przecież w Gdańsku przy władzy jest PO !!!

        • 0 0

      • No tak, bo bezpłatna komunikacja to nie kwestia pieniędzy tylko umiejętności. Z takim rozumowaniem to musisz być (1)

        wyborcą PiS, względnie Konfy. Pieniądze przecież zawsze można dodrukować nie?

        • 15 8

        • jeśli mówisz o drukowaniu pieniędzy i "darmowej" komunikacji

          to co jak co ale wyborcą Konfy on być nie może bo konfa ekonomicznie jest najbardziej na prawo. Prędzej mógłby być wyborcą "Razem".

          • 9 2

      • Skoro schabowe dają dobre to coś dobrego jest ;-)

        • 20 1

    • pewnie urząd dopłaca aby pracownicy mieli taniej

      • 3 1

    • link nie działa

      nic nie podpowiada też google :(

      • 2 0

    • Urzędniki źrą, a my możem popatrzeć

      • 7 2

  • Kto je padlinę?! Przecież to można się porzygać od jedzenia truchła.

    • 0 1

  • jadę do Lawendy (1)

    Uwielbiam schaboszczak mniam,mniam.Rafcio lubi!A sa jakies zniżki dla niepełnosprawnych?

    • 0 3

    • Mamy nowy podjazd dla wózków

      Takze zniżki są. A jak chodzi o Rabat to jest w w takim państwie Maroko.

      • 0 0

  • najtańsze = na pewno mięso gatunkowo klasy zero czyli (1)

    przysłowiowe "świnia zmielona z korytem"

    • 1 2

    • Pasza dla dziadostwa. Oni to żrą do syta

      I zapijają kompotem z mirabelek z ulicy.

      • 0 1

  • Schabowy to Polska potrawa? Pierogi pewnie też? Kulinarni troglodyci! (12)

    • 10 23

    • (11)

      Nie. Polska nie ma własnej kuchni, wszystko dali nam przybysze. XD

      • 10 3

      • Polska ma własne dania, np. żurek, czy bigos, ale schabowe to nie jest polski wymysł. (4)

        • 5 5

        • To kto wymyślił tego schabowego?

          • 0 0

        • (2)

          A niby skąd przybył do nas. Rozumiem że Polska była odcięta od świata i nie potrafiła urozmaicić swojej kuchni naleciałościami z innych krajów? Poza tym w Polsce mieszkali przed wojną m. in Niemcy, Żydzi którzy byli Polskimi obywatelami. Dlatego kuchnie przenikały się.

          • 4 2

          • Schabowy to tania wersja wiener schnitzel (cielęcina)

            Ale to nie jest tez potrawa austriacka, choć najbardziej obecnie z Wiedniem kojarzona. A obecna w kuchni całej bez mała Europy, w różnych wariantach.

            • 1 2

          • Niczego nie rozumiesz, bo po prostu nie chcesz.

            • 1 5

      • (3)

        Ale my Francuzów nauczyliśmy jeść widelcem . Tak mi powiedział w swej mądrości jeden z naszych wybrańców

        • 3 2

        • (2)

          a co, nie jest to prawda?

          • 4 3

          • ależ oczywiście , skoro tak wybraniec powiedział

            • 0 0

          • Prawda, prawda Radio Erywań podawało

            • 2 5

      • Schabowego sami wykoncypowaliśmy, nikt go nam nie dawał (1)

        • 1 3

        • I pewnie to wy, towarzyszu macie na niego patent.

          • 1 2

  • Opinia wyróżniona

    Ten z kością nieźle wygląda, jak nie z Polski (8)

    Mam nadzieję, że smażony w głębokim tłuszczu, krótko ale intensywnie - w środku delikatnie różowy, a nie suchy. Ładnie wygląda panierka.

    • 40 23

    • W głębokim tłuszczu? (2)

      Na smalcu się chłopie smarzy schabowego - różnica nie do pojęcia.

      • 19 3

      • A smalec to rodzaj cukru?

        • 0 0

      • Ale żeś wysmażył...

        • 0 5

    • Tylko na smalcu

      • 6 3

    • tylko dla czego nie na talerzu?

      wyscig za "orginalnością", po desce i kafelce proponuje klape od kibla, taka alegoria cyklu procesowania żywności

      • 17 2

    • W głębokim tłuszczu

      smaży się sznycel wiedeński, a nie schaboszczaka.

      • 8 3

    • foodporn

      • 3 1

    • Jak to nie z Polski! Świnia spod Leszna była dawcą.

      • 13 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane