- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (135 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (11 opinii)
- 3 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (33 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Najtaniej w Trójmieście: kotlet schabowy do 29 zł
Nie ma chyba bardziej polskiego dania niż kotlet schabowy. To wręcz symbol rodzimej kuchni. Trójmiejscy restauratorzy dobrze o tym wiedzą i nie stronią od wprowadzania go do swoich ofert. Sprawdziliśmy, w których trójmiejskich restauracjach zjemy go w najniższej cenie.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
Bary mleczne
Bar Mleczny Słoneczny w Gdyni serwuje kotlety schabowe w cenie 9,50 zł (jest to jedna z najdroższych pozycji w menu). Dobierając do tego ziemniaki i surówkę za taki zestaw obiadowy, zapłacimy 15,50 zł.
Sopocki Bar Bursztyn serwuje schabowy (200 g) w cenie 13 zł. Warto zwracać uwagę na zestawy tygodnia, które co tydzień są inne. Wówczas w promocyjnej cenie 19,90 zł można zamówić np. schabowego z dodatkami (frytki, ziemniaki, ryż z warzywami, kasza gryczana z surówkami/warzywami na parze), a także powiększyć zestaw o napój (+ 3 zł) bądź małe piwo (+ 4 zł).
W Barze mlecznym przy Długich Ogrodach w Gdańsku zjemy schabowego (150 g) za 12 zł. W mieszczącym się we Wrzeszczu Barze Akademickim kotlet schabowy zjemy za 12,50 zł. Lokal oferuje stały rabat 10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu na dania po godz. 17. W Barze Mlecznym Stągiewna za kotlet schabowy zapłacimy nieco więcej - 13 zł. Tyle też za kotlet schabowy przyjdzie nam zapłacić w Barze Turystycznym, położonym przy ul. Szerokiej.
Restauracje
W gdyńskim barze U Senwickich za schabowego zapłacimy jedynie 12 zł. W Papudajnii schabowego zjemy za 18 zł. U przyjaciół w Sopocie schabowy serwowany jest z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Za taki zestaw zapłacimy 20 zł. W Łanach Smaku za duży schabowy w zestawie zapłacimy 17 zł.
Atrakcyjny cenowo zestaw obiadowy ze schabowym w roli głównej zjemy też w Amber Side - restauracji znajdującej się w Europejskim Centrum Solidarności. Za smażony kotlet schabowy (150 g) z kapustą zasmażaną na krótko i młodymi ziemniakami z koperkiem zapłacimy 25 zł. Nieco drożej, bo 28 zł zapłacimy za panierowanego schabowego w restauracji Zielona Papuga, a 29 zł kosztuje tradycyjny schabowy (180 g) w sopockiej chacie góralskiej Harnaś.
Aperol poniżej 25 zł
Piwo poniżej 10 zł w lokalu
Burgery za mniej niż 25 zł
Kawa latte do 10 zł
Śniadanie + kawa za mniej niż 20 zł
Lunche do 30 zł
A wy gdzie polecacie schabowego i w jakiej cenie? Podzielcie się z innymi czytelnikami swoimi rekomendacjami.
Miejsca
Opinie (210) ponad 20 zablokowanych
-
2022-05-12 09:08
Zmowa cen (3)
To jest warte wszystkie dodatki plus duży schabowy min 8 zł,max z kompotem 10 zł.
- 6 6
-
2022-05-12 09:47
(1)
To zrób
Dam ci nawet 12 zł- 5 1
-
2022-05-12 19:51
on liczy ile kotlet kosztuje go w domu. Koszty utrzymania lokalu , podatki , ZUS i zysk z prowadzenia działalności już go nie interesują albo nie zdaje sobie z nich sprawy bo nigdy niczego nie prowadził.
- 2 1
-
2022-05-12 18:16
To dawaj dwa obiady zapłacę ci te 16 zł za dwa zestawy ziemniaki kotlety surowka i kompoty. Oczywiście twój czas na zrobienie zakupów, stanie przy garach, wynoszenie śmieci i zmywanie są za darmo.
- 2 0
-
2022-05-12 09:08
"Nie ma chyba bardziej polskiego dania niż kotlet schabowy" Już jest ! - Miska ryżu.
- 24 6
-
2022-05-12 09:24
Jak tak można jeść naszych przyjaciół mniejszych!!My wegancy teczowi protestujemy!!Ten kotlet miał pewnie plany zyciowe!
moze chciał rodzine załozyc albo studia ukonczyc!!
- 5 12
-
2022-05-12 09:34
Fuj, nie lubie świniny.
- 3 21
-
2022-05-12 09:44
Znawca
Najlepszy i największy schabowy tylko w restauracji Motlava. Nigdzie nie jadłem lepszego.
- 1 9
-
2022-05-12 09:49
Opinia wyróżniona
Ten z kością nieźle wygląda, jak nie z Polski (8)
Mam nadzieję, że smażony w głębokim tłuszczu, krótko ale intensywnie - w środku delikatnie różowy, a nie suchy. Ładnie wygląda panierka.
- 40 23
-
2022-05-12 10:29
Jak to nie z Polski! Świnia spod Leszna była dawcą.
- 13 0
-
2022-05-12 11:13
foodporn
- 3 1
-
2022-05-12 13:17
W głębokim tłuszczu
smaży się sznycel wiedeński, a nie schaboszczaka.
- 8 3
-
2022-05-12 14:04
tylko dla czego nie na talerzu?
wyscig za "orginalnością", po desce i kafelce proponuje klape od kibla, taka alegoria cyklu procesowania żywności
- 17 2
-
2022-05-12 14:18
W głębokim tłuszczu? (2)
Na smalcu się chłopie smarzy schabowego - różnica nie do pojęcia.
- 19 3
-
2022-05-12 18:22
Ale żeś wysmażył...
- 0 5
-
2022-05-13 07:13
A smalec to rodzaj cukru?
- 0 0
-
2022-05-12 22:41
Tylko na smalcu
- 6 3
-
2022-05-12 09:56
Lubię takie schabowe z dłuższą kością ale mam problem z wysmażeniem tej zakręconej kości.
- 6 1
-
2022-05-12 09:59
(3)
Najlepszego schabowego jadłem w Turcji!
- 2 5
-
2022-05-12 10:09
Ja na placu Pigal
- 2 0
-
2022-05-12 10:15
dobre też mają w Iranie i Afganistanie
- 3 0
-
2022-05-12 19:33
Najlepszy schabowy tylko koszerny!
- 0 0
-
2022-05-12 10:16
(2)
29 zł za schabowego z kartoflami? Za tyle można kupić pół kilo fasoli na targu.
- 1 11
-
2022-05-12 10:18
to kup fasole
- 4 0
-
2022-05-12 13:09
Inteligencja nie jest w Polsce doceniana.
- 1 0
-
2022-05-12 11:01
(1)
wspaniały to był artykuł, nie zapomnę go nigdy
- 12 1
-
2022-05-12 13:08
Ja w ubiegłym roku jadłem dużo schabowego, bo bardzo go lubię.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.