• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze

Alicja Olkowska
9 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (150)
Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście. Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.

Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.





Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy



Na co najczęściej zwracasz uwagę, wybierając pizzę?

Nasze zestawienie otwiera najbardziej dorodna pizza w Trójmieście - 70-centymetrowego giganta dostaniemy w pizzerii Tam Gdzie Zawsze w Gdańsku. LokalMapka zresztą słynie z kulinarnych konkursów, np. z trwającego właśnie wyzwania "Człowiek kontra jedzenie", w ramach którego jednej ogromnej pizzy muszą podołać dwie osoby. Mają na to 20 minut. Jeśli podołają, jedzą za darmo, a do tego otrzymują voucher na kolację za 100 zł oraz cztery piwa.

- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
  • Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.
  • Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.
  • Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.

Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.

Gwiazda wśród pizz



  • Stella Burrata, czyli pizza w kształcie gwiazdy od Pizza Napoli w Gdańsku.
  • Stella Burrata, czyli pizza w kształcie gwiazdy od Pizza Napoli w Gdańsku.
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.

Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22 Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii NapoliMapka jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza.

Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta



  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.

Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej? Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65Mapka oraz w food hallu w Metropolii. Ceny wahają się od 26 do 38 zł za prostokątny placek.

A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.

Miejsca

Opinie (150) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (1)

    Różne pizzę jadałem, rzadko trafiałem na słabe, lubię po prostu pizzę jak pierdogi i zjem prawie każdą, niestety jedna z lepszych jadłem w Poznaniu, a w ogóle najlepsza jest tzw. Chicago Style Pizza, niestety nikt tego u nas nie robi.

    • 2 1

    • Chicago style pizza

      Robią w AmericanBar w Kosakowie

      • 0 0

  • Taka gwiazda jest tez w Husaku we Wrzeszczu

    Polecam

    • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Moje ostatnie odkrycie jest takie, że nie smakuje mi papryka na pizzy, więc już więcej sobie pizzy z papryką nie zrobię ;)

    • 46 14

    • szybko odkryłeś

      • 0 0

    • Polecam przed położeniem papryki na pizzę najpierw ją podsmażyć na tłuszczu a pod koniec jak zmięknie dodać ciemnego sosu sojowego.

      • 5 0

    • Ja też

      • 3 1

  • widz

    nie zjadł bym pizzy od osoby z tatuażami

    • 0 0

  • Tam gdzie zawsze

    Ceny w tam gdzie zawsze są delikatnie odklejone. Największą pizza w maxx pizza 65 cm 90 zł a u nich 160. Zupy za kilkadziesiąt zł. Zachłanność ma krótkie nogi

    • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    (31)

    Pizza w domu robiona. Dobre ciasto to nie problem. Oczywiście samemu wyrabiane w odpowiedniej maszynie. Dobry ser żółty,ale starty. Trochę mozarelli. Tuńczyk. Czerwona cebula. Czarne oliwki. Kapary. No i troszkę posiekanej pikantnej papryki. Polecam.

    • 39 109

    • (6)

      popieram, tak dobrą pizzę jak domowa (minimalnie zmodyfikowany przepis z neta) nie znajdzie się. Są dobre pizzerie, z dobrą pizzą, ale domowa najlepsza, najsmaczniejsza. Kolejny plus, że ma się wpływ na jakość składników. Polecam spróbować i przełamać się z myśleniem, a po co, a to dużo roboty, a nie wyjdzie, a nie umiem.

      • 7 15

      • (5)

        Be-ze-du-ra.

        • 5 7

        • Piszesz bzdura (4)

          Bo sam nie potrafisz zrobić placka:) ot co.

          • 4 5

          • (3)

            Bzurą jest twierdzenie że domowa jest lepsza. Kilka powodów: nie masz dostępu do odpowiedniego pięć opalanego drzewem, nie masz dostępu do dobrej jakości włoskich produktów (tydzień włoski w Lidlu się nie liczy) a jeśli twierdzisz że domowa jest lepsza to albo nigdy w dobrej pizzeri nie odwiedziłeś a napewno w Włoszech nie byłeś.

            • 3 2

            • Pizzeria we Włoszech

              No thanks. Paradoksalnie najgorsze pizze to jadłem właśnie we Włoszech. Byle shyt jak z biedry żeby turystów nagonić i 50 euro skasować. I tak nie wrócą...

              • 0 1

            • Twoich warunków żadna polska pizzeria nie spełnia:) (1)

              a na pewno to są na świecie dwie sprawy. Chyba każdy wie jakie.

              • 2 1

              • Otóż spełnia, polecam sprawdzić od choćby Napoli wymienione w artykule

                • 1 0

    • W zyciu! Zadna pizza w domu! Zawsze i tylko w pizzerii (2)

      W domu to sobie kanapki zrób albo mielone na obiad. Do pizzy tylko porzadny piec a nie jakis piekarnik domowy. Wiem zaraz zacznies jeczec ze nie ma różnicy. Dziadzie biedronkowy

      • 12 12

      • (1)

        A ja najzwyczajniej w świecie nie lubię jeść na mieście, jestem domatorem, a jak już jem w domu, to wolę sam zrobić. Pewnie jest różnica, pewnie dla wielu smak bez porównania - na szczęście ja tych różnic nie widzę i moja domowa mi smakuje.

        • 12 2

        • Jakbyś miał grubszy portfel, to byś jadł na mieście

          Z resztą większość malkontentów, która próbuje forsować swoje teorie na temat pizzy z piekarnika, robi to, ponieważ bolą ich ceny w restauracjach. I w sumie nie dziwne, żeby nie było.

          • 2 0

    • (14)

      Nie problem zrobic dobre ciasto, tylko trzeba miec dobry piec, zeby to sie pozniej fajnie upieklo. Jak ci wyjdzie pozniej w srodku niedopieczone, a boki kruche, to szkoda czasu.

      • 20 3

      • To kwestia nawodnienia ciasta. (5)

        • 3 1

        • (3)

          A ile to roboty i czasu :/ już lepiej zamówić, na każdym osiedlu znajdzie się jakas dobra

          • 15 1

          • Pewnie ! (1)

            Oryginalna włoska pizza od turka.

            • 5 1

            • I jaki masz

              z tym problem? Oryginalność bierze się z receptury, a nie narodowości osoby, która przygotowuje danie.

              • 3 1

          • pizza to dużo roboty?

            zębów też nie myjesz, bo dużo roboty?

            • 2 8

        • Ciasto musi dostać odpowiedniej temperatury, nawodnienie ciasta jest mniej istotne.

          • 0 0

      • bo wkładasz do zimnego pieca (5)

        pizze piecze się tak ustawiasz piec na wszystkie możliwe farelki na maxa temperaturę i grzejesz, w między czasie robisz pizze i jak już piec będzie nagrzany jak oddech szatana to wkładasz w taki piec pizze i obserwujesz w innych to będzie 5 minut, u mnie 8 u sąsiada 10, też ma znaczenie na który ruszczcie, trzeba eksperymentować i wyczuć swoją kuchnie

        • 6 2

        • Piekarnik domowy odpada do takich tematów (4)

          już samo otwarcie drzwiczek powoduję spadek temperatury o 20 procent. Często piekarniki z czasem się rozhermetyzowują. Jak ktoś lubi zakalcowaty kołacz posypany masą serową ok. Jeśli lubi porządną pizzę szkoda czasu.

          • 2 3

          • W życiu mi się nie udało zrobić pizzy z zakalcem w piekarniku

            • 1 0

          • A wiesz że istnieje coś takiego jak kamień do pizzy dzięki któremu w domowych warunkach możesz ją dobrze zrobić

            • 1 0

          • dobra dobra znam freaków pizzowych, to tak jak z audiofilami

            nikt nie będzie kupował specjalnie pieca do pizzy za tysiące złotych, w domowych warunkach da się zrobić tylko trzeba się nauczyć

            • 4 0

          • Przykre, skoro zamiast pizzy robisz zakalcowe kołacze;( bez sera, a z masą serową, ale nie przejmuj się.

            • 3 1

      • (1)

        Poza tym można kupić lub zorganizować specjalny kamień do piekarnika

        • 4 1

        • Kamień kamieniem ale piekarnik też musi mieć odpowiednią temperature bo jak masz max 220 to kamień nic i tak nie pomoże

          • 0 0

    • Artykuł o pizzeriach i zamówieniach

      A tu gatka o domowym jedzeniu. A może tak na temat coś?

      • 1 4

    • Najlepsza domowa pizza.. W domu (2)

      Ale ludzie też czasami wychodzą spotkać się, zjeść coś na mieście. Tak dla towarzystwa, dla odmiany, dka wygody. Istnieje świat alternatyczny dla domu.

      • 6 2

      • po jakiemu piszesz???

        • 0 0

      • Chyba tetryczny miało być

        • 2 0

    • Tuńczyk , karczoch , czerwona cebula , ser , sos

      • 0 3

    • Jak polecasz to adres podaj.

      • 1 0

  • Pooolecam! :)

    Najlepsza pizze w 3city robi Punto Bianco. Nie-nietypowa ale też nie-zwykła. Pyszne ciasto, zawsze świeże składniki w odpowiedniej ilosci, dobrze spieczona, w przystępnej cenie

    • 0 0

  • Pizza

    Kiedyś była pizza 100cm bodajże w Max pizza w radiu się reklamowali. Nie wiem czy to ta sama pizzeria do dziś czy inna ale też była na zaspie.

    • 0 0

  • Maxx na Zaspie (1)

    Póki co zamiata. Ciężko o stolik nawet w tygodniu. Też pizze 70tki mają,niezmiennie dobre od wielu lat.

    • 1 1

    • Slabe w uj

      • 0 0

  • Pyszna pizza we Wrzeszczu

    A ja polecam pizzerie we Wrzeszczu - Piccunia (ul. Grudziądzka) To moje ostatnie odkrycie kulinarne! Pyszne i bardzo dobrej jakości składniki, ciasto robią sami i super miejsce. Dla mnie rozmiar nie ma znaczenia, a smak

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane