• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nałóż, zważ i jedz. Gdzie w Trójmieście zjemy "na wagę"?

Julia Rzepecka
18 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu. Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu.

To szybka i wygodna alternatywa dla wszystkich lokali, w których musimy poczekać na przygotowanie posiłku. Kuchnie z jedzeniem na wagę zyskują coraz większą popularność. Oferują różnorodne menu, które każdy może wybrać sobie sam, płacąc za tyle, ile nałoży na talerz.





Jak często kupujesz jedzenie na wagę?

Miejsca, w których płaci się za wagę jedzenia, charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Lokale te przypominają bar samoobsługowy. Klient pobiera tacę, talerz i sztućce, a następnie przechodzi wzdłuż lady i nakłada sobie wybrane dania. Zazwyczaj dostępne są również kociołki z zupą dnia, a także lady chłodnicze z sałatkami, deserami i napojami.

Po nałożeniu jedzenia przechodzi się bezpośrednio do kas, gdzie płaci się po zważeniu zawartości talerza. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, czy będzie to karkówka, czy sałatka - liczy się waga. Najczęściej podaje się cenę za 100 g i obowiązuje ona dla wszystkich dań.

Czytaj też: Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022

Smak Na Tak w Rivierze i Metropolii



  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
W menu "Smak na tak" można znaleźć tradycyjne polskie zupydania mięsne, takie jak: karkówka, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą oraz grillowany drób i żeberka. W stałej ofercie są również ryby grillowane, gotowane na parze oraz smażone. Nie brakuje też dań wegetariańskich, takich jak: zapiekanka na bazie mleka, jaj oraz warzyw, a także naleśników czy pierogów. Są także desery, m.in. panna cotta, galaretki, tiramisu oraz różnego rodzaju ciasta i placki.

Bary w Trójmieście


Klienci lokalu w Metropolii za 100 g zapłacą 4,29 zł. Nieco mniej zapłacą klienci oddziału Smak Na Tak w Rivierze - 4,19 zł. Codziennie na godzinę przed zamknięciem obowiązuje 40 proc. zniżki. Studenci, za okazaniem legitymacji, zjedzą z 15 proc. zniżką. Dla pasażerów SKM obowiązuje rabat 15 proc. w gdańskim lokalu, po okazaniu wykorzystanego biletu.

Kolorowe talerzyki



  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy. Zjemy tu przede wszystkim dania z kuchni polskiej.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
Kolorowe Talerzyki to bufet w centrum Sopotu, tuż przy dworcu kolejowym. Tu przede wszystkim można zjeść dania kuchni polskiej, które zmieniają się co tydzień. Zapłacimy 3,99 za 100 g. Klientom lokalu przysługuje 30 minut darmowego parkingu. Lokal otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godz. od 10 do 20.

Officyna Vinegre



  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
Officyna Vinegre to restauracja znajdująca się na parterze biurowca Argon na al. Grunwaldzkiej. Rano można zjeść tam śniadanie z karty, następnie w godz. od 11:30 do 16 można zjeść lunch na wagę, a wieczorami ponownie zamówić dania obiadowe z karty. Lokal ma przyjemy i nowoczesny wystrój.

Każdego dnia obowiązuje inna kuchnia na lunch. W poniedziałki jest to kuchnia teksańska, we wtorek - azerska, w środę - polsko-rosyjska, w czwartek - szwedzka, a w piątki - hinduska. Cena za 100 g to 4,39 zł. To miejsce, gdzie można również przyjść na drinka, których bogaty wybór znajduje się w karcie. W lokalu organizowane są również imprezy typu Pub Quiz. Można tu też organizować spotkania biznesowe czy integracyjne.

I-100 gram...



  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
Bar mieści się przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego. Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Serwowane są tam zupy, dania mięsne, wegetariańskie, sałatki oraz desery, a menu często się zmienia.

Jak mówią właściciele, nie używają wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, a raczej ziół i przypraw. Obecnie obowiązująca cena za 100 g to 3,39 zł. Lokal czynny jest w tygodniu w godz. od 11 do 19, w sobotę od 12 do 17, a w niedzielę jest nieczynny.

Czytaj także: Jak, gdzie i za ile stołują się studenci Politechniki Gdańskiej?

Foodstacja Bistro&Cafe



W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz. W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz.
Foodstacja Bistro&Cafe mieści się w pobliżu przystanku SKM Politechnika, dlatego to kolejne miejsce chętnie odwiedzane przez studentów. Można tam kupić nie tylko na wagę, ale również śniadanie, zupę lub danie dnia w stałej cenie. Lokal dowozi posiłki do biur czy miejsc budowy, organizuje również cateringi. W codziennie zmieniającym się menu są dania mięsne, wegetariańskie, naleśniki, frytki i desery. Za 100 g zapłacimy tam 3,29 zł.

Olimp



Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście. Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście.
To sieć kuchni z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu oraz w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 4,29 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.

W ofercie, oprócz dań z różnych kuchni świata, znajdziemy też tematyczne dni, np. w lutym w każdą środę w Olimpie rządzi kuchnia meksykańska. Coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.

Miejsca

Opinie (208) 10 zablokowanych

  • Obsluga

    W Klifie niemili Ukraińcy z obsługiwane , zróbcie coś z tym !

    • 6 0

  • 100 gr (2)

    ceny katastrofa. raz byłem z córką nałożyła parę kartofelków przy kasie 16zł do zapłaty nie wyróba ceny jak z żurnala . czemu nie mogą zrobić jak u chińczyka za zachodnią granicą od 11 do 15 płacę 7,50 E i jem do oporu ile fabryka dała a od 17 do 23 płaci się 15 E bo jest z grillem i też można jeść ile się chce i co się chce. Czy nie można tak zrobić w Polsce ? nie bo po co jak można kroić ten biedny naród z każdej strony . Moja noga już tam więcej nie stanie pozdrawiam serdecznie :(

    • 12 0

    • To otwórz taką knajpę, czemu nie otworzysz?? Chętne przyjdę.

      • 1 1

    • tot ak, 16zl to strasznie duzo a prawie 70zl to dobry interes?

      jestem calkiem pewien, ze w Poslce jest taniej i malo ludzi zje 2 kilo jedzenia

      • 0 0

  • Taki bar jest też w outlecie na Szadółkach. (2)

    Jadłam tam wczoraj, jedzenie całkiem dobre, problem w tym, że podana na tablicy cena 3,99 jest za 90g... Czy takie podawanie ceny jest w ogóle zgodne z prawem?

    • 6 0

    • oczywiscie ze jest zgodne (1)

      jest podana cena za wage

      • 1 0

      • cwaniaki

        • 0 0

  • Drogo, niedrogo

    Skąd tyle narzekania? 4 zł za 100g to nie jest wygórowana cena, zważywszy na fakt, ze koszty pracy i produktów cały czas rosną. Sałatka w restauracji kosztuje od 15 zł w górę, w lokalach na wagę, za 15 zł mam prawie pół kilo zieleniny. Uważam, ze to nie jest zła cena.

    • 2 7

  • Kiedy artykuł o najlepszych pączkach w trójmieście ?? (1)

    • 3 1

    • A co to ma za znaczenie? Wiadomo, że "w pączkarniach drożyzna (ceny dla turystów), samemu taniej i lepiej (wiesz, co jesz)".

      • 2 0

  • Super sprawa. W restauracji musisz wybrać czy chcesz schabowego,.mielonego czy kurczaka

    A tu możesz sobie nałożyć jednego mielonego,.jedno skrzydełko kurczaka i np łyżkę gyrosu.

    • 2 1

  • nie,t o wychodzi drozej i an pewno mniej smacznie

    do tego wiekszosc rzeczy utopiona sosach lub ciezkiej panerce, zasypane tanimi warzywami, byle bylo jak najciezsze.
    Na koniec zaplacimy wiecej, za gorsze jedzenie, ktore sie grzalo pol dnia. Dziekuje, tetsowalem duzo tcyh miejsc, unikam

    • 2 0

  • W takich barach najgorzej mają ludziska "zdrowo jedzący"

    Taki gość włoży kilka ziemniaków, marchewkę, kapustę i kalafiora, a przy kasie zapłaci jak za ośmiorniczki!

    • 3 1

  • Dlaczego w galierii forum ważą z talerzem i to ceramicznym?! (1)

    • 2 0

    • Waga talerza jest odejmowana w systemie. Sa rozne pojemniki wiec nie mogą miec wytarowanej wagi

      • 1 0

  • Lepione

    Jak w Rivierze to tylko w "Lepione". Najlepsze mają jedzenie, a ich pierogi z szarpaną wołowiną... niebo w gębie. Wszystko robione na widoku, na bieżąco. Jedyny minus, że są tak popularni, ze często na najlepsze dania trzeba czekać, bo wszyscy już wykupili, no i czasem brak miejsc siedzących, ze względu na olbrzymią ilość ludzi.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane