• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nietypowe pizze w Trójmieście

Łukasz Stafiej
7 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem



Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu

Najlepsza pizza to:

Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pizza z duszonym porem w Na Okrągło Pizza z duszonym porem w Na Okrągło
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



Pizza z makaronem w Pizza Boyz Pizza z makaronem w Pizza Boyz
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



Pizze na porcje w Andiamo A Roma Pizze na porcje w Andiamo A Roma
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • cięta pizza to nie jest specyfik rzymski (1)

    jest tak samo powszechna w innych regionach - jednak jest to pizza na wagę i z pewnością nie jest cięta nożyczkami, bo jest zbyt gruba (poza tym to byłoby nieporęczne), jest cięta nożem

    no i nie jest tak droga

    • 2 2

    • jak oni niby tną tę pizzę nożyczkami?

      • 0 0

  • Na Okrągło! (6)

    I pizza truflowa - pycha. :) podobna jest też pizzeria Oliwa do ognia, ale moim zdaniem składniki są jakościowo gorsze - mi nie smakowały. Porównywałam na przykładzie paru pizz z obydwu miejsc. Zdecydowanie polecam Na Okrągło. :)

    • 12 12

    • truflowa pizza śmierdzi starym spoconym knurem (1)

      ale co kto lubi

      • 2 2

      • nie zauważyłam, ale jest pycha

        • 0 0

    • tak średnio bym powiedział, tak średnio

      Akurat obie pizzerie mają dostawy składników od tych samych dostawców-hurtowników. Niestety Twój smak się nie bardzo wstrzelił..

      • 1 0

    • (2)

      Kreska Mąki robi też pyszną truflową z serkiem mascarpone :)

      • 4 5

      • O tak, kreska ma rewelacyjną truflową!

        • 4 3

      • Dzięki za info

        Sprawdzę przy okazji. :)

        • 3 2

  • Najlepsza pizza to tylko mrożona z biedronki!! Wiem co jem i tanio i rodzina

    • 3 2

  • Tradycyjna pizza w polskim wydaniu (3)

    1. "pizza kaszubska" , gdzieś na trasie Kościerzyna Wdzydze
    2. z gruszkami, gdzieś w Gdyni
    3.z burakami, też gdzieś w centrum Gdyni
    p.s. Najlepsza pizza to "od Grubego" na Oruni Górnej-serio

    • 2 6

    • Nie wszystko co „kaszubskie” jest kaszubskie.

      Wpisz sobie w wyszukiwarkę: "Nie ma czegoś takiego jak kaszubska pizza "

      • 0 0

    • od grubego

      tylko seropodobne i szynkopodobn1e

      • 0 0

    • Jeśli ktoś lubi prawdziwą pizzę to tych narodowych wynalazków nie polecam. Z powyższej listy jadłem tylko tę "kaszubską" i była to naprawdę porażka.

      • 0 1

  • I tak Brałn wygrywa.

    • 2 1

  • (5)

    Zabrakło Gdynianki. Nietypowy pyszny placek,pizza z kielbą i porem i ten sos...mmm

    • 29 5

    • Bo to nie bardzo "pizza"

      Ale fakt - jest boska..i niesmiertelna. Od poczatku niezmienna! Ankera szkoda Bo kiedys to byl hit..jak jeszcze byla jedna malenka salka na parterze a wlasciciele stali przy kasie.. potem w miare rozbudowy juz tylko gorzej

      • 2 1

    • Naaaaaaaaaa Piiieeeczarceee

      • 0 0

    • Racja

      Od kilku dziesiątek lat niezmiennie dobry smak;)
      Jestem fanem cebulowej,rewelacja.

      • 3 1

    • Gdynianka to nie pizzeria, a te placki to nie pizza

      • 2 4

    • błe

      nie mówimy tu o przedmieściach...

      • 1 9

  • Kostaryka

    Uwielbiam

    • 0 0

  • Najlepsza pizza jest we Wloszczyznie

    Na morenie

    • 3 0

  • (16)

    Roślinny ser. Brzmi ciekawie no no.

    • 78 10

    • (1)

      Nazewnictwo to pół biedy, można dyskutować. Ale po co ta cała sztuczna ideologia?

      • 4 4

      • W którym miejscu jest to "sztuczna" ideologia ?

        • 5 3

    • Na tej samej pizzy jest również... kiełbasa. To jest wegańska pizza? Czy może kiełbasa też jest roślinna? (9)

      • 7 2

      • (8)

        kiełbasa jest roślinna, cala pizza jest zrobiona bez produktow zwierzęcych :)

        • 8 4

        • Sojowy boczek, fasolowy smalec, wegańska kaszanka... (7)

          A dlaczego wegańskie produkty roślinne tak często posiadają nazwy pochodzące od produktów odzwierzęcych?

          • 11 8

          • Posiadają takie nazwy, żeby ułatwić ludziom wychowanym na pewnych smakach odnaleźć się w świecie roślinnej żywności.

            • 5 1

          • Wszędzie soja a potem dziwią się, że tak dużo zachorowań na raka (2)

            Soja to strasznie szkodliwe badziewie/

            • 9 7

            • (1)

              85% światowych zbiorów soi jest przeznaczonych na karmę dla zwierząt, które potem są zjadane przez ludzi. Więc jeśli ktoś tu przejadą się soją, to właśnie mięsożercy.

              Poza tym soją nie jest rakotworcza, a jeśli chodzi o te słynne fitoestrogeny, to żeby w jakikolwiek sposób odczuć ich działanie, trzeba by jeść ok 20kg soi dziennie przez 3 miesiące.

              • 8 8

              • czemu soja ma byc lepsza niż nasz groch
                albo indyjska soczewica?
                dla mnie smakuje identycznie...

                • 3 3

          • Głównie po to, żeby przekonać osoby jedzące mięso do zmiany diety na zasadzie, że można te same smaki uzyskać z produktów roślinnych.

            • 9 4

          • Dlatego że

            większość naszego społeczeństwa wychowała się jednak na mięsie, dlatego na hasło "kiełbasa", "klopsiki", "kotlet" mają od razu skojarzenia i ze smakiem, i z fakturą jedzenia. Tak jest zwyczajnie prościej; w tej chwili wymyślanie nowych nazw wymagałoby też jakiegoś czynnika, który sprawiłby, żeby takie słowo weszło do obiegu.

            Z określeniami, które podajesz, akurat się nie zetknęłam.

            • 11 3

          • Jest jeszcze wegański mięsny jeż z cieciorki.

            Polecam - pyszota!

            • 4 2

    • za dużo kombinowania. nie ma to jak mięsiwo

      • 3 3

    • Roślinny ser to jak czarny śnieg;-) (1)

      • 11 4

      • albo "tolerancyjny weganin"

        • 5 7

    • Blee

      • 11 2

  • tylko Lipo na zaspie

    i tyle w temacie w. nie ma lepszej prawdziwie wloskiej pizzy w trojmiescie.amen

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane