- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (96 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Nietypowe pizze w Trójmieście
W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.
Krewetki z kokosem
Pancetta z duszonym porem
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.
Z makaronem i frytkami
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.
Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).
Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad
Mortadela i pistacje
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (144) ponad 10 zablokowanych
-
2019-02-07 08:14
Tylko Oliwa do Ognia
wyborna, pyszna, prosta, w pełni włoska, brawo za nią! :)
- 4 14
-
2019-02-07 08:28
(4)
Serio promujecie I Pazzi? Najgorsza pizzeria na Starym Mieście. Tylko dla nieświadomych turystów.
- 14 7
-
2019-02-07 10:55
Konkurencja ? (1)
I Pazzi to jedna z lepszych pizz na mieście , nie mówię że najlepsza , ale trzyma poziom bardzo dobry
- 3 2
-
2019-02-07 11:54
Żadna konkurencja, klient po prostu, który myślał, że u Włocha zje włoską pizzę a dostał taki placek, że... i do tego paskudne trunki. Słabiuteńka jest i do Oliwy do Ognia, La Famiglii czy La Sicilii się nie porównuje! To już chyba w Napoli jest jest lepiej.
- 1 2
-
2019-02-07 11:23
Na Starym, może (1)
A jak się ma do pizzerii na Głównym Mieście?
- 1 1
-
2019-02-07 11:53
W Głównym jest Królewska, która jest gorsza.
- 3 0
-
2019-02-07 08:37
Wegetariańska z kiełbasą - moja ulubiona :)
- 18 1
-
2019-02-07 08:43
Z resztek Niestety (1)
- 3 4
-
2019-02-07 08:46
Skoro tak lubisz...
- 0 1
-
2019-02-07 08:50
I pazzi
Polskie wlochy bo ani to polskie ani wloskie kiedys bylo u nich smacznie ale czasu sie zmieniaja
- 4 1
-
2019-02-07 09:28
Palcem bym nie tknął tych hipsterskich wynalazkó (6)
Prawdziwa pizza ma pepperoni. Te wynalazki powyżej dobre są dla brodatych hipsterów, którzy ten szajs popiją "kraftowym" browarem.
- 24 5
-
2019-02-07 10:06
A jakie piwo jest prawdziwe? (2)
Bo rozumiem, że "kraftowe" budzi u przedmówcy wstręt.
- 0 10
-
2019-02-07 11:23
(1)
Prawdziwe jest tylko piwo z Biedronki ;)
- 6 1
-
2019-02-08 06:37
Do 2 ziko. Wszystko powyżej to marne podróbki.
- 1 0
-
2019-02-07 11:52
(1)
Prawdziwa pizza to w sumie tylko cienki placek z soswm i bazylia. Wiec nie masz racji.
- 2 1
-
2019-02-08 06:39
To chyba w telepizzy. Rozwalają mnie zawsze ich pizzę. Pizza serowa - składniki: ser. Pizza peperoni- składniki: peperoni. Pizza pieczarkowa- składniki: k... jedna pieczarka
- 1 1
-
2019-02-08 14:33
pepperoni? żarty jakieś to jest wymysł amerykański a pizza jest włoska
- 0 1
-
2019-02-07 09:30
a gdzie inne równie dobre miejsca? (1)
1/ pizzeria Oliwa do Ognia ul: Garncarska
2/ nowa pizzeria 01 Pizzarium na Podwalu Staromiejskim, gdzie pizza robiona jest przez Włochów, gdzie pizzę również można zjeść na kawałki
3/ pizzeria La Sicilia na Pańskiej- 2 2
-
2019-02-07 09:33
ale tu nie o pizzeriach tylko o dziwnych pizzach, poza tym nie wspomniałeś o La Famiglia na Lektykarskiej
- 1 1
-
2019-02-07 09:39
(5)
Zabrakło Gdynianki. Nietypowy pyszny placek,pizza z kielbą i porem i ten sos...mmm
- 29 5
-
2019-02-07 10:55
błe
nie mówimy tu o przedmieściach...
- 1 9
-
2019-02-07 13:39
Gdynianka to nie pizzeria, a te placki to nie pizza
- 2 4
-
2019-02-07 19:16
Racja
Od kilku dziesiątek lat niezmiennie dobry smak;)
Jestem fanem cebulowej,rewelacja.- 3 1
-
2019-02-07 21:00
Naaaaaaaaaa Piiieeeczarceee
- 0 0
-
2019-02-07 23:04
Bo to nie bardzo "pizza"
Ale fakt - jest boska..i niesmiertelna. Od poczatku niezmienna! Ankera szkoda Bo kiedys to byl hit..jak jeszcze byla jedna malenka salka na parterze a wlasciciele stali przy kasie.. potem w miare rozbudowy juz tylko gorzej
- 2 1
-
2019-02-07 09:45
Andiamo A Roma - to bardzo dobre miejsce
Ogromny wybor smacznych pizz (pizzow?), przemila I sprawna obsluga I wygodne miejsce do jedzenia :). Niedrogo i przyjemnie. Polecam z calego serca.
- 1 2
-
2019-02-07 09:58
(6)
Przeeeepyszne pizzę jadłam ostatnio w Toskanii. Ojej nie ma porównania. A ogłaszają sie u nas typowo włoska pizza a to nie ma nic wspólnego.
- 6 4
-
2019-02-07 10:55
ma
nazwę
- 0 0
-
2019-02-07 11:58
Przecież współczesna pizza to danie z USA (4)
Rozsławili ją imigranci z południa Włoch i teraz ci z centrum i północy robią jako danie ogólnowłoskie, tak jak i w Polsce. Tradycyjny neapolitański placek jest dość biedny i raczej trudno go trafić na ulicach współczesnego Neapolu. Jadłem taki w 1970 i była to dość sucha buła, z oliwą, serem i pomidorami. W tym roku znów odwiedziłem Kampanię i zajadałem się pizzą, bardzo dobrą, oferowaną w wielu wariantach, ale w stylu jaki wypromowali włoscy kucharze z USA - wielkie cienkie placki i pełno dobra na górze. mniam.
- 4 5
-
2019-02-07 13:52
co to znaczy współczesna pizza? (3)
pizza to nie 'buła' - pizza jest typowym włoskim daniem, i jest na cienkim cieście choć istnieje wersja 'gruba'
bywanie we Włoszech, zwłaszcza bezmyślne, nie uprawnia do wypisywania bzdur i wprowadzania ludzi w błąd- 3 5
-
2019-02-07 13:56
pizza to placek z serem i pomidorami
i tyle. tanie jedzenie biedoty. bez tysiąca wersji, bez kopy dodatków.
- 8 0
-
2019-02-07 14:09
ty o pizzy wiesz tyle co moja babcia (1)
.
- 0 4
-
2019-02-07 15:06
forumowy troll się odezwał
- 0 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.