• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nietypowe pizze w Trójmieście

Łukasz Stafiej
7 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem



Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu

Najlepsza pizza to:

Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pizza z duszonym porem w Na Okrągło Pizza z duszonym porem w Na Okrągło
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



Pizza z makaronem w Pizza Boyz Pizza z makaronem w Pizza Boyz
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



Pizze na porcje w Andiamo A Roma Pizze na porcje w Andiamo A Roma
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • Kiedyś dawno temu w Sopocie jadłem pizzę ze śledziem smażonym (3)

    I to już był hardcore na maksa.

    • 11 4

    • szkoda że nie z surowym śledziem, jabłkiem i nie przegotowaną wodą,- dopiero posmakowałbyś co to znaczy hardcore.

      nawet na drugą stronę Monciaka byś nie doszedł.

      • 4 1

    • dobrze, że nie ze smażonym zużytym pampersem

      • 2 3

    • Somtam

      Czym sie chwalic?, taka sobie zamowiles, fajnie ze mieli smazone sledzie, chociaz z .... bigosem , moglo byc tez fajnie

      • 7 3

  • Wszystkie pizze w Gdyni z tzw. włoskich pizzerii smakują tak samo. Czerwony piec, Viva la pizza, Mąka i Kawa, Francesca, Serio itd. Mam wrażenie, że jeden kucharz je robi z tych samych sosów i składników

    • 3 0

  • Pizzeria pokoleniowa na Zaspie (1)

    pizza zawijana - inna niż zwykle - polecam

    • 1 3

    • Znaczy się calcone? Tego nie wynaleźli na Zaspie!

      • 1 0

  • Ej, ale Carolina Reaper juz dawno nie jest najostrzejszą papryką na świecie. (1)

    • 20 7

    • i dalej redaktorów boli prawda :)

      Carolina jest obecnie 3 od szczytu. Dragon Breatch to nr 2. Pepper X to nr 1.

      • 2 0

  • cos wam rzekne jako Sven (4)

    pizza to nie dla mnie. jeno torunska z grillka i zimne specki. pozdrawiam ze srebrzyska moi mili i kochani

    • 19 10

    • Kuchnia polska - pycha

      • 0 1

    • sren pe**en

      • 0 1

    • Piwo i grillowane mięso... A wiosna już niedługo

      • 1 1

    • ciągle pizza i pizza, dość, istnieje tyle smakowitych dań na świecie

      • 1 1

  • (1)

    We Włoszech, właśnie wybieram się do Rzymu.

    • 0 1

    • W Rzymie kupuje się dwa prostokątne kawałki pizzy, składa się jak kanapkę i je się ją idąc po ulicy. Poważnie!

      • 0 0

  • Pizza z makaronem i frytkami? (4)

    może z plackami ziemniaczanymi... najlepsza - jak się samemu zrobi w domu.

    • 7 1

    • (1)

      Pizza z ziemniakami to styl rzymski. W tym mieście jedzą pizzę zarówno z pure ziemniaczanym, jak i z frytkami.

      • 0 1

      • Po co minusujesz pokazując, że nie masz o tym pojęcia?

        • 1 0

    • (1)

      Ja lubię pizzę z kapustą kiszoną i kiszonymi śledziami z dżemem oblane musztardą.

      • 4 0

      • A mówili mi przyjaciele - nie mieszaj ogórków z dżemem.

        • 3 0

  • Gracjan

    Najlepsza jest Włoszczyzna! Szczególnie pizza truflowa!

    • 4 0

  • (3)

    lubię tylko z serem i sosem pomidorowym, do tego ew. dobra oliwa

    • 9 0

    • margarita najlepsza tylko u mnie zawsze podwójny ser.

      • 0 0

    • i bazylia

      kolory flagi.
      Tyle, że mozarella di bufala jest 2-3 razy droższa od tej od zwykłej krowy, a mało kto rozróżni smak, szczególnie na pizzy. Nie ma co się podniecać, dawniejsi Neapolitańczycy jedli ser od bawolic, bo bawołami orali. Taki pasterz miał bawolicę pod ręką to nie szukał krowy, żeby sobie ser zrobić.

      • 2 0

    • Prawdziwy Polak takiej nie ruszy.

      • 8 0

  • (6)

    Przeeeepyszne pizzę jadłam ostatnio w Toskanii. Ojej nie ma porównania. A ogłaszają sie u nas typowo włoska pizza a to nie ma nic wspólnego.

    • 6 4

    • Przecież współczesna pizza to danie z USA (4)

      Rozsławili ją imigranci z południa Włoch i teraz ci z centrum i północy robią jako danie ogólnowłoskie, tak jak i w Polsce. Tradycyjny neapolitański placek jest dość biedny i raczej trudno go trafić na ulicach współczesnego Neapolu. Jadłem taki w 1970 i była to dość sucha buła, z oliwą, serem i pomidorami. W tym roku znów odwiedziłem Kampanię i zajadałem się pizzą, bardzo dobrą, oferowaną w wielu wariantach, ale w stylu jaki wypromowali włoscy kucharze z USA - wielkie cienkie placki i pełno dobra na górze. mniam.

      • 4 5

      • co to znaczy współczesna pizza? (3)

        pizza to nie 'buła' - pizza jest typowym włoskim daniem, i jest na cienkim cieście choć istnieje wersja 'gruba'

        bywanie we Włoszech, zwłaszcza bezmyślne, nie uprawnia do wypisywania bzdur i wprowadzania ludzi w błąd

        • 3 5

        • ty o pizzy wiesz tyle co moja babcia (1)

          .

          • 0 4

          • forumowy troll się odezwał

            • 0 2

        • pizza to placek z serem i pomidorami

          i tyle. tanie jedzenie biedoty. bez tysiąca wersji, bez kopy dodatków.

          • 8 0

    • ma

      nazwę

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane