• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Noc Restauracji w nowej odsłonie

Łukasz Stafiej
13 czerwca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Propozycja restauracji Niepokorni na Noc Restauracji - tatar z ongleta, piklowany ogórek, szalotka, żółtko, chrupki z kaparów, majonez anchois.
  • Restauracja Mercato - pierogi, twaróg, ziemniak, szpinak, koperek
  • Restauracja Magiel - polędwica z dorsza z crustem ze świeżych ziół, zielonymi warzywami i sosem szafranowym.
  • Restauracja Kubicki - kaczka na kapuście czerwonej w sosie żurawinowym
  • Restauracja Eliksir - tatar z polskiej wołowiny, plastyczne żółtko, wódka, własny syrop miodowo-imbirowy.

Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu degustacyjne. Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł.



Noc Restauracji odbywa się w Gdańsku od kilku lat. To impreza oparta na formule tzw. szlaku kulinarnego. Podczas nocnej kulinarnej eskapady uczestnicy mają okazję spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefów kuchni wybranych restauracji. W tym roku impreza będzie kontynuowana w zbliżonej formule, ale czekają ją drobne zmiany.

Pierwsza dotyczy selekcji miejsc. W tegorocznej edycji udział wezmą wyłącznie miejsca, które zostały certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska - akcji promocyjnej prowadzonej od zeszłego roku przez miejskie biuro promocji. Trafiają do niej lokale, które nie tylko posiadają wysoki standard obsługi, ale przede wszystkim oferują w swojej karcie dania związane z lokalną tradycją kulinarną.

- Chcemy w ten sposób podkreślić tradycyjną, gdańską kuchnię i zwrócić uwagę na regionalne składniki. Trzeba pamiętać, że Gdańsk w przeszłości ze względu na nadmorską lokalizację i portową działalność był jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce. W daniach nie tylko pojawiały się liczne ryby czy owoce morza, ale i także mniej znane w innych regionach kraju takie specjały jak migdały, rum czy szafran - mówi - Grzegorz Niklas z firmy Landbrand, która organizuje wydarzenie na zlecenie Miasta Gdańska.
  • Restauracja Szafarnia 10 przygotuje pierogi z grasicą cielęcą w cieście francuskim z sosem rakowym.
  • Restauracja Winne Grono - kaszubskie ferkase: pierś z kurczaka kukurydzianego, sous vide w potrawce, ryż z warzywami brunaise, por
  • Restauracja Zafishowani - śledzik marynowany, sałatka z buraczków, mus jabłkowy, sos z zielonej pietruszki
  • Restauracja Papieroovka - krem z raków z pudrem z polskiej kiełbasy
  • Restauracja Otwarta - ozory wołowe
Podczas tegorocznej Nocy Restauracji, która odbędzie się 6 lipca, zjeść będzie można w dziesięciu lokalach (być może ich liczba wzrośnie do 12). Będą to: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, NiepokorniSzafarnia 10.

- W poprzednich edycjach szefowie kuchni przygotowywali specjalne, festiwalowe nocne danie. Tym razem przygotują autorskie menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które będą autorską interpretacją gdańskich smaków - tłumaczy Niklas.
W Mercato będzie można zjeść m.in. chłodnik z buraka z marynowanym jesiotrem i sorbetem ze szczawiu czy turbota z cukinią, szparagami i puree ze szpinaku. Z kolei w Papieroovce w menu znajdą się m.in. śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce, krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka czy lody rabarbarowe z anyżem i wanilią.

Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł. Szczegółowe informacje o menu będzie można niebawem znaleźć na stronie nocrestauracji.pl.

Wydarzenia

Noc Restauracji (13 opinii)

(13 opinii)
75 zł

Miejsca

Opinie (84) 2 zablokowane

  • (7)

    Jutro po południu zaczynam długi weekend i moje menu wygląda tak:)
    -jajka sadzone podane z pomidorami ,avokado i chlebem własnego wypieku
    - zupa z botwinka ,fasolka szparagowa ,młodymi ziemiaczkami i marchewką z kleksem z jogurtu naturalnego
    -Nalesniki nadziewane serem bialym,polane sosem jogurtowo waniliowym z owocami świeżymi lub wiśniami że słoika
    -Ziemiaczki opiekane w folii aluminiowej i łosoś na parze z sosem kopertowym
    -Arbuzik
    -Truskawki
    -Ziarna słonecznika
    -Figi
    - chlebek maczany w oliwie z bazylią
    -Piergi z serem feta i gorgonzola podane z sosem żurawinowym
    -herbatka
    -tarta rabarbarowa z pierzynką bezową
    Oj jak ja lubię mieć długi weekend

    • 6 3

    • Ale dieta

      A ja nie jestem na diecie i jem normalnie.Mniam,mniam np.prosiaczek pieczony.

      • 1 0

    • A na koniec

      obstrukcja bolesna.

      • 2 1

    • Można wpaść do Ciebie na ten weekend?

      • 2 0

    • ale te wymienione rzeczy to tylko na środę?

      • 4 0

    • Masz 5 lat, ze tak kochasz zdrobnienia?

      • 6 1

    • Nie zes....j się
      Kot też będzie z Tobą?

      • 3 1

    • Ahh te pierogi będą miały jeszcze gruszkę w nadzieniu :)

      • 2 1

  • Przepraszam (2)

    Ale mnie już same nazwy restauracji nie zachęcają. Wszystko tak wymyślne że aż się odechciewa. Wolę iść do mamy na pierogi ruskie czibureki i barszczyk ukraiński. :)

    • 10 1

    • (1)

      Pasożyt.. . Może zaproś matkę do siebie nierobie?

      • 4 0

      • Haha`

        W alternatywie do pójścia do jednej z takich knajp, wolę zjeść u mamy, i jak najbardziej, zapraszam ją również do siebie, ale przecież po tym wpisie trzeba wywnioskować że pasożytuję... ale aż zalajkuję twój koment... pozdro ;)

        • 0 0

  • ) (7)

    Te 3 pierożki za 75 zł>?Nie dziękuję.Za tyle mam jedzenia na tydzień.I tak pewnie 90% produktów kupują w Lydlu i Biedrze.

    • 110 16

    • (4)

      Cena za zestaw. Czytać porządnie umi?
      Poza tym to nie jest oferta dla wszystkich, podobnie jak luksusowe jachty.

      • 26 22

      • (3)

        Widać żeś człek z gminu na dorobku z wielkopańską aspiracją. Zamożny z urodzenia zastanowi się dwa razy i nie skorzysta z tej wątpliwej atrakcji hehehe

        • 15 0

        • Ch***, nic nie widać, nic nie widzisz.

          • 1 1

        • zamozny z urodzenia wgl nie jada na szafarni

          bo nie bedzie siedział z plebsem w ławach

          • 4 0

        • Wiesz, że jak będziesz prosił Pana Boga o "chociaż krzesło z połamaną nogą" to Pan Bóg da Ci... Krzesło z połamaną nogą.

          • 0 2

    • ja bym produktów z biedronki czy lidla nie porównał do luksusowych jachtów (1)

      ale jak ktoś nie zna nic lepszego to się nie dziwie

      • 10 11

      • Aha

        Nawet jeżeli zna sie na lepszym to nie powód żeby wydać 75

        • 10 1

  • Znowu w komentach same narzekania.... Oj wam ludziska dogodzic...

    • 0 1

  • Przykro czyta się niepochlebne opinie. Bardzo dobrze ze cena jest wysoka, przynajmniej Państwa nie spotkam w restauracji! (4)

    • 4 10

    • Na Hevelce też Was hejterzy nie widziałem. .... i dobrze! (1)

      • 1 0

      • I nie zobaczysz.

        Trzeba mieć zdrowo nasr.... aby pić te wynalazki w kosmicznych cenach.
        Ani to smaczne ani zdrowe.
        Ale rozumiem że hipister z brodą w czinosach musi tam być.

        • 1 1

    • do bogacza

      i te pieniądze masz pewnie z cięzkiej pracy, od mamusi :P

      • 1 0

    • jakie restauracje?

      to są bistra bez kelnerów, bez obrusów i można tam wejść w klapkach Kubota

      • 4 1

  • te deski na których leży surowe mięso są jednorazowe? (4)

    o co chodzi z "jedzeniem" w szafarni? PIH powinien zbadać wielkość porcji a szczególnie stosunek cena do gramatury. Przypomina mi to lewych taksówkarzy.
    Mi osobiście te zdjęcia wystarczą, nie przyjdę.

    • 85 8

    • Czytaj ze zrozumieniem

      Te 75 zł to za 5 dań, pierożki to tylko jedno z nich. Jeżeli dasz radę zjeść na raz 5 pełnowymiarowych dań, to gratuluję pojemności żołądka. Ciekawe co mówi waga, jak na nią wchodzisz. Jednak myślę, że większość normalnych ludzi, wybierając menu degustacyjne, nie ma zamiaru się obeżreć po korek jak wieprz, tylko spróbować za jednym razem kilku dań. Noc restauracji to właśnie okazja tego typu.

      • 9 5

    • Przypomina też "papier" na kartki

      I odmóżdżenie

      • 0 2

    • (1)

      To pih mógłby komukolwiek kazać sprzedawać 3-kg golonki w cenie 1,3 zł za sztukę?
      Jeśli nie to czy istnieje jakiś "standard", który byłby dla pih wyznacznikiem?

      • 7 3

      • Szkoda czasu...

        Lala przecież swój rozum ma i wie lepiej...

        • 2 4

  • Nie dziekuje wole Marmolade chleb i kawe

    Tanio smacznie i można siedziec do nocy

    • 3 3

  • Niepokorni tak sobie (4)

    Niepokorni marketing przełożyli nad jakość.

    • 9 1

    • w pl da sie uprawiac latwo dobry marketing

      ale kupowac znakomite mięso to juz duzo trudniej

      • 3 0

    • (2)

      a byłeś?
      ja np. byłem 2 razy, i jakoś jak mało gdzie

      • 1 3

      • jesteś codziennie tam w pracy (1)

        • 5 0

        • hahah 11/10

          o w pape

          • 0 0

  • gdzie rybka w portowym miescie...? (1)

    szczupak po litewsku... turbot ,sandacz?

    • 39 3

    • w farutexie jest tylko tilapia

      a w biedrze dorada, wiec nie ma.

      • 5 1

  • Noc restauracji (2)

    ....istne arcydzieła kulinarne dla duszy i ciała,..i za to się płaci......a .tak po prostu można się najeść w domu ,przeważnie ziemniaki,...jakiś sos i kawał mięsa i mizeria ...tak po chłopsku....

    • 14 10

    • Kasiu, coś nie tak z klawiaturą u Ciebie. (1)

      • 7 2

      • Ona pisze po hipstersku

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane