- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Nowe lokale: Toskania, Jakubiak i krewetki
Wśród nowych lokali, które odwiedziliśmy w tym tygodniu, znajdziecie grill bar ze specjałami, autorską restaurację Tomka Jakubiaka, lokale z krewetkami, ramenem czy skrzydełkami z kurczaka oraz burgerownię.
Chianti
Chanti Grill Bar przy ul. Pułaskiego 19/1 to miejsce, które można by nazwać ambasadą Toskanii w Sopocie. Właściciel (posiada zresztą toskańskie korzenie) zadbał o przeróżne drobne detale, aby poczuć się tutaj jak w tym słonecznym regionie Italii. Są drzewka oliwne przed wejściem, półki uginają się od przeróżnych gatunków wina Chianti (ale nie tylko), na honorowym miejscu stoi staromodna czerwona krajalnica do prosciutto marki Berkel, a z kuchennego grilla dochodzą aromaty przypominające włoskie wakacje.
Z grilla zjemy tutaj i mięsa, i ryby. Z pewnością niepowtarzalnym doznaniem będzie spróbowanie kilogramowego steka (połączenie polędwicy i rostbefu) ze starożytnej włoskiej odmiany wołowiny - chianiny (329 zł). Z grilla zamówimy też m.in. sprowadzane w Włoch kiełbaski salsiccia (36 zł), rostbef z chianiny (229 zł), żeberka wieprzowe (46 zł), stek z tuńczyka (75 zł), śledzia z rozmarynem (33 zł) czy kalmary i krewetki (42 zł). Na przystawki (16-49 zł) w Chianti serwowane są m.in. carpaccio, sery i wędliny włoskie, marynowane karczochy z pecorino czy tatar z polędwicy z miejscowości Panzano w Toskanii. Zjemy też owalną pizzę w stylu pinsa romana (od 28 zł) i kilka makaronów i deserów włoskich. Głównym bohaterem karty jest jednak mięso i wino - to na tę parę powinno się do Chianti przede wszystkich przyjść. Czynne codziennie w godz. 13-23.
Nowe lokale w Trójmieście
Jakubiak w Sopocie
- Zapraszam do mojego domu - powiedział nam Tomek Jakubiak, gdy rozmawialiśmy o jego restauracji Jakubiak w Sopocie, którą właśnie otworzył w starym drewnianym domku przy stadionie przy Wybickiego 48 (bywalcy powinni znać tę lokalizację - wcześniej działało tu przez kilka lat Grono di Rucola). Kulinarny celebryta, znany choćby z kanału Kuchnia+, przeprowadził się ze stolicy nad morze, nad lokalem urządził sobie mieszkanie, a na parterze postanowił karmić gości jedzeniem komponowanym wraz z szefem kuchni Jordanem Bachem. Jak sam mówi, jego kuchnia to "łamana polszczyzna", nie brakuje w niej zarówno regionalnych polskich smaków i produktów, jak i nowoczesnych wpływów.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Karta główna jest krótka (to ulubione dania Jakubiaka, które chciał mieć zawsze w menu), ale niemal codziennie na rolce papieru zawieszonej na ścianie pojawiają się nowe propozycje szefa kuchni. Na przystawkę (od 24 zł) zjemy m.in. śledzia w occie z kwiatów czarnego bzu z agrestem i koprem włoskim; tatara z wędzonym żółtkiem i smażonym kaparem albo hummus ze smażoną wołowiną z sumakiem. Zupy (od 21 zł) to m.in. rybna z wędzonym na miejscu łososiem czy krem z kapusty kiszonej z domową wędzonką. Drugie dania (od 34 zł) to m.in. boczkowa karpatka z puree chrzanowym; gicz jagnięca z miętowym pęczakiem i kremem z buraka i moreli, ogony wołowe z jabłkiem, musztardą i serem zagrodowym; sznycel ze świni złotnickiej z jajkiem sadzonym czy łosoś z puree z selera, imbiru i limonki z sosem porzeczkowym.
W lokalu panuje przytulna, kameralna, wręcz domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 13-22.
Skrzydlarnia
Bar przy Garncarskiej 4/6 w Gdańsku specjalizuje się w skrzydełkach z kurczaka w autorskich marynatach. Na przykład z mango i cynamonem; wanilią, kakao i kawą; o smaku coli czy w przeróżnych miksach ostrych papryk (dla ekstremistów kulinarnych m.in. z dodatkiem Carolina Reaper - jednej z najostrzejszych papryk na świecie). System cenowy jest prosty - niezależnie od smakowej kompozycji, płacimy za liczbę skrzydełek. 6 kosztuje - 12 zł, 9 - 18 zł, 12 - 22 zł, a 25 - 40 zł. Zamówimy też dodatki (3-8 zł) typu frytki, krążki cebulowe czy colesław, stripsy z piersi kurczaka (od 8 zł) oraz napoje (wkrótce piwa rzemieślnicze). Skrzydlarnia czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24.
Sumo Ramen
Lokale z japońskim rosołem z makaronem, bo tak najprościej (aczkolwiek odrobinę krzywdząco) można opisać ramen, wyrastają w Trójmieście jak grzyby po deszczu. Jeden z najnowszych to Sumo Ramen przy Abrahama 12 w gdyńskim Śródmieściu. Restauracyjkę założył Arek Ochocki, szef kuchni, który kilkanaście lat spędził na statkach pływających w Azji i wiele nauczył się od tamtejszych kucharzy.
Na pierwszy raz warto spróbować specjalności kuchni - pikantnego wywaru z owoców morza z łososiem jurajskim, pierożkiem z krewetką i kiełkami mung. W karcie są również wywary tonkotsu albo shoyu z roladą boczkową chashiu oraz wegetariańskie miso i shoyu np. z marynowanym tofu. Co ważne, kucharze makaron do ramenu robią tutaj samodzielnie. Wszystkie rameny kosztują 29 zł. W karcie znajdziemy też kilka inspirowanych kuchnią japońską przystawek (10-26 zł), kurczaka karaage (12 zł), a na deser np. smażone lody (15 zł). Do picia napoje, kilka win i japońskie piwa (np. melonowe). Czynne codziennie w godz. 13-22.
Shrimp House
Bar krewetkowy z prawdziwego zdarzenia. W Shrimp House przy Abrahama 26 w Gdyni (to odnowiona część ulicy) zjemy krewetki królewskie na kilkanaście sposobów, które przywodzić mają na myśl różne kuchnie świata. Są więc (przebój lokalu) krewetki w tempurze z sosem mango, frytkami i colesławem; makaron z krewetkami na białym winie; zupa kokosowa z krewetkami i ananasem; wietnamski rosół pho z krewetkami; krewetki grillowane na szaszłyku; meksykańskie fajitas z krewetkami i chorizo; klasyczne krewetki na białym winie i czosnku; krewetki w sosie maślano-pomidorowym i kilka innych. Ceny od 22 zł za danie.
Do picia można zamówić m.in. lemoniady, białe wino czy prosecco. Lokal wyróżnia się bardzo przyjemnym, wakacyjnym wystrojem, a całe wnętrze zostało wyłożone płytkami imitującymi krewetkowe pancerze. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 12-22, a w weekendy w godz. 13-22.
Zagłębia kulinarne w Trójmieście
Wantburger
Wantburger przy Starowiejskiej 42 w Gdyni idzie pod prąd wszechobecnym w innych burgerach kombinacjom smakowym. Tutaj zasady są jasne: burgery mają być proste, bez udziwnień. Bazą dla wszystkich jest bułka maślana z sezamem, sałata, ogórek, pomidor i cebula, a poszczególne pozycje w menu różnią się szczegółami. Na przykład dodatkiem sera, papryczek jalapeño, bekonu czy różnych sosów. Ceny od 15 zł.
Ciekawostką są miniburgery, które podawane są w zestawach po 3 albo 5 sztuk (od 18 zł). W Wantburgerze zamówimy również domowe frytki (od 10 zł) z różnymi sosami i dodatkami, np. z sosem serowym albo chilli con carne. Alkoholu nie ma, ale można przyjść z własnym piwem albo winem. W lokalu panuje luźna, klubowa atmosfera. W niedziele od godz. 8 serwowane są tzw. "kac śniadania", czyli kanapki na bajglach. W czwartki właściciele planują organizować pokazy niszowego kina. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 8-22.
Miejsca
Opinie (109) ponad 20 zablokowanych
-
2019-07-28 17:41
Opinia wyróżniona
Ta "Skrzydlarnia" na Garncarskiej...
Jakie to jest dobre! Sosy przepyszne (jadłem nr 3, 5 i 6), nie za rzadkie, a skrzydełka fajnie zrobione, nawet lekko chrupiące. Plus lemoniada i frytki (łódeczki), chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, perfekto.
Proste dania, świeżo, smacznie.
Tylko zawsze miejcie kurczaki dobrej jakości! Żeby nie było, że sodówka odbije i zaczniecie jakieś odpady brać ;)- 13 30
-
2019-07-27 16:27
Opinia wyróżniona
Brawo Jakubiak !!! (11)
No i rozwalił chłop system sopockiego gastro !!! Gratuluje i życze sukcesów... A reszcie gastronom, polecam tchnąć troche życia w Wasze gary... Bo ile można jeść carbonary, schabowego, piersi z kurczaka czy frytek...
- 74 35
-
2019-07-28 16:27
Te artykuły
Przypominają raczej bardzo tekst reklamowy a niespodziewana wizyta :-) to chyba czysta przykrywka
- 12 1
-
2019-07-28 16:25
Co jest ???? (1)
Z tymi opiniami wyróżnionymi ??? Macie ludzi za d...ili???
- 22 1
-
2019-07-28 20:12
tak, białe jest czarne
i raz zdobytego koryta nigdy nie oddamy, wola partii wolą narodu
- 7 2
-
2019-07-28 11:42
(2)
Opinia wyróżniona :)) ?
A co to za nowosc ?- 14 1
-
2019-07-29 20:39
Wyróżnione (przez t.pl) (1)
Są opinie wychwalające.
Także jak chcesz zaistnieć musisz coś wychwalać- 6 1
-
2019-07-29 22:29
Bzdura, musisz zaplacic.
- 4 1
-
2019-07-27 20:19
jeszcze dużo pracy przed nim a jak będzie się starał jak do tej pory to niestety ale do przyszłego roku zapomnimy o tym miejscu
- 17 7
-
2019-07-27 18:00
(3)
Zgadza się
Ceny też symboliczne jak za takie dania- 24 3
-
2019-07-28 16:21
zmień pracę (2)
i nie żal się nad sobą, od tego jeszcze nikomu nie przybyło
- 1 8
-
2019-07-28 17:04
(1)
O mnie się nie martw.
Śmieszny mnie tylko ten model biznesowy...- 6 1
-
2019-07-28 20:11
nie widzę twojego modelu biznesowego
nie uwierzę też, że człowiek z pomysłem na życie siedzi na forum tego tabloidu
- 6 7
Wszystkie opinie
-
2019-07-27 16:27
Opinia wyróżniona
Brawo Jakubiak !!! (11)
No i rozwalił chłop system sopockiego gastro !!! Gratuluje i życze sukcesów... A reszcie gastronom, polecam tchnąć troche życia w Wasze gary... Bo ile można jeść carbonary, schabowego, piersi z kurczaka czy frytek...
- 74 35
-
2019-07-27 18:00
(3)
Zgadza się
Ceny też symboliczne jak za takie dania- 24 3
-
2019-07-28 16:21
zmień pracę (2)
i nie żal się nad sobą, od tego jeszcze nikomu nie przybyło
- 1 8
-
2019-07-28 17:04
(1)
O mnie się nie martw.
Śmieszny mnie tylko ten model biznesowy...- 6 1
-
2019-07-28 20:11
nie widzę twojego modelu biznesowego
nie uwierzę też, że człowiek z pomysłem na życie siedzi na forum tego tabloidu
- 6 7
-
2019-07-27 20:19
jeszcze dużo pracy przed nim a jak będzie się starał jak do tej pory to niestety ale do przyszłego roku zapomnimy o tym miejscu
- 17 7
-
2019-07-28 11:42
(2)
Opinia wyróżniona :)) ?
A co to za nowosc ?- 14 1
-
2019-07-29 20:39
Wyróżnione (przez t.pl) (1)
Są opinie wychwalające.
Także jak chcesz zaistnieć musisz coś wychwalać- 6 1
-
2019-07-29 22:29
Bzdura, musisz zaplacic.
- 4 1
-
2019-07-28 16:25
Co jest ???? (1)
Z tymi opiniami wyróżnionymi ??? Macie ludzi za d...ili???
- 22 1
-
2019-07-28 20:12
tak, białe jest czarne
i raz zdobytego koryta nigdy nie oddamy, wola partii wolą narodu
- 7 2
-
2019-07-28 16:27
Te artykuły
Przypominają raczej bardzo tekst reklamowy a niespodziewana wizyta :-) to chyba czysta przykrywka
- 12 1
-
2019-07-27 16:33
(17)
no, wreszcie się doczekałem na steki powyżej 200 zł, już myślałem, że Trójmiasto to jednak Trójwieś a tu proszę, miła niespodzianka
- 128 8
-
2019-07-27 18:01
(4)
Racja
Już jest lepiej, ale powyżej 300 zł dopiero jest gwarancja dobrego smaku i braku przypadkowych januszy kulinarnych...- 34 3
-
2019-07-27 22:03
Guzik wiesz. (2)
Tyle wiesz a ile Tobie powiedzą. Myślisz że jesz steak za 300 zł to jest lepszy niż ten tańszy?
- 9 14
-
2019-07-28 08:50
Ironia (1)
Osiołku
- 23 1
-
2019-07-28 12:48
to chyba była ironia za piątaka
w żłobie ją znalazłeś kłapouchu?
- 2 9
-
2019-07-28 01:12
Foodcost 90zl x300%
Jak w temacie.... Za wrzucenie na ruszt
- 7 3
-
2019-07-27 19:00
Też uważam,że to niewygórowana cena. Mam nadzieję,że kufel dobrego piwa kosztuje powyżej 40zł. Bo czymś trzeba popić by to "przełknąć".
- 26 3
-
2019-07-27 22:02
(7)
Dlaczego w Polsce wszystko jest tylko dla bogatych?
- 13 4
-
2019-07-27 22:20
(4)
Mogłeś jak ja się uczyć i pracować w IT...
- 6 31
-
2019-07-28 07:23
ksiądz mu doradził, że wykształcenie to zło
- 5 12
-
2019-07-28 15:19
(2)
uczyłem się i mnie nie stać, mam dr i nie chciałbym pracować w it
- 22 2
-
2019-07-28 16:45
właśnie udowodniłeś, że można "mieć" dr nie posiadając inteligencji (1)
to świadczy źle o całym kraju, poza tym inteligentny człowiek wie, że pieniądze nie są wartością
- 4 5
-
2019-07-29 20:25
It to nie inteligencja
To klepanie linijek
- 4 0
-
2019-07-28 10:17
Nieprawda . Głupota jest za darmochę. A ,że jest darmowa to jak widać ma wielu amatorów.
- 5 1
-
2019-07-28 12:49
zapisz się do PiS i wykonuj posłusznie rozkazy
zaraz ci się tłuszcz na policzkach pojawi
- 10 8
-
2019-07-28 16:40
nie zawsze cena końcowa jest adekwatna do produktu (1)
z miesa sie nie dowiesz ile płacili ale np wino mozesz sobie porównać ile przebitki maja na tobie za to ze ci troche pocukruja jak do nich wejdziesz
- 8 0
-
2019-07-28 20:15
ile można steki jeść? codzienne? nie sądzę
co tydzień? też nie sądzę, tak samo mnie cena tego steka dotyczy jak cena lokomotyw, poza tym cena jest za klimat i atmosferę
- 4 1
-
2019-07-29 22:18
Daj 5 stow to ci usmaze takiego steka...
- 2 0
-
2019-07-27 16:44
(4)
Odwiedzę Jakubiaka na pewno :)
ale zrób Pan chociaż jedną wege pozycję w menu :)- 38 45
-
2019-07-27 18:01
(3)
Dla mnie restauracja bez dań vege nie ma racji bytu...
- 12 35
-
2019-07-28 15:56
Dla mnie restauracja bez wege dan jest jak najbardziej na miejscu, nie musicie wpychac sie wszedzie.
- 21 3
-
2019-07-28 16:41
W takim wypadku w restauracjach vege powinny być również dania mięsne. Po równo albo wcale ;)
- 22 3
-
2019-07-28 20:16
uzasadnij
ale logicznie i z poparciem dowodami
- 2 0
-
2019-07-27 16:56
(2)
Fajnie że dajecie zdjęcia lokali z zewnątrz, bo można wizualnie skojarzyć miejsce bez szukania adresu po mapie.
- 34 5
-
2019-07-28 08:07
Zupa ramen za 29 zł? (1)
- 7 1
-
2019-07-28 16:47
jak za darmo
- 3 0
-
2019-07-27 17:15
Rewolucja! Pionierzy! Brawo!!! (3)
"Alkoholu nie ma, ale można przyjść z własnym piwem albo winem."
Super krok!- 83 7
-
2019-07-27 20:17
Czekamy na więcej ...
Restauracja gdzie można przyjść z własnym jedzeniem
- 28 2
-
2019-07-27 23:23
(1)
Dobry burger to jest to. Jak będę miał więcej pieniędzy to wpadnę.
- 5 3
-
2019-07-28 20:17
na dobry burger są odpowiednie miejsca
w barze mlecznym też oczekujesz burgera? w sumie mielony to właśnie jest burger więc coś w tym jest
- 0 1
-
2019-07-27 18:08
wow\! (24)
329 zł za kawałek mięsa... bedzie mnie stac, tak jak resztę zwykłych śmiertelników, żeby zjeść raz na tydzień!!!
- 68 4
-
2019-07-27 18:24
(17)
Mnie stać.
Jestem 3 lata po studiach it.
30 koła wyciągam na miesiąc.
Każdy miał taki sam dostęp do książek...było się uczyć- 15 64
-
2019-07-27 19:01
Możemy już klaskać? Czy lepiej bić brawo? Ty nasz krezusie.
- 53 2
-
2019-07-27 19:02
(4)
IT się z książek uczyłeś? 30 koła to żodyn z was nie zarabia, zarabiacie po 8 brutto w internetach chwalonko :)
- 43 2
-
2019-07-27 22:13
(3)
Tak
Na początku z książek...matematyka, fizyka, Logika, angielski, psychologia biznesu, relacje międzyludzkie..
To wszystko sprawiło, że klepanie na klawiaturze było formalnościa, kropką nad i...
Ale dalej hejtuj i jedz parówki z biedry.- 6 35
-
2019-07-28 08:18
Uczyłaś się relacji międzyludzkich z książek? Wow, naprawdę?
- 30 2
-
2019-07-28 12:17
(1)
psychologia biznesu :) nerd w sweterku, weź mnie nie rozśmieszaj :)
- 12 3
-
2019-07-28 16:49
pewnie z matką mieszka, ojca nie zna
i fantazją żyje
- 15 2
-
2019-07-27 20:37
30k UAH? (5)
Hrywien, znaczy.
- 35 2
-
2019-07-28 12:18
(4)
to nie tak źle ok 4,5k zł
- 11 0
-
2019-07-28 16:13
(3)
W Kijowie w sektorye IT płacą ok 2000, ale EUR.
I ja wierzę w te 30 000/miesiąc jak jest na wyższym stanowisku niż zwykły klepacz klawiatury.- 3 9
-
2019-07-28 16:49
lol
- 1 0
-
2019-07-29 08:02
na bardzo wysokim stanowisku, znam gości, którzy siedząw korpo odlat jako heady i mają 12-15 brutto ale nie, że jakieś szczawie po studiach 30k :D
- 4 1
-
2019-07-29 22:24
Acha i dlatego ci z Kijowa co maja po 2000 euro przyjezdzaja do Gdanska robic za... 2000 zl. Coz nie chca zapewne obciazac budzetu swojego mlekiem i miodem plynacego panstwa. Pozdro dla ciebie Taras, wyobrazni ci, jak i reszcie ukraincow, nie brakuje.
- 0 1
-
2019-07-28 04:58
(3)
Nawet jak bedziesz zarabiał 50 tysięcy miesięcznie to dalej będziesz wsiokiem bez kultury i klasy, bo tylko cebulak się chwali ile zarabia. Skoro się chwalisz to jesteś niedowartościowany.
- 42 1
-
2019-07-28 16:29
Przecież
To zwykły troll
- 6 1
-
2019-07-28 16:50
amen
trafiony zatopiony
- 5 1
-
2019-07-28 21:32
nie karm go...
to chory człowiek. pod każdym artykułem te same komentarze klepie.
- 5 1
-
2019-07-29 07:54
Hahaha, 30 tys., ale rupii.
- 6 1
-
2019-07-27 22:55
pod warunkiem, że nie jesz w ogóle przez pozostałą część tygodnia
- 2 0
-
2019-07-28 08:59
Bistecca alla fiorentina (2)
Jest na 3-4 osoby wsioki.
- 12 3
-
2019-07-28 19:53
Bisteca Fiorentina (1)
Dokładnie to jest specjalny rodzaj T-bona o czym autor nawet nie wspomina..bisteca Fiorentina jest ze specjalnego potężnego kawałka mięsa które u nas jest niedostępne, niestety jest też bardzo drogie Ale za jakość trzeba płacić.
- 5 0
-
2019-07-29 10:42
Porterhouse - po prostu grube cięcie T-Bone z dużą polędwicą
W Warszawie bistecca kosztuje ok. 170 zł w knajpie o takiej samej nazwie, co ten stek. Możemy dyskutować o pochodzeniu mięsa.
- 1 0
-
2019-07-28 14:00
Sardynia cena szynki ok. 20-30 Euro/kg Mozna poleciec np. do pieknego Bergamo (lecialam w kwietniu lot w dwie strony 150 zl kupic za 200 zl kg szynki.
- 8 0
-
2019-08-14 14:40
I to się nazywa zbilansowana dieta
A nie, opychanie się syfiastym produktem mięsopodobnym z biedronki 7 w tygodni, 3 razy dziennie
- 0 0
-
2019-07-27 18:29
(4)
Pomyślałem, że coś tanio...
Ale domyślam się, że to promocja na otwarcie.- 46 1
-
2019-07-28 08:09
Ze zupa za 29 zł? To tanio za rosół? (3)
- 6 4
-
2019-07-28 16:51
siedź w domu i dalej obierki gotuj (1)
- 1 6
-
2019-07-29 22:31
Lepiej te obierki gotowac niz byc frajerem skubanym nawet na misce rosolu. Jak sie dajesz tak skubac na zarciu to jak cie musza walic na ciuchach i innych rzeczach! buahaha Ale frajer pozostanie zawsze frajerem.
- 1 2
-
2019-07-28 20:19
komentarz barana
- 2 3
-
2019-07-27 19:44
(4)
Zupa za 21zł. Skończyłem czytać
- 73 6
-
2019-07-27 21:17
Dobra promocja na otwarcie.
Normalnie powinno być 28zl.- 17 0
-
2019-07-28 08:24
21 PLN to tanio za zupę jest. Przecież nikt nie zje wiaderka 10 litrowego zupy.
- 4 0
-
2019-07-28 21:15
21 to najtansza,poniosło ich troszke.
- 5 0
-
2019-08-14 14:41
Za 3,2 byłoby ok?
Gołod**cy w akcji, idźcie się od razu połóżcie na cmentarzu, bo życie przecież tyle kosztuje...
- 0 0
-
2019-07-27 21:39
(4)
Drugie dania (od 34 zł) a zupy od 21 - a górne granice?
- 43 1
-
2019-07-27 21:40
(2)
Alkoholu nie ma, ale można przyjść z własnym piwem albo winem.
ciekawe - przecie nie mają pozwolenia na wyszynk- 4 14
-
2019-07-28 08:19
Pozwolenie trzeba mieć na sprzedaż alkoholu. W domu też nie potrzebujemy pozwoleń, żeby pić.
- 8 0
-
2019-07-28 10:31
Zapraszamy żeby się przekonać
I zobaczyć że wyszynk wyszynkowi nierówny kiedy gośćmi są kulturalni ludzie. Więcej optymizmu i uśmiechu życzy ekipa Wanta
- 6 1
-
2019-07-27 21:50
ogranicza nas tylko wyobraźnia
- 13 1
-
2019-07-28 00:48
nie zachęcili mnie
samo mięcho!
- 8 17
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.