• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy

Łukasz Stafiej
11 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.



Plaża



  • W Plaży napijemy się m.in. autorskich koktajli.
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
  • Bar Plaża
Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej zobacz na mapie Gdańska. To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.



01 Pizzarium



  • W 01 Pizzarium zjemy m.in. pizzę rzymską na kawałki.
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
  • 01 Pizzarium
Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B zobacz na mapie Gdańska założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).

Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.


New York Pizza Department



  • New York Pizza Department specjalizuje się w pizzy nowojorskiej.
  • New York Pizza
  • New York Pizza
  • New York Pizza
  • New York Pizza
  • New York Pizza
New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 zobacz na mapie Gdańska (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.

W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.


Malowana Lala



  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
  • Malowana Lala
Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).

Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.

Miejsca

Opinie (101) 7 zablokowanych

  • Pizza w Biedronce -7,99 zł/kg (2)

    • 24 19

    • Mąddra odpowiedź

      Miska ryżu na ukrainie 2 hrywny.

      • 11 0

    • ochyda

      • 12 2

  • Cebulandia (2)

    Miasto staje się dostępne tylko dla północnych obcokrajowców, to samo dzieje się w innych biednych krajach jak Polska. Mieszkania i restauracje dla przyjezdnych, a jak w końcu Bałtyk zanieczyści się od syfu z dna, to okaże się jak bardzo miasto było dla nich atrakcyjne

    • 39 10

    • wystarczy kataster! Serio, tylko to, także dla właścicieli lokali

      no ale wtedy taki Adamowicz czy Morawiecki staną okoniem, kasta post-solidarności żyje dziś z wynajmu na plebsie i grze na wzroście cen nieruchomości, który sami stymulują

      • 7 2

    • To trzeba organizować zbójników

      i grabić bogaczy ze skandynawi i rozdawać biednym czyli sobie.

      • 4 2

  • Czy ten Pan Szymon nie był właścicielem Nocy i Dni na Garnizonie? (2)

    Hmm tam chyba lepsze siano niż na plaży...
    Co się stanęło, ze tam zmienił się właściciel?

    • 7 6

    • P.Szymon

      Chodzimy za panem Szymonem wszędzie najlepsze drinki w trójmieście

      • 3 1

    • Coś często zmienia mewjscówy. Ciekawe czemu

      • 1 4

  • Napoli Mia juz zamknięta???? (4)

    Gdzie teraz mozna znaleźć pizze Patrizio?

    • 11 3

    • I tak dalej

      Ochyda nawet nie szukaj

      • 0 0

    • na hynka na zaspie

      • 1 0

    • W Gdyni

      Napoli Mia przeniosła się do Gdyni na Swiętojańską.

      • 3 1

    • w Patrizio

      • 1 0

  • Placek

    placek placek placek

    • 3 1

  • Widzieliście sufit tej Malowanej Lali? (1)

    Wszedłbym, zobaczył coś takiego, rzucił pawia i wyszedł. To jak piszą zabudowany taras, ale nic nie usprawiedliwia takiego gnoju nad talerzami :/

    • 18 2

    • "Rzucił pawia"... Naczytałeś się książek tego bandyty Sokołowskiego ps. "Masa"?

      • 4 4

  • R*ygam już „autorskimi koktajlami”!

    Słodkie, kaloryczne, mało alkoholu - d*py rosną

    • 16 3

  • taglio = na paski

    nie na kawalki

    • 6 0

  • Czy zarost w gastronomi jest obowiązkowy? (2)

    • 53 5

    • Tak, zarost jest obowiązkowy, bo gromadzi pot

      Potem taki idzie nad zlew, wyrzyma brodę i dalej spokój na pół dnia. Czasami wprawdzie wpadnie conieco do pizzy razem z włosem, ale kto by tam się przejmował

      • 9 1

    • I dla klientów też plus rurki

      • 19 2

  • Hynka 55 w Gdańsku

    Kura domowa ze skrzydelkami i wieprzem, lipo pizza, meksyk, burgery, pierogi, vegeni kuchnia polska. Wszystko w jednym miejscu

    • 16 14

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane