• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: bar z wódką, burgery i dwa kluby

Łukasz Stafiej
27 października 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Szocik stawia na tanie szoty w niemal trzydziestu odsłonach. Szocik stawia na tanie szoty w niemal trzydziestu odsłonach.

Moda na burgery nie mija, powstał nowy szot-bar, otwarto też dwa nowe kluby oraz klubo-kawiarnię w Domu Technika - to najnowsze wiadomości z branży gastronomicznej w Trójmieście. Zobacz nowe lokale, które powstały w Gdańsku, Gdyni i Sopocie.



Szocik to ciekawy pomysł na wyróżnienie się w masie pubów serwujących przeróżne rodzaje piwa. Niewielki lokal w podziemiach kamienicy przy ul. Piwnej 52/53 zobacz na mapie Gdańska stawia na tytułowe szoty i reklamuje się jako miejsce, gdzie można ich spróbować "najwięcej na mieście". W ofercie jest aż 29 propozycji: od standardowych "wścieklaków", przez szoty kilku-warstwowe, po podpalane. Ceny zadowoloną bywalców tzw. przekąskowni - podobnie jak tam zaczynają się już od 4 zł. Wystrój prosty i bardzo skromny, ale na "biforka" w sam raz. Swoje zadanie Szocik spełnia doskonale.

Pierwsze Piętro zaskakuje przede wszystkim lokalizacją. Ta przestronna, urządzona w jasnych kolorach i minimalistycznym stylu klubo-kawiarnia znajduje się bowiem na pierwszym piętrze Domu Technika przy ul. Rajskiej 6 zobacz na mapie Gdańska. Lokal czynny jest od 9 rano do ostatniego klienta. W ciągu dnia możemy wpaść tutaj zarówno na późne śniadanie (grillowane kanapki), lunch (tarty, również wegetariańskie) czy szybką kawę (ziarna z włoskiej palarni Illy). Wieczorem Pierwsze Piętro zamienia się w klub, gdzie już niebawem mają odbywać się jazzowe jam session oraz wystawy. Na barze dostać można m.in. piwo z browarów rzemieślniczych oraz coraz bardziej popularne lemoniady fritz-kola. Do dyspozycji klientów są również dwie sale konferencyjne na ponad 100 osób.

Moda na burgery nie mija. Choć największą popularnością cieszą się ostatnio te podawane z tzw. foodtrucków, powstają również małe knajpki, które bułkę z mielonym serwują stacjonarnie. Najnowszym hamburgerowym barem w Sopocie jest Małpa Bistro przy ul. Podjazd 5 zobacz na mapie Sopotu. Menu jest niewielkie - do wyboru mamy kilka rodzajów kanapek: oprócz standarowych propozycji, zjemy m.in. burgera z kozim serem i bakłażanem, mozarrelą i suszonymi pomidorami czy krewetkami i avocado. Wyjątkowa na tle innych burgerowni trójmiejskich jest propozycja burgera z mięsiem z jelenia, oscypkiem i sosem tatarskim. Do wyboru trzy rodzaje bułek: pszenna z siemieniem lnianym, grahamka i słodka drożdżowa. Lokal jest niewielki, ale przytulny.

Niewielką knajpką jest również Peron 11 w ciągu lokali handlowych przy wyjściu z tuneli dworca Gdynia Główna od strony ul. Morskiej zobacz na mapie Gdyni. Kiedyś znajdował się tu bar piwny, teraz powstała restauracyjka. Rano można zjeść śniadanie, na obiad pizzę. Wystrój knajpki raczej nie wyróżnia jej pośród innych punktów gastronomicznych tego typu, jednak na pewno jest to świetna lokalizacja dla wszystkich podróżnych, którzy mają dość przydworcowych budek z zapiekankami i hot-dogami.

Restauracyjką urządzoną w rustykalnym, staropolskim stylu jest Kredens przy ul. Franciszka Hynka 73 G zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. To lokal, który stawia na prostotę zarówno w wystroju (proste, drewniane meble, niemal brak ozdób), jak i menu (schabowy, pierogi, żurek). Na tle podobnych knajpek Kredens wyróżniają ceny alkoholi - szota wódki i kufel piwa kupimy tutaj za 4 zł. Cena dwudaniowego obiadu dnia z kompotem również jest atrakcyjna - 15 zł.

W Alfa Centrum zobacz na mapie Gdańska otwarto bar ze zdrową żywnością sieci Dr Bardadyn, firmowanej nazwiskiem popularnego dietetyka. W menu znajdują się m.in. świeże koktajle zdrowotne, soki owocowe i warzywne, sałatki, kanapek i tortille. Wszystkie dania opierają się na produktach diety strukturalnej dr Marka Bardadyna. Dzięki temu mają zawierać maksymalne ilości naturalnych witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. To dobre miejsce, aby zjeść szybkie śniadanie lub w drodze do pracy kupić zdrowy lunch będący alternatywą dla fast-foodów. Jest możliwa dostawa na telefon.

Kolejna knajpka w centrum handlowym. Tym razem jednak na obrzeżach Gdańska - w CH Kowale zobacz na mapie Gdańska. Ro-Caffe jest niewielką kawiarenką z nowoczesnym wnętrzem (znak rozpoznawczy - pomarańczowe fotele) z akcentami muzycznymi na ścianach. Dobre miejsce na wypad z przyjaciółką na kawę i ciastko lub przystanek z dziećmi podczas zakupów - w lokalu serwują ogromny wybór lodów i deserów.

Na rozrywkowej mapie Trójmiasta pojawiły się również dwa nowe kluby muzyczne. Club Echo znajduje się w piwnicy budynku LOT zobacz na mapie Gdańska, w pomieszczeniach dawnego Terminal Pub i jest typową imprezownią dla ludzi szukających zabawy przy znanych przebojach dyskotekowych. Z kolei Hollywoodland przy ul. Warneńskiej 8c zobacz na mapie Gdańska na Morenie to miejsce, gdzie okoliczni mieszkańcy nie tylko potańczą, ale również zagrają w bilard czy obejrzą mecz.

Na koniec dobra informacja dla fanów fastfoodów. Na Oruni Górnej przy ul. Świętokrzyskiej niedaleko skrzyżowania z ul. Platynową zobacz na mapie Gdańska powstał nowy lokal sieci McDonald's.

Miejsca

Opinie (170) 9 zablokowanych

  • (2)

    "Małpa Bistro serwuje burgery, m.in. z mięsa jelenia."
    A z ludzkiego miesa nie ma ?
    Podobno ludzkie jest zdrowe ma duzo witamin i aminokwasów
    Wiec dlaczego nie ma ?

    • 10 6

    • bo musza dopiero podpisac umowe

      z centrum transplantacji na pozostalosci po operacjach.

      • 1 1

    • czekam na otwarcie podobnego bistro w gdanskim zoo

      lwie serca beda hitem.

      • 1 3

  • super, oby więcej takich miejsc :)

    • 2 4

  • szocik (1)

    bylem w piatek , slabo , nie polecam

    • 4 4

    • nie dopiles sie po prostu

      powiedz szczerze.

      • 7 0

  • gdzie moge wrzucic butelke po szampanie?

    • 0 1

  • tylko bysta zarli i chlali,a robic nie ma komu!!

    • 6 1

  • "na barze"? Litości, panie łukaszu...

    • 4 1

  • Nie wchodzę do lokalu który sprzedaje "piwa" koncernowe.

    Z reguły wszystko tam "smakuje" jak takie "piwo"

    • 4 3

  • ''Pierwsze Piętro'', a to nie Ikea???? (1)

    tak wygląda.

    • 4 0

    • przejeli po gospodzie gdanskiej

      • 0 0

  • A w Zaborni nadal nic nie robią

    -Choć to niedaleko od centrum miasta

    • 3 1

  • Nie chodze do lokalu ktory sprzedaje mieso ! (11)

    Miesto to śmierć ! Ja od lat nie jadam zwłok i bardzo dobrze mi z tym.
    nie musimy zachowywać się jak dzikusy i możemy powstrzymywac sie od zabijania i zjadania innych istot zdolnych do cierpienia.
    a jak ktos nie wierzy że tak sie da żyć to niech spróbuje, zapewniam że się da i jakość życia znacznie mu sie poprawi !

    • 11 18

    • zwierzeta tez zjadaja zwierzeta (1)

      rzecz w tym zeby zabijac tylko zeby zaspokoic glod... zwierzecy glod (bez dodatkowych cierpien)

      • 3 2

      • ale my chyba nie jestesmy już tak prymitywni jak zwierzeta ? Dawno wyszlismy z lasu.......

        Czy jeden Homar wrzuca drugiego Homara żywcem do wrzatka tak jak było to pokazane w TVN w Master Chef ?
        Tak, człowiek jest zdolny to tego a pożniej potrafi z uśmiechem na twarzy opowidać jak to zrobił....

        • 5 3

    • jedzenie mięsa jest naturalne (6)

      mięso jada piesek, kotek i człowiek też

      • 6 4

      • piesek akurat moze nie jesc miesa.

        da sie go oszukac.

        • 3 1

      • (4)

        Wojny, okrucieństwa, zbrodnie agresja to wina mięsa, wegetarianie nie zagryzają się jak wilki. Okrucieństwo zaczyna się od zwierzat - zabijanie 50 mld zwierzat rocznie przypomina obozy zagłady. Popełniasz zdrowotne samobójstwo jedząc mięso + morderstwo zwierząt = powód 90% chorób rak, zawały, wylewy, cukrzyca a wegetarianie dożywają w zdrowiu 120 lat a szpitale pełne są mięsożerców wiecznie chorych są jak alkoholicy czy narkomani nie potrafią porzucić nałogu który ich niszczy.

        • 4 7

        • wegetarianie lądują w szpitlach z anemiami i innymi dolegliwościami (1)

          Mało który z nich potrafi sobie tak zbilansować dietę, żeby po latach nie wyszło mu to roślinożerstwo bokiem. A popadanie w skrajności nigdy nie jest dobre.

          • 7 2

          • widac ze nie masz pojecia o tym co jedza wegetarianie

            pewno myslisz że jedzą tylko sałate :)

            • 2 4

        • Tak a'propos wojen i zagryzania: mam nadzieje wiesz kto jest najbardziej znanym wegetarianinem w dziejach?

          • 4 1

        • hitler byl wegetarianinem,abstynentem i nienawidził palenia tytoniu a jednak został uznany za jednego z największych katów ludzkości ale masz rację swoje psy kochał na tyle że zabrał je ze sobą do piekła więc skończ p... farmazony o dobrodusznych hippie wegetarianach i morderczych mięsożercach.

          • 1 0

    • Moja jakość życia znacznie się poprawiła (1)

      od czasu gdy zacząłem zamawiać steki półkrwiste. Nie wiem jak wcześniej mogłem jadać średnio lub bardziej wypieczone.

      • 5 3

      • steki z tzw miesa przemysłowgo (a tylko takie jest teraz u nas w sklepach)

        Czyli mieso ze zwierząt faszerowane antybiotykami i sterydami ?
        Ha ha na pewno jakosc życia ci sie znacznie poprawi o czym przekonasz sie wkrótce :)

        • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane