• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: eko-kanapki i bar dla kulturystów

Łukasz Stafiej
16 marca 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 

Trójmiejscy restauratorzy zaczynają dostrzegać, że ekologiczna żywność to jeden z najsilniejszych trendów kulinarnych w ostatnim czasie. Zobacz dwanaście nowych lokali, które otwarto w ostatnich tygodniach w Trójmieście.



Jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne bary i restauracyjki, które oferują domowe dania ze zdrowych i uprawianych ekologicznie produktów. Jednym z takich lokali jest bar EkoBuko przy ul. Krasickiego 6 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, który serwuje szybkie i zdrowe dania śniadaniowe. Napijemy się tutaj świeżych koktajli owocowych i warzywnych, zjemy kanapkę przygotowaną na oczach klienta, dowolnie komponowane sałatki oraz naleśniki na słodko i słono. Lokal jest niewielki i bardzo skromnie urządzony - idealny na krótką wizytę, aby zjeść drugie śniadanie.

Bistro, które za główny cel stawia sobie dbanie o pełnowartościową dietę klienta, to również House of Protein w budynku Fitness Authority przy ul. Grunwaldzkiej 229 zobacz na mapie Gdańska. To bardziej stołówka dla miłośników sportów siłowych niż restauracja, gdzie wybierzemy się na rodzinny obiad. Menu jest niewielkie i bardzo proste - podzielone jest na składniki bogate w węglowodany i białko oraz sałatki i tortille. Przy każdym posiłku znajduje się informacja o zawartości składników odżywczych oraz liczbie kalorii.

Nietypowym miejscem na kulinarnej mapie gdańskiego Śródmieścia jest Lookier Cafe przy ul. Długiej 39 zobacz na mapie Gdańska. Niewielka restauracyjka została urządzona elegancko i przytulnie - brakuje tutaj przepychu, a jednocześnie mamy wrażenie, że odwiedzamy lokal z wyższej półki. W niedługiej karcie znajdziemy misz-masz potraw z całej Europy: od norweskiego łososia, przez włoskie makarony, po swojską karkówkę.

Niedaleko siebie znajdują się dwie restauracje otwarte w nowoczesnych biurowcach w Oliwie. Lobster w Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska to średniej wielkości restauracja, która serwuje tradycyjne dania: od makaronów, przez dania mięsne, po ryby (prosto z hodowli w pobliskiej Dolinie Radości). Nazwa nie jest przypadkowa - na specjalne zamówienie można zjeść homara. Stołują się tutaj przede wszystkim pracownicy biurowca, ale nie brakuje również gości zewnętrznych.

Podobna atmosfera - nowoczesnej kantyny - panuje w Bazarze Smakówbiurowcu Alchemia zobacz na mapie Gdańska. Lokal jest dwa razy większy od swojego sąsiada (150 miejsc) i oprócz kuchni polskiej, serwuje również dania chińskie, włoskie i hinduskie. W lokalu jest spory wybór śniadań: od owsianki i jajecznicy po tosty, kanapki czy omlety.

Po poranną kawę w biegu do pracy warto zajść pod halę targową w Śródmieściu zobacz na mapie Gdańska do Cafe Buzz. Od kilku tygodni stacjonuje tam odnowiona furgonetka Citroen HY, z okna której serwowana jest kawa, herbata i gorące kakao.

W pawilonie Alga przy sopockim Monciaku zobacz na mapie Sopotu, w miejscu dawnego Le Vigneron otwarto niedawno Butelkę. Nazwa nie jest przypadkowa - po wejściu do środka w oczy rzucają się zastawione flaszkami wina stojaki i półki. W menu znajdziemy zarówno tapasy, jak dania obiadowe i desery. W piątki i soboty lokal czynny jest do godz. 5, co jest rzadkością w Trójmieście.

W Gdyni przy ul. Świętojańskiej 87 zobacz na mapie Gdyni powstał kolejny lokal będący połączeniem kawiarni z piekarnią. W Ogniem i piecem zakupimy zarówno pieczywo, jak i słodkości oraz zjemy kanapkę do kawy lub kawałek pizzy. Wszystko oczywiście jest wypiekane na miejscu. Lokal jest urządzony minimalistycznie - na ścianach odsłonięto cegłę, meble to proste, drewniane bryły. Pizzę z pieca opalanego drewnem zjemy również w La Bocca przy ul. Startowej 30 zobacz na mapie Gdańska na Zaspie. Wnętrze zaaranżowano w rustykalnym stylu z drewnianymi akcentami niczym z włoskiej tawerny.

Dwa nowe lokale zaczęły niedawno funkcjonować w centrum handlowym Galeria Szperk przy ul. płk. Stanisława Dąbka 338 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Wykończona w pastelowych kolorach i nowoczesnym stylu kawiarnia Modern Cafe serwuje ciasta, kawę, koktajle i lody. Mr. Hamburger to typowy "galeryjny" fastfood, gdzie oprócz hamburgerów czy hot-dogów zjemy m.in. kebaba czy dania z kurczaka.

Dania z kurczaka są również specjalnością baru Golden Chicken, który przeniósł się do dwupoziomowego lokalu przy ul. Stągiewnej 7 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. W menu znajdziemy burgery z kurczakiem, skrzydełka, tortille oraz pizze.

Miejsca

Opinie (144) 8 zablokowanych

  • pychotka

    tak czytam te wasze opinie i smiac mi sie chce .Ja jestem samotna matka i od 20 lat posiadam maly bar sniadaniowy w niemczech pieke sama buleczki i dziennie smaruje 300 bulek .Do mnie przychodza normalni robotnicy .urzednicy ,a powyrzej 5 bulek doworze do biura . i wszystko gra i nikogo brzuch nie boli i wszyscy sa happy .Pozdrowienia dla wszystkich .

    • 0 0

  • Dla kulturystów (12)

    mocniejsze krzesła i silniejsze sztućce wskazane.

    • 172 3

    • mniam (6)

      Duźo koksu cieniasy

      • 11 14

      • Nie ma lipy! (1)

        Tutaj muszą być podane stejki!

        • 16 0

        • Drogo

          przebitka ponad 4-krotna, nie opłaca sie :) malutka pierś + ryż + 4 !! małe brokułki - 18zł Daj spokój %)

          • 0 0

      • (3)

        jak nie masz charakteru to i koks ci nie pomoże

        • 32 6

        • ide (2)

          odlać się

          • 4 3

          • A (1)

            A masz jeszcze czym?

            • 1 0

            • zainteresowany? %)

              brałeś i wiesz coś na ten temat, czy kolega brał i pokazywał pisiora? %)

              • 0 0

    • Poziom wiedzy nt. szeroko pojętej kulturystyki tutaj jest odwrotnie proporcjonalny do ilości wypisywanych stereotypowych opinii.

      Mama nie mówiła, że ignorancją nie wypada się chwalić?

      • 22 5

    • ciekawe...?

      czy będą podawać "końskie strzały":)))

      • 7 2

    • Ta, już widzę to hipsterstwo lansujące się, że niby jak się tam bywa, to się sport uprawia i wtedy (ale tylko wtedy!) jest się fajnym XD

      • 17 4

    • koksy to oni własne maja zawsze ze sobą swoje woda im jest potrzebna :)

      w końcu to bukłaki z wodą na szprycowane kreatyną

      • 17 7

    • Ciężkie sztućce pomogą przypakować podczas jedzenia

      Po 1, 5 kg na rękę

      • 46 2

  • ciekawe....

    ile z nich będzie istniało za rok.

    • 0 0

  • (9)

    I tak najlepsze sałatki i kanapki są u Pana Kanapki (właściwie nie wiem jak się ten barek nazywa) koło SKMki Politechnika ;)
    Uzależnia :)

    • 26 8

    • coś od siebie (2)

      nie jadam kanapek na miescie, nigdy nie wiadomo czy kucharz nie doda czegos od siebie ;D

      • 0 0

      • gila z nosa ? (1)

        • 0 0

        • gila to ja Cie lubi

          jak krzywo spojrzysz to na gilu sie nie skonczy ;D

          Dlatego jak juz musze jesc na miescie to staram sie byc miły bo ludzie w gastronomi moga sie bardzo łatwo odgryść XD

          i pamietajcie lepiej kupować tam gdzie za barem stoi kobieta - ma mniej opcji do zemsty - pozostaje jej tylko naplucie do bulki co najwyzej.

          • 0 0

    • Uzależnia???

      Jak uzależnia to nie wiadomo co Ci do tych sałatek i kanapek dodają... ;)

      • 2 1

    • Co za lewus.

      Najlepsze kanapki to robi się sobie samemu.
      Bo wiem z czego.

      • 4 1

    • Loveat

      Przy SKM Politechnika najlepsze kanapki to LOVEAT. Otworzyli też fajny lokal na ul. Klonowej we Wrzeszczu naprzeciwko dworca.

      • 4 1

    • syf kiła mogiła pan kanapka i pani kanapka syf i kiła za dużą kasę precz z margaryną u pani kanapki

      • 4 3

    • pan kanapka shit i tyle

      Kiedyś był ok ale teraz najważniejsza jest dla nich kasa a nie jakosc

      • 2 2

    • chyba nie jadłem przy SKM Przymorze to są kanapki

      Orgazm smaku

      • 1 1

  • eko kanapki i koktajle sa dla hipsterow. (1)

    dawniej ludzie zarli pierogi, kotlety i kartofle, a i tak byli chudsi niz dzis.
    teraz modne cioty jedza "zdrowo" a ilu grubasow mamy na ulicach...

    • 7 0

    • tu akurat nie trafiłeś

      bo hipsterzy płci męskiej (o ile oni rozróżniają płci) są zwykle przeraźliwie chudzi, jakby mieli HIV - natomiast ich świnie faktycznie bywają spasione, zwłaszcza w udach i d*palach

      • 3 0

  • Jakie ceny?

    jeśli takie jak za kanapkę na stacji benzynowej 12,50pln za kanapkę to dziękuję

    • 3 2

  • Bar dla kulturystow?? He he he , dobre, to wezcie jeszcze zrobcie Bar dla Anorektyczek i Bulimiczek, tam tez beda wskazane karteczki z informacja ile ma kalori np 1 lisc salaty :))

    • 3 4

  • w pogoni za trendem...

    Polak jednak ślepy na maxa i łyka co tylko rynek pod dziób mu podsunie, kiedyś "fastfudy" teraz "ekokanapki". Autorze chyba bardziej miał Pan na myśli coś rodzaju "zdrowej" żywności. Przecież najbardziej niezdrowe produkty spożywcze mogą być jak najbardziej EKO. Może być EKO wołowina, wieprzowina, baranina itp. nawet smalec może być EKO co nie znaczy, że spożywanie go jest zbawiennie dla konsumenta. Wiec Panie autorze pisze Pan o produktach EKO czy zdrowym odżywianiu? Jedno i drugie może iść ze sobą w parze ale nie musi, no bo jak potraktować EKO kanapkę wszamaną w lokalu, który zasilany jest prądem z elektrowni węglowej ??? to ta kanapka jest EKO czy nie ???

    • 3 4

  • Eko-oszustwo!, eko- kłamstwo!.

    • 6 1

  • dla kulturystow - w koncu nie bedzie trzeba jesc 2 kebabaow :D (1)

    z kuraka tylko zje sie normalnie - ciekawe czy do 22 czynne bedzie ?:>

    • 32 16

    • kulturyści nie jedzą o 22:00

      tylko idą grzecznie spać, żeby mięśnie mogły rosnąć (nie marnujmy hormonu wzrostu ;P).

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane