• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hummus, piwo i kawa

Łukasz Stafiej
16 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani smaków bliskowschodnich, piwa rzemieślniczego i kawy speciality.



Stacja Harissa



  • Stacja Harissa to nowe wcielenie Hummuslandu. Lokal znajduje się w Galerii Metropolia i oferuje nie tylko hummus.
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
Dobra wiadomość dla tych, którym brakuje zamkniętego niedawno Hummuslandu przy Wajdeloty. Właściciele przenieśli swoją knajpkę do nowego lokalu - Stacja Harissa znajduje się na piętrze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska (w tzw. przestrzeni food court) i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Hummus (taki sam jak w poprzednim miejscu) oczywiście pozostał (smaki są różne: od klasycznego, przez buraczany, po dyniowy, cena jedna: 17,90 zł, a po godz. 19 o połowę niższa). Nie zabrakło też innych bliskowschodnich specjałów: domowych falafeli (9,90 zł), zupy hariry (9,90 zł) czy szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą). Nowością są bajgle, tacosy, wrapy i burgery (od 17,90 zł). Mięsożercy powinni spróbować hummusu z wołowiną (22,90 zł). Co ważne, wszystkie dania nie są podawane w jednorazowych naczyniach, ale na deskach, w patelenkach czy gustownej ceramice. Na miejscu napijemy się również piwa. Stacja Harissa czynna jest w godzinach otwarcia galerii, czyli od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.


Cz.kawka



  • Cz.kawka na terenie wrzeszczańskiego osiedla Stary Browar to kawiarnia specjalizująca się w kawie speciality.
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
Kawiarnie typu speciality to w Trójmieście wciąż egzotyka, ale kawowi pasjonaci robią, co mogą, aby przekonać klientów do kawy z wyższej półki. Cz.kawka to najnowszy lokal tego typu. Prowadzi go barista z 10-letnim doświadczeniem - nie tylko w staniu za barem, ale i prowadzeniu szkoleń. Człowiek zna się na kawie i ma misję, aby edukować swoich gości - przed podaniem wypytuje o pożądany aromat i smak i indywidualnie dobiera ziarna i sposób parzenia. Fani sieciówek oraz kaw z syropem nie mają czego tutaj szukać, za to miłośnicy dobrego espresso (7 zł) czy alternatywy (aeropress i drip za 10 zł) będą z pewnością zadowoleni. Oprócz kawy zamówimy owsiankę (zarówno słodką, jak i wytrawną - codziennie inną, ale w tej samej cenie: 10 zł) i domowe ciasto (10 zł). W planach są warsztaty, degustacje i kawowe zawody. Lokal jest przyjazny dla dzieci. Cz.kawka znajduje się przy ul. Kilińskiego 9/4 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu na tyłach budynku od strony wewnętrznej drogi na osiedlu Stary Browar. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 9-18 (w poniedziałki zamknięte).


Avangarda Beers & More



  • W Avangarda Beers & More w kompleksie Sopot Centrum napijemy się rzemieślniczych piw i zjemy autorskie przekąski.
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
Bezpretensjonalny pub z piwem rzemieślniczym i autorskimi przekąskami w Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (czyli pasażu pomiędzy ul. Kościuszki a wejściem do nowego budynku dworca PKP). Właścicielki Avangarda Beers & More postanowiły stworzyć kameralne miejsce, gdzie będzie można poczuć się swobodnie i domowo - światło jest przygaszone, stoliki nie znajdują się w zbyt małej odległości od siebie, dostępne są gry planszowe. Wbrew obecnej modzie nie jest to multitap - na barze znajdziemy tylko cztery krany (króluje browar Zamkowy), ale poszukiwacze piwnych smaków sięgnąć mogą również po ofertę butelkową, w której znajduje się kilkadziesiąt etykiet, nie tylko z polskich browarów. Ceny od 8 zł. W Avangardzie również zjemy. Na szczęście właścicielki zrezygnowały z wszechobecnych paluszków i orzeszków. W zamian podawana jest domowa foccacia (10 zł), autorska kanapka z szarpaną wieprzowiną czy domowe pielmieni z barszczem (12 zł). Za barem znajdziemy też sporą ofertę klasycznych alkoholi mocnych (szot wódki - 6 zł, whisky z colą - 15 zł). Pub czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-3.


Next



  • Next na górze Monciaka to połączenie baru z kebabem z pubem.
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
Lokal na rogu Monciaka i Obrońców Westerplatte zobacz na mapie Sopotu w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zmieniał się parokrotnie. Nowy dzierżawca zrezygnował z funkcji restauracyjnej i postawił na połączenie pubu z barem z daniami street-fodowymi. Karta w Next podzielona jest na kilka pozycji, ale podstawę stanowi mięso kebabowe (kurczak albo cielęcina), które serwowane jest tutaj ze świeżymi i grillowanymi warzywami, twarożkiem i autorskimi sosami (m.in. czosnkowy, pikantny, hummus, awokado). Danie zamówimy w bułce (pszennej albo pełnoziarnistej), tortilli, w pudełku lub na talerzu. Jest też wersja wege z falafelem. Ceny zaczynają się od 14 zł. Ciekawostką w ofercie Next jest flann, czyli tarta na cienkim cieście francuskim w kilku kompozycjach, m.in. z tuńczykiem czy bekonem (od 12 zł). Ponadto w ofercie: drinki, piwa, napoje ciepłe i zimne. Od niedzieli do środy lokal czynny jest w godz. 12-24, od czwartku do soboty w godz. 12-4.


Endorfina



  • Bistro Endorfina na Zaspie specjalizuje się w daniach polskich - także wegetariańskich i wegańskich.
  • Bistro Endorfina
  • Avangarda Beers & More
  • Bistro Endorfina
  • Bistro Endorfina
Nowy lokal na Zaspie, a dokładnie w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa). Endorfina wpisuje się w model popularnych bistro serwujących świeże, domowe dania z bemarów. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. W ofercie są m.in. takie dania jak kuleczki drobiowe w sosie koperkowym (12 zł), kotlet schabowy (12 zł), łosoś (19 zł), gołąbki w sosie pomidorowym (6 zł), falafel (9 zł), wegański makaron bolognese (10 zł) czy żurek (9 zł) lub rosół (6 zł). Za dodatki do dań głównych musimy dopłacić - ziemniaki i kasze kosztują 5-6 zł, surówki: 4 zł. Na miejscu zjemy też śniadania: jajecznica od 8 zł, parówki 2 zł za sztukę, owsianka 5 zł. Codziennie dostępny jest również dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem w cenie 19,90 zł. Endorfina wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. W środku panuje kameralna, domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 9-20.

Miejsca

Miejsca

Opinie (109) ponad 10 zablokowanych

  • harrisa (3)

    szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą)

    Ktos mi odpowie na pytanie czemu mam tam pojsc skoro klienci dzieleni sa na lepszych i gorszych ? Moze sladem baby co karmila cycem w knajpie i dostala 2 tys odszkodowania warto pojsc do Sadu ?

    • 9 6

    • Brawo Gdańsk

      Może dla debili też dadzą zniżkę. Masz pewniaka że się załapiesz.

      • 2 0

    • Podaj łosiu do sądu PKP ,że zniżki uczniowkie daje a Honorowych Krwiodawców i Emerytów że za darmo jeżdżą. Łoś z ciebie totalny.

      • 2 3

    • Skoro drukarz nie może odmówić druku plakatów gejowskich a pozbawiona hamulców moralnych matka wywala cyca w miejscu publicznym i sugestia karmienia w innym miejscu jest karana grzywną, wobec tego nierówność płacenia za ten sam produkt, jak najbardziej nadaje się na wokandę sądową.

      Swoją drogą jak na dłoni widać KRETYNIZM i PARALIŻ politpoprawności i LEWACKIEGO punktu widzenia.
      Jak to słusznie określił to śp Kisiel "Socjalizm (równie dobrze polipoprawność, Unia Europejska itp) to taki ustrój, który walczy z problemami które sam sobie stwarza".

      • 5 4

  • (1)

    Gdzie ty przeczytałaś takie herezje? W każdym podręczniku do biologii lub innych książkach znajdziesz informacje, że człowiek nie był roślinożerny ! Chcesz sobie jeść same rośliny to jedź ale nie narzucaj innym swoim poglądów. ( Bo niestety naukowo nie są udowodnione) ewentualnie napisane przez innego fanatyka wege co ma problem z odróżnieniem pojęcia ,, zwierzęta hodowlane przeznaczone do konsumpcji" a pojęciem ,, zwierzęta na świecie " .

    • 6 0

    • I te wegańskie zawłaszczanie nazw potraw

      Niech sobie wymyślają nazwy : breja z soczewicy albo tofu z wody. A nie flaczki, kotlet, solianka. I mleko sojowe. Mleko pochodzi od ssaków, a nie od roślin.

      • 3 1

  • (2)

    Niestety w Harrisie humus ma typowo polski smak. Nie wiem co Żydzi dodają do swojego, ale jest najlepszy na świecie. Falafele też przeciętne. Niby wszystko ok, nawet smaczne, ale do pięt nie dorasta oryginałowi z Izraela.

    • 2 3

    • dla wszystkich vegan

      Dajcie swoje matki do sądu ze was karmiły mlekiem pochodzenia nieroślinnego. A mogły przecież kupić mleczko z pestek jednorocznego mniszka tybetanskiego.

      • 3 3

    • Humus to speciał z Libanu. I tam jest najlepszy.

      • 8 0

  • "Autorski mural" ☺ (1)

    • 6 0

    • I autorska kanapka

      • 1 1

  • W Metropolii powinno dopłacać do lokali (2)

    Ktoś tam bywa?

    No i humus... mogło być gorzej np. szczaw i mirabelki

    • 29 17

    • Nie jest aż tak źle

      W części gastronomicznej trochę ludzi się przewija

      • 2 0

    • Bywa, ostatnio ledwo znalazłem miejsce na parkingu

      W środku też pełno ludzi, w fud korcie trzeba było się podzielić stolikiem (dziękuję!) by wypić kawę.
      W Galerii Przymorze też na początku było bardzo słabo a teraz prosperity.
      Do GB to nawet nie próbuję się wbić, taki tłum.
      Polecam jechać na Osowę - tam najmniej ludzi.
      A co do humusu to przecież standard, weź pociupajkę z grochu, nazwij ją humusem i już cena rośnie dwa razy bo narzut hipsterski :)

      • 4 3

  • Spieszmy sie kochac te miejsca...

    ... tak szybko odchodza.

    • 3 2

  • szakszuka na miescie (6)

    zawsze w kosmicznej cenie

    danie, które robię sobie regularnie, w lepszej wersji, niż jadałem je w knajpach, gdzie wchodzą w sumie dwa jajka, puszka pomidorów i parę mniejszy d*pereli + grzanki. Koszt jakieś 4-6 (jeśli kupić najdroższe jajka z rynku, nie z marketu) zł.

    • 16 9

    • jak można jeść jaka z pomidorami? (1)

      trudno o gorsze połączenie

      • 0 7

      • podobno jak z pomidorami jest w pytę dobry:)

        • 5 0

    • (1)

      Nie ale widać po twym wpisie, że z handlowaniem nie masz żadnego kontaktu :)

      • 3 6

      • a ty tym bardziej dlatego nie stać ciebie na jedzenie na mieście i jęczysz że jest za drogo

        • 1 1

    • A w Telavivie szakszuka to koszt ok.,60-70 szekli. I co?

      • 5 2

    • A co chciałbyś jeść za cenę produktu. Tam gdzie pracujesz też sprzedajesz po kosztach i nic nie zarabiasz?

      • 17 4

  • ) (11)

    Piwo za 8 zł?Nie,dzięki,we freszu 4-pak okocimia jest za 10 zł.

    • 27 44

    • Muszę Cię pocieszyć (6)

      wczoraj z kolegami piliśmy cytrynówke z karafki za jedyne 80zł 0,5ltr.
      Poszły trzy i do tego tatar - 310zł rozpłynęło się, ale sprawdzeni koledzy bardziej wartościowi niż ten twój sześciopak w bramie z jakimiś przyjaciółmi menelami

      • 20 21

      • 80zl za 0.5l zwyklej cytrynowki ktora kosztuje 12zl ? chodz ci piwko sprzedam za 50zl

        • 7 2

      • (1)

        ale mi zaimponowałeś, totalna żenada

        • 9 2

        • idz, stara koryto cebulą włożyła

          popasiesz się

          • 0 1

      • Ja napiwki daje po 200 zł Bogactwo

        • 10 3

      • w dziale moto i gastro zawsze pełno bogaczy...
        tu nikt nie ma vw b5 i nikt, ale to nikt nie je parowek

        • 22 2

      • Z karafki się nie pije bezpośrednio. Nie dali Wam kieliszków?

        • 27 3

    • (1)

      w biedzie sa też parówki za 4 zł/kg tylko do jedzenia raczej sie nie nadają.

      • 13 1

      • Chyba jednak nie ma

        • 1 0

    • To jest chory debil.

      • 3 3

    • 4 pak za 10?

      dzieki, wole wysępić od kogoś za darmo

      • 12 0

  • Oj idiotko, pokaz mi zdrowe jedzenie w dobie GMO.

    J.w.

    • 3 2

  • Przepraszam, czy aby wejść w progi tego przybytku

    trzeba tez być gejem?

    • 8 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane