• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kanapki, chińskie pierożki, mięso i pizza

Łukasz Stafiej
14 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Pierożki na parze w barze TAMiTU gotuje chińska kucharka.
  • Chińskie pierożki na parze w barze TAMiTU.
  •  TAMiTU
  •  TAMiTU
  •  TAMiTU

Chińska pierogarnia, bar z nietypowymi kanapkami czy nowe oddziały popularnych restauracji Pobite Gary oraz Mąką i Kawa - to cześć spośród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście. Zapraszamy do przeglądu.



TAMiTU
Niedawno pisałem o barach Dim Sum z chińskimi pierożkami i przekąskami. TAMiTU proponuje bardzo podobną ofertę, ale karta ogranicza się na razie głównie do pierogów - przygotowywanych przez chińską kucharkę z cienkiego ciasta i gotowanych na parze w bambusowych parnikach. Zamówimy kilkanaście ich rodzajów - polecam te z wołowiną, porem i marchewką oraz wieprzowiną, marchewką i chilli. W porcji za 13 zł znajduje się dziewięć sporych pierożków, ale jeśli komuś jest mało, za 6 zł może dołożyć kolejne sześć. Do pierogów zamówić można sałatki z ogórków i chilli, glonów wakame albo piklowanych rzodkiewek (wszystkie po 6 zł). TAMiTU znajduje się w niewielkim lokalu na granicy Wielkiego Kacka i Karwin pod adresem ul. Wielkopolska 305 zobacz na mapie Gdyni i czynna jest codziennie w godz. 11-21. Dowóz (tel. 513-079-516) realizowany jest na terenie niemal całego miasta.


  • Ekipa z baru Kanapki Pułapki przy pracy.
  • W barze Kanapki Pułapki zjemy od 5 zł.
  •  Kanapki Pułapki
  •  Kanapki Pułapki
  •  Kanapki Pułapki
Kanapki Pułapki
Pułapka to dobrze znany miłośnikom piwa rzemieślniczego multitap w centrum Gdańska. Kanapki Pułapki są kolejnym pomysłem właścicieli na gastrobiznes. Tym razem poszli w kanapki - nie takie zwykłe serem, ale - można by trochę górnolotnie powiedzieć - autorskie. Swój kanapkowy punkt otworzyli przy ul. Wyspiańskiego 21 D zobacz na mapie Gdańska, czyli w jednym z pawilonów na wrzeszczańskim targowisku (wcześniej znajdował się tutaj bar z musli Pomieszalnia). W obecnej ofercie znajduje się kilka kanapek w cenie od 5 zł do 8 zł. Jak podkreślają właściciele, znajdują się w nich składniki nie są tanimi półproduktami z dyskontu, ale dobrej jakości ingrediencjami - albo od mniejszych dostawców, albo samodzielnie wykonanymi. Zjemy m.in. klasykę z szynką, serem, warzywami i sosem cytrynowym; mięsne kanapki z boczkiem, czatnejem śliwkowym i rukolą czy pieczoną wieprzowiną i czatnejem jabłkowo-tymiankowym; a także wegańską z pasztetem warzywnym i sosem sriracha albo wegetariańską z pieczonym burakiem, kozim serem, gruszką i sosem balsamicznym. Do tego kawa od 4 zł i  świeże soki i niszowe napoje od 5 zł. Kanapki Pułapki czynne są od poniedziałku do piątku w godz. 7-15.


  • Grill opalany węglem kokosowym - oczko w głowie właścicieli Pobitych Garów w Garnizonie, którzy stawiają na wysokiej jakości mięso.
  •  POBITEGARY
  •  POBITEGARY
  •  POBITEGARY
  •  POBITEGARY
Pobite Gary w Garnizonie
Oliwskie Pobite Gary to znane i lubiane bistro, w którym czasem trudno o wolny stolik. Drugi oddział we wrzeszczańskim Garnizonie (obok Ping Ponga) zobacz na mapie Gdańska to trochę inne miejsce. Owszem, pod względem modnej i nowoczesnej aranżacji wnętrza czy niezobowiązującej, luźnej atmosfery przypomina starszego brata. Lokale różni jednak karta - ta w nowym miejscu jest bardziej restauracyjna i adresowana przede wszystkim do mięsożerców. W otwartej kuchni znajduje się oczko w głowie szefów - profesjonalny grill opalany węglem kokosowym, a w sali restauracyjnej - nie mniej ważna - szafa do sezonowania wołowiny. Wysokiej jakości mięso z polskich (i nie tylko) krów ma być wizytówką nowych Pobitych Garów. Obecnie zamówimy m.in. polędwicę (65 zł), sezonowanego 40 dni rib eye'a z pieczonymi na miodzie warzywami (90 zł) czy niesezonowanego steka (65 zł). Na grillu pieczone są również kurczaki w starym stylu (30 zł za pół kury) czy ryby (40 zł). Druga chluba lokalu to dania z podrobów oraz rzadziej używanych kawałków mięsa, m.in. kaszanka z jajkiem w koszulce (18 zł), ozór wołowy z sałatką z selera (16 zł) czy mus z gęsiej wątróbki (16 zł). Wśród zup znajdziemy m.in. pomidorową (8 zł) i batatową (15 zł). Wśród sałat znanego i lubianego "Koziburaka" (23 zł), a także sałatę z konfitowanym łososiem i fenkułem (26 zł). Ciekawostki spośród dań obiadowych, to paj z policzkami wołowymi i groszkiem (28 zł) czy gicz jagnięca z warzywami korzeniowymi (60 zł). Nie brakuje też klasycznego schabowego, piersi z kurczaka, dorsza na warzywach czy burgerów i pizzy. Warto jednak dodać, że włoski placek tutaj różni się od tego oliwskiego cieńszym ciastem. Restauracja czynna jest od godz. 9 (do godz. 11 serwowane są zestawy śniadaniowe w cenie 10 zł) do godz. 23.


  • Włoska pizza w Mące i Kawie w Metropolii.
  •  Mąka i Kawa
  •  Mąka i Kawa
  •  Mąka i Kawa
  •  Mąka i Kawa
Mąka i Kawa
Mąka i Kawa to dobrze znany (nie tylko wśród miłośników dobrej pizzy) lokal w Gdyni. Drugi jego oddział został właśnie otwarty na parterze galerii Metropolia (przy tylnym wejściu do obiektu) zobacz na mapie Gdańska i jest znacznie większy od swojego pierwowzoru. W karcie króluje oczywiście pizza, wypiekana w szamotowym piecu elektrycznym - ceny od 14 zł za margheritę, do 27 zł za calabrese z salami spianata. Wszystkie placki wypiekane są z włoskiej mąki, ciasto dojrzewa dwie doby, a sos przygotowywany jest ze słodkich pomidorów San Marzano. W karcie znajdują się również domowe makarony (od 16 zł) i panini (od 14 zł) z wypiekanego na miejscu chleba. Oprócz tego: desery, sałaty, sporo alkoholi i win oraz kawa. Ta ostatnia pochodzi z rodzinnej palarni, a bywa wypalana również na miejscu, w starej, włoskiej palarce na kaflowym piecu. Wystrój spodoba się miłośnikom przestronnych i wysokich, industrialnych wnętrz i starych, kuchennych bibelotów - część elementów wystroju pochodzi z dawnej piekarni. Mąka i Kawa w Metropolii czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.


  • Platinum to nowa restauracja w miejscu dawnego Sanatorium.
  •  Platinium
  •  Platinium
  •  Platinium
  •  Platinium
Platinum
Nowa restauracja w miejscu kultowego sopockiego Sanatorium przy ul. Grunwaldzkiej 8-10 zobacz na mapie Sopotu. Z poprzednim lokalem Platinum nie ma nic wspólnego - całkowicie zmieniło się zarówno wnętrze, jak i profil kulinarny. Teraz jest tutaj znacznie mniej kameralnie, elegancko, ale na luzie, bez przesadnej formalności. W karcie niemal każdy powinien znaleźć coś dla siebie (oprócz wegan, dla których nie ma żadnego dania). To dość zachowawcze menu oparta na polskich i śródziemnomorskich smakach. Zjemy m.in. tatara ze śledzia (18 zł), krewetki z salsą ananasową (27 zł), zupę minestrone z półgęskiem (16 zł), grillowaną pierś z kurczaka (29 zł), kaczkę sous-vide (52 zł), steka wołowego (85 zł), makaron z gorgonzolą i szpinakiem (27 zł) czy polędwicę z dorsza ze smażoną figą (52 zł). Właściciele planują też organizować kulinarne weekendy tematyczne z kuchnią z różnych stron świata. Platinum czynne jest codziennie od godz. 12 do godz. 22.


  • Właściciele Kreski Mąki, gdzie zjemy pizzę z pieca opalanego drewnem.
  •  Kreska Mąki
  •  Kreska Mąki
  •  Kreska Mąki
  •  Kreska Mąki
Kreska Mąki
Bar z pizzą z pieca opalanego drewnem w małym pawilonie przy ul. Jaśkowa Dolina 102B (obok baru Surfburger na Morenie) zobacz na mapie Gdańska. Młodzi właściciele pomysł mieli taki, żeby każdą pozycję w menu nazwać tytułem innej, kinowej bajki. Jest i Epoka Lodowcowa, i Minionki, i Zakochany Kundel, i Król Lew. Co się kryje pod tymi nazwami, najlepiej sprawdzić osobiście. Ja tylko zdradzę, że to wcale nie jest lokal dla małych dzieci, a smaki są raczej bezpieczne - od placka z solą i rozmarynem, przez hawajskiego klasyka czy pizzę z szynką parmeńską i rukolą, po ostatnio popularne zestawienie pikantnego salami z pastą z czarnych trufli i mascarpone. Ceny: od 10 zł do 25 zł za cienki, chrupiące placek upieczony w szamotowym piecu. Kreska Mąki czynna jest codziennie od godz. 12 do godz. 22. Dowozów bar nie prowadzi.

Miejsca

Opinie (133) ponad 10 zablokowanych

  • chińskie pierożki...

    z psim mięsem :)...nie dziękuję

    • 4 9

  • kreda, kreda, broda, broda, tatuażeee
    sialalala la

    • 29 0

  • Pobite gary - myjcie grilla (1)

    W waszym jedzeniu z grilla czuc brudny przypalony grill

    • 15 2

    • Zajefajne steki z grilla !!

      Ta nie myja i dla tego maja tak zarąbiste steki..szacun dla nich!

      • 0 6

  • Pomieszalnia już padła? (8)

    zupełnie nie rozumiem, jak to mozliwe że hipsterski bar z plyt mdf zwinal sie po paru miesiącach, a kebs Jerusalem z takich samych plyt mdf dalej działa. Nie mówiąc o maksymalnym paździerzu Hanoi, ktore niedlugo chyba bedzzie miało 10-lecie! Czyżby lokalsi w dresie mieli większą sile nabywaczą niż lokalni hipsterzy z gołymi kostkami? Albo może lokalsi w dresie mają rzeczywistą sile nabywczą, a hipsterzy tylko lajki do rozdania? Bo Hanoi nie ma fanpage, a dziala i ma dobrą renomę, wiec..?

    • 119 1

    • Cóż, te hipsterskie śmieszne pomysły rzadko kiedy łapią się na rynku na dłużej. Efemerydy. (1)

      Ale za to zawsze ciekawiło mnie jak prawilni klienci barów takich jak Hanoi czy Jerusalem godzą tamtejsze jadło ze swoją ideologią?

      • 12 1

      • to proste

        Pan Hanoi (tak na niego mowia) i Mr. Kebs zostali przyjeci jako "swoi". nawet jakbys poszedl demolowac Hanoi to zaraz Cie lokalsi dojadą. po prostu doceniaja to ze gosc sie nie bal i postawil konkretnie na swoim!

        ps. ma dobrego kurczaka w sosie 5 smakow. no i ta chinska salatka z kapusty i sos chilli... klassiks.

        • 10 0

    • Nie znałam tej knajpy,ale może po prostu mięli kiepską kuchnię?

      • 1 2

    • Niesamowicie trafny komentarz :)

      Totalnie wyczerpujący temat hipsterskich knajpek ;)
      Brawo kolego!

      • 39 0

    • kreska mąki (2)

      to wzor do nasladowania, super lokal i zawsze ma czyste obejscie, bardoz zachęcające. są restauratorzy ktorzy nie wywoza smieci, ale Kreska akuat robi to zawsze skrupulatnie i nigdy nic nie stoi pod scianą tylko elegancko wszystko jest zapakowane w kubły. oby tak dalej, mam nadzieje ze wszyscy restauratorzy wezmą przyklad.

      • 7 29

      • Właściciele tak szczegółowo informują kleientelę o sprzątaniu? Ciekawe... Napisz od razu,że jesteś właścicielem lub jego ziomem i życzysz im/sobie dużego zapierd... bo to zrozumiałe,że każdy chce zarobic.

        • 23 1

      • no nie wiem

        sam dwa razy już dzwonilem po straż miejska zeby upomniala ten lokal, bo widok walajacych sie smieci na trawniku byl straszny. postwi takie worki a w nocy psy/koty to rozrywaja. a wystarczy zamowic kubel...

        • 18 1

    • hipster- jeden napój za 8 zł sączy godzinami.

      Przy tym głośno rozmawia przez tel, robi zdjęcia, Wi-Fi, ładuje telefon, wielokrotnie korzysta z toalety a na koniec płacąc kartą upomina się o rabat, bo dał przeciez lajka.

      • 81 1

  • Otwiera się coraz więcej lokali bo (1)

    Polacy zarabiają bardzo dobrze i coraz więcej jada na mieście a nie traci czasu na siedzenie w kuchni.

    • 6 17

    • Są tacy, którzy siedzenia w kuchni nie uważają za stratę czasu.

      • 17 1

  • Kreska maki bardzo dobra pizza. Ale za szybko sie konczy :)

    • 3 3

  • Uboga pizza

    Na zdjęciach 17 i 46 (te same fotki) to coś wyjątkowo mało składników na tej pizzy...

    • 4 1

  • Co to jest czatnej?

    • 12 1

  • TAM i Tu znakomite :) (1)

    fajnie ze co raz wiecej miejsc gdzie mozna cos zjesc DOBREGO:) Niestety caly czas jest tak ze taniej wychodzi gotowanie w domu - smaczniej i taniej(jesli ktos potrafi) chociaz czasem warto wybrac sie gdzies cos zjesc odpoczac od myslenia "co na obiad" a jak cena jest przystepna to sie tego tak nie odczuwa:) Ja polecam TAMiTU - bardzo sie zdziwilem jedzac tamtejsze pierożki :) super smaczne, swieze - dodatkowo maja do nich super sosy - niebo w gebie - poważnie. Polecam kazdemu choćby sprobować - znakomita alternatywa dla wszytkich dan na wynos/dowóz.

    • 22 4

    • ciekawe jakj zdrowie okoliczny burków

      • 3 7

  • Kreska mąki

    Byłem, jadłem i szczerze polecam pyszna pizza na cienkim cieście, szkoda że nie z dowozem ,ale tego rodzaju pizze chyba się nie nadają na dostawę do domu.Nazwa pizzerii raczej nie trafiona ale smak jest na wysokim poziomie. Szczerze polecam

    • 16 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane