• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kanapki z całego świata i kuchnia azjatycka

Łukasz Stafiej
27 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Jedną ze specjalności Mandaryna jest zupa ramen. Jedną ze specjalności Mandaryna jest zupa ramen.

Kolejne bary i restauracje otwarto w Trójmieście. Tym razem najlepsze wiadomości mamy dla fanów kuchni azjatyckiej. Warto zwrócić uwagę również na niepozorne bistro z przygotowywanymi na miejscu autorskimi kanapkami.



Mandaryn
Kuchnia azjatycka to druga, po włoskiej, najpopularniejsza obca kuchnia, jaką wybierają Polacy stołując się na mieście. Chodzimy do "Chińczyka" czy "Wietnamczyka", bo jest tanio i dużo. Jakość produktów czy kulinarna finezja (lub chociaż autentyczność), to w takich niewielkich barach kwestia zwykle drugorzędna.

Na szczęście to się zmienia wraz z nowym pokoleniem azjatyckich imigrantów - wychowanych już w Polsce i coraz bardziej świadomych rozwoju sceny kulinarnej. Takie świeże podejście do kuchni azjatyckiej znajdziemy w Mandarynie przy ul. Cieszyńskiego 1A zobacz na mapie Gdańska (w nowym kompleksie handlowym na Chełmie). Lokal prowadzi chińska rodzina posiadająca wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu gastronomii w Polsce.

  • Restaurację Mandaryn prowadzi chińska rodzina.
  • Mandaryn Gdańsk
  • Mandaryn Gdańsk
  • Mandaryn Gdańsk
  • Jedną ze specjalności Mandaryna jest zupa ramen.

Menu w Mandarynie nie jest zbyt obszerne, a jego wizytówki to różne kompozycje smakowe dwóch dań: chińskiego re gan mie ze smażonym makaronem (od 15,90 zł) oraz japońskiego rosołu ramen (od 16,90 zł). Porcje są naprawdę spore, atrakcyjnie podane i w przystępnych cenach - wielka miska ramenu czy talerz makaronu kosztują niecałe 20 zł. Nie brakuje w nich nietypowych składników, np. jajka herbacianego, uszaka bzowego, rzodkwi daikon czy domowych kiszonek. Właściciele zapewniają, że pracują na świeżych produktach i autorskich recepturach. Kartę uzupełniają klasyki, m.in. sajgonki (6,50 zł), kiszonki kimchi (14,90 zł), kilka zup i sałatek czy mniej oryginalne zestawy z ryżem, surówką i mięsami czy rybami w wybranych sosach (od 17,90 zł). Lokal jest urządzony w nowoczesnym i minimalistycznym stylu i - co rzadkie w azjatyckich restauracjach w Polsce - posiada otwartą kuchnię, dzięki czemu goście mogą przyglądać się pracy kucharzy.

Czynne od wtorku do czwartku i w niedzielę w godz. 12-21, a w piątki i soboty w godz. 12-22, w poniedziałki - nieczynne.

Ping Pong
Na naśladownictwo oryginalnych (czy nawet zeuropeizowanych) smaków azjatyckich nie mają zamiaru silić się właściciele - Chińczyk i Polak - bistro Ping Pong we wrzeszczańskim Garnizonie (lokal znajduje się przy oczku wodnym na terenie Garnizonu Kultury zobacz na mapie Gdańska). Ich filozofią jest kulinarna zabawa składnikami i smakami, wymiana własnych doświadczeń i pomysłów oraz eksperymentowanie z różnymi technikami i kuchennymi tradycjami, którymi podkręcają kojarzone z kuchniami Chin, Tajlandii, Japonii czy Wietnamu dania. To kuchnia pomysłowa, oryginalna i przygotowywana z luzem i przymrużeniem oka. Raczej dla otwartych i poszukujących smaków niż kapryśnych purystów.

  • W kuchni azjatyckiego bistro Ping Pong szef kuchni bawi się smakami i azjatyckim potrawami. To nie jest lokal dla purystów kulinarnych.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.

Na przystawkę zjemy m.in. smażone wontony z wieprzowiną i kimchi (12 zł) czy chińską bułkę na parze z wolno pieczonym boczkiem (22 zł), jako zupę serwuje się ramen, ale z makaronem somen i dość lekkim, nietypowym bulionem (27 zł), jako danie główne udon w wersji surf'n'turf z wołowiną i krewetkami albo krewetki z wasabi i płatkami kukurydzianymi (35 zł), kaczkę z ananasem i winogronami (40 zł) czy stek z prażonym czosnkiem (39 zł). Napić można się m.in. typowej dla krajów południowo-wschodniej Azji bardzo słodkiej kawy z mlekiem skondensowanym (10 zł) czy zielonej herbaty matcha (10 zł). Dania zaskakują nie tylko smakiem, ale i estetyką podania - niektóre serwowane są np. na starych talerzach czy deskach w kształcie paletki do ping-ponga. Wystrój spodoba się miłośnikom luzu i niezobowiązującej przestrzeni - lokal jest stylizowany na klasyczny, siermiężny azjatycki bar uliczny, ale nie brakuje w nim designerskich elementów wystroju, jak plakaty czy neony.

Ping Pong czynny jest codziennie w godz. 11-22.

Kanapki Świata Jack Strong Deli
Pod tą przydługą nazwą kryje się niepozorne miejsce, które koniecznie powinni odwiedzić miłośnicy autorskiego, uczciwie i z pasją przygotowywanego jedzenia ulicznego. A dokładniej - jak chcą właściciele - "street-food w wersji slow". Specjalizacja oraz lokalizacja baru określona jest w nazwie - trafimy tutaj szukając pomnika pułkownika Ryszarda Kuklińskiego przy ul. 1 Armii Wojska Polskiego 10/U1 zobacz na mapie Gdyniw Gdyni, a zjemy przede wszystkim kanapki z różnych stron świata przygotowane według własnych recept podglądanych podczas podróży.

  • Popisowa kanapka kubańska w Kanapki Świata Jack Strong Deli.
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong DeliKanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia

Obowiązkowo spróbować trzeba kanapki kubańskiej z marynowaną karkówką w egzotycznym sosie i słodko-pikantnymi piklami podawanymi w grillowanej bagietce (w zestawie z sałatką i naturalnymi czipsami - 17 zł) czy kanapki kalifornijskiej z tostów z brioszki z plastrami wędzonego indyka, bekonem i awokado (zestaw - 17 zł). Są też mniejsze kanapki w bułkach orkiszowych i pszennych z różnymi dodatkami (7 zł) czy meksykańskie tacos (od 7 zł). Lokal oferuje też kilka dań śniadaniowych, m.in. croissanty na słodko i wytrawnie (8,50 zł) czy tosty na różne sposoby, np. francuskie z jajkiem sadzonym, bekonem i pomidorem (9,50 zł). Wszystkie pozycje z karty śniadaniowej i kanapkowej przygotowywane są na bieżąco ze świeżych składników, więc na zamówienie trzeba kilka minut poczekać. W menu są również ciasta, koktajle owocowe, kawy i piwa.

Kanapki Świata Jack Strong Deli czynne są od poniedziałku do soboty w godz. 8-19.

Juicy
Juicy to pierwszy trójmiejski oddział sokarni, która na dobre przyjęła się w Poznaniu. Koncept lokalu jest bardzo prosty - właścicielka proponuje klientom kilkadziesiąt kompozycji smakowych, które zostały ułożone wspólnie z profesjonalną dietetyczką. Składają się one ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców, m.in. przeróżnych cytrusów, jabłek, ananasa, marchwi, jarmużu czy pietruszki. Oprócz soków z menu wybrać możemy również koktajle na bazie mleka kokosowego czy sojowego, koktajle proteinowe, smoothies czy tzw. smoothie bowl, czyli koktajl z dodatkami podany w misce. Juicy to raj dla fanów superfoods i zdrowego odżywania - wśród dodatków są nasiona chia, spirulina , karob i inne magiczne składniki.

  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  • Świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne to specjalność Juicy.
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
Ceny soków zaczynają się od 10 zł, koktajli od 11 zł. Co ciekawe, jeśli przyjdziemy z własną butelką, dostaniemy rabat 2 zł.

Bar znajduje się na parterze pawilonu handlowego przy ul. Klonowej 1 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu i jest czynny w godz. 7-18.

Czarna Owca
Pełna nazwa tej dość dużej restauracji na parterze kamienicy przy ul. Chlebnickiej 13/16 zobacz na mapie Gdańska to Czarna Owca by Lula. To nawiązanie do popularnego bistro z autorską kuchnią w Garnizonie. Lokal w Śródmieściu otworzyły właścicielki Luli i w nowym miejscu starają się kontynuować wypracowaną we Wrzeszczu filozofię karmienia, czyli zdrowe jedzenie z dobrych, świeżych produktów. Informują o tym już na pierwszej stronie karty menu, lojalnie ostrzegając, że taki sposób pracy może wydłużyć przygotowanie zamówienia nawet do 40 minut.

  • Specjalność Czarnej Owcy by Lula to jagnięcina.
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Ekipa restauracji Czarna Owca by Lula w Gdańsku.
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk

Menu jest znacznie bardziej obszerne niż to w Luli. Flagowymi daniami są potrawy z jagnięciny, m.in. bulion jagnięcy ze świeżym makaronem fagottini z farszem z jagnięciny (27 zł), barwione sepią ravioli z jagnięciną (26 zł) czy comber barani w panierce z oliwek i puddingiem z koziego sera (65 zł). Sporo miejsca w karcie zajmują przystawki: od oliwek (14 zł) i pasty z pieczonej papryki (13 zł), przez ośmiorniczki baby (20 zł) i śliwkowy pasztet z sarniny (20 zł), po wołowy tatar (34 zł). Wybierać możemy również w kilku zupach, autorskich sałatkach (np. bób, fasola, pieczona papryka, mięta - 24 zł, wątróbka, porzeczka, brzoskwinia - 25 zł) czy daniach z owoców morza (mule od 21 zł, krewetki od 40 zł, przegrzebki w risotto kalafiorowym - 51 zł). Kartę uzupełniają steki (od 56 zł), mięsa, ryby, domowe makarony oraz risotta - swego rodzaju wizytówka Luli (od 29 zł).

Czarna Owca czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Miejsca

Opinie (104) ponad 10 zablokowanych

  • Żadnej knajpy z daniami rybnymi??

    Turyści nad morze przyjeżdzają jeść ryby.
    Widzieliście np w Tajlandii, żeby podawano kuchnie włoska czy inna niż regionalna ??
    Tylko Polacy nie maja pojęcia o gastronomii. Wydziwiają i po roku zamykają interes.

    • 5 3

  • nie polecam

    Pingpong może i karmi smacznie, ale po wyjściu od razu trzeba pędzić pod prysznic i zmieniać ubrania, bo wszystko wali fryturą. Jezeli oszczędzają na wyciagu to pewnie i na składnikach też. Jeżeli już coś jeść to na wynos!

    • 2 1

  • Nie ma jak marynowane grzybki z dżemem z chińskiego agrestu, zawinięte w surowego łososia :D

    Polanego syropem piniowym i orzeszkami bukowymi.

    • 1 0

  • Śliczna Chinka

    Chinka wygrała ten artykuł :)

    • 4 0

  • (8)

    Chinka na ,zdjęciu z restauracji mandaryn jest urocza !Odnośnie kanapek ja lubie kanapke warstwową z chleba tostowego .Pierwsza warstwa to ryba z puszki w pomidorach może być śledź zakrywamy to kolejną kromką chleba i kładziemy ser pleśniowy ktòry smarujemy dżemem agrestowym ,kolejna kromka na gòre .Ostatnia warstwa to miòd spadziowy i ogòrek kiszony ! Pyszna kanapka jakiej nie kupicie nigdzie!Polecam gorąco Szpilek.
    PS. Tak serio to Chinki mają urocze stopy!

    • 29 62

    • Druga Pani ze zdjęcia, też niczego sobie ;)

      • 0 0

    • jeszcze ci nas*am do kanapki

      i będziesz miał warstwę czekoladopodobną! Smacznego!

      • 4 4

    • Żołądek to nie jest San Francisco

      • 7 1

    • robie podobnie, ale zamist sera daje salceson

      • 6 1

    • a kogo obchodzi twoja kanapka ? (2)

      • 20 11

      • nowa, fajna komedia jest o kanapce kubańskiej

        w klimacie ratatouli itd, nie taka dobra ale całkiem niezła
        Chef 2014

        • 3 1

      • No może kogoś zainteresuje .

        • 11 13

    • Śledź, dżem, miód, ogórek kiszony

      to chyba zestaw dla kobiety w ciąży!

      • 25 2

  • No i mamy kolejną porcję pseudo biznesmenów prowadzących restauracje. (2)

    Nie stać was na najprostszą stronę internetową z menu i podstawowymi informacjami, tylko na facebooku mam szukać sobie wszystkiego szukać, gdzie jest jeden wielki bajzel? Nie każdy ma facebooka i zamiast menu widzi tylko wielki przeszkadzający napis "zarejestruj się". Stronę nawet w Wordzie można zrobić. Druga sprawa; adres skrzynki pocztowej na gmailu? Jak firma krzak.

    • 11 5

    • dokladnie

      • 3 1

    • strzał w stopę

      Mandaryn na dodatek po takiej reklamie jak na trojmiasto.pl to mają wolne 27-29. Strzał w stopę !!!

      • 2 1

  • czy ktos wie gdzie mozna dostac azjatycką kanapke z maslem i kielbasą? (1)

    • 4 2

    • u Chińczyka

      pod Giewontem

      • 3 0

  • Mam chęć na schabowego z ryżem i z czosnkiem po Wietnamsku...

    Czosnek taki ze słoików, odpowiednio zaprawiony...
    Posiadacie w menu?

    • 1 1

  • Moja kanapka wychodzi za 1 zl . (8)

    bulka,serek topiony plus kawalek cebulki, posolic ! Pychota . A nie jakies wynalazki zeby kase wydawac.

    • 54 69

    • CEbula

      Ty sam jestes jak taka cebula...

      • 0 1

    • Na coś te zaskórniaki w końcu wydaj....

      w trumnie nie ma kieszeni :-)

      • 2 0

    • Bułka +serek i wychodzi ci 1zł. To gdzie ty zakupy robisz? Zwłaszcza pieczywa?

      • 4 0

    • niezły szajs zwłaszcza ten ser topiony...

      • 5 4

    • Ale kasa do tego jest aby ją wydawać. Choćby i na kanapki.

      • 3 2

    • mm, cebula, to podstawa (1)

      oczywiscie musi byc swiezo krojona, aromatyczna. Szkoda, ze tak duzo polakow oszczedza tez na szczoteczkach i pascie do zebow

      • 17 1

      • Jak kupię cebulę

        to już mnie nie stać na szczoteczkę nie mówiąc już o paście do zębów. Zresztą cebulowy chuch w porannym autobusie potrafi wszystkich definitywnie wybudzić z resztek snu.

        • 8 1

    • Albo kurczak ,jajo na twardo i posmarować to syropem klonowym ! Pyszota ,palce lizać!

      • 7 20

  • jedzenie :)

    ceny kosmos gratulacje i utrzymanie się po sezonie :)

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane