• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kanapki z całego świata i kuchnia azjatycka

Łukasz Stafiej
27 sierpnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Jedną ze specjalności Mandaryna jest zupa ramen. Jedną ze specjalności Mandaryna jest zupa ramen.

Kolejne bary i restauracje otwarto w Trójmieście. Tym razem najlepsze wiadomości mamy dla fanów kuchni azjatyckiej. Warto zwrócić uwagę również na niepozorne bistro z przygotowywanymi na miejscu autorskimi kanapkami.



Mandaryn
Kuchnia azjatycka to druga, po włoskiej, najpopularniejsza obca kuchnia, jaką wybierają Polacy stołując się na mieście. Chodzimy do "Chińczyka" czy "Wietnamczyka", bo jest tanio i dużo. Jakość produktów czy kulinarna finezja (lub chociaż autentyczność), to w takich niewielkich barach kwestia zwykle drugorzędna.

Na szczęście to się zmienia wraz z nowym pokoleniem azjatyckich imigrantów - wychowanych już w Polsce i coraz bardziej świadomych rozwoju sceny kulinarnej. Takie świeże podejście do kuchni azjatyckiej znajdziemy w Mandarynie przy ul. Cieszyńskiego 1A zobacz na mapie Gdańska (w nowym kompleksie handlowym na Chełmie). Lokal prowadzi chińska rodzina posiadająca wieloletnie doświadczenie w prowadzeniu gastronomii w Polsce.

  • Restaurację Mandaryn prowadzi chińska rodzina.
  • Mandaryn Gdańsk
  • Mandaryn Gdańsk
  • Mandaryn Gdańsk
  • Jedną ze specjalności Mandaryna jest zupa ramen.

Menu w Mandarynie nie jest zbyt obszerne, a jego wizytówki to różne kompozycje smakowe dwóch dań: chińskiego re gan mie ze smażonym makaronem (od 15,90 zł) oraz japońskiego rosołu ramen (od 16,90 zł). Porcje są naprawdę spore, atrakcyjnie podane i w przystępnych cenach - wielka miska ramenu czy talerz makaronu kosztują niecałe 20 zł. Nie brakuje w nich nietypowych składników, np. jajka herbacianego, uszaka bzowego, rzodkwi daikon czy domowych kiszonek. Właściciele zapewniają, że pracują na świeżych produktach i autorskich recepturach. Kartę uzupełniają klasyki, m.in. sajgonki (6,50 zł), kiszonki kimchi (14,90 zł), kilka zup i sałatek czy mniej oryginalne zestawy z ryżem, surówką i mięsami czy rybami w wybranych sosach (od 17,90 zł). Lokal jest urządzony w nowoczesnym i minimalistycznym stylu i - co rzadkie w azjatyckich restauracjach w Polsce - posiada otwartą kuchnię, dzięki czemu goście mogą przyglądać się pracy kucharzy.

Czynne od wtorku do czwartku i w niedzielę w godz. 12-21, a w piątki i soboty w godz. 12-22, w poniedziałki - nieczynne.

Ping Pong
Na naśladownictwo oryginalnych (czy nawet zeuropeizowanych) smaków azjatyckich nie mają zamiaru silić się właściciele - Chińczyk i Polak - bistro Ping Pong we wrzeszczańskim Garnizonie (lokal znajduje się przy oczku wodnym na terenie Garnizonu Kultury zobacz na mapie Gdańska). Ich filozofią jest kulinarna zabawa składnikami i smakami, wymiana własnych doświadczeń i pomysłów oraz eksperymentowanie z różnymi technikami i kuchennymi tradycjami, którymi podkręcają kojarzone z kuchniami Chin, Tajlandii, Japonii czy Wietnamu dania. To kuchnia pomysłowa, oryginalna i przygotowywana z luzem i przymrużeniem oka. Raczej dla otwartych i poszukujących smaków niż kapryśnych purystów.

  • W kuchni azjatyckiego bistro Ping Pong szef kuchni bawi się smakami i azjatyckim potrawami. To nie jest lokal dla purystów kulinarnych.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.
  • Ping Pong - kuchnia azjatycka w Gdańsku.

Na przystawkę zjemy m.in. smażone wontony z wieprzowiną i kimchi (12 zł) czy chińską bułkę na parze z wolno pieczonym boczkiem (22 zł), jako zupę serwuje się ramen, ale z makaronem somen i dość lekkim, nietypowym bulionem (27 zł), jako danie główne udon w wersji surf'n'turf z wołowiną i krewetkami albo krewetki z wasabi i płatkami kukurydzianymi (35 zł), kaczkę z ananasem i winogronami (40 zł) czy stek z prażonym czosnkiem (39 zł). Napić można się m.in. typowej dla krajów południowo-wschodniej Azji bardzo słodkiej kawy z mlekiem skondensowanym (10 zł) czy zielonej herbaty matcha (10 zł). Dania zaskakują nie tylko smakiem, ale i estetyką podania - niektóre serwowane są np. na starych talerzach czy deskach w kształcie paletki do ping-ponga. Wystrój spodoba się miłośnikom luzu i niezobowiązującej przestrzeni - lokal jest stylizowany na klasyczny, siermiężny azjatycki bar uliczny, ale nie brakuje w nim designerskich elementów wystroju, jak plakaty czy neony.

Ping Pong czynny jest codziennie w godz. 11-22.

Kanapki Świata Jack Strong Deli
Pod tą przydługą nazwą kryje się niepozorne miejsce, które koniecznie powinni odwiedzić miłośnicy autorskiego, uczciwie i z pasją przygotowywanego jedzenia ulicznego. A dokładniej - jak chcą właściciele - "street-food w wersji slow". Specjalizacja oraz lokalizacja baru określona jest w nazwie - trafimy tutaj szukając pomnika pułkownika Ryszarda Kuklińskiego przy ul. 1 Armii Wojska Polskiego 10/U1 zobacz na mapie Gdyniw Gdyni, a zjemy przede wszystkim kanapki z różnych stron świata przygotowane według własnych recept podglądanych podczas podróży.

  • Popisowa kanapka kubańska w Kanapki Świata Jack Strong Deli.
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong DeliKanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia
  • Kanapki Świata Jack Strong Deli Gdynia

Obowiązkowo spróbować trzeba kanapki kubańskiej z marynowaną karkówką w egzotycznym sosie i słodko-pikantnymi piklami podawanymi w grillowanej bagietce (w zestawie z sałatką i naturalnymi czipsami - 17 zł) czy kanapki kalifornijskiej z tostów z brioszki z plastrami wędzonego indyka, bekonem i awokado (zestaw - 17 zł). Są też mniejsze kanapki w bułkach orkiszowych i pszennych z różnymi dodatkami (7 zł) czy meksykańskie tacos (od 7 zł). Lokal oferuje też kilka dań śniadaniowych, m.in. croissanty na słodko i wytrawnie (8,50 zł) czy tosty na różne sposoby, np. francuskie z jajkiem sadzonym, bekonem i pomidorem (9,50 zł). Wszystkie pozycje z karty śniadaniowej i kanapkowej przygotowywane są na bieżąco ze świeżych składników, więc na zamówienie trzeba kilka minut poczekać. W menu są również ciasta, koktajle owocowe, kawy i piwa.

Kanapki Świata Jack Strong Deli czynne są od poniedziałku do soboty w godz. 8-19.

Juicy
Juicy to pierwszy trójmiejski oddział sokarni, która na dobre przyjęła się w Poznaniu. Koncept lokalu jest bardzo prosty - właścicielka proponuje klientom kilkadziesiąt kompozycji smakowych, które zostały ułożone wspólnie z profesjonalną dietetyczką. Składają się one ze świeżo wyciskanych warzyw i owoców, m.in. przeróżnych cytrusów, jabłek, ananasa, marchwi, jarmużu czy pietruszki. Oprócz soków z menu wybrać możemy również koktajle na bazie mleka kokosowego czy sojowego, koktajle proteinowe, smoothies czy tzw. smoothie bowl, czyli koktajl z dodatkami podany w misce. Juicy to raj dla fanów superfoods i zdrowego odżywania - wśród dodatków są nasiona chia, spirulina , karob i inne magiczne składniki.

  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  • Świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne to specjalność Juicy.
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
  •  Juicy - Soki Wyciskane  Gdańsk
Ceny soków zaczynają się od 10 zł, koktajli od 11 zł. Co ciekawe, jeśli przyjdziemy z własną butelką, dostaniemy rabat 2 zł.

Bar znajduje się na parterze pawilonu handlowego przy ul. Klonowej 1 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu i jest czynny w godz. 7-18.

Czarna Owca
Pełna nazwa tej dość dużej restauracji na parterze kamienicy przy ul. Chlebnickiej 13/16 zobacz na mapie Gdańska to Czarna Owca by Lula. To nawiązanie do popularnego bistro z autorską kuchnią w Garnizonie. Lokal w Śródmieściu otworzyły właścicielki Luli i w nowym miejscu starają się kontynuować wypracowaną we Wrzeszczu filozofię karmienia, czyli zdrowe jedzenie z dobrych, świeżych produktów. Informują o tym już na pierwszej stronie karty menu, lojalnie ostrzegając, że taki sposób pracy może wydłużyć przygotowanie zamówienia nawet do 40 minut.

  • Specjalność Czarnej Owcy by Lula to jagnięcina.
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk
  • Ekipa restauracji Czarna Owca by Lula w Gdańsku.
  • Czarna Owca by Lula Gdańsk

Menu jest znacznie bardziej obszerne niż to w Luli. Flagowymi daniami są potrawy z jagnięciny, m.in. bulion jagnięcy ze świeżym makaronem fagottini z farszem z jagnięciny (27 zł), barwione sepią ravioli z jagnięciną (26 zł) czy comber barani w panierce z oliwek i puddingiem z koziego sera (65 zł). Sporo miejsca w karcie zajmują przystawki: od oliwek (14 zł) i pasty z pieczonej papryki (13 zł), przez ośmiorniczki baby (20 zł) i śliwkowy pasztet z sarniny (20 zł), po wołowy tatar (34 zł). Wybierać możemy również w kilku zupach, autorskich sałatkach (np. bób, fasola, pieczona papryka, mięta - 24 zł, wątróbka, porzeczka, brzoskwinia - 25 zł) czy daniach z owoców morza (mule od 21 zł, krewetki od 40 zł, przegrzebki w risotto kalafiorowym - 51 zł). Kartę uzupełniają steki (od 56 zł), mięsa, ryby, domowe makarony oraz risotta - swego rodzaju wizytówka Luli (od 29 zł).

Czarna Owca czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.

Miejsca

Opinie (104) ponad 10 zablokowanych

  • Konkretnie. (2)

    Ile lokali Gastro będzie w Forum Raduni ??

    / i o ile zmniejszy się ruch w jedzeniu na mieście...?/

    • 4 4

    • Na pewno będzie McDonalds, Pizza Hut, Burger King i może jakaś restauracja serwująca raki

      • 0 0

    • poprawna nazwa

      nie w forum radunii a forum gdańsk jakbys nie wiedział

      • 2 2

  • teraz napiszmy za ile byśmy to w domu zrobili ile taniej :) (2)

    i jeszcze dopiszmy "zobaczymy jak szybko bedo zamykać" :)

    • 65 16

    • G byś zrobił

      Kupno tych wszystkich produktów na jeden raz nie ma sensu. A osiągniecie takiego smaku jak u chinczyka w domowych warunkach jest nieosiągalne. Znawcy wiedzą o co chodzi

      • 3 0

    • Prawda jest taka że Polacy za mało zarabiają na częste jadanie poza domem.

      Dzięki januszom biznesu z tego powodu większa część takich lokali zostaje zamknięta. Jeżeli się utrzyma, spada jakość jedzenia a jeżeli nadal funkcjonuje to znaczy że to pralnia pieniędzy.

      • 12 10

  • Chełm (6)

    W poprzedni długi weekend trafiliśmy z żoną podczas spaceru do Mandaryna w Gdańsku na Chełmie. Nie nastawialiśmy się zbytnio na taką kuchnię, ale warto spróbować coś nowego. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jedzeniem i wielkością potraw. Zjadłem wszystko z talerza i się najadłem. To samo żona.
    Będziemy częściej gośćmi waszej knajpki.
    Następnym razem jak przyjdę za zamówię sobie coś ostrego.

    • 58 7

    • (1)

      spacer po chełmie... jak tomantycznie

      • 24 3

      • to ja

        Wolę spacer po szadolkach. Wspaniały aromat hehe i dużo ptaszków

        • 4 0

    • Czy mają tam piwo chińskie ? (2)

      • 5 2

      • ta, nawet chińskiego złotego bażanta (1)

        • 5 0

        • pytany był ?

          wyprawkę do szkoły gotową ma ?

          • 14 0

    • Jak pięknie

      Żeby po Chełmie spacerować z zamiarem konsumpcji trzeba mieć fantazję, kto tu mieszka to wie. Z ciekawości sprawdziłem opinie o tej knajpce. Euforia podobna do powyższej. Pozdrowienia dla Małżonki. Moja nie lubi romantycznych spacerów po Cieszyńskiego.

      • 37 10

  • OK, zobaczymy za rok (2)

    ile tych knajpek przetrwa

    • 55 18

    • Czy oni

      Wiedza co z Tajlandii oznacza ping pong hehe show. Może tam też będą takie atrakcje.

      • 1 0

    • no to obserwuj :D

      • 7 0

  • (1)

    A mi brakuje lokalu z kuchnią afgańską. W Warszawie coś jest, a u nas pustynia. A to taka pyszna kuchnia, wg mnie lepsza od indyjskiej.

    • 3 1

    • Otwieraj, chętnie przyjdę posmakować

      :-)

      • 2 0

  • wątróbka za 20-30 zł (8)

    Jak widze takie ceny to mi się śmiać chce.

    • 34 5

    • watrobka, ziemniaki i surowka powinna kosztowac 10-15 zl (2)

      • 14 3

      • Kosztuja tyle ile ktos jest w stanie za nie zapłacic.

        • 3 0

      • Zaproś mnie

        Zapłacę 20 zł

        • 4 2

    • spadaj dziadu (3)

      • 2 17

      • Nie mówi sie "spadaj dziadu", tylko "spieprzaj dziadu" (2)

        • 8 0

        • A dlaczego bie mozna napisac spadaj dziadu? Bo LK powiedział inaczej? To jest twoj wyznacznik?

          • 0 1

        • Tak mawiał klasyk

          • 5 0

    • to sie smiej albo madrala sam otworz zobaczymy jak ci pojdzie

      • 4 2

  • hipsterskie dziadostwo (1)

    tyle w temacie

    • 13 22

    • i do tego twoja głupota i hejterstwo

      i pełen twój portret

      • 4 1

  • Dla kogo jest Sopot?

    Sopot bez turystów sczeźnie!!! Dlatego nie rozumiem zamykania kawiarni o 23:00, przecież o tej godzinie dopiero zaczyna się zabawa. Sopot jest pięknym miejscem, ale więcej nie ma sensu tu przyjeżdżać Ponad 1.000 zł za dobę w hotelu i nie ma gdzie pójść, bo wszystko pozamykane. Razi też bród i brak policji na plaży i w mieście, tylko sporadycznie można ich spotkać, przy okazji, dworzec PKP to jakaś porażka, zupełnie nie pasuje do Sopotu!

    • 4 7

  • (2)

    niech ktos otworzy na wzor "Trzesniwskiego" w Wiedniu

    • 6 0

    • wyglada super,to chyba jakies pasty na tym chlebie tak?

      • 2 0

    • trzesniewski.at/shop/broetchen

      Nie da się. W Polsce to kanapka musiałaby kosztować z pisąt zeta.

      • 6 0

  • Całkiem konkretny artykuł, a nie nijakie subiektywne i nadęte teksty Testu smaku.

    • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane