- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (21 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (72 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
- 6 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Nowe lokale: kawiarnie, piwiarnie i jedzenie uliczne
W tym przeglądzie nowych lokali w Trójmieście królują nowe kawiarnie w Gdańsku oraz lokale z szybkim jedzeniem ulicznym, których kilka otwarto w Gdyni.
Kawiarni z prawdziwego zdarzenia doczekało się Brzeźno, gdzie na coś słodkiego czy orzeźwiający smoothie można zatrzymać się w małym i urządzonym w stylu "ikeowym", ale za to przytulnym Przystanku Kawa przy ul. Zdrojowej 2c . Fajna alternatywa, gdy nagle na plaży zepsuje się pogoda.
Z kolei na Stare Przedmieście dotarła moda na knajpki będące połączeniem kawiarni i piekarni. W Mitte - Chleb i Kawa napijemy się kawy, zjemy kanapkę lub coś słodkiego oraz kupimy kilka rodzajów chleba. Usiąść można nie tylko w dość surowo urządzonym wnętrzu, ale również - przy ładnej pogodzie - przy stolikach na zewnątrz, co jest ciekawym urozmaiceniem szarej ulicy Rzeźnickiej .
Piwosze znajdą na gastronomicznej mapie Gdańska nowy lokal, którego oferta powinna ucieszyć ich podniebienia. W pubie Pułapka przy ul. Straganiarskiej 2 (naprzeciwko Cafe Lamus) napijemy się wielu rodzajów piwa z regionalnych i tzw. rzemieślniczych browarów. Co warte odnotowania kilka z nich (głównie z browaru BrewDog lub Pracownia Piwa) lanych jest z kija - to rzadkość w trójmiejskich knajpach. Knajpka działa dopiero od tygodnia, ale już zdobyła serca gdańszczan i w niektóre wieczory trudno o miejsce w środku.
Z kolei klubowicze powinni sprawdzić Cafe Cooltura, którą otwarto w miejscu dawnego klubu Que Pasa przy ul. Chmielniej 101 . Na razie klub przyciąga imprezami didżejskimi, ale w planach są również koncerty. Wystrój lokalu jest intrygujący - surowemu, "piwnicznemu" wnętrzu towarzyszą kiczowate figurki zwierząt, meble z wystawek oraz kanapy w postaci samochodowych foteli.
Potraw kuchni francuskiej - przygotowywanych przez rodowitego Francuza - spróbujemy w restauracji A la Française przy ul. Spichrzowej 24/1 . Wnętrze lokalu zdaje się urządzone dość przypadkowo, za to menu nie powinno zawieść wybrednych (oraz wegetarian, bo o nich też nie zapomniano). Na miejscu można również nabyć produkty delikatesowe prosto z Francji.
Włoską kuchnię (ale nie tylko) znajdziemy za to w bistro Pasta and More przy ul. Piwnej 64/65 . Do niedawna działał tutaj bar sałatkowy, teraz zjemy makarony oraz dania kuchni polskiej - pierogi i naleśniki.
Na szybko posilimy się także w - na pierwszy rzut oka niepozornej - Lisiej Chatce przy ul. Hołdu Pruskiego 3 (wcześniej był tu sklepik spożywczy). W oliwskim bistro zjemy kanapkę, tosta, naleśniki czy makaron oraz napijemy się - coraz popularniejszej w całym Trójmieście - fritz-koli.
Nowo otwarte lokale w centrum Gdyni ucieszą przede wszystkim miłośników szybkiego jedzenia na ulicy. W Wurst Kiosku przy ul. Świętojańskiej 41a zjemy - popularne na niemieckich ulicach, tak samo jak u nas kebaby - kiełbaski z curry. 3 Burger przy ul. Świętojańska 61 to kolejny lokal serwujący robiące furorę w Trójmieście burgery. Co wyjątkowe na tle innych tego typu miejsc, tutaj skomponujemy bułkę z aż trzema rodzajami mięsa: wołowiną, baraniną, a nawet dziczyzną.
Z kolei Spaghetti Express przy ul. Świętojańska 52 oferuje szybkie dania z makaronu, sałatki oraz zupę w bardzo przystępnych cenach.
Limonka to pierwszy w Gdyni bar owocowy. W kolorowym wnętrzu przy ul. Świętojańskiej 34/1 napijemy się świeżych soków i smoothie oraz zjemy sorbety i sałatkę owocową.
Do grona nowych restauracji w Gdyni kilka dni temu dołączyła również Panorama, która mieści się w pomieszczeniach po dawnym Rodizio, przy ul. Adama Mickiewicza 1/3 . Lokalizacja na zboczu Kamiennej Góry robi swoje - z okien restauracji rozpościera się widok na morze i Gdynię. Wystrój jest minimalistyczny i elegancki. W menu znalazły się dania łączące tradycyjną kuchnię polską ze śródziemnomorską.
Prostsze i tańsze dania oferuje w swojej karcie naleśnikarnia Pozytyvka przy ul. Świętojańska 47 , gdzie do niedawna znajdowała się Hana Sushi. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Specjalnością są natomiast pierogi z ciasta drożdżowego wypiekane w piecu. Wystrój z akcentami amerykańskiego stylu.
Miejsca
Opinie (98) 2 zablokowane
-
2013-08-17 09:03
no i (12)
problem to nie ilość lokali ale ceny !!!
- 76 16
-
2013-08-17 09:22
no właśnie ! (2)
takie Biedronki gastronomiczne w Polsce by się na pewno przyjęły! Kawa rozpuszczalna, zupka z torebki, kiełbasa za 7,99. Czynsz gratis, a pracownicy płace jak na Zachodzie!
- 20 12
-
2013-08-17 20:32
toć są
piwko wódeczka zagryszka... jeszcze nie tyle co we W-szawce, ale hipsteria się jara, jest gdzie schlać się porechotać po kawuni w starbuniu
- 7 2
-
2013-08-17 21:03
A czy w tych lokalach gdzie kawa jest po 16 zeta jak na zachodzie
pracownicy zarabiają jak na zachodzie?
Ciekawe co?- 11 0
-
2013-08-17 10:23
ty (1)
weź się za robotę lepiej
- 4 11
-
2013-08-17 15:58
Może za robotę w takim lokalu za marne grosze?
- 4 2
-
2013-08-17 15:07
Chwalisz się swoim nieudacznictwem? (3)
- 1 7
-
2013-08-17 15:57
To że np. nie jestem złodziejem i nie stać mnie na lexusa oznacza że jestem nieudacznikiem? (2)
- 9 2
-
2013-08-17 17:19
to że jesteś typowym polakiem który woli jęczeć jak stara baba
niż zrobić cokolwiek ze swoim jedynym życiem
- 5 10
-
2013-08-17 19:09
Wyjście 2 razy w miesiącu do knajpy to nie jest posiadanie lexusa.
- 6 4
-
2013-08-17 19:37
Im wiecej knajp, tym mniejsze ceny.
- 5 2
-
2013-08-17 20:08
Mitte - espresso illy 2,90 zł
można?można!
- 7 0
-
2013-08-17 20:23
owszem
gdzie w Gdańsku da się napić DOBREJ herbaty (czyli nie "popularnej ekspresowej", a dobrego rodzaju lub mieszanki sypanej, parzonej z ekspresu, w dzbanku a nie filiżaneczce) za mniej niż 7 złotych? w innych miastach, oczywiście poza W-szawą, da się...
- 4 1
-
2013-08-17 09:06
wurst kiosk...??? (3)
brzmi jak tytuł filmu lat 70-tych, w roli głównej beta cycata..:)
- 27 7
-
2013-08-17 09:19
(1)
wurst kiosk!!-pyszna nazwa, bardzo lubię kiełbasy..mniammmm
- 5 6
-
2013-08-17 19:28
Fuj,niemieckie sa paskudne.Dlatego doprawiaja curry....:)
- 5 3
-
2013-08-18 00:07
Obejrzal bym bom jurny z natury
- 2 0
-
2013-08-17 09:10
Panorama > Rodizio i znowu Panorama.
Dobra lokalizacja, ale chyba przez wysokie ceny zawsze tam pusto.
- 37 1
-
2013-08-17 09:10
Najlepsze jest jedzenie uliczne, szczególnie pajda ze smalcem. Wielokrotnie miałem przyjemność widzieć jak przewozi się chleb, na tylnym siedzeniu lub w bagażniku. Pajdy chleba wyłożone na blacie, obok przechodzą tysiące ludzi, jeden pierdnie, drugi kichnie, ktoś to okaszle, a następny przyjdzie kupi i zje. Najlepsze jest danie jednogarnkowe, co się nie sprzeda do wiadra, a następnego dnia na patelnie, na wierch świeże produkty, potem należy zamieszać, przyprawić, i zyczyć SMACZNEGO !!!!!!
- 50 12
-
2013-08-17 09:18
spoko spoko jak otworza nowe senter w gdyni to centrum umrze smiercia nienaturalna (3)
i tylko rybki w tzw oceanarium beda sie za dnia tam ruszaly
- 16 5
-
2013-08-17 09:38
Spoko,czarnowidzu.Tylko nie wychodź na ulicę, bo cię meteor strzeli.
- 9 2
-
2013-08-17 10:03
(1)
Wzgórze w odległości 300m od Świętojańskiej będzie gwoździem do trumny! Litości. jest Empik, Pizza Hut, które napędzają ogromny ruch. Sam widzisz ile lokali się otwiera, a banki się zamykają. Ta ulica naprawdę bardzo ozyla po otwarciu infoboxa.
- 12 4
-
2013-08-17 20:02
Dzień dobry, panie urzędniku!
Oczywiście ma pan słuszną rację! Już rok otwarciu Infoboxu widać było wspaniałe efekty - banki masowo uciekały, a co drugi przechodzień planował otwarcie knajpy. Teraz - 5 lat po otwarciu Infoboxu - wiemy już na pewno, że to wielki sukces naszej władzy! Doszło nawet do tego, że ludzie, którzy przyjeżdżają do Gdyni decydują się umrzeć średnio 3 lata później, żeby móc dotknąć tego cudu...
A tak na poważnie - ty to na serio? 2 letnie miesiące po otwarciu Infoboxu ty wydajesz taką opinię? Mógł to napisać tylko głupiec albo urzędnik.- 5 2
-
2013-08-17 09:18
wszystko pięknie, tylko który lokal (8)
przetra do następnego sezonu? Ludzie nie mają pojęcia o biznesie i gastronomii, inwestują oszczędności życia w knajpę i plajtują po roku.
- 54 5
-
2013-08-17 09:21
Podobno jak nie splajtujesz to sie biznesu nie nauczysz:)) (2)
- 19 1
-
2013-08-17 11:50
dokładnie,podobnie mawiał instruktor narciarstwa: (1)
"jak sie nie przewrócisz,to sie nie nauczysz"
- 7 1
-
2013-08-17 13:18
Tak samo mawiają producenci prezerwatyw: musi ci guma raz pęknąć, byś nie zapładniał tysiąców niewiastów.
- 5 0
-
2013-08-17 09:33
porazka (2)
porazka jest rzecza naturnalna
tylko ludzie tego nie pojmuja
kto malo robi ten malo ma- 10 2
-
2013-08-17 09:47
masz racje (1)
ale spójrz na skalę tych porazek, prze 5 lat przetrwa może 10% lokali
- 11 3
-
2013-08-17 14:08
I bardzo dobrze
Zostana te najlepsze
- 2 3
-
2013-08-17 11:26
bo się zabierają za prowadzenie lokali,a pojęcia nie mają (1)
-widać to dokładnie,jak Gesslerowa pomaga rozkręcać knajpy,czy restauracje.Myśli jeden z drugim,że jak zareklamuje u siebie,że ma "greckie jedzenie",czy "kuchnię indyjską",to zaraz tłumy będą "walić" na te jego pseudopotrawy mające tylko nazwę,a nie wygląd i smak.Przede wszystkim,to najpierw trzeba poznać takie kuchnie nomen omen od kuchni,być tam,wiedzieć wszystko o przyprawach i sposobie przyrządzania,a dopiero po jakimś czasie przyjechać nad Wisłę i otworzyć biznes.U nas niestety jest na odwrót i dlatego większość "restauracji" po prostu "pada"....
- 12 2
-
2013-08-17 12:16
za dużo przecinków
- 6 1
-
2013-08-17 09:29
No i dobrze,
że jest wybór: dla każdego gustu i portfela coś ...
- 16 4
-
2013-08-17 09:35
Bo nam Polakom zawsze jest źle (1)
Otworzą, źle, nie otworzą, też źle... twoich pieniędzy nie inwestują, więc przestań biadolić... Nie wszyscy przetrwają, ale ktoś na pewno do radę :)
- 49 6
-
2013-08-17 19:30
Tak juz jest kolego,tego nie zmienisz,nawet jakbys zostal premierem...:)
Ludzie szmalu nie maja na takie pitoly,wiekszosc nie szweda sie po takich przybytkach bo ich nie stac,a to rodzi uboleweania.Jaki kraj,tacy obywatele.- 4 0
-
2013-08-17 09:38
A Melanż? (9)
Zapomnieliście, Szanowni Autorzy, napisać o kawiarni MELANŻ, która otworzyła wczoraj swoje podwoje. Znajduje się przy ul. Partyzantów 9, a specjalizuje się w parzeniu kawy (pewnie nie ma szans na wypicie tak specyficznych kaw w trójmieście) oraz ciastach własnego wypieku, w tym również dla cukrzyków i ogólnie ludzi chorych.
- 25 6
-
2013-08-17 09:52
Maciek, to trzeba było napisać do redakcji, że otwierasz knajpę, skąd mają wiedzieć o nowych miejscach, jeśli nie od ich (1)
- 30 0
-
2013-08-18 14:17
Uwierzcie mi
że to nie moja knajpka :) Hm, Melanż? Tak nazywa się jedna z kaw parzonych tamże.Nazywam się
Maciej Grochowski i mieszkam na Chełmie. Na Zamiejskiej.
Coś jeszcze?
Pozdrawiam niedowiarków i zapewniam, że gdybym to ja otworzył kawiarenkę to nie tutaj i nie w taki sposób reklamowałbym moje manu :)- 0 0
-
2013-08-17 10:13
To nie autorzy zapomnieli
o Twoim lokalu Maćku,
tylko Ty zapomniałeś,
dorzucić się do artykułu sponsorowanego.- 33 3
-
2013-08-17 13:22
(1)
I nie napisałeś, w jakim mieście jest ulica Partyzantów. A skąd ja mam to wiedzieć? :) Reklama dźwignią handlu??
- 3 2
-
2013-08-18 14:39
Sorki.
Oczywiście, Gdańsk-Wrzeszcz, ul. Partyzantów :)
- 0 0
-
2013-08-17 14:14
podpisz sie właściciel
- 4 1
-
2013-08-17 14:51
Melanż przy kawie. Hmm... coś mi się to nie widzi.
- 7 1
-
2013-08-19 09:24
Melanż
Czy adres tej ciekawej kawiarenki dotyczy Gdanska czy Gdyni?
- 0 0
-
2013-08-19 23:24
Nie ma to jak autoreklama ...
- 0 0
-
2013-08-17 09:39
a w rock cafe na tkackiej...
sprzedają spleśniałe piwo
- 50 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.