• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: krewetki, kurczaki i pizza

Łukasz Stafiej
16 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Tekstylia otworzyły się w nowej lokalizacji, dokładnie naprzeciwko poprzedniej.
  • Tekstylia
  • Tekstylia
  • Tekstylia
  • Tekstylia
  • Tekstylia

Wśród barów i restauracji, które niedawno otwarto w Trójmieście, znalazły się m.in. bar krewetkowy, włoska trattoria, bar ze skrzydełkami z grilla i restauracje z nowoczesną kuchnią, m.in. polską.



Tekstylia
Nowe wcielenie znanej i lubianej restauracji w gdańskim Śródmieściu. Przeprowadzka zajęła rok, ale daleka nie była - lokal przeniósł się vis-a-vis poprzedniej lokalizacji i teraz znajduje się pod adresem ul. Szeroka 11/13 zobacz na mapie Gdańska. Nowa przestrzeń (po oddziale bankowym) jest znacznie przestronniejsza, wyróżnia się ogromnym świetlikiem z naturalnym światłem nad salą barową, ale klimatyczne elementy, kojarzące się z tematyką "modową" wystroju - jak np. maszyny do szycia - zostały. W karcie również rewolucji nie było - to nadal międzynarodowa kuchnia z polskimi akcentami. Zostały ukochane przez bywalców klopsiki cielęce (27 zł), jest pierś z kurczaka nadziewana serem bursztyn (29 zł), zraz z wiejskiej kaczki (35 zł), gdańska zupa rybna (16 zł) czy sałaty z wątróbkami w bekonie (25 zł). Nowością wśród dań obiadowych są robione na miejscu makarony jajeczne z włoskiej semoliny - domowe tagliatelle, spaghetti i penne zjemy z różnymi dodatkami od 23 zł. Śniadania (zarówno klasyczne zestawy, jak i np. burger z jajkiem sadzonym i boczkiem) podawane są od godz. 8, lokal działa codziennie do nocy.


  • Coyote Bar to nowa imprezownia w centrum Gdańska.
  • Coyote Bar
  • Coyote Bar
  • Coyote Bar
Coyote Bar
Nowy bar w centrum Gdańska, dla którego inspiracją był znany z filmu "Wygrane marzenia" lokal Coyote Ugly. Podobnie jak w tym filmowym, i tutaj na barze goście zobaczą "kojotki", czyli zachęcające do zabawy kelnerki w kapeluszach kowbojskich i kraciastych koszulach, jest rura do tańca i nieustająca impreza. Od razu trzeba dodać: nie ma to nic wspólnego z atrakcjami znanymi z nocnych klubów dla panów, według właścicieli Coyote Bar to imprezownia bez podtekstów, dla wszystkich, którzy lubią dobrą zabawę. Shota zamówimy od 10 zł, piwo (regionalne, nie koncerniaki) od 12 zł. Klasyczne koktajle podawane są także w wersjach XXL. Jest telewizor do transmisji sportowych, w przyszłości mają być niewielkie występy na żywo. Lokal składa się z trzech sal - na razie dostępne są dwie, ale pod koniec miesiąca ma ruszyć trzecia w podziemiu budynku, gdzie przewidziano również lożę dla smakoszy cygar. Coyote Bar znajduje się przy Targu Rybnym 10A zobacz na mapie Gdańska i jest czynny codziennie od godz. 18.


  • Kura Domowa specjalizuje się w skrzydełkach z grilla.
  • Kura Domowa
  • Kura Domowa
  • Kura Domowa
  • Kura Domowa
Kura Domowa
Malutki bar ze street-foodem z drobiu, który nie ma nic wspólnego z popularną sieciówką z kurczakami. W Kurze Domowej królują skrzydełka, które właściciel samodzielnie marynuje, a następnie grilluje (a nie smaży na głębokim tłuszczu). Zamiast panierki - mięso pokrywają autorskie salsy, których do wyboru jest kilka, m.in. ostra z sosem sriracha, miodowo-musztardowa, majonezowa z ananasem czy zrobiona z grillowanych warzyw z kolendrą. Zestaw 8 skrzydełek z frytkami kosztuje 17 zł. Niebawem do menu trafi także kanapka z maślanej bułki z trybowanym udkiem i sałatki z kurczakiem. Będzie też piwo, na razie napijemy się tylko lemoniad. Kura Domowa znajduje się w ciągu starych pawilonów handlowo-usługowych przy ul. Hynka zobacz na mapie Gdańska, nieopodal stacji SKM na Zaspie, tuż obok Lipo Pizza i meksykańskiego bistro Suavemente (które już ukończyło rozbudowę i ponownie działa). Od poniedziałku do piątku bar czynny w godz. 12-21, w soboty w godz. 13-21, a w niedziele o godz. 14-21. Można zamawiać na dowóz (5 zł w promieniu 4 km).


  • W Pieczonym Lucjanie zjemy autorską kuchnię międzynarodową.
  • Pieczony Lucjan
  • Pieczony Lucjan
  • Pieczony Lucjan
  • Pieczony Lucjan
Pieczony Lucjan
Lucjan to popularna szczególnie w Stanach ryba morska. W Polsce mało kto o niej słyszał, a jej dostępność jest znikoma. W karcie Pieczonego Lucjana - nowej restauracji w Garnizonie (przy ul. Słonimskiego 6 zobacz na mapie Gdańska) - na razie jej nie dostaniemy, ale niewykluczone, że w przyszłości się pojawi. Lokal założony przez kulinarne pasjonatki, które z gastro-branżą dopiero zaczynają swoją przygodę, stawia na kuchnię autorską inspirowaną smakami z różnych stron świata. W menu znajdziemy m.in. tacos z pieczonym łososiem i awokado (18 zł), ale też swojskiego tatara (22 zł). Jest klasyczna sałatka Cezar, jest też wariacja na temat smaków bliskowschodnich - sałata z arbuzem, halloumi i granatem. Zjemy również m.in. penne z domowym pesto (25 zł), żeberka BBQ z ananasem (41 zł) czy risotto z kurkami i chorizo (29 zł). Obecna karta to rozbiegówka, będzie się zmieniać sezonowo. W tygodniu zamówimy też lunche dnia - dwa dania w cenie 20 zł. Wnętrze lokalu może budzić skojarzenia z raczej eleganckim miejscem, ale jest to elegancja nieformalna, dla wszystkich. Pieczony Lucjan czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-21, w piątki i soboty w godz. 11-23, a w niedziele w godz. 11-20.


  • Bistro Serwus wyróżnia się niebanalnym designem wnętrza.
  • Serwus
  • Serwus
  • Serwus
  • Serwus
Serwus
Nowe bistro w kompleksie Nowe Orłowo przy al. Zwycięstwa 241 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Serwus to miejsce, gdzie dzień można przy stoliku zarówno zacząć, jak i skończyć - stąd też nazwa lokalu i stąd dwie karty: śniadaniowa i lunchowo-wieczorowa. W tej pierwszej znajdziemy poranny posiłek w kilku klasycznych wersjach: jest m.in. jajecznica, omlet, pasty kanapkowe czy owsianka i granola. Wszystkie opcje kosztują 13 zł. Od 8 zł zamówimy też bagietki w różnych kompozycjach, m.in. z hummusem, wołowiną, kaczką czy mascarpone i bakaliami. W karcie dziennej znalazły się m.in. chałka z pieczoną kaczką i jajkiem w koszulce (17 zł), krewetki w mleku kokosowym (28 zł), zupa rybna (18 zł), dorsz z pieca z kaszą bulgur i soczewicą (34 zł), polędwica wieprzowa z boczkiem (32 zł) czy wegetariańskiej gołąbki z warzywami i grzybami (26 zł). Co ciekawe, do wszystkich dań sparowane są wina (kieliszek od 9 zł do 22 zł). Zamówimy też kilka kompozycji pizzy (od 12 zł), kilka ciekawych deserów (m.in. śliwki pieczone w koglu moglu - 10 zł czy parfait czekoladowe z pistacjami - 18 zł) oraz piwa rzemieślnicze. Warto zwrócić uwagę na niebanalny wystrój - każdy element wnętrza i mebel został zaprojektowany na zamówienie, sporo tutaj drewna, marmurów czy kafli ceramicznych. W lokalu mają się również odbywać wystawy fotografii. Serwus startuje o godz. 7:30 (w weekendy o godz. 8:30) i jest czynna do godz. 21 (w piątki i soboty do godz. 22).


  • Krewetkarnia to bar, w którym królują krewetki na kilka sposobów.
  • Krewetkarnia
  • Krewetkarnia
  • Krewetkarnia
  • Krewetkarnia
Krewetkarnia
Lokal, jakiego jeszcze w Trójmieście nie było. Krewetkarnia przy ul. Świętojańskiej 8/11 zobacz na mapie Gdyniw Gdyni (wcześniej w tym miejscu było kilka restauracji i barów, ostatnio Bobby Burger) to - nomen omen - bar specjalizujący się w potrawach z krewetkami. Nie jest to restauracja, ale raczej bar szybkiej obsługi, gdzie dania dostajemy na tacach, m.in. w koszykach wyłożonych papierem. Menu jest bardzo proste i prezentowane na ścianie w postaci zdjęć. Zamówić możemy paellę, makaron, tajską zupę tom-yum, szaszłyki z grillowanymi krewetkami, krewetki w tempurze z sosami majonezowymi, krewetki w cieście z warzywami w sosie karmelowym czy klasyczne - smażone z czosnkiem na białym winie. Raz na jakiś czas mają się też pojawiać specjalne dania - oczywiście z krewetkami w roli głównej. Zakres cen to 20-31 zł. Lokal czeka na koncesję - niebawem w ofercie pojawią się piwa rzemieślnicze i koktajle. Krewetkarnia jest urządzona modnie i nowocześnie, z głośników leci imprezowa muzyka, a miejsca jest sporo - także dla większych grup. Czynne codziennie w godz. 12-20.


  • W Bresno zjemy włoskie makarony i pizze.
  • Trattoria Bresno
  • Trattoria Bresno
  • Trattoria Bresno
  • Trattoria Bresno
Bresno
Włoska restauracja w kompleksie apartamentowców Nadmorze przy ul. Ignacego Krasickiego 9B/1 zobacz na mapie Gdańska w Brzeźnie. Hasło przewodnie lokalu to trzy słowa: pizza, pasta, verdure, czyli pizza, makaron i warzywa. Placek przygotowywany jest według konslutowanej z włoskimi znawcami tej sztuki receptury, pasty przyrządzane są wyłącznie ze świeżego makaronu jajecznego (także w opcji z mąki razowej), a świeże, sezonowe warzywa stanowią w wielu potrawach znaczący element. Ceny pizzy zaczynają się od 16,90 zł, makaronów od 17,90 zł. Zjemy np. Romanę z karczochami, cukinią i kaparami oraz Hawaianę z szynką i świeżym ananasem oraz spaghetti bolognese czy tagliatelle z krewetkami, cukinią i sosem na białym winie. Krótką, sezonową kartę uzupełniają zupy (m.in. cebulowa - 8,90 zł, ale też rybna z pomidorami - 14,90 zł) i przystawki (m.in. carpaccio z musem mango i karczochów - 23,90 zł, wegańska sałata z warzywami, owocami i pesto - 27,90 zł czy deska włoskich wędlin i marynat - 21,90 zł). Właściciele podkreślają, że większość składników pochodzi z Włoch. Nie brakuje dań wegańskich. Wnętrze urządzone jest prosto i nowocześnie. Bresno czynna jest codziennie w godz. 12-22.


  • W M15 zjemy nowoczesną, autorską kuchnię polską.
  • M15
  • M15
  • M15
  • M15
M15
Z pozoru to kolejny bar w sopockim pasie nadmorskim. W rzeczywistości z tego typu obiektem gastronomicznym, M15 ma wspólną wyłącznie lokalizacją (swoją drogą bardzo ustronną). Restauracja przy ul. Mamuszki (wejście na plażę nr 15) zobacz na mapie Sopotu specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej według autorskich przepisów szefa Adriana Gabryszaka. Karta jest układana sezonowo (niebawem jej część ulegnie zmianie) i w dużej mierze opiera się na ekologicznych i regionalnych produktach, także takich rzadko w menu innych restauracji spotykanych. Zjemy m.in. rosół z lina z pierożkami z mięsa lina (24 zł), filet z karasia z botwinką i sosem agrestowym (44 zł), schab z kością na brukwi i sosem z wędzonej ryby (49 zł), policzki wieprzowe na czarnej soczewicy i sosem z ogona wieprzowego (48 zł) czy carpaccio z kiszonego buraka z sosem sosnowym (25 zł) i bałtyckiego śledzia z musem z wątróbki dorsza i ziemniakiem w popiele (29 zł). Dla tych, co szukają bardziej standardowych smaków, jest pizza - kilkanaście propozycji od 22 zł. Wnętrze urządzone jest minimalistycznie i nowocześnie, głównie w drewnie, każda niemal ściana jest przeszklona, więc z jednej strony mamy widok na morze, z drugiej - na zieleń parku. W sezonie funkcjonuje ogródek i bar plażowy z leżakami. M15 jest czynne od godz. 10 do 23 (w piątki i soboty do północy).

Miejsca

Opinie (224) 8 zablokowanych

  • chłam i pomyje (3)

    Kiedy w końcu otworzą fajną restauracje w Trójmieście. ....

    • 2 8

    • zadzwon do matki to ci po wie o ktorej bedziesz mial obiadek (1)

      • 5 2

      • Matka jak matka ale rosołek z kury u babci albo zrazy. Uuuuu nie ma już dziś nawet pokolenie matek takiej umiejętności

        • 2 0

    • otwórz swoją

      • 4 0

  • Co tydzień nowe lokale, więc powinno być ich setki w Trójmieście. (3)

    Tymczasem rzadko który utrzymuje się dłużej niż rok.

    • 7 2

    • Z każdym zamkniętym pewnie świętujecie z całą rodziną czyjeś niepowodzenie (1)

      • 2 8

      • A niby czemu mam świętować?

        Jak ktoś robi schabowego w którym jest więcej panierki niż mięsa, to nie jest niepowodzenie, a głupota "Januszy byznesu". Tacy niech upadają.

        • 6 0

    • Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

      • 1 4

  • Coyote bar (5)

    Byłe wlascicielki cocomo otworzyly bar z rura,tanczacymi kuso ubranymi kelnerkami i wiszacymi na sznurkach majtkami i stanikami ale wedlug nich wcale nie jest to w zamysle bar erotyczny....tia...

    • 14 0

    • Dopóki pracujące tam panie nie pokazują narządów płciowych nie widzę tam erotyki. (3)

      Gaciami wiszacymi pod sufitem będziesz się podniecał?

      • 2 4

      • To po co te gacie (2)

        Ten bar ma się kojarzyć z dobrym jedzeniem czy gaciami i rurami

        • 1 0

        • Tam nie ma jedzenia

          • 0 0

        • Czyli oceniasz a nie byles

          • 0 0

    • Byliśmy Że znajomymi i nie jest to stiptiz, fajny normalny bar a kogo obchodzi kim byli właściciele.

      • 0 3

  • a ja polecam piwko w lokalu TYMCZASEM

    Przy Tkackiej

    • 0 2

  • Krewetkarnia

    Pyszny ryż z dużymi krewetkami oraz zieloną fasolką, pomidorkami, oliwkami i szczypiorkiem, a do tego lemoniada śliwkowa.

    • 0 3

  • Znow dla turystów

    Na jedno danie trzeba pracować minimum 3 godziny to sporo jak na coś czym nawet nie mozna się najeść

    • 1 1

  • Bresno fajna knajpka

    Fajne miejsce!pizza podobna do Oliwy do ognia z Gdańska, ceny niskie. Może sos pomidorowy mogły być trochę wyraźniejszy.

    • 0 3

  • Bresno (3)

    Kilka dni temu miałem przyjemność odwiedzić restaurację Bresno. Miejsce z ogromnym potencjałem. Pizza bardzo smaczna, lokalizacja idealna. Świetne miejsce na niedzielny obiad zakończony spacerem w pobliskim parku przy samym morzu.

    • 0 11

    • (2)

      a ceny "naprawdę niskie"? Dalibyście spokój z ta propaganda

      • 7 0

      • ceny sa niskie (1)

        • 0 1

        • "Tak. Ceny są NAPRAWDĘ niskie. A pizza jest PYSZNA. Aha i wystrój jest KLIMATYCZNY. I ten i obsługa jest PRZEMIŁA". To pisałem ja Wacław Jarzabek

          • 5 0

  • (1)

    Na Hynka jest duzo fajnych miejsc. Ja polecam pierogarenke Kocham Pierogi w tych nowych pawilonach

    • 0 3

    • Byłem szału nie ma.

      • 3 0

  • Bresno się mocno reklamuje w komentarzach. (3)

    Knajpa w tym miejscu to porażka. Chyba cierpią na brak klientów skoro kilka komentarzy jaka to wspaniała pizza. Przejeżdżałem obok w piątek wieczór. Pustka.

    • 4 0

    • Kłamiesz (2)

      W piątek byłam w tej knajpie i ciągle byli ludzie.Pizza pyszna i fajny wystrój. Kelner który nasz obsługiwał bardzo sympatyczny.Ceny naprawdę niskie

      • 0 5

      • właśnie o tym piszę panie właścicielu

        • 2 0

      • Jak już widzę słowo "naprawdę" to wiem, ze pisze to właściciel lokalu. Jak w reklamie szamponu: "to naprawdę dziala". Czysta psychologia kiciusiu ze niezależny obserwator nie musi dodawać słowa "naprawdę" żeby uwiarygodnić cześć cenowa. Wiec jak sam kłamiesz nie zarzucaj komuś kłamstwa. Jak tak gotujesz jak kłamiesz to licho

        • 5 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane