- 1 Najlepsi restauratorzy-innowatorzy (7 opinii)
- 2 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 4 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Nowe lokale: kuchnia ukraińska, wegańska i włoska
Bar z wegańskimi burgerami, nowa lokalizacja popularnej włoskiej restauracji, pierwsza ukraińska restauracja w Trójmieście i nowa winiarnia - to kilka spośród nowych lokali w Gdyni i Sopocie, które otwarto w ostatnich tygodniach. Za tydzień opiszemy nowe miejsca w Gdańsku.
Mikroklimat
Mikroklimat w niewielkim lokalu przy ul. Abrahama 26 to połączenie kawiarni z ciastkarnią. Można tutaj wpaść w biegu po ciastko lub deser (także bezglutenowe), może zatrzymać się na dłużej, usiąść, zjeść i wypić na miejscu. Warto to zrobić, bo lokal wyróżnia się świetnym designem. Spodoba się miłośnikom stylu skandynawskiego - jest surowe drewno, jasne kolory, odkryta murowana ściana i całkiem sporo zieleni. Ciekawostką są specjalnie zaprojektowane meble przypominające te ze szkolnej klasy. Codziennie zjemy tutaj inne słodkości - dominują przede wszystkim tartaletki (7-8 zł) oraz kremowe desery (7-8 zł). Przekąsić również można kanapkę z chleba na zakwasie z różnymi pastami i rukolą (4 zł). Serwowana tutaj kawa to parzona w ekspresie arabika (od 7 zł), niebawem właściciele chcą również parzyć metodami alternatywnymi. Ciekawostką są karafki z kranówką, której każdy może napić się bezpłatnie. Ważnym elementem Mikroklimatu jest duży regał z książkami przeznaczonymi do bookcrossingu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-20, w soboty w godz. 9-19, a w niedziele w godz. 12-19.
I Krowa Cała
I Krowa Cała to druga w Trójmieście wegańska burgerownia. Choć dla niektórych taka specjalizacja baru wciąż brzmi jak oksymoron, bułki z kotletami bez mięsa stają się coraz bardziej popularne i poszukiwane. W niewielkim i prosto urządzonym barze przy ul. Dworcowej 11 (naprzeciwko budynku dworca SKM Gdynia Główna) zjemy wegańskiego burgera w kilku wcieleniach (od 10 zł do 14 zł). Od nas zależy, z jakim kotletem, w jakiej bułce i z jakim sosem zostanie on podany. Możemy wybrać bułkę pszenną, żytnią, grahamkę i bezglutenową. Burgery przygotowywane są z tofu, grzybów, soczewicy, sejtanu, kaszy jaglanej czy grillowanych warzyw. Na miejscu przygotowywane są również koktajle owocowe - jak zapewnia właściciel - tylko ze świeżych składników, m.in. banana, pomarańczy, daktyli, ananasa, pietruszki czy imbiru (7 zł), lemoniady (5 zł) oraz frytki (5 zł). Na zrobienie burgera poczekamy około 10 min. I Krowa Cała czynna jest od godz. 12 (w tygodniu do godz. 22, w piątki i soboty - do północy, a w niedziele - do godz. 20).
Mała Ukraina
O tej nowej restauracji przy ul. Świętojańskiej 66 zrobiło się głośno kilka tygodni temu z powodu antyputinowskiej plakietki, którą na drzwiach przykleili właściciele. W trójmiejskim internecie wrzało. Jednak tak naprawdę na celownik Małą Ukrainę wziąć powinni nie amatorzy politycznych dysput, ale miłośnicy autentycznej kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Bo - jak zapewnia sympatyczne ukraińskie małżeństwo właścicieli - w ich lokalu karmi się tak, jak w restauracjach w Kijowie czy we Lwowie. Na początku było z tym trochę problemów, ale i śmiechu. A to polski kucharz lepiej wiedział, jak zrobić ukraiński barszcz, a to klienci uczyli właścicieli, jak powinny wyglądać i smakować prawdziwe pelmeni. Kucharz się jednak zmienił - teraz gotuje Ukrainiec (oraz doglądająca spraw w kuchni właścicielka), a klienci powoli zaczynają rozumieć, że - choć Ukraina blisko - tamtejsza kuchnia wcale nie musi smakować tak, jak polska. Spróbować można m.in. pelmeni z masłem i śmietaną (17 zł), zakąski z grubo krojonej słoniny (7 zł), tradycyjnej sałatki Vinegret z buraków, ogórków i fasoli (12 zł), solanki (14 zł), szprotek ze smażonymi ziemniakami i szczypiorkiem (20 zł) czy wątróbki w śmietanie z kiszonymi warzywami (20 zł). Lokal jest niewielki i został urządzony w nowoczesny sposób z tradycyjnymi elementami wystroju. Mała Ukraina czynna jest codziennie w godz. 11-22.
Piqniq
Piqniq przy ul. Świętojańskiej 105 w Gdyni to z pozoru kolejna naleśnikarnia. Wyróżnia ją jednak ogromna oferta dań. W karcie znajdziemy kilkadziesiąt pozycji smakowych. Są naleśniki na cieście pszennym, pełnoziarniste, bezglutenowe i amerykańskie pancakes. Są na słodko i wytrawnie. Znajdziemy naleśniki z rybą, owocami morza, mięsem, ale też wegetariańskie. Ceny od 9,90 zł do 16,90 zł za porcję). Na dokładkę: zapiekanki naleśnikowe (od 16,90 zł), spaghetti naleśnikowe (od 13,90 zł), bagietki (od 10,90 zł), sałatki (od 12,90 zł) i zupy (4,50 zł). Zjemy m.in. takie kompozycje, jak: Szarlotkowiec (z prażonym jabłkiem z cynamonem, czekoladą i rodzynkami), Piernikowy (z twarogiem waniliowym i chrupkami piernikowymi), Nowy Dzień (z boczkiem, cebulką i pieczarką), Budapeszt (z leczo wieprzowym), Tuna Inaczej (z tuńczykiem i brzoskwinią), Głębia Oceanu (z krewetkami, ślimakami, marchewką i groszkiem), Skośnooki (z kurczakiem, grzybami mun i kalafiorem w sosie słodko-kwaśnym) czy wreszcie Swądek (z czterema rodzajami sera i suszonymi pomidorami). Piqniq czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-21, w niedziele: 11-20.
Nievinnie
Nievinnie to nowy wine-bar w miejscu dawnej Probierni Win, czyli w suterenie sopockiej kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 9/8 . Właścicielom przyświecał cel, aby każdy mógł tutaj znaleźć coś dla siebie. Kieliszek wina dostaniemy tutaj już za 6 zł, a butelkę za 29 zł. Koneserzy z grubszym portfelem również powinni być zadowoleni - najdroższe wino w Nievinnie kosztuje ponad 600 zł. Spróbować można kilkudziesięciu rodzajów wina z całego świata. Oprócz klasyków z Włoch, Francji czy Hiszpanii, serwowane są tutaj mniej znane trunki, m.in. te z polskich winiarni (Solaris, Miłosz i Srebrna Góra). Niebawem do oferty mają wejść również wina z Gruzji i Chorwacji. Właściciele chcą również wyróżnić się przekąskami. Choć w ofercie znajdują się oliwki czy hummus, jej trzon stanowią rodzime przystawki, m.in. polskie sery i wędliny dojrzewające. Lokal jest niewielki, a wnętrzu wyjątkowego charakteru nadaje wykonana na zamówienie ściana-regał na butelki wina oraz pomysłowe lampy zrobione z butelek. W Nievinnie niebawem ruszą degustacje i warsztaty winiarskie. Czynne codziennie w godz. 15-22 (w weekendy do ostatniego klienta).
A Modo Mio
A Modo Mio to bardzo dobrze znana miłośnikom włoskiej kuchni restauracja, która dotychczas mieściła się przy ul. Władysława IV w Gdyni w niewielkim lokaliku. Miejsce miało atmosferę kameralnej trattorii, ale zainteresowanie było tak duże, że właściciele zostali zmuszeni poszukać większego lokum. Padło na narożny lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 14/16 . To dobrze znana lokalizacja trójmiejskim bywalcom. Przez lata funkcjonowała tutaj popularna włoska knajpka Tivoli, potem pojawiały się i znikały inne bary. A Modo Mio ze świetną marką wyrobioną przez kilka lat działania w Gdyni ma szansę zostać tutaj na dłużej. Nowe pomieszczenia są przede wszystkim o wiele bardziej przestronne i jasne. Zachowano przy tym ciepły i przytulny klimat poprzedniego miejsca. W menu rewolucji na szczęście nie wprowadzono. W Sopocie wciąż gotuje włoski właściciel, którego specjalnością są owoce morza, ryby i kuchnia z regionu Kampanii. Dostarczane są świeże w każdy czwartek. Zjemy m.in. krewetki i kalmary z crostini i pomidorkami (46,50 zł), grillowane krewetki tygrysie w sosie cytrynowym (54,50 zł), ośmiornicę z ziemniakami i rukolą (38,50 zł) czy okonia morskiego w sosie z borowików, kaparów i orzechów pinii (79,50 zł). W ofercie są również przeróżne dania mięsne, sałaty i oczywiście pizza (od 18,50 zł) i makarony (od 18,50 zł) na kilkanaście sposobów. Składniki właściciele sprowadzają z Włoch. A Modo Mio czynne jest codziennie od godz. 12. Lokal w Gdyni chwilo jest nieczynny, ale w niedalekiej przyszłości ma wznowić działalność.
Miejsca
Opinie (353) ponad 10 zablokowanych
-
2015-01-10 17:50
(5)
Ciekawe czy znajdzie się jakiś odważny właściciel restauracji/knajpki/kawiarni, który naklei na drzwiach przekreślony znak księżyca? Oj, nie sądzę, bezpieczniej wyżywać się na Putinie.
- 21 10
-
2015-01-10 17:53
myślę że się nie znajdzie bo zostanie ukarany przez czarodziejkę z księżyca
- 7 0
-
2015-01-10 21:02
Że niby nie obsługują księży? (2)
- 4 0
-
2015-01-11 09:37
Nie obsługują księżyców. (1)
Czytaj ze zrozumieniem.
- 6 0
-
2015-01-11 12:29
Przepraszam, musiałem mieć jakieś zaćmienie.
- 4 0
-
2015-01-11 13:02
Półksiężyc raczej
- 2 0
-
2015-01-10 18:52
tylko krwiste mieso jest zdrowe ! (2)
i zupa z krwi czernina ! pycha . ....Dzisiejsze potrawy sa dla cieniasow
- 14 14
-
2015-01-10 21:44
tak jest,najlepiej z samodzielnie zagryzionego zwierzęcia
Zły wilk
- 4 1
-
2015-01-10 21:49
wiekszość nie wie co to czernina :-)
ale dobrze zrobiona to pyszota
- 2 1
-
2015-01-10 19:19
Rzygam Włoskimi knajpami - ile można
..
- 16 9
-
2015-01-10 19:21
Potomkowie banderowców z Akcji Wisła jedzą za darmo w Małej Ukrainie. Tak samo złodzieje z czasów rządów Pomarańczowych.
- 14 13
-
2015-01-10 19:29
Burger bez mięsa wołowego
Brzmi dla mnie jak bluźnierstwo.
Wszelkie inne kanapki pod różnymi postaciami, ale bez mięsa nie powinny nazywać się burgerami.- 8 8
-
2015-01-10 19:29
piqniq nie!
Nie polecam piqniqa... nalesniki bez smaku kompletnie, sosu dali ledwo co... poza tym ze duzy wybor-nic ciekawego.
pewnie i tak splajtuja ;p- 9 5
-
2015-01-10 20:00
Na wszystko plujecie ,a wiecie dlaczego
bo kasy u was nie ma bidole
- 5 5
-
2015-01-10 20:04
Nie mam nic przeciw weganom itd.. (7)
Ale jak widze napis 'wegański buger' to to jakaś masakra jest, niedługo w menu zobaczymy steka z soczewicy albo roślinne żeberka.
- 23 8
-
2015-01-10 20:11
(6)
Nie lubisz,to nie jedz. Wolny kraj.
PS.Miłego raka jelit :)- 5 13
-
2015-01-10 20:14
Żryj trawę sr*j na zielono (2)
Zdechniesz zdrowszy:-)
- 9 4
-
2015-01-10 20:21
(1)
To prawda,wolę zdechnąć później,no i nie przecierpiawszy wielu miesięcy albo i lat bólu związanego z rozwojem raka.
- 4 11
-
2015-01-11 09:49
o święta naiwności!
ilu masz na sumieniu...
- 2 0
-
2015-01-10 20:23
raka jeli wlasnie dostaniesz jak nie bedziesz jadl miesa zwierzecego. (2)
malo wiesz roslinozerny bolku w czapecce i zielonych gaciorkach . Lekarz specjalny :)
- 7 8
-
2015-01-10 21:13
Podaj proszę źródło tej rewelacji. (1)
Ja cytuję publikacje naukowców z Harvardu i brytyjskiego NHS,a Ty "Daily Mail" :)
- 2 5
-
2015-01-11 09:41
Amerykańscy naukowcy odkryli,że ludzie wierzą w to...
co odkryją amerykańscy naukowcy.
- 1 0
-
2015-01-10 20:07
do ukraińskiej nie wejde (9)
bo nie trawię banderowców, a te naklejki z szyby niech sobie właściciel na czoło naklei.
Następna sprawa - burger jest to potrawa zarezerwowana dla mięsożerców, a nie trawożerców.- 32 22
-
2015-01-10 20:10
Barszczu też nie jesz? A kebab lubisz? Bo wiesz,kogo wspierasz, kupując kebab? (8)
- 9 4
-
2015-01-10 20:26
kogo niby sie wspiera jedzac kebab robiony przez Polakow w Polskiej knajpie ? (5)
gnie ci mozg swirku ? jak twoja matka w domu robi barszcz to wspierasz Ukraine ? :) puknij sie w pusta makowke
- 7 2
-
2015-01-10 21:14
A co ma wspólnego ukraińskie jedzenie robione w Polsce z banderowcami? (4)
- 7 5
-
2015-01-11 09:17
wszystko jak widać! (3)
ukrainiec niech sobie kozaczy w swojej ukrainie przeciw Putinowi i tam segreguje ludzi - banderowcy też lubili segregować. ukrainiec nie chce zwolenników Putina w swoim lokalu, ja natomiast nie chcę ukraińca w swoim państwie, a tym bardziej w moim rodzinnym mieście! Właśnie tak to działa! a byle burek zabawia się w segregatora społeczeństwa i do tego jeszcze NIE NA SWOIM podwórku!
- 7 0
-
2015-01-11 09:24
king - popieram w 100%
- 6 0
-
2015-01-11 12:31
Widzisz, to nie TWOJE Państwo, tylko Państwo wszystkich POLAKÓW. Zrób referendum, a nie jakieś głodne dyktaty rzucasz :D (1)
- 2 3
-
2015-01-11 14:07
myślę ze jak podają niezależne media poparcie dla Ukrainy sięga tylko 18 % Wie może nie chciej tego referendum
- 3 0
-
2015-01-10 20:44
chodowców świń i plantatorów kapusty? (1)
- 2 5
-
2015-01-10 21:07
Kebab
Taki z Ciebie znawca. Kebab to jagniecina. Tylko polskie podrobki to miesa niewiadomo jakie.
- 6 0
-
2015-01-10 20:17
Karton burger dla zlasowanej hipisterki. (7)
Tylko czubki nie jedzą mięsa.
- 19 15
-
2015-01-10 20:22
(6)
Dieta bogata w mięso zwiększa prawdopodobieństwo raka. smacznego.
- 5 10
-
2015-01-10 20:28
raka jelit dostaja ludzie ktorzy nie jedza miesa ! nie wiesz hipserku roslinny . (2)
jelita czlowieka zle trawia warzywa i trawe bo sa przystosowane do miesa . Chcesz miec raka to zostan naiwnym wegetarianinem to szybciej do piasku bedzie
- 8 9
-
2015-01-10 21:06
Podaj proszę źródło tej rewelacji. (1)
- 9 4
-
2015-01-10 21:58
Znajomy tasiemiec mi to mówił.
- 6 1
-
2015-01-10 21:13
Podaj proszę źródło tej rewelacji. (2)
- 4 2
-
2015-01-10 21:41
(1)
Poszukaj w google "meat cancer risk" oraz Neu5Gc. Publikacje brytyjskiego NHS oraz amerykańskiego NHI.
- 1 3
-
2015-01-10 21:57
Takie to wiarygodne jak UFO w Rswell.
- 2 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.