• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia ukraińska, wegańska i włoska

Łukasz Stafiej
10 stycznia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni. Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.

Bar z wegańskimi burgerami, nowa lokalizacja popularnej włoskiej restauracji, pierwsza ukraińska restauracja w Trójmieście i nowa winiarnia - to kilka spośród nowych lokali w Gdyni i Sopocie, które otwarto w ostatnich tygodniach. Za tydzień opiszemy nowe miejsca w Gdańsku.



Mikroklimat
Mikroklimat w niewielkim lokalu przy ul. Abrahama 26 zobacz na mapie Gdyni to połączenie kawiarni z ciastkarnią. Można tutaj wpaść w biegu po ciastko lub deser (także bezglutenowe), może zatrzymać się na dłużej, usiąść, zjeść i wypić na miejscu. Warto to zrobić, bo lokal wyróżnia się świetnym designem. Spodoba się miłośnikom stylu skandynawskiego - jest surowe drewno, jasne kolory, odkryta murowana ściana i całkiem sporo zieleni. Ciekawostką są specjalnie zaprojektowane meble przypominające te ze szkolnej klasy. Codziennie zjemy tutaj inne słodkości - dominują przede wszystkim tartaletki (7-8 zł) oraz kremowe desery (7-8 zł). Przekąsić również można kanapkę z chleba na zakwasie z różnymi pastami i rukolą (4 zł). Serwowana tutaj kawa to parzona w ekspresie arabika (od 7 zł), niebawem właściciele chcą również parzyć metodami alternatywnymi. Ciekawostką są karafki z kranówką, której każdy może napić się bezpłatnie. Ważnym elementem Mikroklimatu jest duży regał z książkami przeznaczonymi do bookcrossingu. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 8.30-20, w soboty w godz. 9-19, a w niedziele w godz. 12-19.

  • Mikroklimat to połączenie cukierni z kawiarnią. Na pierwszym planie regał z książkami do bookcrossingu.



I Krowa Cała
I Krowa Cała to druga w Trójmieście wegańska burgerownia. Choć dla niektórych taka specjalizacja baru wciąż brzmi jak oksymoron, bułki z kotletami bez mięsa stają się coraz bardziej popularne i poszukiwane. W niewielkim i prosto urządzonym barze przy ul. Dworcowej 11 zobacz na mapie Gdyni (naprzeciwko budynku dworca SKM Gdynia Główna) zjemy wegańskiego burgera w kilku wcieleniach (od 10 zł do 14 zł). Od nas zależy, z jakim kotletem, w jakiej bułce i z jakim sosem zostanie on podany. Możemy wybrać bułkę pszenną, żytnią, grahamkę i bezglutenową. Burgery przygotowywane są z tofu, grzybów, soczewicy, sejtanu, kaszy jaglanej czy grillowanych warzyw. Na miejscu przygotowywane są również koktajle owocowe - jak zapewnia właściciel - tylko ze świeżych składników, m.in. banana, pomarańczy, daktyli, ananasa, pietruszki czy imbiru (7 zł), lemoniady (5 zł) oraz frytki (5 zł). Na zrobienie burgera poczekamy około 10 min. I Krowa Cała czynna jest od godz. 12 (w tygodniu do godz. 22, w piątki i soboty - do północy, a w niedziele - do godz. 20).

  • I Krowa Cała serwuje wyłącznie wegańskie burgery.



Mała Ukraina
O tej nowej restauracji przy ul. Świętojańskiej 66 zobacz na mapie Gdyni zrobiło się głośno kilka tygodni temu z powodu antyputinowskiej plakietki, którą na drzwiach przykleili właściciele. W trójmiejskim internecie wrzało. Jednak tak naprawdę na celownik Małą Ukrainę wziąć powinni nie amatorzy politycznych dysput, ale miłośnicy autentycznej kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Bo - jak zapewnia sympatyczne ukraińskie małżeństwo właścicieli - w ich lokalu karmi się tak, jak w restauracjach w Kijowie czy we Lwowie. Na początku było z tym trochę problemów, ale i śmiechu. A to polski kucharz lepiej wiedział, jak zrobić ukraiński barszcz, a to klienci uczyli właścicieli, jak powinny wyglądać i smakować prawdziwe pelmeni. Kucharz się jednak zmienił - teraz gotuje Ukrainiec (oraz doglądająca spraw w kuchni właścicielka), a klienci powoli zaczynają rozumieć, że - choć Ukraina blisko - tamtejsza kuchnia wcale nie musi smakować tak, jak polska. Spróbować można m.in. pelmeni z masłem i śmietaną (17 zł), zakąski z grubo krojonej słoniny (7 zł), tradycyjnej sałatki Vinegret z buraków, ogórków i fasoli (12 zł), solanki (14 zł), szprotek ze smażonymi ziemniakami i szczypiorkiem (20 zł) czy wątróbki w śmietanie z kiszonymi warzywami (20 zł). Lokal jest niewielki i został urządzony w nowoczesny sposób z tradycyjnymi elementami wystroju. Mała Ukraina czynna jest codziennie w godz. 11-22.

  • W Małej Ukrainie spróbujemy kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Dania przygotowywane są dokładnie tak, jak to się robi na Ukrainie.



Piqniq
Piqniq przy ul. Świętojańskiej 105 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to z pozoru kolejna naleśnikarnia. Wyróżnia ją jednak ogromna oferta dań. W karcie znajdziemy kilkadziesiąt pozycji smakowych. Są naleśniki na cieście pszennym, pełnoziarniste, bezglutenowe i amerykańskie pancakes. Są na słodko i wytrawnie. Znajdziemy naleśniki z rybą, owocami morza, mięsem, ale też wegetariańskie. Ceny od 9,90 zł do 16,90 zł za porcję). Na dokładkę: zapiekanki naleśnikowe (od 16,90 zł), spaghetti naleśnikowe (od 13,90 zł), bagietki (od 10,90 zł), sałatki (od 12,90 zł) i zupy (4,50 zł). Zjemy m.in. takie kompozycje, jak: Szarlotkowiec (z prażonym jabłkiem z cynamonem, czekoladą i rodzynkami), Piernikowy (z twarogiem waniliowym i chrupkami piernikowymi), Nowy Dzień (z boczkiem, cebulką i pieczarką), Budapeszt (z leczo wieprzowym), Tuna Inaczej (z tuńczykiem i brzoskwinią), Głębia Oceanu (z krewetkami, ślimakami, marchewką i groszkiem), Skośnooki (z kurczakiem, grzybami mun i kalafiorem w sosie słodko-kwaśnym) czy wreszcie Swądek (z czterema rodzajami sera i suszonymi pomidorami). Piqniq czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-21, w niedziele: 11-20.

  • Piqniq serwuje kilkadziesiąt rodzajów naleśników, w tym m.in. takie szaleństwa jak naleśniki ze ślimakami.
  • Piqniq to nowa naleśnikarnia w centrum Gdyni.



Nievinnie
Nievinnie to nowy wine-bar w miejscu dawnej Probierni Win, czyli w suterenie sopockiej kamienicy przy ul. Królowej Jadwigi 9/8 zobacz na mapie Sopotu. Właścicielom przyświecał cel, aby każdy mógł tutaj znaleźć coś dla siebie. Kieliszek wina dostaniemy tutaj już za 6 zł, a butelkę za 29 zł. Koneserzy z grubszym portfelem również powinni być zadowoleni - najdroższe wino w Nievinnie kosztuje ponad 600 zł. Spróbować można kilkudziesięciu rodzajów wina z całego świata. Oprócz klasyków z Włoch, Francji czy Hiszpanii, serwowane są tutaj mniej znane trunki, m.in. te z polskich winiarni (Solaris, Miłosz i Srebrna Góra). Niebawem do oferty mają wejść również wina z Gruzji i Chorwacji. Właściciele chcą również wyróżnić się przekąskami. Choć w ofercie znajdują się oliwki czy hummus, jej trzon stanowią rodzime przystawki, m.in. polskie sery i wędliny dojrzewające. Lokal jest niewielki, a wnętrzu wyjątkowego charakteru nadaje wykonana na zamówienie ściana-regał na butelki wina oraz pomysłowe lampy zrobione z butelek. W Nievinnie niebawem ruszą degustacje i warsztaty winiarskie. Czynne codziennie w godz. 15-22 (w weekendy do ostatniego klienta).

  • W Nievinnie napijemy się kilkudziesięciu win z całego świata.



A Modo Mio
A Modo Mio to bardzo dobrze znana miłośnikom włoskiej kuchni restauracja, która dotychczas mieściła się przy ul. Władysława IV w Gdyni w niewielkim lokaliku. Miejsce miało atmosferę kameralnej trattorii, ale zainteresowanie było tak duże, że właściciele zostali zmuszeni poszukać większego lokum. Padło na narożny lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 14/16 zobacz na mapie Sopotu. To dobrze znana lokalizacja trójmiejskim bywalcom. Przez lata funkcjonowała tutaj popularna włoska knajpka Tivoli, potem pojawiały się i znikały inne bary. A Modo Mio ze świetną marką wyrobioną przez kilka lat działania w Gdyni ma szansę zostać tutaj na dłużej. Nowe pomieszczenia są przede wszystkim o wiele bardziej przestronne i jasne. Zachowano przy tym ciepły i przytulny klimat poprzedniego miejsca. W menu rewolucji na szczęście nie wprowadzono. W Sopocie wciąż gotuje włoski właściciel, którego specjalnością są owoce morza, ryby i kuchnia z regionu Kampanii. Dostarczane są świeże w każdy czwartek. Zjemy m.in. krewetki i kalmary z crostini i pomidorkami (46,50 zł), grillowane krewetki tygrysie w sosie cytrynowym (54,50 zł), ośmiornicę z ziemniakami i rukolą (38,50 zł) czy okonia morskiego w sosie z borowików, kaparów i orzechów pinii (79,50 zł). W ofercie są również przeróżne dania mięsne, sałaty i oczywiście pizza (od 18,50 zł) i makarony (od 18,50 zł) na kilkanaście sposobów. Składniki właściciele sprowadzają z Włoch. A Modo Mio czynne jest codziennie od godz. 12. Lokal w Gdyni chwilo jest nieczynny, ale w niedalekiej przyszłości ma wznowić działalność.

  • W nowej, sopockiej lokalizacji A Modo Mio serwowane jest to samo menu, co w Gdyni.

Miejsca

Opinie (353) ponad 10 zablokowanych

  • do ukraińskiej nie wejde (9)

    bo nie trawię banderowców, a te naklejki z szyby niech sobie właściciel na czoło naklei.
    Następna sprawa - burger jest to potrawa zarezerwowana dla mięsożerców, a nie trawożerców.

    • 32 22

    • Barszczu też nie jesz? A kebab lubisz? Bo wiesz,kogo wspierasz, kupując kebab? (8)

      • 9 4

      • kogo niby sie wspiera jedzac kebab robiony przez Polakow w Polskiej knajpie ? (5)

        gnie ci mozg swirku ? jak twoja matka w domu robi barszcz to wspierasz Ukraine ? :) puknij sie w pusta makowke

        • 7 2

        • A co ma wspólnego ukraińskie jedzenie robione w Polsce z banderowcami? (4)

          • 7 5

          • wszystko jak widać! (3)

            ukrainiec niech sobie kozaczy w swojej ukrainie przeciw Putinowi i tam segreguje ludzi - banderowcy też lubili segregować. ukrainiec nie chce zwolenników Putina w swoim lokalu, ja natomiast nie chcę ukraińca w swoim państwie, a tym bardziej w moim rodzinnym mieście! Właśnie tak to działa! a byle burek zabawia się w segregatora społeczeństwa i do tego jeszcze NIE NA SWOIM podwórku!

            • 7 0

            • Widzisz, to nie TWOJE Państwo, tylko Państwo wszystkich POLAKÓW. Zrób referendum, a nie jakieś głodne dyktaty rzucasz :D (1)

              • 2 3

              • myślę ze jak podają niezależne media poparcie dla Ukrainy sięga tylko 18 % Wie może nie chciej tego referendum

                • 3 0

            • king - popieram w 100%

              • 6 0

      • chodowców świń i plantatorów kapusty? (1)

        • 2 5

        • Kebab

          Taki z Ciebie znawca. Kebab to jagniecina. Tylko polskie podrobki to miesa niewiadomo jakie.

          • 6 0

  • Czy w tle leci kawałek (7)

    Darude - Sandstorm?

    • 40 2

    • a jakąś kuchnia islamska kiedy (6)

      ?

      • 21 17

      • nie ma co się bać (3)

        francje, niemcy i inne kraje zalane tym robactwem to i do nas przyjdą jak stonka z usa hehehe

        • 15 6

        • skoro im nie pasuje nasza (2)

          Religia i nasz światopogląd, to dlaczego tak tłumnie zwalaja się do europy?

          • 18 4

          • social

            nic nie robia oprócz dzieci

            • 6 2

          • a mowi ci cos slowo kolonie i niewolnictwo?

            Kraje takie jak Francja Hiszpania Anglia to kraje postkolonialne. Czesc z nich do tej pory ma swoje kolonie w krajach skad pochodza. Teraz polacz fakty.

            • 12 9

      • Napewno miałaby bombową ofertę

        • 8 3

      • niedługo

        Będą takich jak ty zabijać, cwiartowac i opiekac. Ceny od 1,5 zł do 3,5 za sztukę.

        • 31 8

  • (5)

    Ciekawe czy znajdzie się jakiś odważny właściciel restauracji/knajpki/kawiarni, który naklei na drzwiach przekreślony znak księżyca? Oj, nie sądzę, bezpieczniej wyżywać się na Putinie.

    • 21 10

    • Półksiężyc raczej

      • 2 0

    • Że niby nie obsługują księży? (2)

      • 4 0

      • Nie obsługują księżyców. (1)

        Czytaj ze zrozumieniem.

        • 6 0

        • Przepraszam, musiałem mieć jakieś zaćmienie.

          • 4 0

    • myślę że się nie znajdzie bo zostanie ukarany przez czarodziejkę z księżyca

      • 7 0

  • Chory Kraj !!! (2)

    wszyscy myślą że jak mają trochę kasy to umieją gotować i sobie stawiają restaurację bo fajnie jest spotkać się z kolegami w swoim lokalu popić i trochę poszpanować ale to nie tędy droga.

    • 17 17

    • No tak, lepiej iść i się zarejestrować w pośredniaku, a potem usiąść pooglądać "Kiepskich". Żal.pl

      • 1 2

    • to sa fast foody a nie zadne knajpy wiec sie nie spinaj.

      ludzie dzis zjedza kazdą pasze rozreklamowana wiec niech placa skoro chca ! jest wolnosc. W marketach kielbasa chemiczna za 3 zeta za kg schodzi jak woda. skoro ktos chce to niech to je i tyle. Sa konsumenci to jest rynek na to . Dzis i tak wiekszosc tych co chca zyc zdrowiej wyglada staro bo cala ekologia to pic na chemi tylko tego nie widac. Mlodziez 18 letnia dzis wyglada jak 60 letni starsi ludzie . Jestes tym co jesz !

      • 5 2

  • w życiu nie wybiorę się do tych ukraińców

    • 9 0

  • czy naleśniki w naleśnikarni robia sami czy z gotowca?

    • 3 0

  • Wszystko spoko (9)

    ale Panie Łukaszu nazywanie wymiany poglądów czytelników portalu trojmiasto.pl "pseudopolitycznymi dysputami" jest obraźliwym i wykazującym się brakiem szacunku nadużyciem.

    • 106 18

    • (5)

      Jeśli gdziekolwiek nazwał wymianę poglądów czytelników portalu trojmiasto.pl "pseudopolitycznymi dysputami" to absolutnie się z nim zgadzam. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich, ale większość tak - zwłaszcza wściekłych pieniaczy z opozycji, którzy opanowali fora.

      • 10 19

      • (3)

        Jaka opozycja? Po prostu nie tolerujemy banderowców w Polsce!!!

        • 28 9

        • Ty byś pewnie wolał (2)

          ruskie pierożki. Ale jako polaczek to twój idol putinokio zapewni ci je na Syberii.

          • 11 14

          • za polaka to po ryju powinieneś zebrać cieciu (1)

            • 12 7

            • bo tylko to umiesz

              walenie po ryju to twoja domena... ruski agencie

              • 9 9

      • a napisz ze chodzi o pislamskich separatystow, to lukasz zniknie twoj komentarz.

        • 9 6

    • pseudo?

      nadużyciem jest branie do siebie czegoś co kompletnie nie jest żadnym nawet negatywnym określeniem; nie da się normalnie rozmawiać z ludźmi, którzy wszystko automatycznie odbierają jako atak na siebie chociaż nie jest mowa o nich;

      • 6 3

    • czy premier Kopacz

      mogła by coś zrobić z tym wiatrem??? tak tyko pytam bo mam już tego dość

      • 34 1

    • Nie chodziło o wymianę poglądów na 3miasto.pl tylko w kafejce ....

      • 6 16

  • Dieta bezglutenowa - jak dobrze,że stała się tak popularna ,dzięki temu ludzie którym gluten naprawdę szkodzi

    celiakia , sprue, uszkodzenia jelit, mają większy wybór i lepszą dostępność potraw bez glutenu. Oby ta głupia moda nigdy nie przeminęła

    • 2 1

  • Eco Burger z bułką pszenną bła ha ha ha (5)

    niby zdrowo a i tak jesz syf z proszku - gratulacje :D

    • 88 12

    • A gdzieś Ty wyczytał o jakimś "eco"? (2)

      Wegetariańskie nie jest równoznaczne z ekologicznym. Bułka niezależnie od tego z jakiej mąki jest zrobiona o ile nie dodano do niej tłuszczu zwierzęcego bedzie na pewno wegetariańska.

      • 4 0

      • (1)

        chodzi o to,że ta bułka pszenna jest pszenna tylko z nazwy, mąki jest w niej akurat najmniej,reszta to spulchniacze, konserwanty, polepszacze smaku i inne badziewia

        • 0 2

        • No już nie przesadzaj, chemia jest tak jak w każdej ale jakby nie było to mąki musi być najwięcej

          I nawet z tą chemią jest dalej wegetariańska, nikt tam nic nie mówi o ekologii.

          • 2 0

    • bo to jest w stylu tych co wchodzą do Mcdonalda i zamawiają frytki,burgera ale cole light żeby było zdrowo

      • 10 1

    • otoz to!

      to wszystko propaganda dla gawiedzi.

      • 24 6

  • A kiedy otworzą nową Kleopatrę ?

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane